Pakkoruotsi

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Japi
  • Aloitettu Aloitettu
Ruotsi on suomen virallinen kieli

Siihen ei ole oikeasti pätevää syytä miksi ruotsinkielen tulisi säilyttää asemansa toisena kotimaisena. Jos kaikki hyväksytään mukisematta ei mikään ikinä muutu. Se on fakta että tuo muka tärkeä kieli tekee todella monen opiskelijan opiskelusta helvettiä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Siihen ei ole oikeasti pätevää syytä miksi ruotsinkielen tulisi säilyttää asemansa toisena kotimaisena. Jos kaikki hyväksytään mukisematta ei mikään ikinä muutu. Se on fakta että tuo muka tärkeä kieli tekee todella monen opiskelijan opiskelusta helvettiä.

Paskanvitutsanonminä! Se on vain ja ainoastaan itsestä kiinni. Hyvän koulutksen eteen saa ja kuuluu tehdä töitä ;)
 
Jos kaikki hyväksytään mukisematta ei mikään ikinä muutu.
Tän meinasin sanoa aiemmin, ja näin se on.

Toki on iso askel sanoa että nyt ei ole enää virallinen, mutta voisi aloittaa pakollisuudesta opiskelussa.

Hyvän koulutksen eteen saa ja kuuluu tehdä töitä ;)
Näin on, tosin ruotsinkielen vaatiman ajan ja energian voisi käyttää muuhunkin. Hyöty varmasti vähintään sama.

Miten olisi että jos se ei ole pakollinen, niin se kuuluu tiettyyn ryhmään joista voi valita muuta. Eli estetään se että ei oteta nyt vaikka ylimääräistä liikuntaa tilalle, en nyt väitä että liikunta että on huonoa... vaan voisi valita jotain mikä on yleishyödyllistä työelämässä. Joo, liikuntakin on hyödyllinen jaksamisessa ym., mutta pointin varmaan ymmärtää.
 
^ Voi jösses kun oli kulunut fraasi. :D Perustele. ;)

Edit: Ei pitäisi yllyttää. :D
 
Tiedemaailmassa eniten käytetty kieli on englanti, luulisin samoin olevan yritysmaailmassa. Ruotsin kielen asema pitäisi ehdottomasti muuttaa valinnaiseksi, ainakin ammattiopintojen tasolla. Käsittämättömintä tässä koko asiassa on se, että pitäisi pakolla opetella kieltä jos sitä sattuu tarvitsemaan. Eiköhän jokainen ihminen, joka muuttaa alueelle missä käytetään ruotsia ja menee töihin johonkin virastoon, joudu jokatapauksessa opettelemaan pikkuhiljaa sitä kieltä. Arkielämässähän hänen ei itse kuitenkaan Suomessa asuessaan tarvi sitä käyttää, palvelut on saatava omalla äidinkielellä. Enkä usko, että kaupoissa asioidessakaan kommunikaatiovaikeuksia tulee.

Koko kielikysymys tuntuu olevan vain periaatteellinen. Saa nähdä alkaako kukaan hommata asiasta kansanäänestystä, ylen ohjelman perusteella sellaista ei tule.
 
Alyssa, en tiedä missäpäin asut ja mikä siellä on asenne ruotsin kielen opiskeluun. Missä mä olen niin ketään ei aikoinaan yläasteella kiinnostanut ruotsi, ei edes opettajia. Joten yläasteelta poistuessa ruotsiksi osasi sanoa oman nimen ja numerot yhdestä viiteen. Sieltä lukioon, jossa oletettiin ruotsin perusteiden sujuvan. No ei ne sujunut joten ruotsin parissa sai vääntää paljon enemmän kun esimerkiksi pitkän matikan, josta kirjotin E.

