Paastoaminen

On tässä jotain taikaa kyllä. Lähdin tähän alunperin puoliksi terveysvaikutusten takia, ja puoliksi sen takia että näkee onko musta tähän ylipäätään. Viidennen päivän aamuna olo on yhtä hyvä kuin eilen ja taidan alkaa pitämään näitä viikon paastoja pari kertaa vuodessa vaikka ei mitään dieettiä oliskaan, tää on jotenki tosi siistiä.

Hauskaa myös miten ihmiset eri kulttuureista reagoi eri tavoin kun kertoo niille tästä. Kaikki suomalaiset ja ns länsimaiset ihmiset on ollut huuli pyöreänä ja kauhistellut, mutta kaverit jotka on kasvanut muslimikulttuurissa ei pidä tätä mitenkään ihmeellisenä asiana vaan lähinnä pitävät huolta, että muistan juoda tarpeeksi.
 
On tässä jotain taikaa kyllä. Lähdin tähän alunperin puoliksi terveysvaikutusten takia, ja puoliksi sen takia että näkee onko musta tähän ylipäätään. Viidennen päivän aamuna olo on yhtä hyvä kuin eilen ja taidan alkaa pitämään näitä viikon paastoja pari kertaa vuodessa vaikka ei mitään dieettiä oliskaan, tää on jotenki tosi siistiä.

Hauskaa myös miten ihmiset eri kulttuureista reagoi eri tavoin kun kertoo niille tästä. Kaikki suomalaiset ja ns länsimaiset ihmiset on ollut huuli pyöreänä ja kauhistellut, mutta kaverit jotka on kasvanut muslimikulttuurissa ei pidä tätä mitenkään ihmeellisenä asiana vaan lähinnä pitävät huolta, että muistan juoda tarpeeksi.
Se on jännää, että jos paaston jälkeen syö kasviksia ja hedelmiä ja vaikka kalaa ja muuta keveää, niin se paaston hieno flowtila jatkuu lähes paaston tyylisenä. Tollaset reilut tyhjät hiilarit ja punaista lihaa ja muuta normaalia raskaampaa ruokaa kun alkaa syödä niin vasta silloin on oloissa ns paluu arkeen. Jos vaan malttaa niin sangen hyvä olis tolleen tulla paastosta ulos, ainakin päivä tai muutama. Ja ne hedelmät ja kasvikset maistuu siinä vaiheessa todella upealle..
 
Se on jännää, että jos paaston jälkeen syö kasviksia ja hedelmiä ja vaikka kalaa ja muuta keveää, niin se paaston hieno flowtila jatkuu lähes paaston tyylisenä. Tollaset reilut tyhjät hiilarit ja punaista lihaa ja muuta normaalia raskaampaa ruokaa kun alkaa syödä niin vasta silloin on oloissa ns paluu arkeen. Jos vaan malttaa niin sangen hyvä olis tolleen tulla paastosta ulos, ainakin päivä tai muutama. Ja ne hedelmät ja kasvikset maistuu siinä vaiheessa todella upealle..
Ei kyllä varmasti malta. Mulla on jo 2kg paistia jääkaapissa kuivamarinadissa.
 
Ei kyllä varmasti malta. Mulla on jo 2kg paistia jääkaapissa kuivamarinadissa.
Mutta syö pienii annoksia silti 👍...kyllä viikko jo alkaa olla sellanen paasto ettei voi ihan miten vaan aloittaa safkailua,..tai oma kokemus on että muutaman päivän paastosta voi tulla ulos miten haluaa mutta kyllä pidemmissä vähä jo saa olla varovainen..
 
Lääkärin kans eilen puhuttiin reseptin uusinnan yhteydessä aika paljon näistä paastoista ja varsinkin pätkäpaastosta, lääkärinä sanoi ettei voi virallisesti suositella kenellekkään puhdasta, pitkäkestoista vesipaastoa mutta pätkäpaastoilua kehui kovasti ja oli itekin elänyt jo vuosikausia 18/6 rytmissä kahden aterian taktiikalla, max 100g HH päivässä. Verikokeissa mulla oli kaikki suht ok, mutta maksa-arvo koholla (~60-62) ilman mitään selkeää maksaa rasittavaa syytä, eli luultavasti insuliiniresistenssin ja ylipainon aiheuttamaa rasvamaksaa pukkaa hiljalleen. Lääkkeeksi sanoi, että pitäis jatkaa pätkäpaastoilua ja pitää hiilarit 100-150g tienoilla. Laittoi kaks lähetettä s-insu verikokeisiin, ajattelin ottaa yhden nyt ja toisen vaikka 10-11kk päästä niin näkee paljonko tuhoa saa korjattua vuodessa ihan näinkin yksinkertaisella elintapojen rempalla.

Puhuin ketosta ja siitä vähän varoitteli, että se on melkeinpä parempi pitää elintapana eikä minään lyhyenä kuurina ja kaikki hiilihydraattitankkaukset sais kuulemma unohtaa, se voi pahimmassa tapauksessa vain huonontaa maksan tilannetta jos ei pidä ketoosia yllä vähintään 3kk alkuun ja senkin jälkeen tankkauksia max 3vk välein, mutta ilman tankkauksia kuulemma kaikkein paras. En muista miten perusteli tuon koska meni vähän ohi ne monimutkaiset mekanismit miten keho reagoi ketolla hiilariin, mutta luotan kyllä ukon osaamiseen.

En kyllä vaihda tätä lääkäriä ikinä, raikasta saada tämmöisiä ohjeita ja ajantasaista osaamista eikä pillereitä.
 
Mutta syö pienii annoksia silti 👍...kyllä viikko jo alkaa olla sellanen paasto ettei voi ihan miten vaan aloittaa safkailua,..tai oma kokemus on että muutaman päivän paastosta voi tulla ulos miten haluaa mutta kyllä pidemmissä vähä jo saa olla varovainen..

Minä olisin varovainen aina kun puhutaan yli kolmesta vuorokaudesta, ja erityisen varovainen mikäli puhutaan yli 4-5vrk paastoista. Syy tähän on refeeding-oireyhtymä.

Kun paastoat pidempään, veren insuliinipitoisuus pienenee ja menetät vettä, vitamiineja ja elektrolyyttejä. Koska vesi-elektrolyytti-tasapaino on äärimmäisen tärkeä, keho kompensoi tämän siirtämällä elektrolyyttejä solunulkoiseen tilaan.

Kun lopetat paaston, insuliinin eritys lisääntyy. Mitä enemmän syöt hiilareita, sitä enemmän se lisääntyy. Insuliinin lisääntyminen veressä -> glukoosia, fosfaattia, kaliumia, magnesiumia ja vettä siirtyy takaisin solunsisäiseen tilaan, jolloin elektrolyyttien pitoisuus veressä pienenee. Normaalisti elimistö säätelee elektrolyyttien pitoisuutta veressä hyvin tarkoissa rajoissa, eli isot nopeat muutokset eivät ole hyvä juttu.

Käytännössä siis mitä suurempi mäsäytys paastoa lopettaessa, ja varsinkin hiilihydraattien mäsäytys, sitä suurempi muutos elimistön insuliinin erityksessä ja sitä myöten veren elektrolyyttitasapainossa. Tätä pitää välttää. Riski refeeding-syndroomaan on olemassa pitkillä paastoilla. Tila voi olla oireeton, ja se voi kehittyä vasta päivien kuluessa paaston katkaisusta, ei välttämättä välittömästi.

Vaikka refeeding-oireyhtymää käytännössä tavataan useimmiten kroonisesti aliravituilla ihmisillä (anorektikot, vaikeat sairaudet, erityisen pitkät paastot) niin netistä löytyy kyllä kokemuksia, joissa muutoin terveet ja kokeneetkin paastoajat ovat kehittäneet tilan itselleen viikon tai pidemmän paastoilun lopettamisen jälkeen. Tila voi kehittyä myös nopeasti ja silloin vaaditaan heti sairaalahoitoa.

Ohjenuorana turvalliseen paaston katkaisuun voi käyttää sitä, että ravitsemus aloitetaan varovasti, ensimmäisenä päivänä esimerkiksi puolet viitteellisestä päivittäisestä ravinnon saannista. Pienin lisäyksin päivittäin lisätään määrää kunnes ollaan normaalitasolla. Toimivana nyrkkisääntönä tämä tapahtuisi noin puolessa siitä ajasta, mitä vietit paastolla. 7 vuorokauden paastolta palautuessa siis turvallinen aika olisi minimissään 3,5vrk, monet käyttävät 5 vrk. Kiirehän ei ole ollenkaan.

Oireita refeeding-syndroomassa ovat mm. lihasheikkous, rabdomyolyysi, hengitystoiminnan vajaus jotka johtuvat fosfaattipitoisuuden muutoksista. Sydämen puolelta verenpaineen lasku ja rytmihäiriöt ovat harvinaisempia mutta mahdollisia. Koska hermostollisia vaikutuksia voi myös tulla, oireiden kirjo on aika laaja. Mutta tärkeintä on, että jos tällaisia huolestuttavia oireita ilmenee paaston lopettamisen jälkeen, niin silloin heti soitto 112 ja kerro tilanne.
 
Viimeksi muokattu:
Puhuin ketosta ja siitä vähän varoitteli, että se on melkeinpä parempi pitää elintapana eikä minään lyhyenä kuurina ja kaikki hiilihydraattitankkaukset sais kuulemma unohtaa, se voi pahimmassa tapauksessa vain huonontaa maksan tilannetta jos ei pidä ketoosia yllä vähintään 3kk alkuun ja senkin jälkeen tankkauksia max 3vk välein, mutta ilman tankkauksia kuulemma kaikkein paras. En muista miten perusteli tuon koska meni vähän ohi ne monimutkaiset mekanismit miten keho reagoi ketolla hiilariin, mutta luotan kyllä ukon osaamiseen.

En kyllä vaihda tätä lääkäriä ikinä, raikasta saada tämmöisiä ohjeita ja ajantasaista osaamista eikä pillereitä.

Helkutin hieno juttu että osui tuollainen lääkäri kohdalle. Näiden ravitsemusasioiden suhteen lääkäreissä löytyy paljon vaihtelua.

Olen samaa mieltä siitä että parhaimmat terveyshyödyt ketosta tulee pitkällä aikavälillä. Riippuu toki lähtötilanteesta. Mutta yleensä on niin, että ihminen on käytännössä jo todistanut itselleen mitä krooninen yliravitsemus tietyllä ruokavaliolla (ja usein ongelmana liian runsas hiilareiden saanti) saa kehossa aikaan. Siksi sitä linjaa kannattaa jatkossa välttää. Tankkauksista ei sen kummempaa hyötyä ole niin kauan kuin on ylimääräistä rasvaa, muuta kuin ehkä henkisesti. Ja joillekin siirtyminen takaisin ketoon voi olla hankalaa, siksi tankkauksesta saa lähinnä ylimääräistä päänvaivaa.

Pitkään kun on ketolla, niin silloinhan usein kehittää itselleen fysiologisen insuliiniresistenssin. Kropan kyky hyödyntää hiilaria heikkenee kun on oltu pitkään ilman. On sitten eri juttu, onko ihmisen hyödyllistä hakea metabolista joustavuutta vai ei suhteessa tuohon ilmiöön. Siihen on argumentteja puolestaan ja vastaan, ei taida mitään ylivoimaista konsensusta asiasta olla. Koska ketoa käytetään paljon painon pudotuksessa, niin usein menee sen käyttö työkaluna vs. elämäntapana keskustelussa sekaisin. Itse tunnen joitakin pitkään ketolla olleita (>20v.) ja hyvin on heidän terveytensä puolesta toiminut. Mutta tutkimusta ei näin pitkistä ajoista juurikaan ole.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom