Pohkeet ja maksimaalinen hypertrofia

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl

Timo Kettunen

Health Skeletor
AMMATTILAINEN
Liittynyt
29.5.2002
Viestejä
910
Ajatuksia pohkeista ja maksimaalisten tehojen irtisaamisesta niiden treenaamisessa. Ei edelleenkään universaaleja totuuksia, vaan ajatuksien ja keskustelun aihetta... eli lukekaapa läpi niin päästään vänkäämään ;)

The Pohkeet

Pohkeet tuntuvat olevan yksi niistä lihasryhmistä, joiden kasvua geenit määräävät paljon. Tiedetään paljon tapauksia, joissa pohkeet on saatu kunnon tappajamöhkäleiksi lähes ilman treeniä. Toisaalta monet eivät saa pohkeitansa kasvamaan juuri millään. Tunnetaan myös identtisiä kaksosia, joilla on molemmilla isot pohkeet vaikka vain toinen treenaisi niitä. Tämä kertoo valitettavasti geenien tärkeydestä. Jotain pohkeille voi kuitenkin tehdä.

Pohjelihas (m. triceps surae) on kolmipäinen lihas joka muodostuu kahdesta lihaksesta: uloimmaisesta kaksoiskantalihaksesta (m. gastrocnemius) ja sen alla hengaavasta leveästä kantalihaksesta (m. soleus). Edellä mainitut lihaksen kiinnittyvät akillesjänteellä kantapäähän. Soleuksen ja gastrocnemiuksen tehtävä on ojentaa nilkkaa. Gastrocnemius koukistaa myös polvea. Yksi lihas ei oikein voi osallistua yhtä aikaa kahden nivelen ojennukseen/koukistukseen, joten aktiivisuus on jommassakummassa päässä. Siksi gastrocnemius kannattaa treenata polvet suorassa, kun taas soleus kannattaa treenata polvet koukussa (istuen), jolloin gastrocnemius ei ole aktiivinen, eikä näin ollen ole viemässä tehoja soleukselta.

Pohkeiden lihassolutyyppi on yleensä hitaaseen päin. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että pohkeet ovat jossain määrin aktiiviset lähes aina oltaessa pystyasennossa. Niiden täytyy jaksaa pitää asentoa yllä tunnista toiseen. Kuitenkin, vaihtelua on paljon. Eräässä tutkimuksessa zoomailtiin kuulantyöntäjien pohkeita, ja hajonta oli aika laaja: lateraalisen gastrocnemiuksen hitaiden solujen esiintyvyys vaihteli kolmentoista (13) ja kuudenkymmenenseitsemän (67) prosentin välillä, keskiarvon ollessa n. 38 % (Coyle yms. 1978). Yhden tutkimuksen mukaan gastrocnemiuksen molemmat päät olivat n. 50 % hidasta (Edgerton yms. 1975), yhden tutkimuksen mukaan 56 % hidasta (Khan yms. 1978), ja yhden mukaan 51 % nopeata (Green yms. 1981).

Soleus taas täräytti yhdessä tutkimuksessa 70 % hidasta (Edgerton yms. 1975) ja yhdessä 80 % hidasta (Gollnick yms. 1974). Vaikka vaihtelu on suurta, niin yleisesti voidaan keskivertoilla, että soleus on suurimmaksi osaksi hidasta (jopa 90%), ja gastrocnemius sitten vähän vähemmän hidasta (mutta usein yli 50%). Vaste treenille kuitenkin määrää harjoittelun tyypin.

Treeni

Pohkeita voi mielestäni treenata hyvinkin 1-3 kertaa viikkoon (ei peräkkäisinä päivinä), mutta tässä otetaan huomioon myös epäsuora pohjetreeni. Bret Contreras, tuo autotalli-EMG-tutkijoiden epävirallinen kuningas, on todennut, että vaikka raskailla painoilla ja seisten tehty pohjenousu aktivoi gastrocnemiusta enemmän kuin moni muu pohjeliike, on silti normaalin takakyykyn tuoma pohjeaktivaatio isompi kuin millään pohjeliikkeellä. Pohkeet tekevät siis kyykätessä paljon työtä! Myös glute ham raise –niminen liike aktivoi pohjetta, ja varsinkin sen polvitaipeen puoleista päätyä. Suppversityn analyysin mukaan ysikympin asteen kulmassa tehty donkey-nosto antaa suurimman lihasaktiivisuuden pohkeeseen. Eli äijää selkään ja pumppaamaan.

Ok, kyykyn ja GHR:n voi siis laskea yhdeksi pohjetreeniksi. Yhdelle viikolle jää siis vielä 1-2 treenikertaa pohjeosastoon. Nämä voidaan jakaa parillakin tavalla: gastrocnemius toisella ja soleus toisella, tai vaikka hitaat solut toisella ja nopeat toisella. Tai kaikki kerralla.

Pohjetreenin intensiteettiä voi nostaa tauottamalla sarjoja, eli pidetään kesken sarjaa supistusta yllä noston eri vaiheissa; ylhäällä pari sekuntia, keskellä vähän lisää, ja alhaalla vielä muutama sekunti. Myös jalkaterien asennolla on merkitystä, ja tähän Suppversity tarjoaa taas EMG:tä. Kun jalkaterät olivat molemmat suoraan eteenpäin, oli lihasaktiivisuus sekä pohkeiden ulko-, että sisäosissa kaikista suurin. Kun varpaat osoittivat ulospäin, putosi lihasaktiivisuus sisä- ja ulko-osissa n. 8 %, ja kun varpaat olivat sisäänpäin, putosi sisäosien aktiivisuus vähän yli 8%, mutta ulko-osien aktiivisuus vain alle 2 %.

Yksi versio treeniohjelmasta

Päivä 1

- kyykky
- glute ham raise

Päivä 2

- pohjenousu istuen, sarjat 15+
- pohjenousu seisten 90 asteen kulmassa 5x5
- pohjehypyt tanko niskassa 5x20-30

Päivä 3 (optio)

- hyppynarua 5-15 minuuttia

Muistakaa, että sarjojen pituuksia voi – ja pitää – varioida. Ja välillä voi ottaa taukojen kanssa yms.

BONUS: Tibialis anterior eli säärilihas on pohjelihaksen vastavaikuttaja. Se ei varsinaisesti kuulu pohkeeseen, mutta pohjetreeniin se voidaan halutessaan ottaa, jos halutaan treenata myös etupuolta, ja saada koko säärestä näyttävämpi paketti. Jaa miten sitä treenataan? Heitä kantapää matalalle korokkeelle, aseta kevyt käsipaino jalan yli poikittain (heti nilkan etupuolelle), ja nosta varpaat niin korkealle kuin pystyt, kuitenkin siten että paino nousee maasta. Toista sopivasti ja ole onnellinen.

Pohjetreeni lyhyesti: treenaa sekä istualtaan (soleus) ja seisaaltaan (gastrocnemius). Ole myös tarkkana, että nostat päkiällä etkä varpailla.

Lähteet

http://suppversity.blogspot.com/2011/08/suppversity-emg-series-gluteaus-maximus.html

Coyle EF, Bell S, Costill DL, Fink WJ. Skeletal muscle fiber characteristics of world class shot-putters. Res Q. 1978 Oct;49(3):278-84.

Edgerton VR, Smith JL, Simpson DR. Muscle fibre type populations of human leg muscles. Histochem J. 1975 May;7(3):259-66.

Gollnick PD, Sjödin B, Karlsson J, Jansson E, Saltin B. Human soleus muscle: a comparison of fiber composition and enzyme activities with other leg muscles. Pflugers Arch. 1974 Apr 22;348(3):247-55.

Green HJ, Daub B, Houston ME, Thomson JA, Fraser I, Ranney D. Human vastus lateralis and gastrocnemius muscles. A comparative histochemical and biochemical analysis. J Neurol Sci. 1981 Nov-Dec;52(2-3):201-10.

Khan MA, Khan N. Statistical analysis of muscle fibre types from four human skeletal muscles. Anat Anz. 1978;144(3):246-56.
 
Pohkeita voi siis kasvattaa ja vahvistaa treenaamalla niitä suorasti ja epäsuorasti. Todella yllättävä tieteellinen läpimurto, hei!
 
Meikäläisellä tuntuu olevan ne suhteellisen helposti kehittyvät pohkeet. Ei sentään ilman treeniä, mutta vastaa treeniin hyvin. Treenipainot kehittyy mukavasti ja kokokin kasvaa. Taas sen huomaa kun oli pitkä totaalinen tauko. Silloin ne kutistui eli pelkkä raksahomma ei pohkeita itsellä ylläpitänyt.

Olenkin miettinyt jos ne kahdesti treenaisi kun selkätreeni on yleensä nopeiten ohi ja silloin olisi aikaa ottaa muutamat setit. Niitä on ihan kiva treenata.
 
5-15 minuuttia hyppynarua tottumatta -> pohjelihastulehdus :)

No nyt voisi jalkoihin ja pohkeisiin keskittyä, kun lääkäri kielsi ylävartalotreenit muutamaksi viikoksi( hauiksen jänteen tulehdus).
 
5-15 minuuttia hyppynarua tottumatta -> pohjelihastulehdus :)

Aikamoinen yleistys. Taitaa sitten isolla osalla aloittelevista kamppailulajien harrastajista olla pohkeet tulehtuneet vähän väliä. Itsekin tuli aikanaan hypittyä paljonkin narua eikä siinä kyllä mitään tulehduksia saanut.
 
Pohkeita voi siis kasvattaa ja vahvistaa treenaamalla niitä suorasti ja epäsuorasti. Todella yllättävä tieteellinen läpimurto, hei!

No daa. En väittänytkään keksiväni tässä mitään uutta. Jos tää artikkeli ei nyt sitten sulle ollut suunnattu, vaan niille jotka tuolla salilla vaan sitkeästi vääntävät pohkeita yhdessä kulmassa kuukaudesta toiseen.

5-15 minuuttia hyppynarua tottumatta -> pohjelihastulehdus :)

No ei. Koko ajanhan ne pohkeet ovat käytössä, pelasipa fudista tai hyppi narulla. Sitä paitsi, kun normijantteri hyppää eka kerran narua, loppuu aerobinen kunto todennäköisesti paljon ennen pohkeita. Siinäpä sitten viikottain hyppiessä ja kunnon kasvaessa tulee se progressiokin samalla.
 
Olen hyppinyt 15 minuuttia säännöllisesti Thai Boxingin alkuveryttelyissä yli satakiloisena ja kilpanyrkkeily taustalla tiedän mitä tuo vaatii.
Toisaalta jos tekisin sen nyt olisi varmaan jääkaapillekin kävely tuskallista kolmantena päivänä, homma ei kuitenkaan johtuisi huonosta kunnosta, tiedän että voin hyppiä 5 x 3min minuutin tauoilla kuitenkin 15 minuuttia yhtä menoa olisi totuttelematta liikaa.

Aktiivikamppailijat selviävät tuosta helposti, mutta haluaisin nähdä kun Kettunen tekee tuon, tai joku 110 kiloinen voimailija.
Naruhyppely ei ole raskasta aerobisesti sen puolesta voisi pomppia puolikin tuntia, jalat kun eivät maasta nouse juuri puolta senttiä enempää, riittää kun naru kulkee alta.

Nyt kannattaa kaikkien kokeilla tuota, olisi hauska tietää kuinka moni tuon selvittää ja tekee silti jalkatreenit normaalisti seuraavien päivien jälkeen.
 
Naruhyppely ei ole raskasta aerobisesti sen puolesta voisi pomppia puolikin tuntia, jalat kun eivät maasta nouse juuri puolta senttiä enempää, riittää kun naru kulkee alta.

Tuo nyt on taas ihan kiinni siitä, millaista tempoa pidät yllä. Kyllähän se aika rentoa on jos vain vedät sellaista lämmittelylönkötystä. Miksi muuten tätä pitäisi tarkastella 110 kiloisen voimailijan kannalta? Kyseiset speksit täyttävät tapaukset ovat tälläkin foorumilla siellä vähemmistössä.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Ihmettelen että soleuksessa on enemmän hitaita lihasoluja kuin gastrocnemiuksessa kun soleushan aktivoittuu jalka koukussa?
Onko jokapäiväisissä liikuntarutiineissa jotain mikä selittäisi tuon, luulisi että gastrocnemiuksessa olisi enemmän niitä hitaita kun se on aktivinen aina kun liikutaan, kun taas soleus normaali ihmisellä aktivoituu lähinnä tuoliltanoustessa, vai miten tuo selittyy??
 
Sekottaakohan archey nyt penikkataudin ja pohjetulehduksen keskenään?

Kuulostaa vaan kummalta ettäkö POHKEET TULEHTUISIVAT noin helpolla. Koskaan kuullut tuollaisesta tapauksesta. Sen sijaan nuo säären etuosan kireät lihaskalvot vaivaa varmaan joka toista aloittelevaa lenkkeilijää tai naruhyppelijää
 
Olen kyllä Archeyn kanssa samaa mieltä. Jos pohkeet ei ole tottuneet vaikka sitten siihen naruhyppelyyn tai pohjenousuihin, ne todellakin saa tulehtumaan. Itsellä tulehtunut akillesjänne pari kertaa, tai en nyt varma ole sanasta "tulehdus", mutta ainakin kipu oli suuri eikä meinannut kävely onnistua. Että varovaisuutta suosittelisin ihan oman kokemuksen perusteella. Nykyään kestää hyvin kun alotin pohjetreenit alusta kaikessa rauhassa ja vähitellen totuttelin kovempaan rasitukseen.

Varmasti pohkeet kestää vaikka mitä pomppimista jos on jotain harrastanut missä pompitaan jatkuvasti, esimerkkinä vaikka Pandakarhu:n ottelutreenit. Mutta väittely näytti lähtevän liikkeelle tästä: "5-15 minuuttia hyppynarua TOTTUMATTA"
 
Naruhyppelyssäkin on aika tärkeässä osassa se tekniikka. Varmasti saat jalkasi hajalle jos hypit tyylillä pam pam töks töks, mutta kunnollisella/siistillä/joustavalla/luontevalla yms. tekniikalla tuskin niitä vaivoja ihan helpolla tulee.
 
Sekottaakohan archey nyt penikkataudin ja pohjetulehduksen keskenään?

Kuulostaa vaan kummalta ettäkö POHKEET TULEHTUISIVAT noin helpolla. Koskaan kuullut tuollaisesta tapauksesta. Sen sijaan nuo säären etuosan kireät lihaskalvot vaivaa varmaan joka toista aloittelevaa lenkkeilijää tai naruhyppelijää

En nyt tarkoita mitään 40 asteen kuumetta yms. vaan että pohkeet ovat kolmantena päivänä siinä kunnossa ettei lenkille halua lähteä, eli siis pirun kipeät.
Lievän tulehdustilan saa aikaiseksi tekemällä treeneissä jotain uutta liikettä vähän enemmän volyymilla, mutta tuosta mainitusta 15 minuutista tulee useammille pakollinen reilun puolen viikon paussi pohjetreeneistä.

JokuOuto sanoi:
Naruhyppelyssäkin on aika tärkeässä osassa se tekniikka. Varmasti saat jalkasi hajalle jos hypit tyylillä pam pam töks töks, mutta kunnollisella/siistillä/joustavalla/luontevalla yms. tekniikalla tuskin niitä vaivoja ihan helpolla tulee.

Tekniikka ei haviä entiseltä kamppilijalta 20 vuodessakaan, mutta jos ei ole esim. vuoteen treenannut pohkeita millään lailla ne ottavat nokkiin varmasti.

Vedin sattumalta juuri viime viikolla noin 7 minuuttia narua ihan piruuttani ja pohkeet tulivat pirun kipeiksi vaikka olen niitä kerran viikossa treenannut kovaa salilla.
Toistoja kun tulee tuhannen huitteilla ja pääasiassa askellus hyppelyä, jalka kerrallaan ottaa sen reilun sadan kilon painon.
Ei kokenut naruhyppääjä paljon hypi tasajalkaa.
 
Varmasti pohkeet kestää vaikka mitä pomppimista jos on jotain harrastanut missä pompitaan jatkuvasti, esimerkkinä vaikka Pandakarhu:n ottelutreenit. Mutta väittely näytti lähtevän liikkeelle tästä: "5-15 minuuttia hyppynarua TOTTUMATTA"

Jonka kohdalla jokainen vähänkään järkeä omaava yksilö tajuaa, että aloittelija tekee sen 5min. Menee samaan kategoriaan kuin lenkkeily, aloittelija juoksee sen 2km ja kokeneempi vetää sen 10-15km kevyesti.
 
Jonka kohdalla jokainen vähänkään järkeä omaava yksilö tajuaa, että aloittelija tekee sen 5min. Menee samaan kategoriaan kuin lenkkeily, aloittelija juoksee sen 2km ja kokeneempi vetää sen 10-15km kevyesti.

5 minuuttia on liikaa sille aloittelijalle kun hypitään joka hypyllä vielä reilut 10cm ilmaan, mutta jos se tehdään 5 x 1 min tauotettuna homma pelaa paremmin.
Olet nyt vaan pikkaisen sokea ja pikkaisen ylpeäkin, kun olet lähes mailman huipulla naruhyppelyssä, en kyllä löisi vetoa ottelijan puolesta jota kutsutaan Pandakarhuksi. ;)
mustana.jpg




Jos pari vuotta sitten olisin pomppinut edes sen 5min, en varmaan olisi paljoa kävellyt seuraavana päivänä.

Ja hiano juttu että osaat olla kohtelias, heti haukkumassa tyhmäksi. Paskaa uutta vuotta sullekkin.

I agree -Toi edellinen oli veto sunkin puolestas :D
 
5 minuuttia on liikaa sille aloittelijalle kun hypitään joka hypyllä vielä reilut 10cm ilmaan, mutta jos se tehdään 5 x 1 min tauotettuna homma pelaa paremmin.

Kuka sanoi, että sen aloittelijan tekniikka on yhtä paska kuin sinulla? Se on jännä miten sinä lisäät kaikissa väittelyissä aina omat parametrit sinne mukaan. Führer taisi sen jo edellisessä ketjussa hyvin todistaa, sinun kanssa keskustelu on täysin turhaa.

Ensimmäinen asia jota väitit yleisesti oli, että naruhyppelyyn tottumattomalla pohkeet TULEHTUVAT. Et sanonut mitään mahdollisuudesta vaan pidit sitä yleisenä totuutena. Myöhemmin tarkensit tarkoittaneesi kipua, joka estää pariin päivään juoksemisen. Jälleen täysin perustelematta, varmaan vain omiin kokemuksiisi pohjaten kuten kaikessa muussakin.

ps. Kannattaa huomata, että Kettusen ehdottamassa 5-15min hyppynarusessiossa ei oltu määritelty tempoa, tyyliä tai taukoja. Se voi hyvin vaikka olla 5x1min. Sinä kuitenkin tyrmäsit sen suoraan ja huusit kovaan ääneen LIHASTULEHDUS!
 
Kuka sanoi, että sen aloittelijan tekniikka on yhtä paska kuin sinulla? Se on jännä miten sinä lisäät kaikissa väittelyissä aina omat parametrit sinne mukaan. Führer taisi sen jo edellisessä ketjussa hyvin todistaa, sinun kanssa keskustelu on täysin turhaa.

Ensimmäinen asia jota väitit yleisesti oli, että naruhyppelyyn tottumattomalla pohkeet TULEHTUVAT. Et sanonut mitään mahdollisuudesta vaan pidit sitä yleisenä totuutena. Myöhemmin tarkensit tarkoittaneesi kipua, joka estää pariin päivään juoksemisen. Jälleen täysin perustelematta, varmaan vain omiin kokemuksiisi pohjaten kuten kaikessa muussakin.

ps. Kannattaa huomata, että Kettusen ehdottamassa 5-15min hyppynarusessiossa ei oltu määritelty tempoa, tyyliä tai taukoja. Se voi hyvin vaikka olla 5x1min. Sinä kuitenkin tyrmäsit sen suoraan ja huusit kovaan ääneen LIHASTULEHDUS!

Jos 5-15 otetaan kirjaimellisesti niin kuin se on annettu ei taukoja pidetä. Ja kyllä silloin on vedetty yli jos niin kuin lainasit "kipua, joka estää pariin päivään juoksemisen"
Ei jokaiseen lihastulehdukseen haeta kortisonipiikkejä urheilulääkäriltä, niitäkin on eriasteisia, mutta ei silti ole järkeä tehdä mitään voimakasta yhteen pieneen lihasryhmään kohdistuvaa kovaa harjoitetta ilman totuttelua tai seuraa pakollinen harjoittelutauko joka ei useimmiten ole toivottavaa.


Viivästynyt lihaskipu– DOMS

DOMS syntyy noin 24 – 72 tunnin aikana oudosta / liian kovasta rasituksesta ja vähenee ja loppuu noin 3 – 7 päivän kuluessa.
Viivästyneessä lihaskivussa on kohdistunutta lihasarkuutta ja särkyä, kyvyttömyyttä rasittaa voimakkaasti lihasta sekä lihaskordinaation heikentymistä.
Oireina on myös lihasten turvotusta, punoitusta, lievää tulehdusta yhdistettynä pieniin rakenteellisiin vaurioihin lihassyissä
Lihasvaurioiden seurauksena lihaksiin tulee ikäänkuin tulehdustila, mikä yhdistyy myös nesteen kerääntymiseen eli turvotukseen lihaksen sisällä että sen ympärillä.

Tuolla lisää aiheesta.
http://maxim-sports.fi/Media/1035_509.pdf
 
Kunnon mutua taas täynnä koko tredi heti kättelyssä.

Tiedän pari paikallisen melontaseuran kaveria jotka tekivät "vain parisataa" toistoa ämmien reiden lähennyskoneella naureskellessani vieressä yllyttäen: "vielä menee..".
Parin päivän sisällä molemmat kotona 39 asteen kuumeessa, kun kävin katsomassa kavelivät vessaankin valittaen kuin hämähäkit neljällä raajalla koivet jäykistyneenä koukkuasentoon. :D
 

Suositut

Back
Ylös Bottom