Omakotitalon energiankulutus

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Timba79
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Kesäkuun lukemat (136+54m2, 353+137m3, 3hlö)::
- sähkö 286kWh
- vesi 8m3
- auringosta tullut vajaa 500kWh ja hukkalämpönä taivaan tuuliin kohtuullisesti
- ölppää mennyt edelleen joku litra siinä sivussa

Tuli vuosi asumista täyteen ja kulutukset ihan kaavailujen mukaan eli sähkö 4200kWh ja vesi 90m3. Tankin täyttö elokuussa, mutta lienee tuo 1400l/v josta pitää siis saada vähän pois. Aurinkokin tuottanee sen reilu 3000kWh, nyt kasassa 1800kWh.

Heinäkuun lukemat (136+54m2, 353+137m3, 3hlö):
- sähkö 289kWh
- vesi 8m3
- auringosta tullut vain n. 400kWh koska heinäkuu oli pari hellepätkää lukuunottamatta pilvinen ja sateinen (no tuosta on mennyt vähemmän hukkaan)
- ölppää menee joku litra siinä sivussa (tässä kuussa pitänee tankata ja sitten näkee laskennallisen vuosikulutuksen)

Sähköä mennyt 3kWh enempi, joka lienee seurausta siitä että hellejaksoilla IV-kone on pyörinyt yöaikaan isommalla teholla (ns. kesäyöjäähdyttäen).
 

Kesäkuu:

Sähköä: 580kwh
Vettä: 8m3

Viime vuonna saman aikaan meni noin 380kwh. Varmaan vaikuttaa yhdellä kasvanut pääluku ja vaimon kotona oleminen kulutuksiin :)

Heinäkuu:

Sähköä: 567kwh
Vettä: 8m3

Veden kulutus näyttää vakiituneen tohon kahdeksaan kuutioon. Vois se vähemmänkin olla, mut ihan ok nelihenkiseltä perheeltä. ILPpi oli meilläkin päällä kuumimmat ja kosteimmat päivät.

Tossa vielä talon speksit:

Lämmitysmuoto: PILP + takka
Talo: 168m2 (132m2 + talli 27,5m2+ varasto 8,9m2 = 1krs.) Täyslämmintä kaikki.
Tilavuus: 510m3
 
Tuli vuosi täyteen asumista niin laitetaanpa omia kulutuslukuja.

Talo rakennettu/rakennetaan 2010 määräyksillä. 1.5 kerroksinen, 175/205m2 ja tilavuus 550m3. Ei puolilämpimiä tiloja ja lämmitysmuoto on kaukolämpö.

Kaukolämpö: 10 000 kwh (takkaa lämmitettiin päivittäin talvella.)
Sähkö: 4400 kwh (mukana rakentamiskulutusta, sirkkeleitä, nostureita jne.)
Vesi: 86m3
 
No jo, kyllä noilla menee kWh poikineen eikä tuohon mitään mittaria tarvitse. Mikäli ulkona palaa 60W hehkarit x 12 kpl vaikka 4 tuntia päivässä niin siitähän tulee jo yli 1000kWh/v. Sulla nuo muut kodinkoneet ja viihde-elektroniikka lie kohtuutasolla kun ovat pääosin uusia.
Itsellä oli sähkösuunnitelmissa valaisinluettelo by Excel, jota sitten päivitin/täydensin oikeasti hankituilla valaisimilla sekä lisäsin vähän kaavoja joilla sai sitten helposti laskettua tehonkulutukset yhteen. Valtaosa valoista oli jo alunperin loiste(+pienois)putkea tai LEDiä, mutta siihen jatkoksi kun funtsaa kaikki E27 yms. perinteiset ja vähän miettii että mitä laittaa niin hyvä (tai ainankin parempi) tulee rahallisesti. Nykyään saa jo hyviä korvaus-LEDejä tai nopeasti syttyviä energiansäästölamppuja jne.

Edelleen olen sitä mieltä, että liiketunnistimet kannattaa ulkovaloissa vaikka ne "maksaa" hankittaessa. Silloin voi polttaa vaikka 60W hehkareita koska eivät ehdi viemään kovin paljon sähköä.

Ledinauhaa sisälle mahd moneen paikkaan, ulkona kaikki LED lamppuja (tai siis jahka jos ehkä saa pihatolpat tänä vuonna paikalleen). Vielä kun saisi emännän päähän taottua että nuo loputkin hehkulamput veks ja LEDiä tilalle. Nykyään LEDejä löytyy monelle värilämmölle. Kunhan et osta halvinta...
No tosin on pari jasminaa täälläkin sitten kun oikeasti valoa tarvii kunnolla mutta nuo on ehkä hetkittäin päällä silloin tällöin. Ja tietysti hehkulamppu jossain komerossa,saunassa ym missä hetken päällä silloin tällöin on ihan ok.
 
Heinäkuun lukuja:

- Sähkö 470 kwh
- Vesi 12 m2

MLP:

- Käynnistykset 265
- Käyttötunnit 40 josta vedenlämmitys 31 h


Sähkönkulutus kohtuullinen. Vituttaa vaan nyt ihan huolella kun jotkut puhuua alle 2 sentin pörssisähköstä ja minä maksan vielä vuoden tätä vitun 24 kk kiinteetä jollain järkyttävällä hinnalla jota en viitti edes tarkistaa mistään kun alkaa vaan vituttaan enempi.

Vettä meni reilusti, syynä heinäkuun eka viikko ja nurmikon kylvö. Katoin silloin että ekalla viikolla meni 8 kuutiota vettä, eli onneksi on ollut sateista siitä lähtien. :D

MLP lienee linjassa vaikka blogiin kirjoittelinkin että ihme lukuja:

http://rakennusprojekti.fi/?p=2203

Siis kun nyt kattelin muiden lukuja nin kait tuo ihan normaalia on kuitenkin...

Ja mitä muuten tulee raksaamisen sähkönkulutukseen, niin eipä paljon kuluta. Meillä oli raksalla se vajaan vuoden sähkönkulutus jotain 2000 kwh josta varmaan puolet meni niiden routamattojen käyttöön silloin keväällä. Eli ei nuot sirkkelit ja kompurat kuluta oikeasti paljon paskaakaan sähköä.
 
Näyttää se 683 menneen. 221 kwh lämmitykseen ja loput 462 siis käyttösähköön, mikä on positiivinen yllätys pariin viime kuuhun verrattuna, kun nyt oltu koko tämä kuu kotosalla.

Pumppu tehnyt käyttövettä 59 tuntia eikä ole lämmittänyt ilmeisesti kuin pari tuntia (täytyy tarkistaa luvut).
 
tulipas myöhään sähköyhtion onlineen luvut.

heinäkuun kulutus 526kWh.
144neliötä lämmintä ja 14neliötä puolilämmintä.
624 kuutiota.

vettä on mennyt muutaman päivän päälle vuodessa 92 kuutiota, 5 henkinen perhe.

edit: ilppi jauhoi pikkasen kuun lopussa.
 
Viimeksi muokattu:
Huomasinpa muuten mielenkiintoisen asian kun ehdin vielä tarkemmat heinäkuun luvut taulukkoon.

Nyt heinäkuussa ja muutamana muuna lämpöisenä kuukautena viime ja edellisvuonna oli kompuran käyttötunnit pienemmät kuin käyttöveden tekemiseen menneet tunnit. Nyt heinäkuussa käyttötunnit 58 mutta käyttövettä oli kuitenkin Niben mukaan tehty 59 tuntia. Ilmeisesti se laskee tohon lukuun myös legionellakuumennuksen.

Toinen mikä mietityttää on se että jos kerran lattiakiertoon ei ole tehty yhtään vettä niin käynnistyskerrat on kuitenkin 413! Vettä siis lämmitetään joka toinen tunti, yöt ja päivät.

Mites muilla nämä luvut, nyt kun suurin osa kompuratunneista menee käyttöveteen?

ps. näyttää Villa Samossa olevan huonekorkeus lähemmäs 4 metriä, vai onko tullut typo :)
 
Meillä kanssa käynnistyksiä reilusti, mutta selittynee sille että tuo tekee kuitenkin parin tunnin väelin muutaman minuutin lattialämpövettä märkätilojen pakkokiertoon. Siitä ei paljon tunteja tule per vrk mutta käynnistyksiä kohtuu reilusti. Tuosta nyt ei pääse eroon kuin tappamalla koko lämmityksen, mutta se nyt ei ole kovin järkevää.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Meillä kanssa käynnistyksiä reilusti, mutta selittynee sille että tuo tekee kuitenkin parin tunnin väelin muutaman minuutin lattialämpövettä märkätilojen pakkokiertoon. Siitä ei paljon tunteja tule per vrk mutta käynnistyksiä kohtuu reilusti. Tuosta nyt ei pääse eroon kuin tappamalla koko lämmityksen, mutta se nyt ei ole kovin järkevää.

