BB Pekka Kotipohja

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Minua ihmetyttää miksi puhutaan vain kahdesta treeni tyylistä. Liian pienillä painoilla hifistellen tai yli isoilla epäpuhtaasti ryskäen. Siinä välissä on esimerkiksi riittävän isoilla painoilla puhtaasti treenaaminen 😉 Joka väittää ettei voi treenata isoilla painoilla puhtaasti painot ovat silloin liian suuret. Myös genetiikka kannattaa muistaa. Monella on joku lihas josta tulee dominoiva millä tahansa treeni tyylillä. Tämä hämää porukkaa. Heti ajatellaan että tyyppi treenaa kyseistä lihasta oikein ja kaikki muut väärin. Ennemmin kannattaisi seurata niitä jotka ovat saanet heikon lihas ryhmän kovalla työllä kasvamaan. Toki jokainen voi kokeilla esim Supermassan käsi treenejä. Harva sillä saa kuitenkaan sen kummempia tuloksia kuin muillakaan ohjelmilla. Pohje treeni vinkit ovat myös aika yhdentekeviä. Geenit niin suuressa roolissa. Jokainen tietää että jos pohkeet ovat huonosti kasvavat ei niistä tule merkittävän isoja millään treeni systeemillä. Tottakai yrittää pitää ja kannattaa. Sehän se on bodauksen suola.
 
Itteeni kiinnostaisi teitkö sillä 120 kilolla kuinka pitkiä sarjoja verrattuna nyt tähän 80 kiloon? Vaikkapa ennen vitosia voimailutyyliin ja nyt sit 12-20 puristellen. Ja mitä rintalihaksille tapahtui.
120kg 2x6 parhaimillaa.. Nyt menee varmaa 85kg sama... Vaikee sanoo kehityksestä mitään näin 15 vuoden natu treenin jälkeen... Hermotus parantunu ainaki ihan huomattavasti kaikissa lihasryhmissä. Lämittelyjen jälkeen jo ihan tulessa paikat. Nykyään tuntuu ihan sama mitä tekee ni menis varmaa perille. Tosin ajettilin kyllä vielä sillon tällön jotain lyhempiä pätkiä vetää vähän ronskimmin isommila painoilla. Mut siihen vanhaan treenityyliin ei kyllä ole enää palaamista.
90% Salilla kävijöistä oo hajuukaa miten treenataan lihasta. Kuhan on vaan mahollisimman isot ego romut tangossa. Onhan se nyt noloa tehä "pienillä" painoilla.
 
Viimeksi muokattu:
No on tapahtunut kehitystä kyllä aika railakkaasti, huonompaan suuntaan. Sairastuitko tuossa välillä johonkin vakavaan tautiin tms?
No kokeile ite. Teet tekniikasta hirveesti välittämättä niin isoilla sarjan ku saat ja sen jälkeen seuraavalla kerralla jalat penkille 4 sekuntin negatiivisella ja ei yhtää liikemomenttumia alhaalla ja ylhäällä koko ajan lihaksella puristaen. Alhaalla vielä ihan pieni pysäytys. kyl ne sarjapainot vaan tippuu...
 
Näistä Arin treenijutuista se omakin tarkasti lihaksella tekeminen tai tuntumatreenaaminen lähti. Ja vaarana on, että jotkut tähän vielä nykyäänkin haksahtavat. Itse haksahdin, ja huomasin käytännön tasolla, että se ei toimi. Nykyään vajaa 5 vuotta liikuntafysiologiaa opiskelleena tiedän, että tuollainen treenityyli ei toimi. Lääkitys toki tekee kaiken mahdolliseksi, mutta ei se kehitys siltikään niin hyvää ole kuin mahdollista.

Lihaksen kaikki motoriset yksiköt ja siten kaikki lihassolut aktivoituu, kun kuorma on noin 80% maksimista. Eli jos sun kyykkymaksimi on 200 kiloa niin tekemällä 160 kilolla sarjaa, työtä tekevät lihakset aktivoituu siinä 100% heti ensimmäisestä toistosta alkaen. Jos teet pienemmällä painolla koko lihas aktivoituu vähän myöhemmin, kun ollaan lähempänä epäonnistumista. Ja mitä pienemmällä painolla harjoittelet suhteessa omiin voimatasoihin, sitä pienempi osa lihaksesta aktivoituu tekemään vaadittua työtä. Onko siinä sitten mitään järkeä? Ei ole.

Entä kuinka lähellä epäonnistumista olit tuossa videolla kuin teit 50kg(?) penkkipunnerusta tai 8kg(?) hauiskääntöä? Varmaan se polte ja kipu lihaksessa kertoi sulle, että olet hyvin lähellä failurea? Sillonhan se treeni-intensiteetti on 100%? Kyllä mä sillon luulin treenaavani kovaa, kun tein tarkasti lihaksella, kun sarjojen aikana lihaksiin sattui ihan vitusti ja ne kramppas siitä puristamisesta. Mutta kun noilla 8 kiloisilla käsipainoilla minä ja sinä jaksetaan tehdä karkeesti arvioiden 100-500 toistoa, niin silloin noin 10 toiston sarja on 90-490 toistoa vajaa failuresta. Eli rekrytoit siinä sarjassa niin pientä osaa lihassoluista, että ilman lääkitystä saavutettua lihasmassaa alkaa jopa hävitä melko nopeastikin, koska jätät 90% lihaksesta treenaamatta. Ei rasitusta lihassoluille, ei tarvetta ylläpitää sellaista lihaskudosta, joten ne häviää.

Tuon hauiskäännön voisi tehdä muuten tuettuna scott-penkissä, jotta sun ei tarvitsisi aktiivisesti olkapäällä kannattaa kättä tuossa asennossa. Silloin liike olisi lähes täysin hauikselle eristetty, jolloin voisit testata mikä sun maksimi siinä on, kun voit vaan tehdä sen liikkeen miettimättä yhtään mitään. Kunhan tekee sitä kyynärnivelen koukistusta, hauis tekee sen työn, eikä mikään muu lihas. Silloin huomaat, että 8kg on ihan liian pieni kuorma, jolla tosiaan jaksaisit tehdä satoja toistoja. Järkevämpää ois tehdä vaan isommalla painolla vähemmän toistoja, jotka olisi se +70% yhden toiston maksimista.

No mutta kuin tuntuma ja kipu ja polte… Se 8kg on niin raskas käsitellä hauiskäännössä, koska lisäät sillä tarkalla lihastuntumalla vastavaikuttajalihaksen eli ojentajan aktiivisuutta. Eli samalla kun yrität koukistaa sun kyynärniveltä niin teetkin samaan aikaa väärään suuntaan työtä eli ojennat sun kyynärniveltä. Siinä ei ole mitään järkeä, ja sen takia aloittelijavaiheen jälkeen tuo niveltä stabiloiva työ jää automaattisesti minimiin, kun hermosto kehittyy. Se on kyllä totta, että jos käytössä ei ole 8kg isompaa käsipainoa, niin lihas kasvaa paremmin sillä, että lisätään tarkkuutta siihen liikkeeseen eli vastuvaikuttajalijaksen aktiivisuutta, jolloin se 8kg kuorma muutetaankin tavallaan 10kg tms kuormaksi, kun sisäisen vastus kasvaa. Mutta jos olisi mahdollista ottaa 15kg käsipaino, niin se kehittäisi hauiksia enemmän.

Ja se tuntuma siellä lihaksissa on tuntoaistimus, joka liittyy ihon venymiseen, lihassupistuksen aistimiseen, ja sarjan edetessä aineenvaihduntatuotteiden kertymiseen. Ja niitä aineenvaihduntatuotteitahan alkaa kertymään sinne lihakseen kohtuu nopeasti, kun sitä puristetaan jatkuvalla jännityksellä, eikä siellä pääse veri kiertämään kovin hyvin. Mutta juuri mitään tekemistä näillä asioilla ei ole lihaskasvun kanssa.

Sitten tämä lihaksen liikeradalla tekeminen… Esim. tuossa rintataljaliikeessä teet 10 sentin nypytystä lähellä lyhintä mahdollista lihaspituutta, vaikka tärkeimpiä lihaskasvun ajureita on juuri harjoittelu siellä pitkillä lihaspituuksilla. Ei liene siis yllätys, että täydet liikelaajudet on suositeltavinta lihaskasvun kannalta. Toki on monivel-liikkeitä, joissa jotkin muut lihakset ottaa työn itselleen, kun tehdään koko liikerataa. Esim. kun kulmasoudussa kyynärpää ylittää selkälinjan on takaolkapäät aktiivisimmat. Mutta esim. penkkipunnerruksessa saadaan suurin lihaskasvu rintaan, kun tanko lasketaan rintaan asti.

Mutta niin kuin muutamat tuolla mainitsikin jo ylempänä, on melko typerää edes yrittää eristää moninivel-liikettä yhdelle lihasryhmälle. Esim. soutuja vain leveälle selkälihakselle tai takakyykkyä etureidelle. Nämä johtaa automaattisesti siihen, että kuorma on murto-osan siitä, mitä lihas pystyisi voimaa tuottamaan. Kannattaa valita siis eristetympi liike, jossa ei tarvitse miettiä muiden lihasten pois blokkaamista aktiivisesti.

Eikä bodaus tietenkään ole pelkkää painojen siirtelyä. Esim. se selkä tai leveät selkälihakset on monelle vaikea lihas harjoittaa, koska kehon asennot lantiosta ja hartioista ja ryhdistä on vähän mitä sattuu, ja liike kohdistuu helposti esim. sinne yläselkään. Mutta sitten kun nuo asiat on kunnossa, niin painoja vaan perkeleesti ja soutamaan. Ei sitä tartte liian pitkälle miettiä/villata.

Mulle tulee jonkun verran nuoria miehiä valmennukseen, jotka on elänyt vahvasti koko ikänsä tätä tuntuma-aikakautta ja perusliikkeissä voimatasot on omaankin suht lähinuoruuteen verrattuna todella heikkoja eli sarjapainot on penkissä alle 100kg, kyykyssä ja vedossa alle 150kg eikä leukoja jakseta tehdä 10 sarjoja omalla painolla. Aiemmin melkeen jokainen tavoitteellisempi treenaaja teki tuollaiset tulokset 1-2 vuodessa, kun nykyään on saatettu treenata jo vuosikausia tuntumapuristellen, eikä vieläkään olla noissa tuloksissa. Ja voin kertoa, että lihasmassa on juuri sillä tasolla, missä ne tuloksetkin.

Mä sanon sulle suoraan, että säkin olisit vielä paksumpi ja näyttävämpi lihaksilta muuttamatta mitään muuta kuin sen, että tekisit toistot paremmin. Se ei tarkoita kuormista luopumista, se vain tarkoittaa että sun treeneistä tulee kovempia ja tarvitset enemmän lihasta ja voimaa jotka sieltä myös tulee, kun stimulaation taso nousee. Ja on oma valinta haluaako ne sieltä poimia, ikävältä se tuntuu ja on rankkaa, mutta siellä tulokset odottaa ottajaansa ihan jokaisen kohdalla. Oikotiet vähentää tuloksia kehonrakennuksellisesti oli natu tai ei. Sillä ei ole mitään merkitystä.

Sullakaan ei ole vielä sen vertaa treenikokemusta ole, että kannattaa rintaa kauheasti paukutella, vaikka komea kisaura löytyykin.
 
No kokeile ite. Teet tekniikasta hirveesti välittämättä niin isoilla sarjan ku saat ja sen jälkeen seuraavalla kerralla jalat penkille 4 sekuntin negatiivisella ja ei yhtää liikemomenttumia alhaalla ja ylhäällä koko ajan lihaksella puristaen. Alhaalla vielä ihan pieni pysäytys. kyl ne sarjapainot vaan tippuu...

Kyllä minä teenkin useasti hitaita negatiivisiä, en kuitenkaan koko treeniä rakenna niiden varaan. Mutta mukava ja tehokas erikoiskeino ovat kyllä!
 
Sullakaan ei ole vielä sen vertaa treenikokemusta ole, että kannattaa rintaa kauheasti paukutella,
Sillä treenikokemuksella ei ole vitunkaan merkitystä täällä, mitä enemmän oot treenannut, sitä vähemmän tiedät. Joku siima tietää automaattisesti enemmän vaikka olis vasta ostanut salikortin, kuhan on lukenut paljon kirjastossa, käytäntöähän ei pidetä minään nykyään. Mä jos koitan mennä neuvomaan penkissä jotain, niin lauma persreikiä on huutamassa lääkkeet sitä ja lääkkeet tätä. Sitten ite penkkaavat sen 80kg just ja just perse ilmassa joten heidän on pakko tietää enemmän kun se joka teki 200 kilolla sarjaa.
 
@Mike Ei kai se niin vaarallista ole olla asioista erimieltä? Kuitenkin osin sitä vartenhan tämä foorumi on että näkemyksiä jaetaan ja niistä keskustellaan.

Sinä saat varmasti paskaa niskaan ihan syyttä suotta tai teit mitä tahansa ja se on sanomattakin selvää että se on väärin!

Mutta keskustelu on varsin hyvää silloin jos ja kun se käy kuumana.👍🏻
 
Nii no voit ite koittaa rupe tekee jalat penkillä 4 sekunnin negatiivisella iha kokonaan lihaksella pitäen.. Niin ne sarjapainot vaan puolittuu. Tosin kannattaa varmaan vaihella et ei nyt koko ajan pysy samassa tyylissä
Miksi juuri 4 sek negatiivisella, onko se jotenkin optimaalinen lihasten kasvattamiseen? Kyllähän ne painot putoaa kun toistot hidastuu, mutta mitä järkeä noin pitkäksi pidentämisessä on?
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Miksi juuri 4 sek negatiivisella, onko se jotenkin optimaalinen lihasten kasvattamiseen? Kyllähän ne painot putoaa kun toistot hidastuu, mutta mitä järkeä noin pitkäksi pidentämisessä on?

Tää oli ainakin joku Pakulskin juttu, 8 toiston sarjan time under tension saadaan n. 40 sekuntiin tällä metodilla. Yksi toisto kestää siis sen 5 sekuntia, kun 4s nega ja n.1s posi.
 
@Mike Ei kai se niin vaarallista ole olla asioista erimieltä? Kuitenkin osin sitä vartenhan tämä foorumi on että näkemyksiä jaetaan ja niistä keskustellaan.

Sinä saat varmasti paskaa niskaan ihan syyttä suotta tai teit mitä tahansa ja se on sanomattakin selvää että se on väärin!

Mutta keskustelu on varsin hyvää silloin jos ja kun se käy kuumana.👍🏻
Ei se vaarallista ole, mutta motivaatiota syö puhua treenistä kun jengi oikein odottaa että pääsee porukalla dumaamaan.
 
Miksi juuri 4 sek negatiivisella, onko se jotenkin optimaalinen lihasten kasvattamiseen? Kyllähän ne painot putoaa kun toistot hidastuu, mutta mitä järkeä noin pitkäksi pidentämisessä on?
Rekrytoi hitaita lihassoluja. Samoin kun koittaa kiihdyttää raskasta painoa, se aktivoi nopeita.
 
Ei se vaarallista ole, mutta motivaatiota syö puhua treenistä kun jengi oikein odottaa että pääsee porukalla dumaamaan.
Kirjoittaessa herkästi menee asia väärin ymmärryksen puolelle. Ilman super tarkkaa esimerkkiä aiheesta mistä keskustellaan saa yhtenevän mielipiteen täysin erilleen laitoihin.
 
Tää oli ainakin joku Pakulskin juttu, 8 toiston sarjan time under tension saadaan n. 40 sekuntiin tällä metodilla. Yksi toisto kestää siis sen 5 sekuntia, kun 4s nega ja n.1s posi.
Pakulskin MI40. 40 sekuntia time under tension, 40 taukoa sarjojen välillä. 4 suoraa sarjaa ja sitten vielä kolme pudotussarjaa. Polttelee vähän vitusti ja egopainot voi jättää kyllä räkkiin.

Hyvin karkeasti kiteytettynä ko. metodi.
 
Pakulskin MI40. 40 sekuntia time under tension, 40 taukoa sarjojen välillä. 4 suoraa sarjaa ja sitten vielä kolme pudotussarjaa. Polttelee vähän vitusti ja egopainot voi jättää kyllä räkkiin.

Hyvin karkeasti kiteytettynä ko. metodi.

Joo, metodi oli tämä. Muistan joskus lukeneeni tästä vuosia sitten ja kokeilleeni, kun tämä oli enemmän pinnalla. Sitten palasin kuitenkin junttibodaukseen, jossa yritän tulla liikkeissä vahvemmaksi = enemmän toistoja/sarjoja/kiloja. Koin tämän mielekkäämpänä treenaamisena.
 
90% Salilla kävijöistä oo hajuukaa miten treenataan lihasta. Kuhan on vaan mahollisimman isot ego romut tangossa
Mulla laahasi rintalihakset tosi pahasti jäljessä treeni uran ekat 10 vuotta. Tyyli oli penkki aina pääliike ja sarja enkat silmissä kiiluen. Tekniikka oli sinänsä puhdas, mutta en osannut nostaa rintalihaksilla yhtään. Lähinnä etuolkapäät kehittyivät. Sitten kokeneemmat opetti kuinka penkki tehdään rintalihaksilla. Kiloja vähemmäksi, jalat penkille ( ei välttämätön) ja koko liike puristetaan rintalihaksilla. Pikkusen vajaaksi jättää ylä ja ala asennossa niin jännitys on rintalihaksilla koko sarjan ajan. Täysin eri liike kuin voima ryskämis penkki. Vaihdoin vinopenkin samalle taktiikalla ja otin sen pääliikkeeksi. Rinta lähti heti kasvuun. Veikkaan että huonoon rintaan on monesti syynä tämä asia. Ei osata käyttää rintaa. Näillä tyypeillä en etuolkapäät usein yli kehittyneet.
 
Mä taas veivasin vaan kutosia ja parhaimmillaan 200x4 ja 220x1. En miettinyt yhtään rintaa, vaan nostin rauhallisesti vaan kuormia hidastaen aina rinnalla. Rinta dominoi aina, etuolkapäät eivät kasvaneet milliäkään, takaolkapäät turpos itekseen.
 
Mulla laahasi rintalihakset tosi pahasti jäljessä treeni uran ekat 10 vuotta. Tyyli oli penkki aina pääliike ja sarja enkat silmissä kiiluen. Tekniikka oli sinänsä puhdas, mutta en osannut nostaa rintalihaksilla yhtään. Lähinnä etuolkapäät kehittyivät. Sitten kokeneemmat opetti kuinka penkki tehdään rintalihaksilla. Kiloja vähemmäksi, jalat penkille ( ei välttämätön) ja koko liike puristetaan rintalihaksilla. Pikkusen vajaaksi jättää ylä ja ala asennossa niin jännitys on rintalihaksilla koko sarjan ajan. Täysin eri liike kuin voima ryskämis penkki. Vaihdoin vinopenkin samalle taktiikalla ja otin sen pääliikkeeksi. Rinta lähti heti kasvuun. Veikkaan että huonoon rintaan on monesti syynä tämä asia. Ei osata käyttää rintaa. Näillä tyypeillä en etuolkapäät usein yli kehittyneet.

Paljos oli penkki, eli millä painoilla teit sarjaa?
 
Itse olen niin samaa mieltä Pekan kanssa tosta että miten porukka voi tosissaan olla sitä mieltä että jos puhutaan kehonrakennusharjoittelusta, yhden tietyn lihaksen mahdollisimman hyvä eristäminen jossain liikkeessä olisi huono asia? Esimerkiksi nyt vaikka että penkissä haetaan asennot kuntoon että saadaan rintalihas mahdollisimman aktiiviseksi. Jos nyt viitataan tuohon mitä Jeve sanoi. Miettikääpä ihan järjellä kumpi kehittää enemmän rintaa. Jos tehdään vaikka 100kg:lla penkkiä. Toisella tyylillä tehdään juuri tuollain mahdollisimman eristetysti ja saadaan rinta tekemään joka toistolla 80% työtä eli lähes täysin. Sitten toisessa tapauksessa lihasta ei pyritä edistämään jolloin mm etuolkapäät ja olkanivel on hyvin aktiivinen penkkiä tehdessä ja sanotaan että tällöin rinta tekee joka toistolla 40% prosenttia työtä joka toistolla. Kummassa rinta kasvaa enemmän? Jos joku uskoo silti että tuossa tyylissä missä sitä ei pyritä eristämään niin ihmettelen kyllä suuresti. Taitaa tuo tarkka asentojen ja tekniikoiden hakeminen että lihas saadaan eristettyä mahdollisimman hyvin liikkeissä tuntua vaan monelle niin pitkäveteiselle ja ei jakseta käyttää aikaa niiden oppimiseen. Mutta voin sanoa että kannattaa. Sen kun vaan joku päivä hoksaat että liikkeet kannattaa tehdä sillä kohdelihaksella mahdollisimman hyvin eikä käytetä muita lihaksia apuna tuut kasvamaan paremmin kun koskaan. Kannattaa kokeilla niin saatatte yllättyy tuloksista. Itse tästä oon hyvä esimerkki miten koko fysiikka oikein harppasi eteenpäin ja varsinkin heikot lihasryhmät.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom