En tiedä koska itse hait töitä, mutta tilanne ei ole mikään hyvä ollut toviin. Esim loppukesästä katsoessani "lainopillinen ala" oli paikkoja koko Suomessa 9, ja näistä suurin osa harjoittelupaikkoja. Asianajotoimstot kyllä haastattelevat, mutta rekrytointeja tehdään todella vähän.
Valtaosa työpaikoista ei todellakaan näyt työkkärin listoilla, koska eihän lakimiehiä perinteisestikään ole mistään työkkäristä kyselty.
Esimerkiksi omalla työpaikallani, suuri valtakunnanlaajuinen viranomainen, valmistuneille lakimiehille on jatkuvasti paikkoja avoinna. Esim. marraskuun alusta meillä aloitti eri toimipisteissä 9 uutta lakimiestä. Kesäkuussa palkattiin 2 ja toukokuussa 3. Itse aloitin helmikuussa yhtenä 4:stä. Toki toisesta päästä väkeä lähtee lähes samaan tahtiin, mutta ensimmäisen oikean työpaikan jälkeen onkin paljon helpompi päästä eteenpäin.
Ja mitä liittoon tulee, voidaan minusta todeta ettei suutarin lapsella ole kenkiä: ylitöiden korvaamisesta ei ole oikeastaan mitään käytäntöä, ja jos luet lakimiesliiton tutkimuksia, on tuntipalkka asianajotoimistoissa surkea. Moni tekee 3k liksalla 8-20 tuntia ylitöitä viikossa Sen siitä kai saa kun sama liitto edustaa sekä työntekijä että -antajapuolta..
Enemmistö lakimiehistä työskentelee julkisella sektorilla, eikä Lakimiesliitto valtiota edusta.
Valtiolla ylitöistä maksetaan korvaukset minuutilleen, eikä kukaan oleta, että tekisin pätkääkään talkoina. Työaika on toki liukuva eli saa itse päättää päivittäiset työaikansa, kunhan päivittäinen 7 h 15 minuuttia tulee 3 kk:n jaksoissa täyteen.
Ja kyllä "lama" vaikuttaa rekrytointeja hillitsevästi. Ainakin täällä yritystransaktioiden määrä on laskenut merkittävästi rahoitusongelmien takia, ja on omiaan pistämään uudet palkkaukset jäihin.
Yritystransaktioiden?
Ettet nyt vaan olisi melkoinen puusilmä, jos se Ally McBealin maailma on noin vahvasti imaissut mukaansa - siis ainakin mielikuvien tasolla.
Yritystransaktioiden (kansankielellä yrityskauppojen) kanssa puuhastelevat lakimiehet ovat todella pieni osuus kaikista lakimiehistä. Aivan taatusti nykyinen taloustilanne vaikuttaa sellaisiin tehtäviin halajavien lakimiesten työllistymiseen!
Ensinnäkin enemmistö lakimiehistä työskentelee julkisella sektorilla virkamiehinä. Toiseksi yksityisen sektorin lakimiehistä merkittävä osa työskentelee jossakin muualla kuin niiden yritystransaktioiden parissa.
Mitäs jos hakisit töitä vaikka Hikiän osuuspankista? Hikiällä voisit vääntää mummojen testamenttejä ja valmistella maatilojen sukupolvenvaihdoksia.
Julkisella sektorilla voisit työskennellä vaikka sosiaaliviraston lakimiehenä tai ylitarkastajana verotoimistossa. Kirjoittaisit oikaisupäätösten perusteluja ja lausuntoja hallinto-oikeuksiin, kouluttaisit "alempia" työntekijöitä jne.
Entäpä perinteiset lakimiestehtävät tuomioistuimissa tai syyttäjäviranomaisissa?
Ettet nyt vaan olisi käsittänyt lakimiehen tutkintoa ja tehtäväkenttää hieman väärin?
Pettymys tulee varmaan siitä, ettei edes juristin paperit ole enää edes tae työpaikasta! Korkeakoulutus on kärsinyt aivan kauhean inflaation.
Korkeakoulutuksen inflaatio on totta, mutta siltikin lakimiehet ovat lääkäreiden ohella yksi parhaiten suojattu ammatti. Ei ole alempia (ammatti)korkeakouluja, jotka suoltaisivat saman alan "korkeasti" koulutettuja, lakimiehiä ei voi tulla ulkomailta, lakimiesten tarve ei tule katoamaan jne.
Toki ne ajat ovat takana, jolloin kuka tahansa maisteri sai vakipaikan heti valmistumisen jälkeen.