Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Otan esille hypoteettisen tilanteen, jossa jumalallisen väliintulon tai @number_one :n tultua urheiludiktaattoriksi kaikista kamppailulajeista poistettaisiin painoluokat, koska ne ovat keinotekoisia. Tämä koskisi kaikkia ikäluokkia. Mitä tapahtuisi? Lasten ja nuorten harrastajamäärät romahtaisivat, kun lajeissa pärjäisivät yleensä parhaiten vain ikäisekseen isokokoiset. Myöhemmin kasvupyrähdyksen saavien motivaatio tapettaisiin jo alkuunsa. Aikuisissa harrastelijakisaajia ei enää olisi, kun loukkaantumisriski olisi liian suuri.
Ammattilaispuolella osa saattaisi hetken nauttia friikkisirkuksesta, kun 165-senttinen taistelisi vimmatusti parimetristä vastaan. Mutta kuinka kauan ihmiset jaksaisivat tuollaista Daavid vastaan Goljat -menoa? En usko, että hirmu pitkään. Oli se miten keinotekoista tahansa, ovat painoluokat tarpeellisia. Tuskin esim. kilpajudo olisi levinnyt niin laajasti, jos olisi pitäydytty alkuvaiheen painoluokattomissa matseissa. Painoluokkien määrää joissain lajeissa voi tietysti kritisoida.
Tuloksena molemmat voittavat omassa luokassaan.
Kumman maailmanmestari on kovatasoisempi urheilija?
Tasosarjat ovat eri asia kuin painoluokat.
Vapaaottelussa Cagessa otellaan useissa painoluokissa ja ottelijoiden tavoite on edetä sieltä (esim.) UFC:hen omassa painoluokassaan. Ei nousta Cagessa otellen painoluokissa ylöspäin. Tämä siis samoin kuin jääkiekon SM-liigasta on tavoite nousta NHL:ään, missä urheilullinen taso on kovempi.
Myöskään UFC-ottelijoiden tavoite ei ole nousta painoluokissa yhä ylemmäs, koska se UFC:n raskaan sarjan mestaruus ei ole mikään erityinen juttu, kuten edellisessä viestissäni perustelin.
On tosi vaikea laittaa paremmuus järjestykseen eri aikakausien mestareita. Ei kukaan voi kuitenkaan sanoa olevansa parempi nyrkkeilijä kuin toinen, jos ei pysty sitä kehässä todistamaan.
Juu, ja menestyneemmäksi ja meritoituneemmaksi voi hyvällä syyllä sanoa niitä jotka sitä ovat. Recordi ja tilipussi kertoo karua kieltä. Ja onhan tiettyjä ominaisuuksia ja osa-alueita joissa luokitusta helpompi tehdä.Eikö periaatteessa voi sanoa, että pienempi ja kehässä isommalleen häviävä, mutta enemän tienaava nyrkkeilijä on ainakin isompaa menestyvämpi ammatinharjoittaja? Ja sitä kautta parempi nyrkkeily nimisessä ammatissa?
Siksi, että saadaan paljon sarjoja ja sitä kautta mestareita. Sit voidaan järjestää vöistä otteluita jotka kiinnostaa ihmisiä. Samasta syystä meillä on esim. nyrkkeilyssä monta liittoa ja jokaisessa liitossa on maailmanmestareita.Jos painoluokat eivät ole lainkaan tasosarjoja, miksi ne ovat olemassa? Itseisarvo että samankokoiset voivat vain otella keskenään? Miksi leikata painoa kerta paino ei liity tasoon millään lailla?
Periaatteessa jos ottelijat ovat hyviä kamppailu lajissaan isompi voittaa.Eikö periaatteessa voi sanoa, että pienempi ja kehässä isommalleen häviävä, mutta enemän tienaava nyrkkeilijä on ainakin isompaa menestyvämpi ammatinharjoittaja? Ja sitä kautta parempi nyrkkeily nimisessä ammatissa?
Yksinkertaistetaan rajusti ja ajatellaan, että kilpailijoilla on vain kaksi ominaisutta: pituus ja paino. Näistä kilpailija voi käytännössä vaikuttaa vain painoonsa.
Voimanostossa kilpailijan tulee pyrkiä kasvattamaan lihasmassaansa, koska suurempi lihas kasvataa nostokapasiteettia. Pituudesta on painoluokan sisällä käytännössä haittaa, koska tietyn raudan nostamiseksi on pidemmillä vipuvarsilla tuotettava enemmän lihasvoimaa. Lähtökohtaisesti kilpailija pyrkii urallaan kasvattamaan lihasmassaansa ja nousemaan painoluokkaan, johon hän on mahdollisimman lyhyt.
Potkunyrkkeilyssä pituudesta on selvää hyötyä. Koska pituuteensa ei tämänkään lajin kilpailija oikein voi vaikuttaa, jää näistä kahdesta vaihtoehdoksi painon pudotus. Ollakseen paras versio itsestään kilpailija pyrkii painoluokkaan, johon hän on mahdollisimman pitkä. Tätä tavoitetta ajatellen lihasmassan kasvatus veisi urheilijaa väärään suuntaan.
Näistä lähtökohdista voimailutaustainen ehkä ajattelee asioita lähtökohtaisestikin eri tavalla kuin kamppailutaustainen.
Mutta se mitä Andy koittaa sanoa on se, että kovin taso ja taitavimmat ottelijat on siellä 70kg paikkeilla. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että valtaosalle se on se optimaalinen paino kamppailla. Harrastaja määrät ovat näissä painoluokissa suurimpia.
Tästä syystä kamppailijat joutuvat treenaaman todennäköisesti enemmän päästäkseen huipulle.
Sama ilmiö on kaikissa maailman urheilulajeissa. Mitä enemmän on harrastajia sitä kovempi on kyseisen lajin taso. Tästä syystä esim. on helpompaa päästä maailman huipulle saappaan heitossa kuin keihään heitossa. Vaikka molemmat ovat heittolajeja.