No meillä oli yläasteella vähän sama juttu oppilaiden suhteen, mutta opettajat olivat ihan jees. Yläasteella tosin on aina tyyppejä, joita ei kiinnosta yhtään mikään aine... Nämä yleensä tosin päätyvätkin muualle kuin sinne lukioon.
Mä tein lukiossa tosiaan ruotsin kurssit ekan vuoden aikana ja olin jostain syystä pitkän ruotsin pikkuryhmässä, missä opiskeltiin itsenäisesti pienessä luokkahuoneessa (=juoruttiin ja kuunneltiin cd:ltä ruotsinkielistä hiphoppia). Tein siis vielä vähemmän kuin muut. Kirjoitin ruotsin tokan vuoden alussa muistaakseni ja kesällä valmistauduin siihen niin paljon, että luin DaVinci-koodista yhden luvun ruotsiksi. Edeltävänä iltana selasin kieliopit läpi. Kirjoitin ällän, koska koe nyt vaan sattui olemaan niin helppo, että yläasteen perusteilla pärjäsi.

Tosin mulla onkin sitten aina ollut matikka vaikeampaa. Sen eteen jouduin tekemään kohtuullisesti töitä ja kirjoitin suomalaiselta puolelta lyhyestä E:n (puolustukseksi sanottakoon, etten ollut ikinä opiskellut niitä asioita suomeksi eikä ollut sanakirjaa) ja kansainväliseltä puolelta "keskipitkästä" asteikolla 1-7 vitosen. Ei kiinnostanut vittuakaan, mutta silti pärjäsin mielestäni ihan ok ottaen huomioon olemattomat lahjani.

Miten olisi että jos se ei ole pakollinen, niin se kuuluu tiettyyn ryhmään joista voi valita muuta. Eli estetään se että ei oteta nyt vaikka ylimääräistä liikuntaa tilalle, en nyt väitä että liikunta että on huonoa... vaan voisi valita jotain mikä on yleishyödyllistä työelämässä. Joo, liikuntakin on hyödyllinen jaksamisessa ym., mutta pointin varmaan ymmärtää.

Pakollinen vieras kieli (englannin lisäksi) olisi mielestäni jees. Ei toimisi käytännössä, mutta tämä on henkilökohtainen mielipiteeni. Tosin lisäksi voisi tietysti tarjota esim. kemian/fysiikan/matematiikan erityiskursseja tms.
 
Se on muuten ihan käsittämätön määrä mitä opiskelijat käyttävät aikaansa lukiossa ruotsin kieleen. 6 kurssia on melkein kymmenesosa (8%) koko lukion oppimäärästä. Kun ajatellaan että kieltä on opiskeltu jo monta kurssia yläasteella, niin todella paljon satsataan tähän oppiaineeseen ihan pelkästään "yleissivistyksen" vuoksi.
 
Olen töissä järjestyspoliisissa Turussa, joka on siis "kaksikielinen" rannikkokaupunki. Kohtaan työssäni todella paljon erilaisia ihmisiä, ja YHTÄÄN suomen kansalaista ei ole tullut vastaan joka ei olisi suomen kielellä pärjännyt, jos olisi halunnut. Osa ruotsinkielisistä vetää ässän hihastaan ja VAATII minua puhumaan ruotsia, kun niin kerran laissa lukee. Heistäkin jokainen on osannut kyllä suomea melko/täysin sujuvasti. Tuo tuntuu todella typerältä kiusanteolta, ja ihmetyttää miksi kummassa 95% prosenttia suomalaisista pitää hyppiä vähemmistön pillin tahtiin.

En voi millään ymmärtää miksi ruotsin kieli on pakollista suomessa. Kuten täällä on jo moni sanonutkin, niin suomessa pitäisi olla vain yksi virallinen kieli. Ruotsinkieliset voivat olla omissa kouluissaan ja lukea suomen ohella ruotsia niin paljon kuin haluavat. He voivat ylläpitää omaa kulttuuriaan täysin vapaasti, mutta koska ollaan suomessa, niin heidän tulee puhua suomea virallisissa yhteyksissä, eikä vaatia KAIKKIA lukemaan heidän omaa vähänkäytettyä kieltään vain varanvuoksi, jos nyt kerran vuodessa sattuu tulemaan joku ummikkoruotsalainen asiakas vastaan...

Ps. Itse puhun kyllä siedettävää ruotsia enkä pelkää yrittää käyttää sitä, mutta omasta mielestäni tuo on ekstrataito, eikä mikään sellainen juttu minkä pitäisi olla pakollista kaikille.

Laitan loppuun vielä uudestaan linkin jonka postasin muutama sivu sitten. Kannattaa lukea, todella asiallinen kirjoitus Suomalaisuuden Liiton puheenjohtajalta. http://www.ts.fi/online/mielipiteet/lukijoilta/177326.html
 
mutta kyllä sellaisen henkilön, joka ei tosiaan osaa suomea, tulee saada palvelua ruotsiksi.

Kyllä. Tämä onnistunee helpomminkin kuin pakottamalla 95 prosentti akansalaisista opiskelemaan ruotsia. Tulkit on esimerkiksi keksitty.

Jokin aika sitten luin uutisen, jossa kerrottiin, etteivät espoolaiset nuoret suomenruotsalaiset olleet ymmärtäneet poliisin heille suomeksi antamia määräyksiä, se taas tuntuu mahdottomalta, tässä ei ollut varmaankaan oikea paikka vaatia virkamieheltä palvelua ruotsiksi sen vuoksi, ettei muka ymmärretä suomea. Eiköhän tuo ollut silkkaa vittuilua.

Olihan se mielenkiintoista, että nuorten vanhemmatkin tuntuivat tapauksessa kiinnittävän huomiota tähän hirvittävään epäkohtaan (poliisit eivät käskyttäneet mussukoita bättre folkia ruotsiksi), eivätkä siihen, että mussukat häiriköivät.
 
Laitan loppuun vielä uudestaan linkin jonka postasin muutama sivu sitten. Kannattaa lukea, todella asiallinen kirjoitus Suomalaisuuden Liiton puheenjohtajalta. http://www.ts.fi/online/mielipiteet/lukijoilta/177326.html
Joo erittäin asiallinen kaveri tuo Sampo Terho.

Täälläkin moni tuo esille sen miten hyödyllistä ruotsin kielen osaaminen on ja perustelee sillä pakkotarvetta. Totta hemmetissä vieraan kielen osaaminen on hyödyllistä. Swahilin kielen osaaminenkin on hyödyllistä. Fakta on kuitenkin se, että 90% kansasta ei selviä ruotsin kielellä minkäänlaisissa olosuhteissa vaikka takana on vuosien opinnot. Hämmentävää resurssien tuhlaamista. Paljonkohan ruotsin kielen pakollisuudesta tulee suoria ja epäsuoria kuluja?
 
Käytännön tilanne kaikessa perus- ja toisen asteen opetuksessa: Opetus etenee hitaimpien oppilaiden ja öykkäreiden tahtiin ja niillä joilla jotain motivaatiota ja lahjoja olisi, tylsistyvät kuoliaaksi ja jättävät valinnaisia kursseja pois koska ei kiinnosta istua pyörittelemässä papereita. Lopputulos on se että kukaan ei opi mitään kunnolla, ainakaan siinä määrin kuin olisi mahdollista. Omakohtainen kokemus peruskoulun ja lukion ajalta. Ja sit ihmetellään miksei tuu niitä huippuosaajia! :D
Tasokokeet ois enemmän kuin tarpeen, asiat vettä valaen osaaville vapautus ko. kurssista ja mahdollisuus opiskella jotain muuta vapautuvalla ajalla, sama käänteisesti, ns. toivottamille tapauksille sitten vaikka vaan pari kurssia kyseistä ainetta, esim. sitä ruotsia. Olisko Järkeä™?

Kielten opiskelusta ja opetuksesta voisin kirjoittaa enemmänkin mutta menee offtopiciksi. Ja kun tämä pakkoruotsi-ongelmia ei nimeenomaan koske meitä kielifriikkejä.
 
Ihan vakavasti puhuen, eikö teille nuoret virkamiehet ja bisneksen tekijät tule koskaan eteen mitään ruotsinkielistä kirjallista lähdemateriaalia, jota täytyisi lukea (ymmärtää). Tässähän saa sellaisen kuvan Ruotsista, että se olisi jonkinlainen kehitysmaa, jossa ei innovoida mitään.

Näin kansainvälisen kaupan ammattilaisena voin kertoa sen verran, että lähestulkoon kaikissa kohtaamissani yrityksissä työkieli on englanti siitä yksinkertaisesta syystä että omistuspohja on kansainvälinen ja rekry tehdään globaalisti. Tällä viikolla takana kokopäiväpalaveri ruotsalaisyrityksen kanssa, kielenä englanti koska pöydässä ihmisiä kolmesta eri maasta.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom