Nyt kaikkien kevään tuomien velvollisuuksien jälkeen oli aikaa vielä raapustaa yksi juttu lisää. Sisältää myös muutamia esimerkkijakoja, jotta noita vaihtoehtoja olisi hieman helpompi hahmottaa...
Mikä ihmeen P.H.A.T. osa 4 – Havaintoja ja soveltamista
Tässä viimeisessä osassa käydään lävitse erilaisia PHÄTin sovellutuksia ja käytännössä esille nousseita havaintoja nyt, kun tuo perusta on saatu kahlattua läpi. Ensinnäkin hyvin yleinen kysymys eri foorumeilla tuntuu olevan, voiko PHATilla treenata dieetillä. Lyhyt ja ytimekäs vastaus tähän on: Voi. Ellei nyt aivan kisadieetin viimeisillä viikoilla ole, pitäisi normijampan palautumisen kyllä kestää tämänlainen treeni myös miinuskaloreilla. Lisäksi tässä pystyy hyvin kasvattelemaan sarjapainoja dieetillä, kun lihaksen kasvattaminen ei oikein mahdollista ole. Samalla saa silti vetää normaalia bodaustreeniäkin.
Entä millainen jako on paras PHATin toteuttamiseen? Tähän nyt on niin monta vastausta kuin treenimetodin soveltajaakin. Tämä ”alkuperäinen” 2+3-jakoinen on oikein pätevä valinta, jossa tulee 5 treeniä viikkoon ja 2 lepopäivää. Tuostakin saa väännettyä vielä useampaa versiota. Itse olen pitänyt Nortonin esimerkkiä enemmän jaosta, jossa olkapäät ja kädet tulevat yhdessä treenissä rinnan ja selän olessa toisessa. Tässä ensinnäkin meikäläisen heikommat lihasryhmät saavat oman treenin, jossa voi vain keskittyä niihin ja lisäksi niille tulee vielä hieman epäsuoraa rasitusta rinta+selkätreenistä. Samoin jokaisen hypertrofiatreenin pystyy vetämään tehokkaasti supersarjoina.
”Norton 2+3”
1.Yläkroppa (Voima)
2.Alakroppa (Voima)
3.Lepo
4.Selkä, olkapäät (Hypertrofia)
5.Jalat (Hypertrofia)
6.Rinta, kädet (Hypertrofia)
7.Lepo
"Revelia 2+3"
1.Yläkroppa (Voima)
2.Alakroppa (Voima)
3.Lepo
4.Rinta, selkä (Hypertrofia)
5.Jalat (Hypertrofia)
6.Olkapäät, kädet (Hypertrofia)
7.Lepo
Jos ei aikataulusyistä pysty treenaamaan 5 kertaa viikossa, voi systeemiä toteuttaa esimerkiksi 2+2 –jakoisella, 1+3 –jakoisella tai jopa 1+2 –jakoisella. Näissä kaikissa kropan saa treenattua viikossa lävitse sekä voimakierrolla että hypertrofiakierrolla. 2-jakoisissa hypertrofiaosuuksissa täytyy vain varoa ettei treenin sisältö paisu liian mahtipontiseksi eikä yritä tunkea esimerkkiksi 4-jakoisen sisältöä näihin kahteen treeniin.
2+2
1.Yläkroppa (Voima)
2.Lepo
3.Alakroppa (Voima)
4.Lepo
5.Yläkroppa (Hypertrofia)
6.Alakroppa (Hypertrofia)
7.Lepo
1+3
1.Koko kroppa (Voima)
2.Lepo
3.Lepo
4.Rinta, selkä (Hypertrofia)
5.Jalat (Hypertrofia)
6.Olkapäät, kädet (Hypertrofia)
7.Lepo
1+2
1.Koko kroppa (Voima)
2.Lepo
3.Työntävät (Hypertrofia)
4.Lepo
5.Vetävät (Hypertrofia)
6.Lepo
7.Lepo
Toisaalta jos on liikaa aikaa/ei muuta elämää ja mahdollisuus käydä vaikka joka päivä salilla (eli täydellinen tilanne siis), niin 3+3 –jakoinen viritelmä 8 päivän kierrolla on oikein pätevä. Jos pystyy vetämään 2+4 –jakoista samalla 8 päivän kierrolla niin tuokin voi olla ihan toimiva ratkaisu joihinkin tilanteisiin. Toisaalta kuten aiemmassa osassa viittasinkin, kierron venyessä liian pitkäksi alkaa se syödä PHATin ideaa ja 4 treenin putkessa loppupään treenit voivat alkaa kärsiä.
