nopeat toistot

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja crack
  • Aloitettu Aloitettu

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
Se massahan voi olla joko funktionaalista tai non-funktionaalista...

Mutta anyway, en jaksa alkaa ihan näin pitkälle viemään pelkästään yhden sanan väärinkäytökseen liittyvää keskustelua off-topicina... :)

Se lihaksen korjautuminen ei vaan ole sama ku superkompensaatio, vaan sama ku hypertrofia, ja lähinnä vielä sarkomerinen... Mutta menköön tuon 'sitä kautta' -korjauksen kanssa, vaikka aika kiistanalaista kannattaako siltikään vielä puhua superkompensaatiosta...

Koska tarkalleen jos termiä tulkitaan ni aiheuttaahan mikä tahansa hermoston aktivoiminen sen "superkompensaation" (esim. pelkkä ajattelu), mutta se on sitten eri juttu mitä merkitystä asialla on, varsinkaan treenin kannalta... Siis se sen hermoston fyysinen adaptaatiolla, mielikuvaharjoittelun vaikutukset skeemoihin yms. sitten oma juttunsa...

Mainittakoon hyperkompensaatioteoria vielä tässä, joka just pohjautuu siihen että se palautuminen ja superkompensaatio tapahtuis sitten vasta viikkomittaskaalassa, eli ei treenikohtaisesti... Mutta aika vanha teoria on jo kyllä...
 
jonkun se vaan pitää saada viimenen sana... "yhden sana väärinkäytös"... kaikkia sitä kans on... mielestäni en väärinkäyttänyt sanaa lainkaan.

hypertrofia muuten on jo itsessään superkompensaatiota. käsitteet ei poissulje toisiaan. myöskään ei ollut kyse mistään muusta kuin siitä, mitä superkompensaatiolla tarkoitetaan. jos et tänään saa tehtyä pizzaa oikein, mutta huomenna saat, koska osaat enemmän, on sekin superkompensaatiota. termiä voidaan käyttää missä vaan. siis myös lihassolukon uudelleenkorjaamisessa eli massan kasvussa.

miten se massa on non-funktionaalista? massa on lihaksistoa, jota hermosto liikutteleepi. jostain pirusta se hermosto siis saa ärsykettä. ei tän pitäs olla vaikeaa. non-funktionaalisuuden ymmärrän vain, jos puhutaan eri liikkeiden siirtovaikutuksista jne, mutta siitähän tässä ei ollut kyse.

jokainen harjoitus on stimulaatio lihaksistolle muodossa tai toisessa. ellei yksi harjoitus aiheuta minkäänlaisia vaikutuksia, miksi sitten viikon treenit aikeuttaisivat? ei se kroppa tiedä. se vaan pyrkii olemaan parempi seuraavalla kerralla.

juujuu... lisää rautalankaa prkl!!!
 
eiku ei. mä en nyt jaksa tällasta. olkoon ihan miten vaan. ihan miten vaan!

mä jatkan flunssan parantelua ja nautin systemaattisen harjoittelun aiheuttamasta superkompensaatiosta, kuten olen tehnyt jo yli 20v.

:wall: :wall: :wall:
 
deadbeef sanoi:
Se massahan voi olla joko funktionaalista tai non-funktionaalista...
Nyt olis ihan kiva tietää miten määrittelet tämän non-funktionalismin? Se että kaikki lihassolut eivät käytännössä aktivoidu kerralla, ei tee niistä supistumattomista non-funktionaalisia soluja, vai kuinka? Vai haetkohan tässä lihassolujen organelli-suhdetta (yksittäisen solun sisäinen kapillaari/myofibrilli/mitokondrio/sytoplasma -jakauma)? Täysin non-funktionaalisia soluja ei ymmärtääkseni ole olemassa, tai sitten ne ovat kuolleita soluja. Käsittääkseni jos lihassolu supistuu, se on toiminnallinen = funktionaalinen (edes jollakin tasolla). Voin olla toki väärässä!

Meikäläisen silmään jto:lla asiapitoiset kommentit!

toolate sanoi:
^^
liha(pyörykkä) ilmestyy aina välillä pimennöstä antamaan lausunnon. :D
:D
 
Toki pitää aina sellaseen tekstiin vastata joka selvästi pyrkii kyseenalaistamaan sanomisiani... Häikäilemättömästi lainaan tässä toista artikkelia ni ei ainakaan ole liian subjektiivinen näkemys:
Myofibrillar hypertrophy occurs due to increases in the number of myosin/actin filaments (sarcomeres) inside the cell. This leads to increased strength and size of the contractile unit of muscle. Ultimately this means greater force production. This is often referred to as functional muscle, while sarcoplasmic hypertrophy is referred to as non-functional muscle.
Tuosta käynee tarpeeksi hyvin selville mitä tarkoitin non-funktionaalisella massalla... Jos puhutaan sarkomerisesta hypertrofiasta niin juu, silloin on kyse superkompensaatiosta, tosin suuruusluokka on silti aika pieni hermoston vähäisen orientoituneisuuden takia... Tietysti pitkällä aikavälillä orientoitumista tapahtuu hiljalleen, vaikkei erikseen hermotettaisi... Taas lainaus (samalta sivustolta kylläkin, mutta tuli ekana googlessa...):
Sarcoplasmic hypertrophy occurs with an accumulation of intercellular fluid and non contractile proteins, which do not influence muscle force production.
Eli mitä sarkoplasmiseen hypertrofiaan tulee, ni sen osuus lihasmassatreenistä aiheutuvaan 'superkompensaatioon' on vielä vähäisempi (lyhyessä mittakaavassa)... Toki sen myötä plasman määrä on suurempi lihaksissa ja se edelleen mahdollistaa superkompensaatiota (esim. suurempien glykogeenimäärien kautta)... Tuon hyperkompensaatioteorian otin siksi vaan esille, koska siihen sisältyy semmonen pointti että jokaisessa treenissä suorituskyky on matalampi ku edellisessä (mikä tulisi huomioida volyymia ja intensiteettiä säädettäessä). Ja sitten tämän ylikuormitusjakson loputtua elimistö palautuu huomattavasti korkeammalle suoritustasolle, kun mitä lähtötaso oli. Eli tapahtuu hyperkompensaatio, tavallaan superkompensaatio makromittakaavassa...

EDIT: Turhan tiheään muokkaat nuita postejas ni vähän vaikea vastata... :P
 
(liha)pyörykkä sanoi:
Nyt olis ihan kiva tietää miten määrittelet tämän non-funktionalismin? Se että kaikki lihassolut eivät käytännössä aktivoidu kerralla, ei tee niistä supistumattomista non-funktionaalisia soluja, vai kuinka? ...

Puhuin vaan lihasmassan tasolla; sarkoplasma vs. sarkomeerit...
 
deadbeef sanoi:
Puhuin vaan lihasmassan tasolla; sarkoplasma vs. sarkomeerit...
Okei, selvä juttu! Mutta eipä tuo tosiaan termistään huolimatta ole täysin non-toiminnallista lihasta, vaan noiden solu-elimien suhde on painottunu enemmän mitokondrioiden ja kapillaarien suuntaan, jolloin se toiminnallinen alue on lähempänä kestävyys puolta. Sitähän nuo edellämainitut organellit stimuloi hapenoton ja energiantuoton kautta.

Muttajoo, aika pilkun viilaamista mm. allekirjoittaneelta! :) Sanokoon nyt joku viimeisen sanan!
 
Ei vit###. Mä oon siis koko ajan treenannu mun solu-elimiä?!!! :hyper: :hyper: Aika hienon kuulosta gagaa. :D
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€
röhnis sanoi:
Mutkia verellään suoriksi aika raakalla kärellä
Korjaa ihmeessä jos on jotain värää informaatiota! Vaikka vähän pilkun viilaamistahan tämä on!

Kompaktina pakettinahan tuo tuli, jossa solut jaetaan tuossa kahteen osaa: Glykolyyttiset ja oksidatiiviset. Todellisuudessahan ei ole noin yksinkertaista
 
Hmm onpahan jutut :D .

Palaas joten kuten topikkiin.
Olen penassa koittanut treenat niin, että tanko tiputetaan rinnalle suht nopeasti ja vähän ennen rintaa hidastetaan niin, että tanko vähän hipaisee rintaa ja nostetaan niin kovaa ylös kuin tulee. Ihan päin persettä..? :rolleyes: (selvennykseksi vielä EN siis pompauta)

Välillä saleilla taas näkee henkilöistä jotka laskevat tangon hi-taas-ti rinnalle ja sitten vääntelävät tangon jotenkuten ylös. Onko tämä siis parempi :rolleyes:
 
skuge sanoi:
Olen penassa koittanut treenat niin, että tanko tiputetaan rinnalle suht nopeasti ja vähän ennen rintaa hidastetaan niin, että tanko vähän hipaisee rintaa ja nostetaan niin kovaa ylös kuin tulee. Ihan päin persettä..? :rolleyes: (selvennykseksi vielä EN siis pompauta)

Välillä saleilla taas näkee henkilöistä jotka laskevat tangon hi-taas-ti rinnalle ja sitten vääntelävät tangon jotenkuten ylös. Onko tämä siis parempi :rolleyes:

No kuten tässä on mainittu jo, niin tuossa nopeassa pudotuksessa työskentelyn hoitaa lähinnä painovoima, ja silloin negatiivisen vaiheen ainoa lihasta juurikaan kuormittava vaihe olis tuo tangon pysäyttäminen ennen rintaa... Joten nuin tehtynä liike ei ainakaan massan lisäämiseen ole optimaalinen.

Mitä tuohon hitaaseen sahaamiseen tulee, ni se konsentrinen vaihe kannattais aina olla mahdollisimman nopea, mutta pelkän liikenopeuden ehdoilla ei tietenkään voi liikkeitä treenata. Tällöin hermosto kehittyy...
 
^^ Se riippuu tietty paljon siitä mikä sulla on taka-ajatuksena reenatessas. Ei tohon nyt muuta voi sanoo. Tosin esim. en usko että voimanostajat paljon tipauttelee esim. 250 kg penkissä.
 
skuge sanoi:
Palaas joten kuten topikkiin.
Pöh! Tämähän liittyy nimenomaan juurikin aiheeseen. Nopeat toistot kuormittaa juurikin näitä nopeita soluja. Henkilökohtainen mielipiteeni on että liikkeen positiivinen osuus pitäisi tehdä aina mahdollisimman nopeasti ja räjähtävästi kun se on mahdollista. Poikkeuksena aivan ensimmäiset lämmittelysarjat, jotta ei hajoiteta paikkoja. Mutta siis jo ylösmenosarjoissa kannattaa käyttää mielestäni nostoissa maksiminopeutta. Tuollainen sopiva dynaamisuus on yleensäkin kehityksen kannalta edullista.

Tietenkään tuo eksentrinen vaihe ei saisi olla liian hidaskaan. Tuollaiset älyttömän hitaat laskut estää suuremman kuorman käytön, ja tekee ärsykkeestä enemmän staattis-luontoisen. Mutta, koska kukaan ei harvemmin ikinä koskaan, tee laskua liian hitaasti (paitsi ultra-purifisti toolate :D), niin tuota on ehkä turhaa korostaa. Hallitut laskut ja isot kuormat aiheuttaa parhaan lihas-anabolian. Liikkeen negatiivisen vaiheen paremmuus suhteessa positiiviseen on todistettu jo kauan sitten. Toisaalta TUT-teoria on kumottu, jolloin positiivista vaihetta ei ole järkevää tietoisesti hidastaa. Kun käytetään suhteellisen suuria kuormia, positiivinen vaiheen nopeus on jokatapauksessa kohtuullisen alhainen.

Tuollainen jto:nkin peräänkuuluttama dynaamisuus (aavistuksenomainen pomppu) alakuolokohdassa ei oo aina pahasta, ja tuolla itseasiassa nopeutta parannetaan kaikkein tehokkaimmin. Bodauksessa se ei tietenkään saa viedä liikaa huomiota treenattavasta lihaksesta. Esim. penkissä liikkeen alaosa on rinta-dominanttia aluetta.
 
jahas, meinasipa tulla kaksi kertaa sama viesti. Niin joo, voisi mainita vielä että hidastushan kannattaa eksentrisessä vaiheessa ajoittaa juuri tuohon liikkeen alaosaa esim. penkissä, jolloin rinta saa suhteessa suuremman rasituksen muihin lihaksiin nähden
 
(liha)pyörykkä sanoi:
Pöh! Tämähän liittyy nimenomaan juurikin aiheeseen.

typo. tossa piti lukea. palaan , joten viestin ei ollut tarkoitus olla niin provosoiva(tämän huomasi luultavasti loppuviestin rakenteesta). Noi hypertsyper viestien lukeminen menee vaan multa osittain ohi. :whip:

Eipä treenini olekkaan puhdasta bodausta, vaikka olisihan se kiva, kun treeninmyötä vähän lihaakin tarttuis.
 
(liha)pyörykkä sanoi:
Mutta, koska kukaan ei harvemmin ikinä koskaan, tee laskua liian hitaasti (paitsi ultra-purifisti toolate :D), niin tuota on ehkä turhaa korostaa.

Tuollainen jto:nkin peräänkuuluttama dynaamisuus (aavistuksenomainen pomppu) alakuolokohdassa ei oo aina pahasta, ja tuolla itseasiassa nopeutta parannetaan kaikkein tehokkaimmin. Bodauksessa se ei tietenkään saa viedä liikaa huomiota treenattavasta lihaksesta. Esim. penkissä liikkeen alaosa on rinta-dominanttia aluetta.
Pöh, mä oon nykyisin tuplannut treenipainot ja pompauttelen ja revin menemään. :)

No asiaan. Tosiaan tullut viimeaikoina keskityttyä siihen pääasialliseen treenattavan lihaksen negatiiviseen korostamiseen vaikkakin pelkillä moninivelliikkeillä treenaankin (no okei, haba ja pohkeet tulevat eristävillä). Eli pääasiallisena kohteena olevan lihaksen vaikutuspiirissä negatiivistä vaihetta tehtäessä kiinnitän siihen huomiota eniten. Myös tuollaista dynamisuutta tulee joissakin liikkeissä harrastettua silloin kun alaosa liikkeestä ei ole liikkeen tärkein kohta. Tästä tosin on harvemmin hirveästi hyötyä kun se lihas on yleensä voimakkaampi eikä siitä ensimmäisenä lopu voima.
 
Kyllähän se näin on pakko olla. Katsokaa nyt noiden oikeesti isojen miehien (yates, coleman, cutler, ruhl ym.) treenityylejä. Ukot laskee painot todella hallitusti alas jokaisella toistolla, eivätkä pomputa niitä (no coleman joissakin liikkeissä kun on liika vähän painoa :) ) ja kyllähän nuo aika kyniksiä ovat. Ei ole niillekkään kyllä lihaa tarttunut, ottaisivat nyt jo pirulauta isoista miehistä mallia!
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom