Millä valinnoilla pyrit vähentämään ympäristön turhaa kuormitusta

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja tumnus
  • Aloitettu Aloitettu
Suurin myrkky on lentäminen... Koulussa käsiteltiin ilmastonmuutosta ja opettaja kertoi että yksi lomamatka aasiaan vastaa n. 8 vuoden normisuomalaisen lihansyöntiä.

Samoin yksityisautoilu kalpenee (ellei oteta huomioon paikallisvaikutuksia) lentämisen rinnalla. Todellinen ekohippi eläis sellasta tyypillistä köyhän, sanotaan vaikka siivoojan, elämää: työmatkat julkisilla ja sään salliessa pyörällä, lomat kännissä Suomessa, ruokavalio hiilaripainotteinen, ja kaiken tän kumuloitumisella hautaan ennen keskimäärästä eliniänodotetta. Jää aika pieni hiilijalanjälki.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Samoin yksityisautoilu kalpenee (ellei oteta huomioon paikallisvaikutuksia) lentämisen rinnalla. Todellinen ekohippi eläis sellasta tyypillistä köyhän, sanotaan vaikka siivoojan, elämää: työmatkat julkisilla ja sään salliessa pyörällä, lomat kännissä Suomessa, ruokavalio hiilaripainotteinen, ja kaiken tän kumuloitumisella hautaan ennen keskimäärästä eliniänodotetta. Jää aika pieni hiilijalanjälki.


Näinhän se on. Ihmiset ei vaan osaa arvostaa sitä mitä täällä Suomessa on. Lappi esim on superkaunis kesällä, kuten myös talvellakin. Itse olen nyt tietoisesti jättänyt viimeisen 2 vuoden aikana 5 ulkomaan matkaa väliin. En koe mitään menettäväni sillä etten matkustaisi. Mielummin vietän stressitöntä aikaa ja reenailen vähän lujempaa ja syön ohi.

Yksityisautoilu kyllä on ikävä päästölähde, mutta siihen on vaikea löytää koko maan kattavaa ratkaisua. Kaupungistuminen vähentäisi autojen tarvetta, mutta autioituminen on jo nyt ongelma joten liikkumista ei tulisi verottaa enempää. Tosin polttoaineverotusta voisi progressioida, eli siis uudella maalla olisi polttoaine kalliimpaa kuin lapissa.

Lentämiseen lentovero, ja iso sellainen! Ne matkustaa jotka haluaa maksaa siitä sellaisen hinnan jolla pystytään edes hieman korvaamaan aiheutuneita vahinkoja, ja etenkin hillitsemään ihmisten matkustsmista.

Suomen teollisuus on hyvällä mallilla, joten sinne ei sovi sorkkia. Hiilitullit myös olis hyvä juttu.

Loppujen lopuksi Suomessa yksilöt voivat tehdä suurimman muutoksen, ei tehtaat tai suuryritykset (tietenkin oletuksena, että ne toimivat Suomessa). Jokaisen tulisi nipistää tosi monesta kohtaan, harva kuitenkin siihen on ikävä kyllä valmis.
 
Aiheena on siis maailmanparannus :D Pienet teot ratkaisee vai mitä?

Elikkäs siis täällä voitte antaa omia vinkkejänne, kuinka voi vähentää päästöjä ruokavaliolla.


Tässä muutama mitä itselläni tulee mieleen:

Juu tietenkin alimman trofiatason tuotteet on se paras ratkaisu, mutta on varmasti muitakin vaihtoehtoja jos ei kasvissyöjäksi halua ryhtyä.

Itse katson tuotteen alkuperää, esim suosin suomalaista lihaa turhan kuljettamisen takia. Myös kalojen kasvatus kuormittaa paljon ympäristöä, joten suosin ”villi” kalaa.

Luomuviljaa kannattaa myös suosia, sillä lannoitteiden, erityisesti teollisesti valmistetut typpi- ja fosforilannoitteiden käyttö kuormittaa enemmän luontoa kuin karjalanta.
Paras olisi kun voisi kasvattaa kaneja ja kanoja omalla takapihalla ruuaksi. Varsinkin kanien liha on hyvin pienellä hiilijalanjäljellä tuotettua.
 
Paras olisi kun voisi kasvattaa kaneja ja kanoja omalla takapihalla ruuaksi. Varsinkin kanien liha on hyvin pienellä hiilijalanjäljellä tuotettua.