3+3
1.Yläkroppa työntävät (Voima)
2.Alakroppa (Voima)
3.Yläkroppa vetävät (Voima)
4.Lepo
5.Yläkropan työntävät (Hyper)
6.Alakroppa (Hyper)
7.Yläkropan vetävät (Hyper)
8.Lepo
2+4
1.Yläkroppa (Voima)
2.Alakroppa (Voima)
3.Lepo
4.Rinta, olkapää
5.Selkä
6.Jalat
7.Kädet
8.Lepo
Jotkut ovat edenneet treeniurallaan myös siihen pisteeseen, että heikot lihasryhmät vaativat oikeaa priorisaatiota, jota ei saada ratkaistua pelkillä liikevalinnoilla ja treenijaon muokkauksella. Silloin voidaan ensinnäkin voimatreenien pääliikkeiksi valita eniten heikkoja lihaksia rasittavat liikkeet, kuten käsipainopenkin tilalle kapea penkki. Toiseksi hypertrofiatreeneissä on niin paljon soveltamisen varaa, että sellaisesta voidaan tehdä käytännössä esimerkiksi pelkkä käsitreeni, joka sisältää yhden rintaa kuormittavan liikkeen antaen ylläpitävää rasitusta.
2+3 (Käsi-olkapainotuksella)
1.Yläkroppa
2.Alakroppa
3.Lepo
4.Kädet (+rinta)
5.Jalat
6.Olkapäät (+selkä)
7.Lepo
Vielä loppuun vähän samojen lihasten rasittamisesta. Ihan käytännössä on tullut huomattua, että alaselän saa vedettyä aika mukavaan jöötiin 2+3 –jakoisella ohjelmalla. Tuonne saa helposti piilotettua kyykyt, suorin jaloin maastavedot, kulmasoudut ja muut alaselkää rasittavat liikkeet niin, että se ottaa osumaa jopa kaikissa treeneissä. Siispä hyviä ratkaisuja on muun muassa rauhoittaa hypertrofiatreenit kokonaan alaselän osalta tekemällä jaloille ja selälle vain koneliikkeitä (hackit, prässit, vipuvarsisoudut jne.). Jos salilla on mahdollisuus johonkin raskaaseen tuettuun kulmasoutuun, tuotakin voi käyttää tavallisen kulmasoudun tilalla voimapäivien vetävänä pääliikkeenä.
Siirryttäessä PHATin saloihin jostain suurempijakoisesta bodausohjelmasta, pelkoa herättää lihasten palautuminen tiheämmästä frekvenssistä. Ensimmäisessä kierrossa tuo saattaakin tuottaa ongelmia, jos rinta ja kädet on juuri treenattu kovaa ja yhden lepopäivän jälkeen pitäisikin ottaa raskaita punnerruksia voimatreenissä. Kuitenkin viimeistään parin kierron jälkeen tuohon on tottunut. Ei myöskään aivan ensimmäisessä kierrossa kannata vetää aivan balls-to-wall –asentaalla treenejä läpi, jos on tottunut siihen lihasryhmä kerran viikossa treeniin.
PHATin tyylinen treenisysteemi toimii erittäin hyvin intermediate tason treenaajille, jotka hyötyvät jo eristävämmästäkin bodailutreenistä mutta saavat vielä suoralla sarjapainojen kasvatuksellakin lihaskasvua aikaan.
E: Jaha ei tämä palsta oikein ollut yhteistyössä alkuperäisen muotoilun kanssa...