Paloauto voi olla paikalla ensihoitotehtävissä esimerkiksi:
- Kanto- ja nostoapuna, jos on paljon lääkintälaitteita kiinni tai esim vammoja joita tarvii siirtojen aikana tukea. Joskus ensihoitoa vaativat potilaat on myös yksinkertaisesti niin painavia, että kahdestaan potilaan kantaminen portaikossa on riski sekä potilaalle että ensihoitohenkilöstön turvallisuudelle.
- Lisäkäsinä, jos potilas pitäisi nopeasti saada liikenteeseen. Palomiehillä on myös ensihoidon koulutus, joten kun useampaa asiaa pystytään kohteessa tekemään samanaikaisesti, saadaan potilas nopeammin liikkeelle kohti lopullista hoitopaikkaa. Pääasiassa hööki lähtee mukaan nimenomaan kiireellisimmille keikoille, kuten elvytyksille yms. jossa minuutit ratkaisevat lopputuloksen. Tehohoitopäivät, työkyvyttömyyseläke ja lopunikäinen päivittäishoidon tarve ovat yksittäisen ihmisen kohdalla melko paljon kalliimpia kuin se, että paloauto ajaa kohteeseen.
- Ottamaan lääkärikopteria alas. Vaikka nykytekniikka hienoa onkin, ei tuollainen helikopteri pysty laskeutumaan esimerkiksi kaupungin keskustaan tai kerrostalon pihaan, joten tarvitaan se paloauto esim läheiselle urheilukentälle josta lääkärikopterin henkilökunta sitten kuljetetaan paloautolla itse tehtäväosoitteeseen.
- Jos paloauto on selvästi lähin yksikkö kiireisellä tehtävällä. Kuten jo todettua, palomiehillä on myös ensihoidon koulutus ja he voivat aloittaa ensihoitotoimet ennenkuin varsinainen ambulanssi ehtii paikalle, jolloin tavoittamisviive vähenee ja potilaan ennuste paranee.
Siinä nyt alkuun muutama esimerkki niistä tilanteista, missä paloautoa voidaan tarvita ensihoitotehtävällä. Se, että paikalle lähetetään ambulanssi ja paloauto ja lääkäriyksikkö ja vaikka vielä poliisi ei loppuviimeksi edes maksa yhteiskunnalle paljoa kun kyseiset viranomaiset saavat päivystyksestä palkkaa joka tapauksessa, ajoivat sitten keikkaa tai eivät. Polttoainekuluja toki tulee, mutten usko, että ne lohkaisevat kovin suurta palaa valtion ja kuntien budjetista. Ja kuten sanoin, lopullisesti työkyvyttömät ihmiset ja tehohoitopäivät on niitä, joista aiheutuukin sitten jo mittaviakin kuluja.
Ja siinä olet kyllä ihan oikeassa, että on melko tavallista, että ambulanssi hälytetään johonkin tehtävälle kiireellä ja paikan päällä paljastuu, ettei ns potilaalla ole minkäänlaista hoidon tarvetta. Jos hätäkeskukseen tulee soitto, että joku on eloton, niin on mielestäni oikein lähettää paikalle apua vaikka paikan päällä paljastuisikin, että potilas on vaan kännissä sammunut ja herää kun hieman ravistelee. Edelleen hätäkeskuspäivystäjä joutuu tekemään arvion tehtävän kiireellisyydestä pelkän puhelinsoiton perusteella muutamassa minuutissa, joten parempi tehdä arviot etupainotteisesti ja lähettää sitten vaikka liikaa yksiköitä "turhalle" tehtävälle.
Voi olla, että lankesin trolliin, mutta toimikoon tämä sivistävänä myös niille muille, jotka ihmettelevät mitä ihmettä se paloauto tekee jossain ambulanssia vaativalla tehtävällä.