Vähennetään työttömyys laskemalla julkista kulutusta jonneki 20% BKT:stä, nykyisestä 50%:sta. OK.
Kuulostaa hyvältä idealta! Tosin julkisen sektorin pienentäminen on vain yksi osa, tämän lisäksi pitää vähentää yleisesti ottaen valtion roolia taloudesta. Mutta nämä, valtion rooli taloudesta ja julkisen sektorin koko, kulkevat yleensä käsi kädessä, joten pelkkä julkisen sektorin pienentäminen veisi tähän suuntaan.
Hong Kongissakin on yli 5% työttömyysaste ja toisaalta yli miljoona ihmistä 7 miljoonasta elää köyhyysrajan alapuolella.
Ja köyhyysrajasi on täysin höpöhöpöä. Viittaat suhteelliseen köyhyysrajaan, eli siihen, kuinka suuri prosentti kansasta elää jonkun koko väestön mediaanitulon tai keskiarvotulon alapuolella. Tällä laskutavalla jokaisessa maassa on aina köyhyyttä, ellei jokainen ihminen ansaitse täsmälleen samaa palkkaa. Tällaisessa suhteellisessa köyhyyden mittaamisessa ei ole mitään järkeä.
Mutta joo kysehän oli miten suomalainen yhteiskunta saadaan toimimaan laskemalla julkisen sektorin osuutta taloudesta merkittävästi. Vallitsevien yhteiskuntan lainalaisuuksien mukaan valtion ja kunnan duunareille pitää maksaa palkkaa ja kun heidät erotettaan niin ovat ainakin hetken työttömänä.
Totta, mikäli karsimme julkista sektoria niin se aiheuttaisi lyhytaikaisesti työttömyyttä, kun ihmiset siirtyisivät julkiselta yksityiselle. Mutta tämä ei voi olla kovin hyvä argumentti pitää yllä tehotonta julkista sektoria.
Esimerkiksi Tanskassa vasemmistohallitus poisti käytännössä kokonaan irtisanomissuojan. Sen seurauksena Tanskan työttömyys on ollut jo vuosia Suomea ja koko Eurooppaa alhaisempi. Jälleen yksi esimerkki siitä, että työttömyys on poliittisesti luotu ongelma. Ei tahallaan, mutta vahingossa. Ja irtisanomissuojan poisto on ollut myös työntekijöiden etu: heidän on helpompi vaihtaa työpaikkaa jos nykyinen pomo tai palkkataso ei miellytä, koska uuden työn löytää helposti. Tanskassa työntekijän palkkaaminen on yritykselle lähes täysin riskitöntä, Suomessa se on valtava riski. Tanskassa muuten myös AY-liike, mukaanlukien paikallinen SAK kannattaa tätä järjestelmää. Milloinkohan Suomessa...?
Aivan kuten Mikekin totesi, Suomessa on niin järjettömän kallista palkata työntekijöitä. Minullakin olisi tälläkin hetkellä töitä, joihin voisin palkata jonkun. Mutta en voi, koska se on Suomessa niin vaikeaa ja kallista. Sääntely tekee siitä vaikeaa, verotus kallista.