Osmo Soininvaara: Arvalla armeijaan

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja JoAT
  • Aloitettu Aloitettu
Laffer sanoi:
viestintälaitteet ovat minusta järkyttävän raskaita ja isoja. Enkä nyt tarkoita sitä että venttikympit ja vastaavat pitäisi korvata nokian communicaattoreilla mutta uskon että nykytekniikalla saataisiin aikaan radio joka ei paina 20kg ja toimii silti -30asteen pakkasessa.

Kyllä, raskaita ovat ja vanhentuneita. Tekniikalla niistä saatais pienempiä, mutta silti paremmin toimivia. TETRA-verkko voisi olla hyvä ratkaisu, sillä jokainen puhelin toimii tukiasemana. Kännykkäverkon kun saa nätisti pimeäksi posauttamalla parit tukiasemat, tai niille menevät kaapelit. Ja eiköhän häirintäkin onnistu. Kyllä tekniikasta joskus on apuakin, vaikkei se kaikkea ratkaisekkaan.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
VVF sanoi:
Suomen pitäs liittyä siihen EU:n nopeantoiminnan joukkoihin niin saatas vähän tuntumaa tositilanteista. Nyt on turha spekuloida pärjättäskö vai ei, ja millä varustuksella.
Niissä ollaan jo mukana. Ja niihin osallistuu pääasiassa Utissa koulutettavat erikoisjääkärit, jotka ovat palkattua väkeä. Loputkin joukot on PV:n hommissa ja tuskin mitään pelkkiä kirjureita. Ja sellaista toimintaa mitä ne ehkä tulevat tekemään ei voi ainakaan suoraan verrata "normaaliin" sodankäyntiin tän maan kohdalla.
 
lej sanoi:
Mutta, kun näkee miten niitä radioita kohdellaan, niin ei ihme jos parhaat on säilössä. Ja radiot ym. vastaavat helvemmat kamat pystyy hankkimaan tarpeen tullen nopeastikin.

Uskon kuitenkin että nykytekniikalla pystytään tekemään parempia ja riittävän kestäviä laitteita. Mielenkiintoista olisi tietää että kun tällainen vahha radio hajoaa niin korjataanko sitä sitten maailmanloppuunasti vai otetaanko tilalle uusi parempi malli. Ja jos 6kk inttiaikan opetetaan käyttämään erilaitteita kuin mitä tositilanteessa niin on vaarana se että se sotamies ei osaakkaan käyttää kysesistä laitetta.

Parhaimmin jäi itselleni mieleen koulutuksessa joku arviolta 50-60v vahna viestintälaite jossa yhdistetään puheluita kytkemällä niitä johtoja paikasta toiseen. (olette varmaan nähneet vastaavia laitteita joissain mustavalkofilmeissä missä tytöt ottaa puheluita vastaan ja yhdistävät ne oikeaan paikkaan) :D
 
Mpkryn valmiuskurssilla maalailtiin varsin synkkiä kuvia näinkin teknistyneen maan toiminnasta sotatilanteessa. Voi olla sähköt aika kauan pois. Lapissakin monissa taloissa vain sähkölämmitys. Pankkien tietojärjestelmät pimeenä, rahaa et saa mistään, et saa tilitietoja. Millä ostat ruokaa. Kaupat sekaisin. Varmuusvarastot pienetyneet. Kaupat tomivat nykään aika vahvasti just-in-time -periaatteella, eli pienet keskuvarastot. Kukaan ei pidä nykyään kotivaraa(eli ruokavarastoja). Hirveä kaaos, kun kaikkia tiedot on koneella firmoissa. Kännykät ei toimi, tv pimeänä. Paristoilla toimivia radioja ei ole enää monella, tai ei ole paristoja.
 
Kuki sanoi:
e Lisäksi sanoisin naisen näkökulmasta, että turhan lepsua touhua tuppasi olemaan, oletin kyllä vähän enemmän löytäväni "asennetta" ja tekemisen meininkiä.

Tuokin lepsuus on aika ase-laji kohtaista. Pioneereihin naisia ei edes oteta, koska saattais jäädä miinat kantamatta.
Jossain huolto-komppaniassa voisi päästäkin helpolla ;)
 
Kyllähän ne uusimmat laitteet on nykytekniikalla tehtyjäkin. Ja yksi syy hieman suurempaan painoon ja kokoon on se, että näin laite saadaan kestävämmäksi.

Tangentin painaminen ei varmaan niin vaikeaa ole. Käyttö on uusilla vehkeillä helpompaa kuin vanhoilla. Ja jos osaat käyttyy kännykkää, niin oppii varmaan aika pian jokni elektronisen laitteen käytön. Totta kai kaikki ei näin yksinkertaista ja helppoa ole. En usko, että viestintä hommat olisi ihan retuperälle jätetty.
 
-sleeper sanoi:
Tuokin lepsuus on aika ase-laji kohtaista. Pioneereihin naisia ei edes oteta, koska saattais jäädä miinat kantamatta.
Jossain huolto-komppaniassa voisi päästäkin helpolla ;)
IMO, totta puhut. Intissä on paikkoja, joita ei voi edes verrata keskenään sen enempää sisäkurin, palveluksen 'helppouden' tai 'lepsuuden' ja kaikinpuolisen vaativuuden näkökulmasta. Ainakin Immolassa oli siellä ollessani kohtalaisen tiukka sisäkuri ja muutenkin kivasti ryhtiä siinä toiminnassa.
 
lej sanoi:
En usko, että viestintä hommat olisi ihan retuperälle jätetty.

Mekin jouduttiin joskus raahaamaan kaiken maailman sanloja ja ventti-seiskoja
harjoituksissa, mutta ei niitä mihinkään käytetty. Kerran piti käyttää sanlaa, mutta kukaan ei saanut yhteyttä pelaamaan :lol2:
Väkisin tulee mieleen, että jonkun selkä pitää hajottaa ihan vittuillakseen :hyper:

Vieläkö intissä muuten käytetään niitä -62(?) maastopukuja, minkä kuviointiin kuuluu kirkkaita läiskiä?
Yhtenä elokuisena yönä katselin vartiossa valonvahvistimella, miten 2 maaliosaston ukkoa makasi n.500 metrin päässä pimeässä metsässä.
Oli mahdotonta olla huomaamatta, kun ukot loistaa kuin joulukuuset.
 
Varusmiehillä on ainakin varmaan monessakin paikssa ne M/62:set palveluspukuna. Halvempaa käyttää niitä, kun ne kuitenkin repeilee ja kuluu. Varastossa on tietääkseni aika paljonkin niitä uudempia. Virosta on vissiin hankittu/tilattu vähän aikaa sitten 50 000 kpl. Lisäksi niitä aika paljon Suomessa jo tehty. Eihän niitä joka miehelle riitä, mutta eiköhän tykkimiehistöt ym. taaempana toimvat joukot pärjää vanhoillakin. Vaikkapa paikallisjoukkojen vedenpuhdistamojen vartijat.

Ne kuuskakkosethan on vaan saatanan rumat, mutta joiltain ominaisuuksiltaan jopa parempia. Kuivuu esim. nopeammin. Mitään "häivesuojaa" ei kyllä ole.
 
M62-puku on siirretty monessa paikkaa metsäpuvuksi. Uudempi M91-puku on kestävämpi, lämpimämpi ja käytännöllisempi. Joku häivetekniikka on kankaassa käytössä, mutta suuressa osassa puvuista se on kulunut pois...Nythän pitäisi alkaa tulemaan uutta M2005 sarjaa olevia varusteita valmiusvaruskuntiin..
 
Susi1.netistä selviää, että tulee I/2007 saapumiserälle ekat M/05. Tuskin kovin monelle. Kysytty ihan pv:ltä tuo juttu.

91:ssäkin on vikoja. Suurin on ehkä vetoketjut. Ne näkyy tähystyslaitteissa ja on vaikea korjata kenttäolosuhteissa. M/62 hengittää paremmin ja oikein puettuna yhtä lämmin. Se häivekerros kuluu vissiin, jos niitä pesee liikaa ja pesuaine vaikuttaa myös paljon. Siksikään niitä ei saisi kotona pestä.
 
Ei siis ole M05:set heti tulossa. Ekaksihan ne tulee varmaan Säkylään ja Kajaaniin.
Muistankohan ihan väärin, mutta noihin 05 pukuihin oli huomioitu tuo vetoketju-ongelma.
Kuviointia on vaihdettu aika radikaalisti. Moni pesi 91 kotona, joka pilaa sen häive-ominaisuuden.
 
Voi lollo. Tämänkin threadin on hijackannu porukka, joka haluaa keskustella vetoketjuista ja maastopuvuista itse asian sijaan. Eikö voitaisi palata itse keskustelun pääaiheeseen, eli Suomen armeijan roolista ja muodosta nykymaailmassa?

Eli yrittäkää pysyä aiheessa. Voitte perustaa oman threadin pohdinnalle Suomen armeijan varustuksen vedenpitävyydestä. Kiitos.
 
Strappado sanoi:
Perkeleen hyvä teksti. Pistää miettimään, ketä vastaan me edes puolustaudumme. Onko veli venäläisen uhka edelleenkin se numero uno, vai täytyykö meidän varautua pienempien ryhmien (aka terroristit) tekemiin hyökkäyksiin. Lisäksi, Puolustusvoimat on todella iso organisaatio, eikä sen luonteen muuttaminen käy helposti. Sitä kun ei voi muutoksen ajaksi ajaa alas, vaan sen täytyy pitää toimintavalmiutensa jatkuvasti, joten ei ihme, ettei mahdollisiin muutospaineisiin olla kovin halukkaita vastaamaan.

Ja täytyy muistaa, että paras puolustus muita valtoita vastaan on edelleen ulkopolitiikka, ei se, että täällä on joka jätkä talikko tai rynkky kädessä puskassa odottamassa huutaen "antaa perkele tulla!". Vaikka sehän sitä talvisodan henkeä onkin.

Kiitoksia, että edes Sinä viitsit vaivautua lukemaan. ;) :)

Aivan, olet oikeilla jäljillä. Kysymys ei ole siitä, tulisiko puolustusvoimien muuttua, vaan siitä, milloin ja miten. Muutos on aina hankalaa, ja vaatii ponnisteluja ja resursseja. Sen lisäksi vanhasta turvallisesta voi olla vaikea luopua, ja samalla hypätä tuntemattomalle alueelle. Siksikin nämä muutokset olisi tehtävä vähitellen, kunnioittaen perinteitä ja historiaa, kuitenkin ollen valmis sopeutumaan.

Se, joka ei sopeudu muutoksiin, tuhoutuu.

Osmo Soininvaaran ehdotus (B) ei todennäköisesti toteudu, eikä sen tarkoituskaan varmaan ole toteutua sellaisenaan. Luultavasti hän vain halusi herättää keskustelua, jota täälläkin nyt (toivottavasti!) käydään.
 
Itseäni itseasiassa kiinnostaisi lueskella pohdintoja ja ajatuksia siitä mikä on Suomen todellinen valmius puolustaa maata jos jostain ihmeellisen kummallisesta syystä vaikka tuo rakas Venäjä väkisin haluaisi tämän maan väkisin vallata. Omaa threadia en oikein viitsi perustaa, koska en oikein tiedä noista asioista mitään ja keskustelun avaaminen voisi jäädä hieman heikoksi. Lähinnä nyt aseistuksen ja taktiikoiden saralta, koska sodankäynti on varmaan muuttanut luonnettaan talvisodan veteraanien urotyön jälkeen.

Omat ajatukset tämän threadin aiheeseen olen jo antanut, enkä niitä jaksa enää uudelleen kirjoittaa.
 
[QUOTE Niinku yliluti sano haminassa: "johtajuuden kulmakiviä on kolme, uhkailu, vittuilu ja pesäpallomaila."
[/QUOTE]


kuka tämä kyseinen ylilut. on?
 
Ei kai nyt muutama muu kysymys maailmaa kaada. Yksi hyvä vertailukohta on varmaan Tsetsenian sota. Tuskin kukaan muu tänne voi hyökätä kuin Venäjä. Tai ennemmin joku hullu venäläinen vallankaappajakenraali. Varmaan Venäjä koko armeijansa voimin tän maan valtaisi, mutta ei mikään maa keskitä kaikkia joukkojaan yhdelle alueelle. Ja siitä seuraisi loputon sissisota, kuten jo on monta kertaa todettu.

Varmaan aika arvauksiksi menee nojatuolikenraaleiden veikkaukset. En pidä mielekkäänä talvisota vertauksiakaan. Venäläiset oppi jo talvisodan loppupuolella sotimaan paljon paremmin ja vuosikymmenten saatossa ovat taistelleet monilla rintamilla. kokemusta niiltä löytyy, mutta mikä on motivaatiotaso miehillä lähteä teknisesti tasavertaista, joskin pienempää maata vastaan, kun muuallakin on tullut pahasti pataan. Puolustajalla on motivaatio lähes aina korkeampi. Ja puolustatuminen on usein helpompaa. Tankkikolonnistakaan ei ole metsissä niin suurta hyötyä, eikä niillä voi ajella maantietä pitkin pelkästään. Moni on varmaan nähnyt kuvia ryssien sotakalustosta muutenkin, eli aika ruosteista rautaa löytyy.

Puolustuksen kärkihän Suomessa on ne valmiusprikaatit ja jotain vähän alle 200 000 miestä niihin vissiin kuuluu. Muiden joukkojen homma on kuluttaa ja hidastaa vihollista, ja valmiusprikaatit suorittaa sitten sen tuhoamisen ja takaisin käännyttämisen. Eli ei varmaan ole odotettavissa mitään laajaa rintamasotaa, vaan suoritetaan iskuja heikkoihin kohtiin. Ja jos huoltoyhteydet saadaan poikki, niin ei sinä vanja pitkälle pääse.Näin vissiin siis ainakin teoriassa. Ilmeisesti kehitys on menossa siihen, että ne parhaat taistelujoukot olisi jotain hieman yli 100 000 miestä hyvin varustettuna, eli hieman samaa kuin Tomppa85:n tekstissä.
 
Siis ei helvetti. Että venäläisist käy vaa 10% armeijan. Venäjäl on jtn 70 milj. miestä. Suomes muutama milj. On toi soininvaara kunnon :david:
 
Jakob sanoi:
Itseäni itseasiassa kiinnostaisi lueskella pohdintoja ja ajatuksia siitä mikä on Suomen todellinen valmius puolustaa maata jos jostain ihmeellisen kummallisesta syystä vaikka tuo rakas Venäjä väkisin haluaisi tämän maan väkisin vallata. Omaa threadia en oikein viitsi perustaa, koska en oikein tiedä noista asioista mitään ja keskustelun avaaminen voisi jäädä hieman heikoksi. Lähinnä nyt aseistuksen ja taktiikoiden saralta, koska sodankäynti on varmaan muuttanut luonnettaan talvisodan veteraanien urotyön jälkeen.

Mielestäni ydinaseen käyttö olisi mahdollista sodan pitkittyessä ja omien tappioiden noustessa. Pieni ydinpommi johonkin Suomen kaupungeista ja lisää tulisi, jollei Suomi antautuisi. Tilanteessa, jossa Venäjä hyökkäisi Suomeen, maailmanpolitiikka olisi mahdollisesti niin sekaisin, ettei muiden maiden protestointi paljon painaisi. Jos USA käytti ydinasetta, niin miksei Venäjä? Natolta Suomi saisi ydinpelotteen sekä avukseen muuta kehittynyttä aseteknologiaa sateliittijärjestelmineen.

Edit: typoja
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom