Itselläni oli vähän aikaa sitten tämmöinen juttu, meinasin lainata lapselleni rahaa ja sitten hän ostaa niillä rahoilla sijoitusasunnon ja maksaa minulle lainaa takaisin ja samalla säästää itsellensä tulevaisuuteen pesämunan. Otin selvää miten tämä asia menee, no verottajalla on YKSIPUOLINEN OIKEUS todeta että se ei ole laina vaan lahja ja tällöin lankeaa tässä tapauksessa 10-13% vero heti maksuun. Ei riitä että teet lainapaperin, pitää lyhentää vähintää lainaa kerran kolmessa kuukaudessa, ei riitä kerta lyhennys vuodessa tai se katsotaan lahjaksi. Ei saa olla liian pitkä maksuaika, esim jollain pankeilla on 25v maksuaika ja se ei sovi siviilille, verottaja voi katsoa sen lahjaksi. Tuntuu jotenkin hassulta että sivistyneessä länsimaassa olet syyllinen kunnes toisin todistetaan, tulee mieleen itselleni aikoinaan kun oli firma ja asuin Thaimaassa ni verottaja oli sillä välin tehnyt minulle arvio verotuksen yksipuolisesti ja laittanut laskut perintään.
Ehkä nyt kannattaisi ottaa ensin oikeasti selvää asioista ennen kuin tuomitsee koko systeemin täysin paskaksi ja toteaa, että heti tulee verot maksuun vaikka kyseessä on oikea laina. Esim. tässä suora lainaus vero.fi:stä koskien lahjaa:
Lainaa voidaan pitää lahjana silloin, kun olosuhteista voidaan päätellä, että varoja ei alun perinkään ollut tarkoitus maksaa takaisin. Laina voi olla koroton. Lainasta tulee laatia lyhennyssuunnitelma ja lyhennysten toteutuminen on Verohallinnon pyytäessä pystyttävä näyttämään toteen. Lainan määrän ja lyhennyssuunnitelman tulee olla realistinen velallisen maksukykyyn nähden. Jos lainaa lyhennetään jatkuvasti kolmen vuoden välein annettavilla verovapailla lahjoilla, voidaan laina katsoa verotuksessa lahjaksi.
Alaikäisellä lapsella ei tavallisesti ole mahdollisuuksia lyhentää lainaa. Jos alaikäisellä ei ole tuloja, joilla lainaa olisi mahdollista lyhentää, pidetään vanhemmilta saatua lainaa pääsääntöisesti lahjana.
Jos oikeasti kyseessä on laina, jota maksetaan realistisessa aikataulussa takaisin niin ei siellä kukaan ole tekemässä mitään "yksipuolisia päätöksiä" ja pistää verot heti maksuun. Kyllä nyt normaali ihminen osaa ihan maalaisjärjelläkin jo katsoa, että onko joku asunnon ostoon annettu raha tarkoitus maksaa takaisin vai onko kyseessä lahja, jota sitten ehkä aletaan lyhentämään joskus 30v päästä takaisin ellei se sitten "unohdu" kokonaan.
Ja jos itselläsi on täällä aktiivisena oleva yritys ja yks kaks jätät veroilmoitukset antamatta etkä vastaa selvityspyyntöihin, jotka tulevat yrityksesi ilmoittamaan postilokeroon niin mitä siinä pitäisi sillon tehdä kuin arvioverottaa se? Jos yrityksen pistää pystyyn niin silloin kannattaa huolehtia sen velvoitteista tai laittaa se lepäämään ja ilmottaa siitä asianmukaisesti yhtiön veroilmoituksella eikä vain häipyä johonkin ja olettaa, että kyllä ne sitten hoitaa ja etsii käsiin täältä toiselta puolelta maapalloa, jos jotain asiaa on. :face:
Kyllä täällä paljon olisi korjattavaa hommaa, mutta välilä naurattaa, kun ihmiset laittaa joka ikisen asian sen järjestelmän syyksi vaikka itse jätetty asiat hoitamatta. Itselläni on perhetuttuja mm. Saksassa ja kyllä voin todeta, että täällä toimii suht hyvin esim. Verottajan palvelut. Saksassa piti käydä useammalla tiskillä ja silti ei saanut asiaa hoidettua, kun piti saada yksi pieni todistus mukaan. Siellä kun oli vain joku yksi henkilö, joka niitä teki ja hän oli vain tiettyinä päivinä kuukaudessa töissä, puhelimitse (saatika sitten netissä) asiaa ei voinut hoitaa. Ja esim. siellä kaikkien rakastamassa USAssa joudut joka vuosi verojuristin kanssa täyttämään veroilmoituksen kaikkien mahdollisten tietojen osalta, kun siellä ei tunneta sellasia asioita kuin esitäytetty veroilmoitus tai sivullisten automaattisesti ilmoittamat tiedot.
Ja esim. Briteissä verottaja voi oikaista verotusta 20 vuodelta taakse päin meidän viiden vuoden sijaan ja veronkorotus on 100 % (suomessa max 30 %), josta sitten lähetään alentamaan sen mukaan, että onko asiakkaan käytöksessä ollut lieventäviä asioita. Siinä olisi sitä huumoria, kun alettaisiin täälläkin selvittelemään 90-luvulta lähtien ilmoittamatta jätettyjä tuloja, joita laitetaan korkojen ja korotusten kanssa maksuun. Ennakkoperintärekisteröintikin tarkoitti vielä muutama vuosi sitten briteissä sitä, että toimeksiantajan kanssa täytettiin paperisia verottajalta saatuja kuitteja, joista yksi osa jäi itselle kirjanpitoon, yksi osa lähetettiin verottajalle ja yksi osa jäi toimeksiantajalle. Nykyään sentään voivat puhelimitse tarkistaa verottajalta, että onko kyseisen henkilön/yrittäjän rekisteröinti kunnossa, jotta sille voidaan maksaa ilman ennakonpidätystä korvausta työstä.