Rangaistusten tarkoitushan on toimia ennakkopelotteena, eli kun ihmiset tietävät, että rikoksesta seuraa rangaistus, niin rikoksia ei kannattaisi tehdä. Lisäksi tietysti vankeusrangaistusten tarkoitus on estää rikollisia uusimasta rikoksiaan rangaistuksen aikana.
Ennakkopelotteella ei ole kovin paljon ennaltaehkäisevää vaikutusta rikoksiin, jotka tehdään kännissä, raivon vallassa tai mielenhäiriössä, tai näiden yhdistelmissä, koska näissä tiloissa ei mietitä seurauksia. Iso osa väkivaltarikoksista on juuri tällaisia. Sen sijaan ennakkopelote ehkäisee rikoksia, jotka tehdään laskelmoiden hyötymistarkoituksessa. Tämän vuoksi ymmärrän mm. talousrikoksista säädetyt verrattain ankarat rangaistukset.
Olen sitä mieltä, että jos vaan resurssit riittäisivät, niin väkivalta- ja seksuaalirikoksissa vankeusrangaistusta toimivampi rangaistusmuoto olisi nykyistä tahdosta riippumatonta hoitoa muistuttava rangaistus. Eli rangaistusmuoto, jolla todella pyritään vaikuttamaan rikoksentekijän alttiuteen uusia rikoksensa. Tahdosta riippumattomaan hoitoon tuomitut uusivat rikoksia huomattavasti pienemmällä todennäköisyydellä kuin vankeus- tai häpeärangaistukseen tuomitut. Ylipäänsä heillä on parempi mahdollisuus sopeutua yhteiskuntaan, kun rangaistuksen aikana aktiivisesti pyritään auttamaan nimen omaan rikollista kehittämään itseään kunnon kansalaiseksi. Pitkällä tähtäimellä tällaisella muutoksella saatettaisiin jopa säästää rahaa, kun rikoksenuusiminen vähenisi ja entisistä rikollisista voisi tulla tuottavia yhteiskunnan jäseniä.