Pakkotoisto Podcast

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Screen-Shot-2021-06-08-at-21.31.18-PM.jpg
 
Minun on kyllä vaikea tajuta tuota logiikkaa, että kävelylenkki on "aerobista" ja saman askelmäärän saaminen frisbeegolfilla tai töihin kävelemällä on sitten jotain muuta "aktiivisuutta", eikä treeniä ollenkaan.
Ei se ole varsinaista aerobista, pelkästään kulutusta.
 
Jos kävelisi saman ajan samoilla sykkeillä ilman frisbeetä, niin mitä se olisi?

Onko joku sykeraja tms. missä aerobinen treeni vaihtuu "kulutukseen"?
Kaikki tekeminen on kulutusta. Aerobinen määritellään käsitteenä vain tyyliin 120 sykkeen alueella. Kulutuksessa on eroa esim askelissa, kävelet 100 askelta ylä- tai alamäkeen.
 
Missä tuollainen määritelmä on tehty?

Sykealueethan on siitä vähän hassuja, että niissä ei ole yhtenäistä kansainvälistä käytäntöä eri kuormitusalueille. (:woot:) Suomalaisessa valmennusopissa ne menevät suhteessa maksimisykkeeseen kuitenkin suunnilleen tällä tavalla:

Peruskunto 1 = 50-60 %
Peruskunto 2 = 60 - 75 %
Vauhtikestävyys = 75 - 90 %
Maksimikestävyys = +90 %

Jos olisi maksimisyke vaikka 190 (tyypillinen 30-vuotiaan arvo) niin PK1 -alue olisi 95-114 ja PK2 alkaisi jo 115 sykkeistä. Kansainvälisesti käytäntö on kirjavaa ja näitä "zoneja" voi olla eri määrä, yleensä 3-7.

Aerobista se treenaaminen kuitenkin on noilla alimmillakin sykealueilla. Ja aivan erityisesti niillä, koska happivelkaa ei synny, vaan kaikki energia tuotetaan nimenomaan aerobisesti.
 
Siis Murtonenhan tuossa sanoo, että ei koskaan ohjelmoi valmennettavilleen aerobisia treenejä. Mutta sen sijaan kehottaa ottamaan säännöllisiä aktiviteetteja, jotka pysyvät dieetillä ennallaan.

En näe eroa siinä, että pelaat frisbeegolfia joka lauantai tunnin tai että kävelet joka lauantai kauppaan ja takaisin 2 x 30 min tai että treeniohjelmassasi lukisi lauantain kohdalla "kävely 60 min".

Minusta tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että hän suosii ohjelmoinnissaan PK1-alueella ("Zone 1" monissa sykemittareissa) olevaa aerobista harjoittelua ja näkee sen tärkeäksi myös muulloin kuin dieetillä.
 
Et näe eroa frisbee golffissa ja kävelyssä. Käy pelaamassa, se on raskaampaa ainakin mulla. Kuluttaa enemmän kaloreita mitä normaali kävely mittareiden mukaan. Mutta en silti vielä ymmärrä mitä haet. Aerobinen käsitetään enemmän lajissa fillarin sotkemisella, varsinaisella lenkillä, porraskävelyllä, juoksumatolla jne. Sille varataan oma aika. Kun taas NEAT on yleistä kulutusta pitkin päivää.
 
Töissä käveleminen on rasittavaa ja kuluttavaa,vapaa aikana tapahtuva kävely on rentouttavaa ja palauttavaa. Kysehän on lähinnä millä mielellä ja asenteella olet liikenteessä ja se sit suoraan vaikuttaa stressitasoihin ja mielentilaan.
 
Minä ymmärsin asian niin, että pidetään kiinni siitä samasta arki aktiivisuudesta kuin ennen dieettiä. Elikkä toteutetaan arkea samaan malliin kuin aina ennenkin, kävellään kauppaan, käytetään rappusia, harrastetaan samoja asioita kuin peruskaudella. Toteutetaan aktiivisuutta pitkin päivää ja näin rasitus jakaantuu pitkin päivää ja kulutus pysyy samana. Näin toteutettuna, ei tarvitse ruveta ohjelmoimaan erillisiä aerobisiä harjoituksia vain rasvanpoltto tarkoituksessa.
 
En nyt ymmärrä. Siis kyse on vain kulutuksesta. Älä edes yritä tehdä maailman yksinkertaisimmasta asiasta liian vaikeaa. Kävelet pyörän sijaan, kulutat enemmän. Seisot istumisen sijaan, kulutat enemmän jne jne.
Seisominen ei juurikaan muuten kuluta enempää kuin istuminen. Ihan jokusesta kymmenestä kilokalorista oli kyse. Ihmisellä on luuranko / nivelet niin hyvin kantamasa painoa. Näin siis Daniel Liebermanin mukaan.
 
Back
Ylös Bottom