Taas seuraa yleistystä, tällä kertaa nimenomaan sieltä tekniseltä ja likaisemmalta puolelta joissa ne käytännön kukkaset kasvavat---->
Naiset ehkä sanovat ettei heitä kannusteta ja se sitten taas laskee oman työn arvostusta tms. mutta kun se syy voi olla nimenomaan se, että heidän valmius toimia poikkeustilanteissa on aina arvoitus ja potentiaalinen riski. Etenkin spesialiasioissa joissa pitäisi jotain soveltaa käytäntöön naisilla vaan ei riitä aina käytännön pätevyys, koska ei sitä mielenkiintoa ei aina ole syventää osaamista myös sivulle päin. Paperit on kyllä kun on koulut käyty ja perushomma hoituu hyvinkin mallikkaasti, mutta kun pitäisi runttailla paketti kasaan epävirallisia teitä pitkin niin sitten ei enää onnistukaan. Tai sitten ei tiedetä mistä löytyy nopeasti varaosaa kun jutut hajoaa käsiin. Tai jos pitää käskyttää kaivinkonekuskia, mitä sillä kauhalla oikeasti voi tehdä ja mitä ei. Eihän se naisten vika ole, mutta jos ei ole kosketuksissa alaa edes etäisesti liippaavien asioiden kanssa eikä oma-alotteisuuskaan tai motivaatio ihan riitä aihetta opiskelemaan omalla ajalla niin vaikea siinä on päteä ja tehdä luovia ratkaisuja. Jotenkin on sellainen fiilis että tällainen tietynlainen poikkitieteellisyyskin naisilta usein puuttuu, eikä sitten löydetä niitä korvaavia toimintatapoja asioissa joissa hommat voidaan tehdä eri tavoin, ehkä nyt sitten johtuen siitä että osaamisen kärki on loppujen lopuksi kovin kapea. Se on se koulussa opittu juttu, sitä ehkä jalostetaan eteenpäin hyvinkin ansiokkaasti mutta kun tulee seinä vastaan ei löydetä niitä porsaanreikiä mitä miehet luonnostaan etsivät aina värkkäillessään eri vekottimien ja konkreettisten asioiden kanssa. Jos mies turhautuu johonkin epätoimivaan juttuun hän viimeisenä keinonaan lyö sitä lekalla, ainakin jotain tapahtuu ja seuraava askelkin on sitä myöten selvä, prosessi jatkuu ainakin jollain tavalla. Nainen sen sijaan kopsuttelee vekottimen pintaa pinsetin kärjellä ja toivoo ihmeparantumista.
Kyllä useimmat miehet näkisivät naisen miesten aloilla ja tukisivat heitä oikeasti, jos vaan naisesta huokuisi yleinen ymmärtämisen halu myös asioihin jotka epäsuorasti liittyvät työhommiin. Ei siis pätemisen halu, vaan aito kiinnostus miten hommat toimii. Onhan se toki miehillekin sama tilanne, mutta normijampasta näkee heti kiinnostaako sitä asiat oikeasti vai ei. Jamppa pyörittelee osaa kädessään sentään yleensä etukäteen ja tietää mistä narusta vetää milloinkin, koko kuvio on selvä ennenkuin mitään on edes tehty. Ja kun mies pääsee jyvälle asiasta ja on aiheesta innostunut, hän yleensä kaivaa omalla ajallaan esille ne jutut jotka on hyödyllistä tietää jatkossa. Ei sellainen jamppa pääse eteenpäin joka ei ota asioista selvää, nainen rinnastuu suoraan tällaiseen jamppaan jos asenne on sama ja hommat tehdään aina vain omalla mukavuusalueella kynsinauhoja likaamatta.
Itse yritin joskus asiaa toisinpäin kun asia oli naisystävän sydäntä lähellä, eli yritin ymmärtää mitä hän näkee hienossa hiustyylissä jossain alan lehdessä. Analysoin hiustyylejä ja mietin mm. arkkitehtuurin vaikutusta hiustyyleihin eri aikakausilla. Mietin hiusmassan balanssia ja asettelua suhteessa pään muotoihin ja korrelaatiota yleisiin kauneusihanteisiin ja sitäkautta geometrisiin suhdelukuihin. Tulos? No ei siitä mitään hyvää seurannut, kuulemma asenne oli väärin vaikka oikeassti halusin vain rehellisesti ymmärtää. Hiukset vaan on sellaisia kuin on, etutukkaa joillekin ja takatukkaa jollekin. Joskus auki ja joskus kiinni, riippuu vähän kuun asennoista ja sukkien väristä. Kukaan ei kuulemma mittaile hiusmassaa työntömitalla vaan kaikki tehdään kivasti silmämääräisesti.
Moni nainen myös sanoo että miesten aloilla pitää tehdä "tuplasti enemmän kuin mies" että voi osoittaa pätevyytensä. Tämä on outo lause enkä sitä oikein ymmärrä. Mitä se on käytännössä? Ehkä naiselle se tulee reality checkinä siinä vaiheessa kun hän havahtuu meisten maailmaan jossa asiat oikeasti pitää hoitaa muuallakin kuin kahvihuoneessa. Onhan se totta että naista seurataan ehkä tarkemmin ja annetaan isällisiä vinkkejä joihinkin juttuihin, mutta onko se sitten sukupuolesta kiinni? Samalla tavoin sitä seurataan perusjamppaakin aluksi työpaikalla. Itseasiassa pomon huoneessa annettu kritiikki on varmasti miehelle tuplasti kovempaa kuin naiselle, mutta eihän ne naiset sitä välttämätä koskaan kuule.
Itse teen nykyisellään kakkosduunina teknisen puolen käytännön hommaa jossa taitaa olla alalla 10% naisia (en ole toki varma prosenteista), ja joissain työtehtävissä prosentti lienee alle 1%. Vaikea olisi kuvitella oikeasti naista nihiin työtehtäviin koko siinä laajuudessa millä me hommaa tehdään, vaikka itse työ ei edes ole välttämättä raskasta mutta se sisältää joskus aika poikkitieteellisiä asioita. Olisi aika mielenkiintoista nähdä miten heillä hommat toimisi. Ei se neroutta vaadi tietenkään, kaikkea muuta, mutta yleistä värkkäystaitoa ehkä sitäkin enemmän.