Jees. Onko mitään aikaisempaa urheilu/liikuntakokemusta? Ihan rapakunnossa en lähtisi harjoittelemaan noin kovia matkoja varten, mutta jos jotain urhelua on harrastanut ja coopperitulos on vaikka +2500m niin mikä ettei. Nyt kun nuo kelit rupee menee tommosiks ni ainakaa ulkoradalla ei varmaan enää paljoo vetoja vedellä ni suosittelen lämpimästi että ostat kunnon suksisetin ja hiihdät ekaks talvella hyvän peruskunnon ja käyt salilla hankkimassa voimaa kinttuihin ja palaat keväällä asiaan jos silloin vielä innostusta riittää.
Mäkitreeniä on monenlaista. Kestävyysurheilijat hakevat mäestä yleensä maksimaalista hapenottokykyä. Tällöin mäen tulisi olla niin pitkä, että sen kapuaminen ylös reippaalla kävelyllä (mahd. sauvojen kanssa) kestää vähintään 3 minuuttia. Tarkoitus on nostaa anaerobista kynnystä joka tapahtuu niin että vauhti on koko ajan niin kova, että melkein menee paikat hapoille, mutta ei ihan. Jos jalat menevät hapoille, harjoittelu muuttuu anaerobiseksi, eli maitohapottomaksi, jolloin harjoituksen vaikutus vaihtuu lähinnä maitohapon sietoakykyä parantavaksi. Tämäkin ominaisuus on toki tärkeä 400m ja 800m matkalla, mutta sitä parantaisin lähinnä lajitreenillä.
Toki mäessä voi vetää myös muita harjoituksia. Loivaan ylämäkeen voi tehdä loikkia ja spurtteja nopean voimantuoton parantamiseksi ja loivaan alamäkeenkin voi vetää spurtteja askeltiheyden, -pituuden ja rentouden parantamiseksi.
Asiantuntevammat saavat kertoa sitten, miten kyseisiä harjoituksia kannattaa hyödyntää 400m ja 800m matkoja parannettaessa ;)