mxm sanoi:
Väittely menee mielenkiintoiseksi. Pakko kysyä, millä alalla olet vai onko tietoa ihan muuten vaan asiasta?
Serotonergisen järjestelmän muutokset on varmasti ihan totta, sillä toimintakyky heittelee ellei nikotiinia saa tietyin väliajoin.
Tuo glutamaatti rupes hieman epäilyttämään, se saattaa olla ehkä tekemisissä juuri tuon yleisen toimintakyvyn kanssa, ja glutamiinitaso siis heikkenee myös jos ei saa nikotiinia.
On kuitenkin turhan radiakaalia verrata nikotiinia koviin huumeisiin ja stimulantteihin, sillä ne aiheuttavat paljon vakavampia muutoksia elimistössä ja aivoissa kuin pelkän addiktoitumisen.
Käytännössähän nikotiinin aiheuttamat aivomuutokset ovat samaa tasoa kuin minkä tahansa muun addiktion (pelihimo, seksiriippuvuus jne).
Ja huom. muutos on eri asia kuin vamma!
Harrastuksiin kuuluu treenaamisen lisäksi farmakologia, toksikologia, neurologia ja yleensäkin kiinnostavat lääketieteen aiheet. Ja tietysti päihdelääketiede ja psykiatria.
Kuten sanoin aiemminkin, ei tietysti voi verrata muutoksia eli vaurioita eli vammaa yksi-yhteen nikotiinin tai vaikkapa amfetamiinin suhteen.
Mutta sisäsyntyisiä aivokemiaan vaikuttavia aineita ei voi rinnastaa ulkoisiin vastaaviin. Sisäsyntyiset eivät syrjäytä mitään luontaista toimintamekanismia, toisin kuin ulkoiset aineet kuten nikotiini tekee.
Vastaavaa reaktioita mitä nikotiini tekee ei pysty millään rakkaudella tai treenaamisellä tekemään.
Alkoholisteillahan putken lopussa nihkeät jopa vaaralliset oireet tekee isolta osin juuri glutamaattijärjestelmä joka käy aivan liian kovaa, koska vastavaikuttajana toimiva GABA-järjestelmä ei toimi kuten sen kuuluisi. Glutamaattijärjestelemän ylikierroksilla olo aiheuttaa pahimmillaan jopa ns.juoppohulluutta....Delirium tremens.
---------
Samalla tavoin myös kannabiksen kohdalla runsaan ja pitkään jatkuneen käytön jälkeen ilmenevät yleensä kylläkin erittäin lievät ja pari päivää kestävät fiilikset johtuvat myös muutoksista endokannabinoidi tuotannossa.
Tuotanto palautuu kannabinoidien kohdalla kuten muissakin asioissa yksilöllisesti, mutta puhutaan yleensä muutamista päivistä, toisin kuin esim. nikotiinin kohdalla.
Endokannabinoidien tehtäviin kuuluu mm. ruokahalu, unirytmi ja useat muut osa-alueet. Ja kyseisissä osa-alueissa niitä "oloja" yleensä ilmenee. Toisilla toki ei mitään.
Jos sua toi nikotiiniaddiktio aiheena kiinnostaa suosittelen duodecim-lehden parin vuoden sisällä aiheesta ilmestynyttä kirjoitusta jossa todella havainnollisesti ja selkeästi käsitellään aihetta. Kirjastosta löytyy.
Pointti noissa mun kirjoituksissa oli juuri se että
addiktio on yhtä kuin muutokset aivoissa. Nikotiini muuttaa luontaista aivojen toimintaa suuntaan joka ei ole tavoiteltava, vaikea sitä on nähdä muuten kuin negatiivisessa valossa.
Jos se vaurio olis vain lievä, lähes jokainen nikotinisti lopettas sen käyttönsä ihan tosta vaan, mut homma vaan ei ole niin yksinkertainen.
Bupropionia eli amfebutamonia voin suositella niille jotka röökistä oikeesti haluaa eroon. Zyban nimellä myynnissä suomessa.
----------------