Mutta syö pienii annoksia silti
![Thumbs up :thumbsup: 👍](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f44d.png)
...kyllä viikko jo alkaa olla sellanen paasto ettei voi ihan miten vaan aloittaa safkailua,..tai oma kokemus on että muutaman päivän paastosta voi tulla ulos miten haluaa mutta kyllä pidemmissä vähä jo saa olla varovainen..
Minä olisin varovainen aina kun puhutaan yli kolmesta vuorokaudesta, ja erityisen varovainen mikäli puhutaan yli 4-5vrk paastoista. Syy tähän on refeeding-oireyhtymä.
Kun paastoat pidempään, veren insuliinipitoisuus pienenee ja menetät vettä, vitamiineja ja elektrolyyttejä. Koska vesi-elektrolyytti-tasapaino on äärimmäisen tärkeä, keho kompensoi tämän siirtämällä elektrolyyttejä solunulkoiseen tilaan.
Kun lopetat paaston, insuliinin eritys lisääntyy. Mitä enemmän syöt hiilareita, sitä enemmän se lisääntyy. Insuliinin lisääntyminen veressä -> glukoosia, fosfaattia, kaliumia, magnesiumia ja vettä siirtyy takaisin solunsisäiseen tilaan, jolloin elektrolyyttien pitoisuus veressä pienenee. Normaalisti elimistö säätelee elektrolyyttien pitoisuutta veressä hyvin tarkoissa rajoissa, eli isot nopeat muutokset eivät ole hyvä juttu.
Käytännössä siis mitä suurempi mäsäytys paastoa lopettaessa, ja varsinkin hiilihydraattien mäsäytys, sitä suurempi muutos elimistön insuliinin erityksessä ja sitä myöten veren elektrolyyttitasapainossa. Tätä pitää välttää. Riski refeeding-syndroomaan on olemassa pitkillä paastoilla. Tila voi olla oireeton, ja se voi kehittyä vasta päivien kuluessa paaston katkaisusta, ei välttämättä välittömästi.
Vaikka refeeding-oireyhtymää käytännössä tavataan useimmiten kroonisesti aliravituilla ihmisillä (anorektikot, vaikeat sairaudet, erityisen pitkät paastot) niin netistä löytyy kyllä kokemuksia, joissa muutoin terveet ja kokeneetkin paastoajat ovat kehittäneet tilan itselleen viikon tai pidemmän paastoilun lopettamisen jälkeen. Tila voi kehittyä myös nopeasti ja silloin vaaditaan heti sairaalahoitoa.
Ohjenuorana turvalliseen paaston katkaisuun voi käyttää sitä, että ravitsemus aloitetaan varovasti, ensimmäisenä päivänä esimerkiksi puolet viitteellisestä päivittäisestä ravinnon saannista. Pienin lisäyksin päivittäin lisätään määrää kunnes ollaan normaalitasolla. Toimivana nyrkkisääntönä tämä tapahtuisi noin puolessa siitä ajasta, mitä vietit paastolla. 7 vuorokauden paastolta palautuessa siis turvallinen aika olisi minimissään 3,5vrk, monet käyttävät 5 vrk. Kiirehän ei ole ollenkaan.
Oireita refeeding-syndroomassa ovat mm. lihasheikkous, rabdomyolyysi, hengitystoiminnan vajaus jotka johtuvat fosfaattipitoisuuden muutoksista. Sydämen puolelta verenpaineen lasku ja rytmihäiriöt ovat harvinaisempia mutta mahdollisia. Koska hermostollisia vaikutuksia voi myös tulla, oireiden kirjo on aika laaja. Mutta tärkeintä on, että jos tällaisia huolestuttavia oireita ilmenee paaston lopettamisen jälkeen, niin silloin heti soitto 112 ja kerro tilanne.