Mulla vaan mennyt noi käynnistykset pelkästään käyttöveteen ja se tässä vähän mietityttää.
 
Mulla vaan mennyt noi käynnistykset pelkästään käyttöveteen ja se tässä vähän mietityttää.

Paljon on käynnistyksiä. Ei mitään ajatusta kyllä asian helpottamiseksi, kunhan komppailen vaan.

Meillä on tässä kuussa tosiaan käyty suihkussa ihan urakalla, eikä se ole kasvattanut kuin muutaman tunnin vedentekoon käytettyä aikaa. Vettäkin meni pari kuutiota enemmän. Tosin silti on vielä vähäisiä nämä lukemat eli taitaa olla lyhyitä suihkuja kylmässä vedessä :)
 
rakennusluvasta ja lupakuvista nuo kuutiot on otettu.

Mulla oli myös lupakuvissa kuutiot jotain päälle 600 eikä ole mitään tietoa mitä niihin on laskettu mukaan. Lämmitettäviä kuutioita mulla on 414. Lämmitettävät kuutiot mulle selvisi energiatodistuksen laskelmasta.
 
joo jonkun tuommosen lapun toimitin sillon valvontaan, kun lupia haettiin. virallisestihan meilläpäin ois pitäny tehdä uusi todistus, kun talo on valmis, tiiviysmittaukset jne. vaan eipä sitä kukaan kyselly. meillähän ois tullu pikkasen parempi energialuokka johtuen suuremmista eristepaksuuksista, kuin mitä kuvissa on.
 
Sehän on energialaskelma johon sitten vastaava mestari vetää nimmarit ja siitä tulee energiatodistus. Täyttä huuhaata ainakin tuo oma lappunen.

Joo aika vähän tuolla on tekemistä todellisuuden kanssa. Se ET-lukuhan on laskennallinen ja siihen käytetyt lukemat on arvailtu melko pitkälti. Esim. ilmavuotoluku on oletuksena 4 ja aika moni itse rakentava pystyy paljon parempaan jos edes normaalilla huolellisuudella tekee tiivistykset. Tilanne muuttuisi aika paljon jos tekisi tiiviysmittaukset jne. kuten Samo mainitsi.
 
Huhtikuussa kokonaiskulutus 1080 kwh.

Huhtikuussa ei poltettu takkaa lainkaan jotta saataisiin jotain näkemystä tuon vaikutuksesta sähkön kulutukseen. Kulutus sama kuin Maaliskuussa jolloin kelit kylmemmät mutta takkaa poltettiin paljon.

Heinäkuun kokonaiskulutus 515 kwh

Talo siis 153 neliötä, vesikiertoinen lattialämmitys sähköllä.
 
Ollaan hieromassa kauppaa omakotitalosta, omalla tontilla. Sijaitsee suuren kaupungin keskustasta n. 5km päässä. Tuolla alueella olevista samankokoisista vapaista tonteista pyydetään n. 250 000 euroa eli suht arvo aluetta. Talo on rakennettu 80-luvulla ja neliöitä reippaasti.

Talo on melko hyvässä kunnossa, mitä on kahteen kertaan tarkisteltu. Tosin vielä ennen mahdollisia kauppoja syynätään talo vielä tarkemmin mahd. enemmän tietävän henkilön kanssa.

Lähinnä tässä koko jutussa mietityttää energian kulutus. Talossa on suora sähkölämmitys (yö/päivä). Tällä hetkellä kulutus on pyörinyt n. 20 000kwh paikkeilla. Talossa on ilmalämpöpumppu, mikä on hiukan tiputtanut kulutusta tuohon nykyiseen lukemaan.

-Miten tuosta ilmalämpöpumpusta saadaan maksimaalinen hyöty irti?
-Mistä/miten saadaan parhaiten energian kulutusta alas yleisesti?

Vähän uutta asiaa mulle, koska aina asunut joko kerros tai rivitalossa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom