Tunnettu tosiasia on, että vaa'alla ei kukaan muu mitään tee, kuin painoluokkakilpaurheilijat. Unohda siis painolukemat ja ajattele asiaa tarkemmin.
Paino, mitä voi muuttaa, on joko läskiä, lihasta tai nestettä. Neste tulee ja menee, siitä ei kannata välittää (paitsi ehkä painoluokkaurheilijoiden juuri ennen kisoja), se muuttaa painoa pienelläkin naisella 2-3kg/vrk, jopa enemmän, isolla miehellä vielä enemmän. Lihas taas on terveyden ja toimintakyvyn kannalta tod. hyödyllistä, joten sitä kannattaa varjella ja hankkia lisää. Läski taas on varastoitunutta energiaa, hillityt määrät eivät ole pahitteeksi, mutta isommat määrät ovat.
Opiskele Pakkotoiston FAQista lisää ja tässä pari muuta erinomaista linkkivinkkiä:
http://www.stumptuous.com/cms/index.php (aloita starting otsikon alla olevista jutuista ja jatka siitä eating ja training juttuihin, välipaloina niitä muiden otsikoiden juttuja)
http://kalorilaskuri.fi/paasivu.php (tuo auttaa, jos on liian laiska tekemään ruokapäiväkirjan kynällä ja paperilla)
http://www.fineli.fi/ (tuo auttaa, jos ei ole liian laiska tekemään ruokapäiväkirjaa kynällä ja paperilla)
Lisäksi voit googlettamalla ettiä Katri Mannisen saitin. Siellä on mm. paikkareista suht fiksu kirjoitus. Pitää muistaa, että paikkarit on yritys, jonka tavoite on tehdä voittoa, EI suinkaan yleishyödyllinen instituutio, jonka tarkoitus on hyvänhyvyyttään kohentaa ihmisten terveyttä. Koko heidän konsepti siis tähtää siihen, että annetaan kalaa, ei opeteta kalastamaan, jos älyät, mitä tarkoitan.
Ihan ensimmäinen asia olisi tehdä kaksi päiväkirjaa, ruokapäiväkirja ja liikuntapäiväkirja, pari viikkoa riittänee näin alkuun ajaksi. Moni sanoo olevansa liikunnan suhteen aktiivinen, mutta laskee liikunnaksi jopa jonkun 200m kauppareissun, jonka aikana lonnitaan hidasta vauhtia, ei edes meinata hikoilla eikä puuskuttaa tai 15min koiran ulkoilutuksen, sama homma, eli liikunnassa ei ole (lähes) minkäänlaista tehoa. Sama homma salin suhteen, eli käydään salilla, muttei reenata siellä. Istuksitaan laitteissa, eikä pinnistellä, puuskuteta, eikä hikoilla yhtään, käydään vain, jotta saadaan hyvä omatunto ja päästään sanomaan "Kyl mää käyn salilla!". Älä ole sellainen, vaan kirjoita ylös tarkasti KAIKKI, mitä syöt ja miten liikut, ole brutaalin rehellinen. Kun olet sen tehnyt, pistä otteita ruoka- ja liikuntapäiväkirjastasi tänne, niin katsotaan, mitä kohennettavaa olisi.
Minkä mukaan sulla kului 6200kcal viime viikolla liikuntaan? Sykemittarin? Älä usko niihin. Arvioin, että mulla (178cm/90kg lihaksikas mies) kuluu työmatkaliikuntaan (noin 200min kevyttä pyöräilyä) viikossa ehkä 500kcal, neljään punttireeniin ehkä noin 1600kcal ja viikonlopun kävelylenkkiin ehkä 300kcal, eli yhteensä noin 2400kcal (mikä sekin on paljon). Em. arviot erään kirjan taulukon mukaan ja alakanttiin arvioituna. En usko hetkeäkään, että noin 20kg pienemmällä ja huomattavasti lihaksettomammalla ihmisellä kuluisi reilusti yli kaksi kertaa enemmän viikossa kaloreita liikuntaan, sori vaan.
Lisäksi tulee mieleen, että kaikki, jotka vakuuttelevat tulevansa pienellä toimeen, joko a) syövät liian vähän b) eivät tunnusta syövänsä niin paljon karkkia, suklaata, pullaa, keksiä jne., kuin oikeasti syövät, eivät itselleen, eivätkä kellekään muullekaan. Vastauksen siihen antaa vain huolella kirjoitettu ruokapäiväkirja. Ensin kannattaisi opetella syömään vaikkapa 2000kcal/vrk 90% terveellisestä ja ns. puhtaasta ruoasta, eli noin 140g proteiinia (noin 640kcal), 60g rasvaa (noin 540kcal) ja 200g hiilaria (noin 1200kcal). Se on varsinkin tilavuudeltaan sulle alkuun PALJON ruokaa, mutta onpahan sitten joskus läskejä karistellessa, mistä vähentää, nyt ei ole. Syöt ensinnäkin ihan liian vähän proteiinia, mahd. myös liian vähän rasvaa, täten roppasi on tod.näk. ns. säästöliekillä.