Mihin voiman kasvu perustuu?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Painija
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Aiheeseen liittyen sopivasti myös T-Nationin uusin artikkeli: Get More Nerve

Nopean lukaisun yhden lauseen tiivistys: isot romut ja räjähtävyys.

"Final Words

The goal of training for size and strength should be to recruit your largest motor units. Everyone knows that you must lift heavy to get big and strong, but many people still aren't sold on the potential benefits of explosive contractions. The Wakeling study is just another piece of science to show the power of rapid contractions to tap into your most powerful motor units.

My advice to anyone who wants to get bigger and stronger is simple: lift heavy and focus on accelerating lighter loads as fast as possible. Both methods increase the neural drive to your muscles.

So even if the size principle doesn't work like we thought it did, that advice still rings true."

EDIT: Tässä artikkelissa mielestäni kuitenkin sanotaan, ett' isot romut ja pienemmillä painoilla räjähtävästi, kuitenkin aikaisemmin olen lukenut, että vaikka isot romut eivät konkreettisesti liikkuisikaan räjähtäväti, pitää sitä tankoa yrittää liikuttaa mahdollisimman räjähtävästi. Tulipas selvästi kirjoitettua.
 
Olen tovin miettinyt että mikä saa aikaan lihaksissa voiman kehityksen? En nyt niinkään tarkoita lihasten kasvua (hypertrofiaa), vaan sitä että pienestä lihastilavuudesta löytyy paljon ns. voimaa? Vahvistuvatko lihaskudokset, jänteet, hermot, vai onko kyseessä jokin aivan muu asia, kuten esim hapen kuljetuskyky lihaksiin joka lisää lihaksissa tehoa? Millaisella ärsykkeellä lihaksia on optimaalista vahvistaa, ja mihin tämä perustuu? Mitä lihaksissa tapahtuu kun maksimisuoritukset nousee?

Tällä foorumilla on varmasti käsitelty tätä asiaa paljon. Perusajatus olisi varmasti kasvattaa lihaksen kokoa. Sen jälkeen olisi isompaa lihasta mitä hermottaa. Lihassolujen määrä ei juurikan kasva, mutta kasvaessaan ne tuottavat enemmän voimaa. Jos kuitenkin on tarkoitus pitää lihakset mahdollisimman pienenä suhteessa niistä ulostettavaan voimaan on syytä ärsyttää lihasta isoilla, jopa yli sietokyvyn menevillä harjoitteilla ja huolehtia riittävästä palautumisesta. Harvoin onnistuu. Hermosto on hidas palautumaan ja jos onnistuu niin saattaa olla, että jänteet ja muut tukirakenteet eivät kestä, koska vaativat paljon aikaa sopeutua isompiin kuormiin. Tottakai hapenkuljetuskyky kasvaa harjoitellessa, mutta paremmin se kasvaa vaikka hiihtäessä. Karkeasti sanottuna lihas kasvuun, välillä hermoärsykettä. Siitä on hyvä jatkaa. Ei pidä tehdä asioista liian vaikeita alusta pitäen. Ja mitä muuten tekee solubiologiaan asti menevällä tieteellisellä faktalla, jos löytää asiat mitkä toimii?
 
Jos määrä ei oo merkittävä niin tarkoittaa se sitä, että voiman lisääntyminen ei paljoakaan johdu motoristen yksiköiden tehokkaammasta käyttöönotosta? Mikä sitten lisää voimantuottoa merkittävimmin, jos lihaskasvua ei lasketa?

Vastasin tähän jo ensimmäisessä postissani.

http://www.atleettiklubi.fi/pdf/valmennus/URHEILIJAKOHTAINEN VOIMA.pdf <--Tuollasen löysin netistä joka on vuodelta 2002.Jos on apua niin olkaa hyvä:)

Ihan hyvää juttua.

Muutama melko merkityksetön virhe.

Esim. proteiinisynteesi lisääntyy treenin aikana, mutta proteiinidegredaatiokin kasvaa.

Ja akuutit muutokset horkkatasoissa ovat melko merkityksettömiä.
 
Eli rekrytointi ei lisäänny merkittävästi vaan muutokset tulevat rate codingista, synkronisoinnista ja agonisti-antagonisti aktivaation parantumisen kautta eli tuo intermuscular coordination, lihasten välinen koordinaatio, melko samat jutut mistä Moilanen puhui.

Waterbury unohtaa metaboliittien roolin. Ykkösillä voidaan aktivoida jo melko lailla kaikki motoriset yksiköt. Pihvin kasvaminen on sitten eri asia.
 
Paksumpi lihas kiinnittyy luuhun jyrkemmässä kulmassa. Voimavektorin (jänteen vetävä voima) etäisyys tukipisteestä (nivel) on suurempi, joten saadaan aikaan enemmän vipuvoimaa.

Hetkinen. Tästä ei oo kauhean kauaa kun väitit että etukyykky ei ole hyvä yleisvoimaliike ja nyt keskustelet jo vektoreista? Mitä olen missannut?

Ja mistä olet tommosta juttua keksinyt?

Tiedätkö mitä käsitteellä vektori tarkoitetaan?

Jänteen vetävä voima = voimavektori? Wattofak?

Sä et kyllä saa yhtään enempää vipuvoimaa ellet pysty muuttamaan kiinnityskohtien suhteita toisiinsa. Saat suuremman voimantuoton kyseistä niveltä liikuttavaan lihakseen mutta et enempää vipuvoimaa. Vai onko sulla raajojen pituus muuttunut treenin mukana?
 
Olen kyllä harrastanut vektorilaskentaa joten tiedän mitä vektori tarkoittaa. Älä nussi pilkkua ja esitä ettet ymmärrä mitä tarkoitan. En puhu mistään sen ihmeemmästä ilmiöstä, kuin että lihaksen vaikutus niveleen riippuu muunmuassa nivelen asennosta ja lihaksen paksuudesta. En halua tästä taas mitään suurta kinaa. Turha sulle on mitään selittää, koska sä tiedät jo kaiken.
 
Olen kyllä harrastanut vektorilaskentaa joten tiedän mitä vektori tarkoittaa. Älä nussi pilkkua ja esitä ettet ymmärrä mitä tarkoitan. En puhu mistään sen ihmeemmästä ilmiöstä, kuin että lihaksen vaikutus niveleen riippuu muunmuassa kiinnittymiskohdasta, nivelen asennosta ja lihaksen paksuudesta. En halua tästä taas mitään suurta kinaa. Turha sulle on mitään selittää, koska sä tiedät jo kaiken.

Okei.. Eli sä tuut selittää jotain todella erikoista mutta ei saa kyseenalaistaa mitä tarkoitat?
Selitä nyt mulle tyhmälle vielä että miten lihaksen poikkipinta-alan lisääntyminen vaikuttaa sen vipuvarteen?
 
Okei.. Eli sä tuut selittää jotain todella erikoista mutta ei saa kyseenalaistaa mitä tarkoitat?
Selitä nyt mulle tyhmälle vielä että miten lihaksen poikkipinta-alan lisääntyminen vaikuttaa sen vipuvarteen?

Katos vaan, nyt ymmärrän miksi bodari 90kg voi työntää vähemmän työntönostossa kuin 67kg vastaava painonnostaja
vaikka kyykkää 200kg kymppejä nostajan 180kg etukyykkä max. vastaan. Olipa kerran kisat 150kg ratkaisi pelin" pikkupojan" eduksi.
Oli kai hermotukset ja tekniikat kohillaan? Sorry offtopikki.
Kiitokset mielenkiintoisista kommenteista.
 
Lihaksen kasvaessa sen ulommaiset lihassyyt sekä jänne siirtyvät kauemmaksi luusta ja näin pystyvät vaikuttamaan kauempana nivelestä. En osaa paremmin selittää tätä.

Löysin abstraktin erääseen tutkimukseen . http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20655050



Tämä ei ole tietenkään ainoa syy, minkä takia massanhankinnasta on hyötyä voimantuotossa. Lihaskasvu vaikuttaa myös pennaatiokulmaan, eli lihassolukimppujen kiinnittymiskulmaan aponeuroosiin. Tästä on enemmänkin tutkimuksia, mutta ei ole sama asia, mitä tarkoitin.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Lihaksen kasvaessa sen ulommaiset lihassyyt sekä jänne siirtyvät kauemmaksi luusta ja näin pystyvät vaikuttamaan kauempana nivelestä. En osaa paremmin selittää tätä.

Löysin abstraktin erääseen tutkimukseen . http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20655050



Tämä ei ole tietenkään ainoa syy, minkä takia massanhankinnasta on hyötyä voimantuotossa. Lihaskasvu vaikuttaa myös pennaatiokulmaan, eli lihassolukimppujen kiinnittymiskulmaan aponeuroosiin. Tästä on enemmänkin tutkimuksia, mutta ei ole sama asia, mitä tarkoitin.

Nyt ihan vinkkinä ilman vittuilua. Älä hyppää liian monimutkasiin asioihin, lue aste kerrallaan anatomiaa niin ymmärrät sen paremmin. Puhut nytkin asioista joista todennäköisesti et tiedä kauhean paljon.
Tutki kiinnityskohtia, lihassolujen suuntia yms.

Nytkin menet ihan liian pitkälle tossa teorioinnissa. Perusidea on että paksuuntunut poikkipinta lihaksen SUPISTUVASSA osassa pystyy supistumaan kovempaa ja näin siis vaikuttamaan niveleen tehokkaammin.
Voimantuotollisesti lähes hyödytöntä lihasmassaa on se mitä suurimmalla osalla bodareista on.
 
Zone-sarja -42%
Kiitti vinkistä. Aina on opiskeltava lisää.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom