Korkeampaa matikkaa, alla ehkä Rhebokia enemmän "suomeksi"...
Laskennallisesti uudessa talossa (350m3) menisi koneellisen ilmanvaihdon tuloilman lämmittämiseen jonnekin +15C tuon verran energiaa. Tämä tietysti siksi kun kone sekä poistaa että tuo ilman hallitusti. Luku pienenee IV-koneen lämmöntalteenottokyvyn mukaan eli kun poistoilmasta otetaan lämpö talteen ja sillä lämmitetään ulkoa tuleva niin jäljelle jää laskennallisesti tuo 2198kWh/v (pyöriväkennoisella). Tässä pitää huomioida että uusissa taloissa ilmanvaihto pitää olla suunniteltu ja laskettu täyttäen määräykset että asunnon ilman pitää vaihtua 0,5 1/h eli suomeksi kerran kahteen tuntiin. Uudessa talossa talon ilma vaihdetaan hallitusti ja IV-järjestelmä on LTO-koneiden myötä osa talon lämmitysjärjestelmää (passiivi ja nollataloissa jopa päälämmitys).
Vanhoissa taloissa ilmanvaihto toimii yleensä painovoimaisena ja silloin korvausilma (se mikä raoista, nurkista, ikkunoista yms. tulee sisään) lämmitetään päälämmitysjärjestelmällä. Mikäli talossa on koneellinen poisto niin silloin menee vain enemmän ulos harakoille eli sisääntulevaa lämmitettävää tulee enemmän.
Käytännössä siis jos vanhaan taloon laittaa koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihdon LTO:lla, talon tiiiviydestä riippuen se vähentää lämmitystehon tarvetta. "Vähän" sama asia kuin minkä ILPpi tekee eli jos 1kW sähköä saa 3 kW lämpöä niin se on päälämmitysjärjestelmästä pois.