Tässä yksi näkemus PMS:ään. Kirjoittajana Paula Heinonen ja lähteenä
www.prohealth.fi.
"P R E M E N S T R U A L I SY N D R O M A eli PMS
Voi meitä naisia! Kerran kuukaudessa usean naisen maailma romahtaa: mieliala on katastrofaalisen epävakaa, olotila on turvonnut ja "ruma" näppyläinen naama katsoo peilistä, puhumattakaan päänsäryistä, kolotuksista ja makean himosta. PMS:n syiksi on esitetty monia tekijöitä. Yksi niistä saattaa olla hormonaalinen epätasapaino eli liian suuria määriä estrogeeniä ja liian pieniä määriä progesteronia. PMS on yhdistetty myös ruoka-allergioihin, hypoglykemiaan, imeytymishäiriöihin ja muutoksiin hiilihydraattiaineenvaihdunnassa Oli syy mikä tahansa ruokavaliolla ja lisäravinteilla on oireiden poistamisessa ja tilanteen tasapainottamisessa äärettömän suuri merkitys. Amerikkalaisen lääkäri G. Abrahamin tekemän tutkimuksen mukaan PMS oireista kärsivien naisten ruokavalio poikkeaa huomattavasti niiden naisten ruokavaliosta, jotka eivät vaivoista kärsi. Tutkimuksen mukaan oirehtivat naiset käyttivät 62% enemmän raffinoituja hiilihydraatteja, 275% enemmän sokeria ja 79% enemmän maitotaloustuotteita ja 78% enemmän suolaa. Oirehtivat naiset saivat myös 53 % vähemmän rautaa, 75% vähemmän mangaania ja 52% vähemmän sinkkiä. Ruokavalio koostetaan totaalisen väärin ja oireet pahentuvat ja lisääntyvät.
PMS vaivojen vaikeusaste vaihtelee naisesta riippuen. Toisille riittää ruokavalion kevennys viikkoa ennen PMS-vaivojen alkamista ja toisille ruokavalion muuttaminen pysyvästi on ainut oikea ratkaisu. Ravinto on voimakkain kaikista lääkeaineista ja terapeuttisen ruokavalion ja lisäravinteiden noudattaminen helpottaa tilannetta usein hyvinkin nopeasti.
Kasvisruokavalion noudattaminen tai ainakin suurelta osaltaan kasvisruoasta koostuva ruokavalio on terapeuttisesti tehokas. Kasvissyöjänaiset erittävät estrogeeniä ulosteisiin 2-3 kertaa enemmän ja heillä on 50 % pienemmät vapaan estrogeenin tasot veressä verrattuna sekaravinnonsyöjiin. Näiden erojen oletetaan johtuvan kasvissyöjänaisten alhaisemmasta rasvan ja korkeammasta kuidun saannista.
Ruokavalio koostetaan värikkäistä vihanneksista, hedelmistä, marjoista, kokojyväviljoista, siemenistä, pähkinöistä ja kylmäpuristetuista öljyistä. Hapanmaitotuotteita voi syödä maltillisesti samoin kalaa tai vaaleaa vähärasvaista lihaa. Käytä kokojyväruista, pellavarouhetta tai soijaa saadaksesi kasviestrogeenejä, joita pidetään "antiestrogeeneinä". Jos estrogeenitasot ovat alhaiset (menopaussi), niin kasviestrogeeneillä on pieni estrogeeninen vaikutus, mikä lisää estrogeenipitoisuutta. Jos estrogeenitasot ovat korkeat (kuten PMS:ssä) niin kasviestrogeenit sitoutuvat estrogeenireseptoreihin kilpaillen estrogeenin kanssa ja estrogeenivaikutukset vähenevät.
Prosessoidut ruoat ja margariinit on syytä jättää kokonaan kaupan hyllylle. Sokerilla on useita haitallisia vaikutuksia PMS:ssä. Se lisää insuliinin eritystä ja on haitaksi veren sokeritasapainon säätelylle. Sokeri, varsinkin yhdistettynä kofeiiniin on sangen haitallinen vaikutus mielialaan. Tärkein oireita aiheuttava "ruoka" PMS:ssä näyttääkin olevan suklaa. Sokerin suuri käyttö myös heikentää estrogeeniaineenvaihduntaa. Myös yletön kahvittelu kuuluu kiellettyjen listalle. Kofeiinin vaikutus on erityisen tärkeä PMS:ään liittyvissä psykologisissa oireissa kuten levottomuudessa, ärtyisyydessä, unettomuudessa ja depressiossa. Voit toki nauttia kupillisen kahvia päivässä jos lopettaminen tuottaa ylitsepääsemättömiä vaikeuksia, mutta sokerista ja alkoholista on luovuttava kokonaan ainakin viikkoa ennen oireiden epäiltyä alkamisajankohtaa.
Markkinoilla olevat viherravintojauheet ovat hyvä lisä elimistön tasapainottamiseen ja elinvoiman lisäämiseen. Katso ettet osta suureksi osaksi sokerista tehtyjä jauheseoksia. Voit myös helpottaa olotilaa ja vähentää oleellisesti oireita paastoamalla tuoremehuilla ja viherjuomilla ennen kuukautisten oletettua alkamisajankohtaa. Vältettävien listalla ovat siis sokeri, suola, punainen liha, prosessoitu ruoka, pikaruoka, valkojauhotuotteet sekä kofeiinipitoiset tuotteet. Jos elämänmuutos ei ota onnistuakseen, niin pyri noudattamaan ohjeita ainakin viikkoa ennen oireiden alkua.
Kuitujen saanti on myös äärettömän tärkeää. Kasvisruokapainotteinen ruokavalio on omiaan lisäämään kuitujen määrää. Suoliston on toimittava päivittäin. Samoin suoliston bakteerikannalla on hyvin suuri merkitys. Suolistossa vallitseva epätasapainotila aikaansaa haitallisten entsyymiaktiivisuuksien lisääntymisen, mikä puolestaan liittyy kohonneeseen syöpäriskiin (varsinkin estrogeenista riippuvaiseen rintasyöpään) ja oletettavasti PMS:aan. Suoliston tasapainottaminen probiooteilla kuuluukin kiinteästi PMS:n hoitoon.
Ravintolisät ovat monesti tarpeellisia, mutta muista ensisijaisesti kiinnittää huomiota ruokavalioon ja elämäntapoihin. Pelkällä pillereiden popsinnalla ei vaivoista valitettavasti pääse eroon. Mahdollisia lisäravinteita:
# B-vitamiiniryhmästä tärkein on B6. Se vaikuttaa stressiin, nesteen kertymisen kehoon ja mahdollisesti normalisoi hormonitasapainoa.
# E-vitamiinista on apua rintojen arkuuteen ja turvotukseen. Sen lisäksi sen oletetaan vähentävän päänsärkyä, unettomuutta ja vaikuttavan masennukseen.
# Alfalipoiinihappo näyttää olevan varsinainen superantioksidantti. Se vahvistaa monien muiden antioksidanttien kuten edellä mainitun E-vitamiinin, tehoa, koska se pystyy palauttamaan ne aktiiviseen muotoon. Sen lisäksi se tekee vaarattomaksi monia eri happiradikaaleja ja heikentää tulehdusreaktioita. Alfalipoiinihappo voi suojella aivoja haitalliselta hapettumiselta. Se myös piristää ja lisää keskittymiskykyä. Alfalipoiinihappoa käytetään paljon myös diabeteksen tukihoidossa. (Alfalipoiinihapon ryppyjä silittävä vaikutuskin on hyvin tunnettu!)
# GLA:ta käytetään usein PMS-vaivoissa. GLA:sta muodostuu hyviä hormoninkaltaisia yhdisteitä. Jotta GLA:n lähtömuotorasvahappo, linolihappo, muuttuisi GLA:ksi, tarvitaan muutosprosessissa riittäviä määriä muun muassa B6-vitamiinia, sinkkiä ja magnesiumia. PMS-vaivoista kärsivältä naiselta usein puuttuu näitä aineita. Tällä pyrin sanomaan, että pelkkiä GLA-kapseleita on turha syödä purkki toisensa jälkeen, vaan on pyrittävä saamaan keho tasapainoon, jotta se pystyy itse muodostamaan GLA:ta. Voit selvittää GLA-pitoisuuden verinäytteestä, ja samalla selviää, tarvitsetko lainkaan GLA-valmisteita.
# Koska rasvahapot vaikuttavat PMS-vaivoihin, voi kuuriluontoisesti ottaa kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä ja kalaöljyä vuoropäivinä.
# Magnesiumin puute näyttää olevan yksi tärkeä tekijä PMS-oireyhtymässä. Kuten muistat, erinomaisia magnesiumin lähteitä ovat muun muassa auringonkukan siemenet, seesaminsiemenet, mantelit, pähkinät ja kokojyväviljat sekä vihreät kasvikset ja pavut. Jos käytät magnesiumia lisäravinteena, ota se kalsiumin kanssa. Kalsiumin ja magnesiumin tulisi olla mahdollisimman imeytyvässä muodossa. Sitraaatti ja kelaatit imeytyvät parhaiten, karbonaatit ja oksidi huonommin.
# Osalla PMS-oireista kärsivillä naisilla on todettu olevan alhaiset sinkkitasot. Sinkkiä tarvitaan monien hormonien toimintaan, mukaan lukien sukupuolihormonit. Sillä on keskeinen merkitys lukuisissa aineenvaihduntatapahtumissa erilaisten entsyymien rakenneosana. Sinkin rinnalla joudutaan käyttämään kuparia, joten on hyvä epävarmoissa tapauksissa mittauttaa kupari- ja sinkkitaseet. Suomalaisten naisten sinkin saanti on varsin alhaista, 10 milligrammaa vuorokaudessa. Kasvikunnan tuotteissa sinkkiä on erityisesti vehnänalkioissa, mutta sitä on myös täysjyväviljassa, pähkinöissä ja siemenissä. Täysjyväviljassa ja palkokasveissa olevat yhdisteet (fytaatit) saattavat heikentää sinkin imeytymistä. Eläinkunnan tuotteista parhaita sinkin saantilähteitä ovat naudan- ja lampaanliha, juustot ja simpukat.
# Myös kromilisää on toisinaan käytetty.
# On hyvin perusteltua ottaa päivittäin vahva monivitamiini-hivenainekapseli ohjeen mukaan, sillä ravitsemukselliset puutokset ovat varsin yleisiä PMS-vaivoista kärsivillä naisilla. Hyvän vitamiinihivenainevalmisteen on osoitettu tuottavan merkittäviä hyötyjä.
# Suoliston hoitoa on syytä terästää terveellisen ruokavalion ja probioottien lisäksi kuitukuurilla (kaupoissa monia erilaisia, suosi eri kuitujen seoksia).
# Suosittelen vihreitä voimajuomia tasapainottamaan elimistöä: vehnänorasmehua, viherravintojauheita tai yrttien (esimerkiksi nokkonen, poimulehti, puna-apila, kehäkukka) käyttöä joko tippoina, teenä tai kylpyinä.
Liikunnalla on myös tärkeä merkitys PMS:n hoidossa. Se vaikuttaa hormonitasapainoon ja edesauttaa nesteiden poistumista ja hyvänolon tunnetta. Useiden tutkimusten mukaan säännöllisesti liikkuvat naiset eivät kärsi PMS-vaivoista läheskään yhtä usein kuin liikkumattomat. Liikunta korjaa myös ruokailutapoja. Sporttailun seurauksena pois jää usein huonommat ruokailutavat ja ihminen alkaa automaattisesti kiinnittää huomiota myös ruokavalioonsa.
Salilla huhkimisen sijasta aerobinen liikunta on parasta PMS-vaivoihin. Ulkoilmassa kävely, hölkkä, jooga, venyttely, jopa aerobic tukee parhaiten naisen kokonaisvaltaista parantumista.
Maailma ei enää romahdakaan 12 kertaa vuodessa, jos jaksat tehdä töitä tilanteen korjaamiseksi. Jos tilanteesi on niin huono, ettei voimia muutokseen ole, hakeudu hyvän ja empaattisen terapeutin puoleen."