Oli sitten kyse alkoholista, huumeista, mistä tahansa päihteestä, uhkapelaamisesta tai vaikka somessa roikkumisesta, niin addiktio on pääosin henkinen "sairaus", jolla yleensä täytetään jotain muuta elämän puutetta. Osa addikteista on toki leffoista, tai tosielämästä, tuttuja sillan alla asuvia ääritapauksia. Mutta ensinnäkin on todella paljon ongelmaisia, jotka elävät päällisin puolin melko tavallista elämää. Esimerkiksi alkoholiongelmainen, jolla on työ ja perhe, ja joka suoriutuu työstään ainakin toistaiseksi, ja jopa jollain tasolla perhe-elämästä. Tällaisia tapauksia löytyy myös muiden päihteiden suhteen ja niin löytyy vaikkapa nettipokeriin koukussa olevia, joille pelaaminen on ongelma, mutta jotka eivät ole ihan niin pahassa jamassa, että olisivat pelanneet myös asuntonsa, työpaikkansa ja perheensä.
Mikäli addiktiosta kärsivät, joilla on siis jo ennestään ongelmia, heitetään vankilaan, niin ehkä ääripulsunistien kohdalla ei tapahdu suurta muutosta, mutta noista "harmaalla alueella" olevista saadaan melko hyvällä prosentille edellä mainittuja ääriesimerkkejä. Jokainen voi miettiä, jos on vaikkapa mielenterveysongelmista, kuten masennuksesta, kärsivä työssä käyvä veronmaksaja, joka "hoitaa" (lue: turruttaa) ahdistustaan vetämällä opiaatteja siinä määrin, että elämä uhkaa alkaa lipsumaan pysyvästi väärille raiteille. Mikäli tällainen tapaus heitetään vankilaan ja häneltä luonnollisesti lähtee siinä sivussa työt alta, niin millainen tapaus tulee lopulta vankilasta ulos? Tilannetta ei hirveästi helpota se, että jos kyseinen tyyppi, tai hänen lähipiirinsä, koittaa saada kaveria hoitoon, mutta hoitoon hakeutuminen vaatisi ongelman tunnustamista, joka taas tietäisi linnareissua, josta päästäänkin sujuvasti edelliseen kohtaan: mikä on lopputulos?
Kun on vielä empiirisesti havaittu, niin Suomessa kuin muissakin maissa ja niin pitkällä kuin lyhyellä aikavälillä, että lainsäädännön lieventäminen ja addiktien näkeminen ongelmaisina, eikä rikollisina, on vähentänyt kaikkia päihteistä aiheutuvia suoria, ja välillisiä ongelmia kaikilla mittareilla. Niin ainakin minun on hyvin vaikea ymmärtää sitä, miksi jotkut ovat edelleen vankilan kannalla. Ja totta kai on selvää, että osa ihmisistä ei vain valitettavasti pärjää. On nimittäin maita, joissa alkoholi on kielletty kuolemanrangaistuksen uhalla; on maita, joissa se on kielletty lievemmin; on maita, joissa sitä rajoitetaan; ja on maita, joissa se on lainsäädännöllisesti aika lähellä maitoa. Kaikissa näissä maissa on alkoholiongelmaisia. Mikäli halutaan pois ongelmatapauksista, niin voidaan nostaa kädet pystyyn, sillä se ei tule nykytiedon valossa onnistumaan. Asioita, joihin voidaan vaikuttaa, on näiden ongelmatapausten määrä sekä se, kuinka paljon vahinkoa itselleen ja ympäristölleen nämä ongelmatapaukset aiheuttavat. Kaikkien esimerkkien kohdalla on havaittu, että niin määrä kuin vahingot saadaan minimoitua, kun laillistetaan tai dekriminalisoidaan päihteitä ja siinä samalla aletaan kohdella addikteja kuin mielenterveysongelmaisia eikä kuin rikollisia. Nythän myös ei-addikteja huumeiden käyttäjiä kohdellaan rikollisina.