Miten maamme talous oikein saadaan kuriin?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Timba79
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Sillä tavalla olet oikeassa että Suomessa tuo tilanne on jo. Kenenkään ei tarvitse tehdä töitä jos ei halua. Periaatteessa elintasokin voisi kasvaa työttömillä mikäli muu elintaso kasvaa. Nytkin työttömät saavat harrastaa työkokeiluita ja muuta tykytoimintaa. Millä tavalla tuo sun tulevaisuuden visio poikkeaa nyky-suomesta, muuta kuin siltä että sun visiossa ihmiset ja järjestelmä ovat tyytyväisiä että ihmiset ovat ansiosidonnaisella, työttömyys korvauksella tai muulla tulonsiirrolla...
 
Jos ajatellaan, että työttömät tekisivät vapaa-ajallaan mielenkiitoisia asioita, niin tulevaisuudessa kaikki tekevät sitä, mitä työttömät tänään. Tylsät ja välttämättömät työt on automatisoitu ja ihmiset tekevät vapaa-ajallaan sitä, mikä kiinnostaa.
 
Amerikka nyt ei ainakaan ole kollikissan utopia. Jos et tee mitaan, et saa mitaan ja kay nopeasti huonosti. Pelkka pakollinen sairausvakuutus vuodeksi maksaa helposti 4000$+ per naamari(jos maksat sen itse yksityisena ihmisena). Moni heppu ottaa paskankin tyon vastaan, jos tyopaikka tarjoaa hyvan vakuutuksen. Nuoret eivat voi laiskotella, kun hyvat opinahjot maksavat ja jengia nakyykin hanttihommissa kuten lappamassa kaupassa ostoksia kassiin kaupassa.

Suomi on jo nyt tuollainen utopia, mutta kauanko meno voi jatkua?
 
Onko lähdettä tälle inequalityn kasvulle?
Tässä yksi: http://www.stat.fi/til/tjt/2013/04/tjt_2013_04_2015-05-25_kat_004_fi.html. Tuloerot kasvoivat Suomessa läninnä 90-luvulla. Viime lamasta asti tuloerot ovat kaventuneet. Tuloerojen olisi pitänyt kasvaa teollista tuotantoa alas ajettaessa, mutta valtio ja kunnat ovat sosiaaliturvalla ja julkisen sektorin palkankorotuksilla helpottaneet uhkaavaa tilannetta - velaksi. Myös koulutettujen maastapako on parantanut Suomen tulotasa-arvoa.
 
Meinasin, että 40-luvulta nyjyhetkeen, mitä kollikissa väitti. Ei siinä, ovat voineet kasvaakin. En tiedä, siksi kysyin.

Ja Kollikissalle, että utopiateoriasi ei huomioi lainkaan ihmisten käyttäytymistä. Se, että joku on teknologisesti mahdollista ei tarkoita, että näin tulisi käymään. Ihmiskunnalle olisi ollut kannattavaa elää rauhassa aina, mutta siitä huolimatta aina on sodittu.
 
Meinasin, että 40-luvulta nyjyhetkeen, mitä kollikissa väitti. Ei siinä, ovat voineet kasvaakin. En tiedä, siksi kysyin.
Tuossa linkkaamassani jutussa ulottui pisin käppyrä 60-luvulle. Tuloerot olivat sieltä asti tasaisia 90-luvulle, missä kasvoivat nopeasti, ja minkä jälkeen on ollut taas tasaista ja aivan viime ajat laskutrendiä. Kollikissa ei vaikuttanut kirjoittajalta, joka antaa faktojen sotkea muuten hyvää teoriaa.
 
Näin sanoo OECD 2011 raportissaan Divided We Stand: Why Inequality Keeps Rising

"In the three decades prior to the recent economic downturn, wage gaps widened and household income inequality increased in a large majority of OECD countries. This occurred even when countries were going through a period of sustained economic and employment growth. This report analyses the major underlying forces behind these developments"

Muokkaus, linkki unohtui

https://www.oecd.org/els/soc/dividedwestandwhyinequalitykeepsrising.htm
 
Sanoppas kollikissa miksei suuri osa suomalaisista työttömistä ole tyytyväisiä vaikka ne elää sun esittämää unelmaa ?

Ja jos vastaus on se että ne haluaa paremman elintason niin sitenhän se on tulevaisuudessakin, sama mikä se on. Ihmiset kun eivät peilaa elintasoaan siihen mitä heillä on absoluuttisesti vaan siihen mitä heillä on suhteessa muihin. Ja ihmisluonto tuskin muuttuu tulevaisuudessakaan sellaiseksi että kaikki ovat tyytyväisiä siihen että heillä on juuri saman verran kuin muillakin jos enemmänkin on saatavilla. Joten ne joilla on kykyä pyrkivät parantamaan elintasoaan. Ja ne joille ei ole, eivät suinkaan hengaile ja harrastele tyytyväisenä vaan ovat katkeria siitä että heille kuuluisi enemmän. Eli mikään ei ole yhtään erilailla mitä tänäkin päivänä. Lähes kaikki pankin kassat, ompelijat, elektroniikkakokoonpanijat elävät jo sun esittämää unelmaa suomessa. Melkein puoli miljoonaa ihmistä. Soita niille ja kysy kuinka kivaa on ja ovatko tyytyväisiä.
 
Työttömät ovat tyytymättömiä, koska useilla heistä on epätyydyttävä sosiaalinen elämä tai muita ongelmia. Jos kysyt, ottaisiko yksinäinen surullinen ihminen tonnin lisää kuussa rahaa vai yhden hyvän ystävän, niin melkein kaikki ottaisivat jälkimmäisen,.Tottakai hierarkioita on olemassa. Tulevaisuudessa sosiaalinen status ei vain perustu työhön, koska sitä ei enää ole.
 
Ei kai sosiaalinen status perustu nytkään työhön? Lisäksi en ole vieläkään nähnyt lähdettä väitteelle, että Yhdysvaltojen taloudellinen epätasa-arvo olisi kasvanut 40-luvulta lähtien.

Puolestaan, mitä tulee tekoälyyn, niin tietokoneen laskentateho on täysin eri asia kuin tekoäly. Nykyisillä tietokoneillakin olisi mahdollista pyörittää vaikka minkälaista tekoälyä, mutta sellaisia ei silti ole, koska moista algoritmiä ei ole kukaan onnistunut tekemään. Ja vaikka nyt olisi 10 dekadia enemmän raakaa laskentakapasiteettia, niin siltikään ei olisi edes koiran tasoista tekoälyä. Ja koirasta olisi vielä aivan älyttömän pitkä matka tietoiseen tekoälyyn ja tietoisesta tekoälystä kenties vielä pidempi matka "superälyyn". Välihuomiona, että esim. simpanssi on tietoinen itsestään, mutta siitä huolimatta ihmiseen verrattuna tyhmä kuin saapas. Samoin tulee olemaan ensimmäiset itsestään tietoiset tekoälyt, jos sellainen joskus saadaan väsättyä. Ja taas ihmisen tasoisestakin tekoälystä superälyyn olisi vielä todella pitkä matka, eikä laskentateho muuta asiaa mitenkään.

EDIT: Vielä lisäyksenä, että tällä hetkellä on mahdotonta arvioida millaisia tekoälyjä tulevaisuudessa onnistutaan tekemään, mutta siitä asiasta voisin lyödä suurenkin summan vetoa, että kehitys on maltillista ja ennustettavaa. Eli ei käy niin, että yhtenä päivänä kuuluu "puff" ja superäly on valmis, vaan jossain aikasyklissä tulee aina uusi ja parempi tekoäly, jonka älykkyys on kuitenkin verrannollinen edelliseen sukupolveen. Tosin tämä ei enää liity maamme talouteen.
 
Viimeksi muokattu:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000000875183.html
Ei nyt pitäisi yllättää ketään ja Suomen taloudellista ahdinkoa ei tällä jutulla selitetä, koska kyseessä on melko "pieni" summa. Eli ainoastaan yksi monista selittävistä tekijöistä. Toki sitä vasten tätä voi peilata, että:
- Menikö ns. kunnolla vituiksi? Kyllä.
- Vääristeltiinkö asiaa pitkään ja järjestelmällisesti, tai jopa valehdeltiin? Kyllä.
- Nyt, kun asia, joka kyllä tiedettiin jo ennakkoon, paljastuu, niin joutuuko kukaan asianomaisista minkäänlaiseen vastuuseen? (Luultavasti) ei.

Ja tällaiselle porukalle halutaan antaa lisää päätäntävaltaa puuttua ihmisten asioihin ja talouteen, koska "yrityksiin ei voi luottaa".
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom