Vesitiiviysmerkinnät
Katselin tuossa juuri jotain kellokaupan sivuja ja sieltä silmille pomppasi tälläinen tietoisku:
Vesitiiviysmerkinnät
100 M, 10 bar ja 10 atm luokituksella varustetut kellot vastaavat vesitiiviydeltään toisiaan ja ovat käytännössä sama asia.
Kellotaulussa oleva lukema (esim. 100 M) ei tarkoita syvyyttä, jossa kellotaulua voi käyttää.
Vesitiiviys ei ole ikuinen ominaisuus, aikaa myöten tiivisteet voivat kuivua, kovettua ja samalla haurastua. Mikäli kellon vesitiiviys on käytön kannalta oleellisen tärkeää, tulee kellon vesitiiviys testauttaa kerran vuodessa ja pariston vaihdon yhteydessä pohjan kumitiiviste tulisi vaihtaa.
Ei vesisuojattu = kello tulee suojata myös roiskevedeltä, se ei saa kastua.
30 M = vesi-suojattu, roiskevesitiivis. Kello on suojattu roiskevedeltä, ei saa upottaa veteen, eikä käyttää uidessa.
50 M = rajoitetusti vesitiivis: Kelloa voidaan käyttää kosteissa olosuhteissa esim. pintavedessä. Periaattessa voi uida, mutta sitä ei suositella.
100 M = vesitiivis: solveltuu pintauintikäyttöön ja snorkkelisukellukseen, ei laitesukellukseen. Myös kellossa olevia kuoren ulkopuolisia painimia voi käyttää veden alla, mutta ei sisään upotettuja painimia.
200 M = erikoisvesitiivis: soveltuu laitesukellukseen. Kelloa ei tule kuitenkaan käyttää syvyyksissä, joissa käytetään seoskaasuja kuten heliumia.
300 M = erikoisvesitiivis: soveltuu syväsukellukseen ja ammattimaiseeen sukelluskäyttöön.
Vi**u. Toisen kellokaupan sivuilla lukee näin:
Vesisuojaus
Rannekellojen vesisuojausmerkinnät ovat hieman epäloogisia.
Luokkamerkintä/soveltuva käyttö
A ei merkintää - arkikäyttö, arka kosteudelle
B water resist - kestää roiskevettä
C water resist (50m) - kestää suihkua ja roiskevettä
D water resist (100m) - kestää uintia ja snorklausta
E water resist (200m) - kestää laitesukellusta
Uimaan voi siis mennä kello kädessä, mikäli kellotaulussa lukee vähintään 100m, muuten kello kannattaa jättää rannalle. Saunaseuraksi ei kelloa kannata koskaan ottaa!
Itsellä ranteessa Suunnon T3 jonka mainoksessa näkyy lukevan että "vesitiivis 30m:iin asti", mitä tuollaisesta tekstistä voisi tietämätön muuta käsittää kuin että kello on vesitiivis ja sen kanssa voi sukeltaa 30:een metriin.
Tosiasiassa tiuku kestää vain roiskeet, WTF? Hieman harhaanjohtavasti merkitty nämä vesitiiviyshommat. Kyllä taas vedetään kuluttajaa kakkoseen oikein urakalla.