Ai mitä. Pitäisikö sitä olla huolissaan siitä mitä seuraamuksia tulee jos joku tekee laittomuuksia ja jää kiinni. Eiköhän se ole ihan omakohtainen valinta. Se että itse asiaa pitää harmittomana ei poista sitä etteikö asia ole laiton ja siitä ole seuraamukset.
Laitonta tai ei, niin rangaistus on tarkoitettu teon hyvittämiseksi. Siihen oikeusjärjestelmä perustuu. Jos teet esim. huumausaineen käyttörikoksen polttamalla kannabista ja saat siitä sakkoja, sakot on se henkilön hyvitys yhteiskunnalle jolla hän tavallaan korvaa tekonsa. Sen jälkeen teko pitäisi olla sovitettu yhteiskunnalle(tosin tämä on hyvin vaikea periaate tehdä yleispäteväksi jos vertaa eri rikoksia toisiinsa). Mutta karvalakkitasolla minusta ajatus on ainakin pähkinänkuoressa tämä.
Siinä olet oikeassa että valinta on jokaisen oma. Tämän vuoksi siirtäisinkin vastuun käytön aloittamisen valinnasta suoraan yksityishenkilölle itselleen. Laki ei voi sitä käytön aloitusta edelleenkään estää. Se vain hankaloittaa tietyissä määrin saatavuutta. Ja se määrä ei ole nykyisin kovin merkittävä.
Nykykäytäntö on, että huumausaineiden käytöstä jää erittäin suuri negatiivinen leima ihmiseen pitkäksi aikaa ja tämä voi aiheuttaa esim. työssä käyvälle henkilölle työpaikan menetyksen. Ketä tämä auttaa? Se että ihmiset leimataan ei auta jälkeenpäin yhtään mitään, ei varsinkaan oikeiden ongelmakäyttäjien kuntouttamisessa. Asiaa ei edes välttämättä tarvitse perustella millään "hyysäysperiaatteella", voi helposti ottaa myös yhteiskunnan toimivuuteen ja sille koituviin kustannuksiin tähtäävän näkökulman.
"Saastaiset narkit" jotka on leimattu vuosiksi tekojensa vuoksi maksavat yhteiskunnalle ison kasan rahaa koko ajan koska irtipääsyn jälkeenkin häneen kohdistuu erittäin vahva sosiaalinen stigma-ilmiö. Asunnon ja työpaikan saanti voi olla todella vaikeaa joka taas on omiaan ajamaan uusiin ongelmiin. "Mitäs lähdit" ei auta tässä tilanteessa ketään mitenkään, vaan kasvattaa edelleen sitä ongelmasta koituvaa laskua.
Ihmiset tekevät kuitenkin aina virheitä ja ottavat tietoisia riskejä. Järkevällä ja leimaamisen välttävällä päihdepolitiikalla voidaan minimoida yhteiskunnalle kaatuvat elätit ja antaa oikeasti todellista vastuuta omista toimistaan yksilöille. Suomessa tämä tosin tuntuu olevan käsittämättömän vaikea asia sisäistää, kaikki ongelmat korjaantuu yleensä joidenkin mielestä pykälillä ja säädöksillä.
Hyvin vähän tunnutaan myös puhuvan siitä mikä ihmisen lopulta ajaa ongelmakäyttäjäksi. Miksi jotkut henkilöt tietoisesti ajautuvat ongelmakäyttäjiksi ja rikoskierteisiin? Eri päihteiden vaikutuksista jaksetaan jauhaa väsymiseenkin asti, mutta harvemmin puhutaan lainkaan niistä ongelmista mitkä ajavat lopulta ongelmakäyttöön. Masentuminen, syrjäytyminen, kiusaaminen, muut erilaiset ongelmat ja henkiset sairaudet ovat todella merkittävä syy paeta todellisuutta päihteiden avulla.
Itse en lähtisi suoraan laillistamiseen, vaan ensimmäisenä käyttö voitaisiin dekriminalisoida mikäli siihen ei liity muita rikoksia. Tai muuttaa käyttörikos sovitettavaksi rikesakolla. Pienet määrät kannabiksen kasvattamiseen tulisi sallia, tämä suitsisi myös katukauppaa. Puskien perässä juokseminen on omasta mielestäni täysin turhaa poliisin resurssien tuhlausta. Keskitytään ennemmin katumyynnin ja maahantuonnin ehkäisemiseen. Tällä hetkellä lehdissä lähinnä retostellaan kuinka löytyy puskia teinien vaatekaapeista, mutta isot järjestäytyneen rikollisuuden tuomat kamat jäävät vähemmälle huomiolle.
Laillistaminen voisi tilapäisesti joidenkin aineiden kohdalla lisätä mielenkiintoa käyttöön, mutta pidemmällä aikavälillä se varmasti tasoittuisi. Esimerkiksi Hollannissa on kannabiksen käyttäjiä suhteessa hyvin vähän kun verrataan muun Euroopan tasolle.
Enkä usko että koviin huumeisiin tulisi varsinkaan mitään ryntäystä uuskäyttäjien suhteen. Kun erilaiset päihteet tulisivat vaikutuksineen ja haittoineen tutummaksi normiyksilölle, niin se mystinen aura mikä tällä hetkellä huumeita ympäröi vähenisi myös huomattavasti. Ei se kannabis parinkymmenen vuoden päästä olisi kovin kapinalliseksi mielletty asia.
Mietojen aineiden suurin ongelma on ehkäpä lieve ilmiöt vaikka itse aine ei varsinaisesti ongelmia aiheuttaisi. Kannabiksen poltossa yksi suurimmista ongelmista on autoilu. Jos kannabis laillistettaisiin, aivan tasan tarkkaan tapahtuisi paljon sellaista että kahvin kanssa otetaan yhdet tötsyt ja sitten hypätään auton rattiin. Sen osoittaa jo nykyiset kannabis asenteet puhumattakaan jos se olisi laillista. Ja tötsyissä ei todellakaan ole ajokunnossa.
Ongelma ei ole autoilu vaan se että kannabiksen testaamisessa käytettäviin testeihin pitäisi keksiä mitattavat rajat, kuten alkoholissa on promillet joilla voi todentaa mitattavasti kyseisen substanssin vaikutuksen. Nykytesteillä tosin se voi olla vaikeaa. Ihan samalla tavalla kuten alkoholin kanssakin, kannabiksen tai muun päihteen vaikutuksen alaisena ajaminen tulee olla rattijuoppoutta josta on omat rangaistuksensa. Mulle kävisi nollarajakin.
Jos kannabis laillistettaisiin, ei voida millään perusteella sanoa että tulisi villitys vetää yhdet savut ja lähteä sitten auton rattiin. Toi on täyttä puppua ja perustuu 'ei mihinkään'. Aihetta sivuten Fifth Gearissa testattiin kannabiksen vaikutuksen alaisena ajamista. Ei kannata ottaa kliinisenä testinä tuota enkä myöskään puolla päihteiden vaikutuksen alaisena autolla ajamista lainkaan.
http://www.youtube.com/watch?v=t3zou4F00Ic
Eli minä en näe mitään syytä laillistaa mitään huumeita, edes kannabista. Eikä peruste ole se että alkoholi on laillinen. Millä mittarilla tahansa tarkasteltuna myös alkoholi ja tupakkakin pitäisi olla laittomia.
Väitteesi osa "millä tahansa mittarilla tarkasteltuna" on silkkaa höpöhöpöä. Esimerkiksi alkoholin suhteen mm. punaviinillä on rajatun annoksen avulla tutkittu olevan todistettavia positiivisia terveysvaikutuksia. En myöskään usko että yksi tupakka per vuosi aiheuttaisi mainittavia terveysvaikutuksia verrattaessa muiden elintapojen tuomiin vaikutuksiin yksilön terveydessä. Sillä tosin tuskin on mitään terveysvaikutuksia, ellei esimerkiksi se jotenkin auttaisi stressinhallintaa(tai jotain muuta just hatusta vedettyä :-)).
Kyse on asenteista, määristä ja käytön tiheydestä, eikä siihen voi vaikuttaa lailla millään tapaa. Asenteisiin taas voidaan vaikuttaa realistisella informaatiolla eri substansseista ja niiden haitoista(ja ehkä jopa hyödyistä). Nykyinen pelotteleva ja perusteettomiin vanhoihin vääristeltyihin tietoihin perustuva "huumevalistus" on yksi suurimpia ongelmia koko päihdekeskustelussa. Se hallitsee keskustelua niin mediassa kuin kasvatuslaitoksissakin ja sen kyseenalaistavia tahoja leimataan myös surutta jos jonkinlaisilla herjausnimillä.