- Liittynyt
- 17.9.2008
- Viestejä
- 2 344
Luulen kyllä, että jokaisella tieteenalalla oppii - tai pitäisi oppia - sille kyseiselle alalle parhaiten soveltuvat ongelmanratkaisumallit. Ihan jo tieteellinen selittäminenkin on aika tavalla erilaista vaikkapa biotieteissä verrattuna hiukkasfysiikkaan. Ja vielä paljon kauempana fysiikasta on talous- tai muiden ihmistieteiden tavat tutkia ja selittää ilmiöitä. Totta kai yhteyksiäkin on, niin kuin Vroomfundel tuossa sanoikin, mutta on myös eroja. Eli jos se taloustieteen koulutus on hyvälaatuista - niin kuin uskon, että se on - niin kyllä siitä pitäisi oppia taloustieteilijälle hyödyllisimmät ajattelutavat.Epäilen, että itse fysiikan osaamisella ei varmaan hirveästi. Fysiikan opiskelu kuitenkin antaa paljon muutakin, kuin tietoa fysiikasta. Hyvin menestyvä opiskelija oppii tietynlaisen ajattelu- ja ongelmanratkaisutavan, joka on mielestäni harvinainen muilta aloilta valmistuneilla. Tämä on mielestäni tärkein asia, jonka fysiikan opiskelu antaa. Kaikki tiedot ja taidot joita työssään tarvitsee on kyllä opeteltavissa nopeasti, kun tämä ajattelutapa on hallussa. Tämä siis fysiikasta valmistuneen puolueellisena mielipiteenä.
Sitten jos ajatellaan jotain yleispäteviä ajattelu- tai ongelmanratkaisutapoja, niin oma puolueellinen mielipiteeni on, että analyyttinen filosofia pääsee lähimmäksi tällaisia.
Se on kyllä minunkin mielestäni totta, että tieteellisistä opinnoista on varmasti hyötyä ajattelun kehittymiselle ihan yleisesti, eikä fysiikan opiskelusta varmasti ainakaan haittaa kenellekään ole.