Noh tuo olisi aika hyvä ratkaisu jo :D

Kannattaa vältellä lidliä ja ylipäätänsä ulkomaalaisia tuotteita. Itse suosin K-markettia sillä kesko tarjoaa edes jonkinlaisen korvauksen lihantuottajille. S-ryhmä halpuuttaa hintojaan jatkuvasti ja ajaa maatilat oikeasti ahtaalle.

Kaikista paras olisi se, että ihmiset rupeisivat säästämään oikeista paikoista. Ei siis ruoasta tai vaatteista. Lähellä tuotettu ruoka, oikeanlaisista kaupoista on se paras ratkaisu, jonka jokainen voi tehdä, ainakin jossain määrin.

Kyllä lomalla voisi esimerkiksi lähteä kalastamaan tai metsästämään ja näin esimerkiksi säästää hieman ruokalaskussa ja saisi vielä hyvää, tuoretta ja eettistä lihaa.
 
Viimeksi muokattu:
Harmittavan usein luullaan, että kierrättäminen tai kasvissyönti olisi niitä asioita joilla pelastetaan tämä pallo.
Nyt kun kierrättäminen mainittiin, niin sain hyvän aasinsillan kysyä, että millä hitolla porukalla tuo kierrätys onnistuu? Meillä on taloyhtiön pihalla paperinkeräys, pahvinkeräys, lasinkeräys, muovinkeräys, metallinkeräys, biojäte ja sekajäte ja mietin tuossa yksi päivä, että jos haluaisin alkaa hyväksi ihmiseksi, niin noiden kaikkien lajittelu vaatisi ihan helvetisti resursseja ja tilaa. Pitäisi olla yksi huone tuota varten. Ei mulla ole tilaa keräillä noita kaikkia erikseen ja mielenkiintoa on vielä vähemmän.

Isommat pahvit löytää kyllä tälläkin hetkellä pahvinkeräykseen ja kaikki mainokset lentää suoraan postilaatikosta paperinkeräykseen, mutta pienemmät määrät menee surutta sekajätteeseen. En ala keräämään mitään lasia, muovia tai maitotölkkejä jonnekin pöydälle ja viemään sitten roskiin kun niitä on tarpeeksi. Ja yksittäisten kantaminen taas ei inspaa sitten yhtään. Pitäkää tunkkinne, minä en kierrätä vastedeskään.
 
Suurin myrkky on lentäminen... Koulussa käsiteltiin ilmastonmuutosta ja opettaja kertoi että yksi lomamatka aasiaan vastaa n. 8 vuoden normisuomalaisen lihansyöntiä.

Ylipäätäänsäkkin vienti on huonojuttu. Esimerkiksi ainakin jossain vaiheessa norjalainen lohi lennätettiin afrikkaan fileerattavaksi ja sitten lennätettiin Suomeen.

Kaikista paras keino pienentää omia päästöjään on välttää lento- ja laivaliikenteen käyttämistä, sekä välttää tuotteita jotka on valmistettu, tai joihin on tarvittu raaka-aineita toiselta puolen maapalloa.

Harmittavan usein luullaan, että kierrättäminen tai kasvissyönti olisi niitä asioita joilla pelastetaan tämä pallo. Tosi asissa se vaatii aurinkolomareissujen pois jättämisen, sekä halpa- sekä kertakäyttötuotteiden boikotointia. Tähän kuitenkaan lähes kukaan ei ole valmis.

Ei lentomatkustaminen ole erityisen kuluttavaa per kilometri, ennemminkin matkan pituus sen tekee. Jotain 5L satasella kuluttaa per lärvi pitkän matkan lentokone, vähemmän kuin useimmat autot, jos yksin ajelee. Paljon ajava kuluttaa kyllä enemmän kuin satunnainen lentomatkustaja.

"Maailman pelastaminen" on vähän suhteellinen juttu. Mielestäni ilmastopolitiikka on tuhonnut maailmaa paljon enemmän kuin pelastanut. Öljy-yhtiöiden siirtyminen kuivalle maalle ja vieläpä maailman arvokkaimpiin ekosysteemeihin sademetsiin on pahin esimerkki. Juuri kun paperiton toimisto keksittiin, niin ilmastonmuutoksen varjolla keksittiin tekosyyt kahta kauheampaan tuhoamiseen. Toisekseen luonnonsuojelu on aika pitkälti kuollut tähän ilmastovauhkoamiseen joka on vienyt kaiken huomion koska siitä saa dramaattista pelottelua ja spekulointia helpolla aikaiseksi. Ja se on kuitenkin hyvin pitkälle nimenomaan spekulatiivista. Mutta koska siitä saadaan draamaa ja pelottelua, niin meidän media sitä rakastaa. Saman tyyppinen juttu kuin Fukushima, 10 000 kuoli tsunamiaaltoon, 1 ydinvoimalassa. Alettiinko rakentamaan aallonmurtajia vai tekemään ydinvoimasta kauhupornoa? Niinpä. Alettiin lyömään kapuloita rattaisiin sille oikealle ratkaisulle hiilidioksidipäästöihin. Kuitenkin yksinkertainen ratkaisu on olemassa.

Minun mielestäni on ympäristön suojelua ja varsinkin luonnonsuojeluteko jos menee lentokoneella johonkin kehitysmaan kansallispuistoon tukemaan luontomatkailua ja näiden alueiden säilyttämistä/arvottamista. Vaikkapa safarille Afrikkaan. Varmasti estää ilmaston muuttumista sielläpäin enemmän, että luonnonalueet pysyvät arvossaan eli suojeltuina eli paikallisia ilmastoja ei sotketa ja eroosiota/kuivuutta ym. edistetä.

Ilmastopolitiikka on hyvin epärehellistä, esim. ne biopolttoaineet joita tuotetaan oikeasti isoilla päästöillä ja valtavalla tuhovaikutuksella mahdollistavat bensiinin/dieselin alemman hinnan , eli suuremman kulutuksen ja turvaavat öljykulttuurin jatkumisen vuosikymmeniksi eteenpäin. Ja tätä siis tuetaan. Autotehtaat tekee uusia autoja joita verotuksella ohjataan ostamaan, Neste Oil kylvää kauhua Kaakkois-Aasiassa ja sitten markkinoidaan "puhtaampaa huomista" tms. bullshittiä. Käytännössä kaikki tämä vaan kiihdyttää kulutusta ja heikentää ympäristön tilaa, nopeammin kuin mikään ennen.
Mielestäni nyt on käynnissä viimeinen sukupuuttoaalto maapallolla ja ilmastopolitiikka on siihen syyllinen.
 
Kannattaa vältellä lidliä ja ylipäätänsä ulkomaalaisia tuotteita.
Lidlissä on kyllä paljonkin kotimaisia tuotteita. Samoin niitä ulkomaisia tuotteita on muissakin kaupoissa kuin lidlissä, ettei sitä kannata pitää syynä sille ettei Lidlissä kävisi.
Nyt kun kierrättäminen mainittiin, niin sain hyvän aasinsillan kysyä, että millä hitolla porukalla tuo kierrätys onnistuu?
Siis mikä tuossa on ongelma? Meillä ainakin on kaksi roska-astiaa joihin toiseen menee muovit ja toiseen sekajäte. Toki boijätteille oma astiansa vielä. Sitten metalli ja lasipurkit vain erikseen tiskialtaan alle ja siinäpä se. Ainiin ja sitten pahvit tulee heitettyä yleensä johonkin pahvilaatikkoon tai kassiin jonnekin keittiön nurkkaan tosin. Ei tuo kovin iso vaiva ole. Tosin ei näin ihan kaikki tule lajiteltua vaan välillä menee sekajätteeseen vähän kaikkea, mutta suurin osa kuitenkin.
 
Asioita joilla itse pyrin antamaan oman panokseni:
-Kierrätys(muutkin kuin roskat, muovit, lasit, metallit; jos mahdollista pyrin ostamaan käytettyjä tuotteita).
-Työmatkat fillarilla ympäri vuoden.
-Vältän muoviin pakattuja tuotteita
-Kotimaisten/luomu ruoka-aineiden suosiminen.
-En syö lihaa(yleensä, harvoja poikkeuksia on)
-Kertomalla asioista myös jälkikasvulle.
-Lennän ehken 1 kerran/5vuotta

Esim, Helsinkiin matkustan aina mieluummin junalla kuin omalla autolla, on halvempaakin kaiken lisäksi.
 
Viimeksi muokattu:
.
Siis mikä tuossa on ongelma? Meillä ainakin on kaksi roska-astiaa joihin toiseen menee muovit ja toiseen sekajäte. Toki boijätteille oma astiansa vielä. Sitten metalli ja lasipurkit vain erikseen tiskialtaan alle ja siinäpä se.
Just se kun ei ole tilaa miljoonalle roskikselle tai lasi- ja metallipurkkien väliaikaissäilytykseen.
 
Nyt kun kierrättäminen mainittiin, niin sain hyvän aasinsillan kysyä, että millä hitolla porukalla tuo kierrätys onnistuu? Meillä on taloyhtiön pihalla paperinkeräys, pahvinkeräys, lasinkeräys, muovinkeräys, metallinkeräys, biojäte ja sekajäte ja mietin tuossa yksi päivä, että jos haluaisin alkaa hyväksi ihmiseksi, niin noiden kaikkien lajittelu vaatisi ihan helvetisti resursseja ja tilaa. Pitäisi olla yksi huone tuota varten. Ei mulla ole tilaa keräillä noita kaikkia erikseen ja mielenkiintoa on vielä vähemmän.

Isommat pahvit löytää kyllä tälläkin hetkellä pahvinkeräykseen ja kaikki mainokset lentää suoraan postilaatikosta paperinkeräykseen, mutta pienemmät määrät menee surutta sekajätteeseen. En ala keräämään mitään lasia, muovia tai maitotölkkejä jonnekin pöydälle ja viemään sitten roskiin kun niitä on tarpeeksi. Ja yksittäisten kantaminen taas ei inspaa sitten yhtään. Pitäkää tunkkinne, minä en kierrätä vastedeskään.




Englannissa valtio hoitaa kierrätyksen kierrätyskeskuksissa, joissa robotit ja erilaiset lajittelu mekanismit tekevät työn puolestasi. Sen sijaan, että suomessa nostetaan polttoaineveroja, jotta ihmiset eivät ajaisi niin paljoa , niin voitaisiin rakennuttaa tälläisiä keskuksia.
 
Ei lentomatkustaminen ole erityisen kuluttavaa per kilometri, ennemminkin matkan pituus sen tekee. Jotain 5L satasella kuluttaa per lärvi pitkän matkan lentokone, vähemmän kuin useimmat autot, jos yksin ajelee. Paljon ajava kuluttaa kyllä enemmän kuin satunnainen lentomatkustaja.

"Maailman pelastaminen" on vähän suhteellinen juttu. Mielestäni ilmastopolitiikka on tuhonnut maailmaa paljon enemmän kuin pelastanut. Öljy-yhtiöiden siirtyminen kuivalle maalle ja vieläpä maailman arvokkaimpiin ekosysteemeihin sademetsiin on pahin esimerkki. Juuri kun paperiton toimisto keksittiin, niin ilmastonmuutoksen varjolla keksittiin tekosyyt kahta kauheampaan tuhoamiseen. Toisekseen luonnonsuojelu on aika pitkälti kuollut tähän ilmastovauhkoamiseen joka on vienyt kaiken huomion koska siitä saa dramaattista pelottelua ja spekulointia helpolla aikaiseksi. Ja se on kuitenkin hyvin pitkälle nimenomaan spekulatiivista. Mutta koska siitä saadaan draamaa ja pelottelua, niin meidän media sitä rakastaa. Saman tyyppinen juttu kuin Fukushima, 10 000 kuoli tsunamiaaltoon, 1 ydinvoimalassa. Alettiinko rakentamaan aallonmurtajia vai tekemään ydinvoimasta kauhupornoa? Niinpä. Alettiin lyömään kapuloita rattaisiin sille oikealle ratkaisulle hiilidioksidipäästöihin. Kuitenkin yksinkertainen ratkaisu on olemassa.

Minun mielestäni on ympäristön suojelua ja varsinkin luonnonsuojeluteko jos menee lentokoneella johonkin kehitysmaan kansallispuistoon tukemaan luontomatkailua ja näiden alueiden säilyttämistä/arvottamista. Vaikkapa safarille Afrikkaan. Varmasti estää ilmaston muuttumista sielläpäin enemmän, että luonnonalueet pysyvät arvossaan eli suojeltuina eli paikallisia ilmastoja ei sotketa ja eroosiota/kuivuutta ym. edistetä.

Ilmastopolitiikka on hyvin epärehellistä, esim. ne biopolttoaineet joita tuotetaan oikeasti isoilla päästöillä ja valtavalla tuhovaikutuksella mahdollistavat bensiinin/dieselin alemman hinnan , eli suuremman kulutuksen ja turvaavat öljykulttuurin jatkumisen vuosikymmeniksi eteenpäin. Ja tätä siis tuetaan. Autotehtaat tekee uusia autoja joita verotuksella ohjataan ostamaan, Neste Oil kylvää kauhua Kaakkois-Aasiassa ja sitten markkinoidaan "puhtaampaa huomista" tms. bullshittiä. Käytännössä kaikki tämä vaan kiihdyttää kulutusta ja heikentää ympäristön tilaa, nopeammin kuin mikään ennen.
Mielestäni nyt on käynnissä viimeinen sukupuuttoaalto maapallolla ja ilmastopolitiikka on siihen syyllinen.




Muuten olen samaa mieltä kanssasi paitsi tuossa lento asiassa. Lentokoneiden suurin huolensihe on se, että niiden päästöt tuhoaa otsoni kerrosta välittömästi. Ja se että jos perhe menee vuodessa 2 kertaa lentokoneella esim Balille ja muuten liikkuujulkisilla, on paljon huonompi kuin, että he kulkisivat autolla jokapäivä.
 
Lidlissä on kyllä paljonkin kotimaisia tuotteita. Samoin niitä ulkomaisia tuotteita on muissakin kaupoissa kuin lidlissä, ettei sitä kannata pitää syynä sille ettei Lidlissä kävisi.


Lidlissä myydän ulkomaalaisia tuotteita enemmän kuin missään muualla, eli Lidl kuljettelee niitä ympäri ämpäri eri varastojen välillä ja vasta lopulta ne päätyy kauppaan. Lidl myös myy halvinta mahdollista lihaa, joka tarkoittaa sitä että eläimille syötetty heinä on todennäköisesti kasvatettu ravinteilla, jota kulkeutuu myös ympäristöön ja aiheuttaa rehevöitymistä. Nykyajan lihatuotanto myös estää eläinten liikkumista, jotta energian ohivirtsus olisi pienempää. Parastapa välttää näitä on ostaa suomalaista laatulihaa (mieluiten luomu). Jos ei ole varaa niin saahan sitä roteiinia muualtakin. Itse en pidä Lidlistä, sillä olen maanviljelijä perheen lapsenlapsi ja olen kuulleet tädiltäni mitkä ketjut tarjoavat parhaan mahdollisuuden eläinten ja luonnon hyvinvoinnille tarjoammalla tarpeeksi suuren hinnan lihasta. Ikävä kyllä Lidl ja S-ryhmä ei näihin kuulu. Jos haluamme, että maatalous pysyy suomessa ja saamme antibioottivapaata ja eettisesti kasvatettua lihaa, niin pitää olla valmis maksamaan enemmän. Zori jos jollain tämä menee tunteisiin...
 
Niin no sitten, jos ei viitsi kolmelle roskapöntölle tehdä tilaa, niin sitten ei viitsi. Tai en tiedä millaisessa komerossa asut, mutta yleensä tiskialtaan alla on kaapistossa riittävästi tilaa noille. (poislukien pahvit..)
Ensinnäkin en ala laittamaan nurkkiin yhtäkään irrallista roskapönttöä. Menee feng shuit vituiksi. :LOL: Toiseksi allaskaappi on jo täynnä. Kolmanneksi 85 neliön kämppä ei ole varsinaisesti mikään luukku, mutta keittiössä ei riitä säilytystilaa edes kaikille keittiövälineille mitä haluaisin hankkia. Kun teen joskus keittiöremontin, niin asian laita tulee kyllä muuttumaan.
 
Muuten olen samaa mieltä kanssasi paitsi tuossa lento asiassa. Lentokoneiden suurin huolensihe on se, että niiden päästöt tuhoaa otsoni kerrosta välittömästi. Ja se että jos perhe menee vuodessa 2 kertaa lentokoneella esim Balille ja muuten liikkuujulkisilla, on paljon huonompi kuin, että he kulkisivat autolla jokapäivä.

Tuo otsonikadon aiheuttaminen ei taida olla kovin helposti eksaktisti osoitettavissa? Siis en sano etteikö vaikutusta ole, mutta varmaankin monimutkainen juttu. Pahin otsonikato saatiin hyvin hallintaan kieltämällä tietyt otsonia tuhoavat kemialliset yhdisteet.
Nyt tehdään isoa virhettä IMO kun yritetään hiilidioksidin kanssa mennä samalla toimintamallilla. Kuitenkin CO2 on elämän perusaineenvaihdunta/ravintoaine, mettään mennään ja isosti. Cure is worse than the disease.
 
Lidlissä myydän ulkomaalaisia tuotteita enemmän kuin missään muualla, eli Lidl kuljettelee niitä ympäri ämpäri eri varastojen välillä ja vasta lopulta ne päätyy kauppaan. Lidl myös myy halvinta mahdollista lihaa, joka tarkoittaa sitä että eläimille syötetty heinä on todennäköisesti kasvatettu ravinteilla, jota kulkeutuu myös ympäristöön ja aiheuttaa rehevöitymistä. Nykyajan lihatuotanto myös estää eläinten liikkumista, jotta energian ohivirtsus olisi pienempää. Parastapa välttää näitä on ostaa suomalaista laatulihaa (mieluiten luomu). Jos ei ole varaa niin saahan sitä roteiinia muualtakin. Itse en pidä Lidlistä, sillä olen maanviljelijä perheen lapsenlapsi ja olen kuulleet tädiltäni mitkä ketjut tarjoavat parhaan mahdollisuuden eläinten ja luonnon hyvinvoinnille tarjoammalla tarpeeksi suuren hinnan lihasta. Ikävä kyllä Lidl ja S-ryhmä ei näihin kuulu. Jos haluamme, että maatalous pysyy suomessa ja saamme antibioottivapaata ja eettisesti kasvatettua lihaa, niin pitää olla valmis maksamaan enemmän. Zori jos jollain tämä menee tunteisiin...
Ei tämä ole tainnut mennä muilla tunteisiin kuin sinulla. :) Todennäköisesti tai sitten ei, sinähän sitä et voi tietää. Toiseksi veikkaan, että jos verrrataan vaikka prismaa/City markettia ja Lidliä, niin jo paljon suuremman kokonsa takia noissa kahdessa ensin mainutussa on enemmän määrällisesti ulkomaisia tuotteita, niissä kun on paljon suurempi valikoima ylipäätänsä kaikkea.
Niin no, mutta se hinta nyt on useimmille lihassa (ja muissa tuotteissa tärkein kriteeri). Sekin, että kuinka järkevää maatalous ylipäätänsä täällä pohjolassa on on vakavan mietinnän paikka, mutta ei kuulu enää oikein tähän keskusteluun.
 
Tuo otsonikadon aiheuttaminen ei taida olla kovin helposti eksaktisti osoitettavissa? Siis en sano etteikö vaikutusta ole, mutta varmaankin monimutkainen juttu. Pahin otsonikato saatiin hyvin hallintaan kieltämällä tietyt otsonia tuhoavat kemialliset yhdisteet.
Nyt tehdään isoa virhettä IMO kun yritetään hiilidioksidin kanssa mennä samalla toimintamallilla. Kuitenkin CO2 on elämän perusaineenvaihdunta/ravintoaine, mettään mennään ja isosti. Cure is worse than the disease.


Onko lentomatkustus sittenkin luultua pahempi saastuttaja? - T&T

Siinä on artikkelu, joka käsittelee lentämistä.

Otsonin tappaja on muistaakseni fluori, joka hajottaa Hapen O3 molekyyli, mutta itse ei reagoi, eli pystyt jatkamaan hajottamista.



Mitä hiilidioksidiin tulee niin viimeisen kahden sadan vuowennaikana hiilidioksidipitoisuus ilmassa on noussut kolmasosan ihmisen vaikutuksesta.

Sukupuuttoon kuolleita lajeja on jo 40 tuhatta.

Kyllä ihminen on tuhonnut tätä biodiversiteettiä aivan järkyttävästi, ja tuho jatkuu koko ajan :/

Kaikista eniten mennään metsään siinä, mihin maihin ja mitkä maat ilmastonmuutosta koittaa ratkaista. Euroopan Unionilla on tässä kohtaa vastuu tehdä määräyksiä tasavertaisesti jokaiselle maalle. Jos jokainen maa tekee sitä, mitä itse haluaa niin lopputulos on se, että vähän saastuttavista maista karkaa teollisuus paljon saastuttaviin maihin ja päästöt vain lisääntyvät.


Sekava ja vaikea aihe käsitellä selkeästi ja monipuolisesti. Sori sekavasta tekstistä...
 
Ei tämä ole tainnut mennä muilla tunteisiin kuin sinulla. :) Todennäköisesti tai sitten ei, sinähän sitä et voi tietää. Toiseksi veikkaan, että jos verrrataan vaikka prismaa/City markettia ja Lidliä, niin jo paljon suuremman kokonsa takia noissa kahdessa ensin mainutussa on enemmän määrällisesti ulkomaisia tuotteita, niissä kun on paljon suurempi valikoima ylipäätänsä kaikkea.
Niin no, mutta se hinta nyt on useimmille lihassa (ja muissa tuotteissa tärkein kriteeri). Sekin, että kuinka järkevää maatalous ylipäätänsä täällä pohjolassa on on vakavan mietinnän paikka, mutta ei kuulu enää oikein tähän keskusteluun.

Noh prosenttuaalinenosa ulkomaalaisten tuotteiden myynnistä on varmasti suurempi lidlissä kuin citymarketissa. Tunteisiin menee lähinnä tekopyhyys ilmastokysymyksissä.

Suomen maatalous on yllättävän tehokasta, verrattuna esim saksaan jossa joudutaan käyttämään monenkertaisesti lannotteita pienen viljelypinta-alan vuoksi. Suomen maatalous on aika kärskipäässä :D toki lyhyt kasvukausi rajoittaa jonkinverran tuottoa, mutta itse kasvukausi on suotuisa.
 
Nyt kun kierrättäminen mainittiin, niin sain hyvän aasinsillan kysyä, että millä hitolla porukalla tuo kierrätys onnistuu? Meillä on taloyhtiön pihalla paperinkeräys, pahvinkeräys, lasinkeräys, muovinkeräys, metallinkeräys, biojäte ja sekajäte ja mietin tuossa yksi päivä, että jos haluaisin alkaa hyväksi ihmiseksi, niin noiden kaikkien lajittelu vaatisi ihan helvetisti resursseja ja tilaa. Pitäisi olla yksi huone tuota varten. Ei mulla ole tilaa keräillä noita kaikkia erikseen ja mielenkiintoa on vielä vähemmän.
Kun sen aloittaa niin ei se vie niin paljoa tilaa, varsinkin jos sulla on pihapiirissa nuo keräyspaikat.
Mulla on neljä muovilaatikkoa, niitä sellaisia kannellisia, sopivan kokoisia, joihin kerään yhteen pakkausmuovin, toiseen pakkauskartongin, yhteen lasipakkaukset ja viimeiseen metallit. Ne on pinottu päällekkäin, kaksi vierekkäin ja kaksi päällekkäin. Oon kyllä miettinyt että joku sellainen kestokassi jossa on kolme/neljä lokeroa voisi olla ehkä kätevämpi. Jossain tyyliin Ikeassa on vissiin niitä.
Itse joudun viemään nuo kierrätykseen kaupan pihalle ja se on vähän työläämpää. Ja mun säilytyspömpelit on työhuoneessa, ei edes keittiössä.

Ja mitä Lidliin tulee, niin käyn siellä pääosin koska se on lähikauppa meille. Kerran joku mulle motkotti kun käyn siellä ostamassa ulkolaista ruokaa ja kun seuraavan kerran menin kauppaan ja latasin tuotteita hihnalle, samalla yritin katsoa montako prosenttia mun ostoksista oli ulkomailta.
No, perusruokaa sieltä ostin mitä yleensä, salaattijuttuja, jauhelihaa, munia yms. ja olikohan toistakymmentä tuotetta hihnalla joista kaksi oli ulkomaista. Toinen oli pikakahvi ja toista en nyt muista mutta sitäkään ei saanut kotimaisena.
Esim. Lidlin leikkeleet tehdään Snellmanin-tehtaalla, juustot jossain Kuusamolaisessa juustolassa. Siis osa niistä Lidlin omista merkeistä, ei toki kaikki.

Toki mä suosittelen ennemmin ostamaan suoraan tilalta esimerkiksi rekon kautta jos mahdollista.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom