- Liittynyt
- 4.2.2012
- Viestejä
- 1 034
Kyllähän threadin otsikko on kieltämättä 'Omakotitalon energiankulutus', mutta ymmärsin kuitenkin että täällä olisi tarkoitus vertailla myös erilaisten lämmitysjärjestelmien tehokkuutta ja sitä että kannattaako johonkin taloon ottaa esim. maalämpö vai ei. Se on totta että meikäläisen talo on todellinen energiasyöppö jonka monimuotoinen malli jo takaa, mutta se ei mielestäni heikennä maalämmön sopivuutta ko. taloon. Ostoenergian osuus arvioitiin energiatodistuksessa johonkin 20 000 kwh:n hujakoille. Onneksi oikea luku on alle kolmannes tuosta.
Kuitenkin se lämmitykseen kuluva raha / vaiva on se mikä uusia rakentajia kiinnostaa.
Mielestäni kokonaisuus pitää ottaa aina huomioon. Kaikkia kiinnostaa lämmitykseen kuluva raha, toisaalta myöskin rakennusvaiheessa investoinnin hinta. Hyvätkin ratkaisut voidaan helposti pilata huonolla suunnittelulla, toteutuksella, nuukuudella ja varsinkin väärillä säädöillä. Sama toimii tietysti toisinpäin. Kaikki ostoenergia perustuu kuitenkin rakennuksen oletettuun (laskettuun) kokonaiskulutukseen ja sen toteutukseen. Tuosta paketista tulee sitten se rakentajan rahallinen ja periaatteellinen monivalintatehtävä jonka perusteella sitten valitaan esim. lämmitysjärjestelmä. Noita lukuja voi sitten asuessa yrittää pienentää hyvillä tai huonoilla konsteilla, pahimmillaan pilaa koko talon liiallisella säästöinnolla.
Meillä on 17 nurkkaa että kyllä tässä on sitä monimuotoisuutta riittävästi. Energiatodistus (osin väärillä arvoilla laskettuna) väittää ostoenergiaksi 24000 kWh (oletin että puhut lämmitysenergian osuudesta) ja toteutuma omalla ratkaisulla tällä hetkellä 14000 kWh hujakoilla.