Hmm, miten voi ajatella että "tulorajat hengittää niskaan"? Ei se opintotuki ole palkitsemisautomaatti eikä se kuulu kaikille, kaikista vähiten niille jotka tienaavat sen verran etteivät sitä tarvitse.
Otetaan rankkoja esimerkkejä.
Tienaat noin 12e/h, eli 150h täydestä kuusta tulee noin 1800e. Tämä ei varmaan ole mitenkään hirveän harvinainen palkka pikkasenkin asioitaan osaavalle opiskelijalle kesätöistä. Se on kuitenkin tuon 1500e "tukivapaan" kuun ylittävä 300 eurolla; 3 kuukautta moista ja 900 euroa lähtee siitä jäljelle jäävästä "potista" sitten pois. 100 euroa kuukaudelta.
Voit siis tienata 400 euroa - 33 tunnin, eli neljän päivän työn verran sitä pätäkkää. Mutta annahan olla jos tienaatkin 5 päivän edestä, olethan silloin tietysti rikassika, koska tulosi ovat 480e/kk. Kela kiittää, ja tuet putoavat noin 440 eurolla - kannatti siis tahkoa töissä 5 päivää teoreettisella 40 euron palkalla. Teoreettisella siksi, että 480e/kk tulosi ovat bruttotuloja, nettona siitä jää vähemmän kuin tuosta tuesta.
No otetaan tukivapaita kuukausia sitten. Saat tienata 1010e/kk (bruttona) lisää, luopumalla 440e edesta tukia. Tämän esimerkin mukaan siis ottamalla 44% palkanalennuksen (ja edelleen brutosta) kannattaa sitä työtä sitten mennä tekemään. Moniko muuten suostuisi tekemään duunia jossa nyt jotain osaamistakin jo tarvitaan 6.5e bruttotuntipalkalla - joskin verot ja muut maksut menevät sen 12e tuntipalkan mukaan? Puhumattakaan siitä, mitä sille opiskelulle käy, jos vääntää 84 tuntia lisää duunia - 2 täyttä viikkoa siis.
Mutta kun Suomessa tuo mentaliteetti on se, että työnteolla ei voi rikastua, joten jos joku (muu kuin työtön tai sossun vakioasiakas) kehtaa yrittää saada jotain "ilmaiseksi", niin poltettakoot roviolla ja revitään vielä koko suvun maine lehtien etusivuilla.
Minä en siis ole huutamassa korkeampia opintotukia, edes korkeampaa asumislisää (sitähän kyllä nostettiin viime marraskuussa, jolloin nettotuet nousivat vissiin 20 eurolla), vaan jotain järkeä noihin saatanan tulorajoihin. Tässä yhteydessä kun rankaistaan siitä, että koittaa opintojensa ohessa hankkia vähän työkokemusta/pysyä työelämän menossa kiinni, maksaen siitä vieläpä veronsa.
edit:
Ja edelleen voin siis luopua kaikista tuista ja ottaa lukukausimaksut, jos siitä tutkinnosta sitten on jotain OIKEAA taloudellista arvoa palkkauksessakin. Nykyinen järjestelmä - 'pakkokoulutetaan jokaisesta maisteri' - kun tuntuu johtavan siihen ettei kirjastonhoitajaksikaan voi päästä ilman muutamaa väitöskirjaa. Niillä liksoillahan sitä on kiva maksella opintolainoja (eläminen ja lukukausimaksut) takaisin sitten.