hypoteettisen maksimin laskeminen vaatis tietoa nostajan tyypistä, eli onko kyseessä nimenomaan tehonostaja, vai sarjanostaja.
no... asia tietenkin selviää parhaiten tekemällä se ykkönen... ja se, minkä tyyppinen nostaja olet, selviää tekemällä tämän jälkeen maksimitoistosarjat 90%:lla ja 80%:lla. jos menee ekassa yli 4 toistoa ja toisessa yli 8 toistoa, olet enemmän sarjanostaja ja silloin oletettu maksimisi on lähempänä sarjarautoja kuin luuletkaan. jos taas olet voimailun kannalta parempaa tyyppiä ja sarjat ei suju, vaan jäävät lyhyiksi, on maksimisi suhteessa suurempi.
hommaa voidaan onneksi manipuloida ja tyyppiä hieman muuttaa treenitapojen muutoksilla. muistan erään painonnostoa harrastusmielessä tehneen kaverin tuskailleen rinnallevetoaan, kun sai kympin 120kg:lla, mutta ykkönen oli vain 135kg.
sen verran olin hänen treenejään sivusta tarkkaillut, etten juuri ihmetellyt hyvää sarjakestävyyttä ja suhteessa huonoa maksimia. kaikki sarjat tehtiin hamaan loppuun asti keinolla, millä hyvänsä. harjoittelua muutettiin sellaiseksi, ettei juurikaan viety sarjoja ihan loppuun, vaan pidettiin se viimeinenkin toistokin kohtuullisen nopeana, mutta varsinkin teknisesti hyvänä. ns. työsarjoja tehtiin aikaisemman kahden tai kolmen sijaan 5-8.
kolmen kuukauden uurastuksen tuloksena ykkönen oli noussut 160 kiloon ja kun sitä kymppiäkin piti sitten mennä kokeilemaan, ei noussut kuin 125kg. tämä johtui tietenkin siitä, ettei noin pitkiä sarjoja sinä kolmena kuukautena tehty lainkaan. taisi vitonen olla pisin ja niitäkin aika vähän. nyt kuitenkin maksimi ja pitkä sarja olivat "oikeammassa" suhteessa.
jos niitä toistoja haluaa lisää, voi tuollaisen maksimin nostamisjakson jälkeen palata pidempiin sarjoihin. nekin nousevat varmasti, jos maksimi on korkeampi.
täältä tähän...