Matkakertomus: duuniin Intiaan

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Dopey
  • Aloitettu Aloitettu
Kiitoksia. Finskin lento (meillä Delhistä) tosiaan tuntuu siltä kuin olisi Suomessa heti boardingin jälkeen.

Pojalla on viimeinen tenttiviikko (joka toinen päivä koe koko lukukauden sisällöstä) meneillään ja oli tänään tokaissut matikan kokeen jälkeen opettajalle: "Two more exams and then we get the heck outta here!". :D :D :D
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Loma-Suomi

Viime sunnuntaina koitti kauan odotettu aamu. Kolmelta ylös ja neljältä auton nokka kohti lentoasemaa. Ohjelmassa oli 6:30 Kingfisherin lento Delhiin ja sieltä Finskin lento Hesaan reilun tunnin vaihtoajalla. Lyhyt vaihto vähän epäilytti, mutta homma sujui oikein mallikkaasti. Eka lento oli etuajassa perillä Delhissä, mutta silti piti kyllä pitää vauhtia, sillä käveltävä vaihtomatka oli varsin pitkä. Pari fotoa matkalta:



Aikaisemmin ei tällainen matkajärjestely ollut mahdollinen, sillä kotimaan ja ulkomaanlennot Delhissä olivat eri terminaaleissa ja bussimatka niiden välillä saattoi oikeastaan kestää ihan kuinka kauan tahansa. Nyt sinne on rakennettu uusi terminaali (3) ja homma on tuotu kertarysäyksellä 2000-luvulle.

Tämä viikko on sujunut Etelä-Suomessa vanhempien luona lähinnä. Suomen kesän näkymiä ja tuoksuja on ihasteltu moneen kertaan, vaikka kelit vähän huonommiksi menivätkin. Tässä muutama suomalainen maisema puolittain ulkopuolisen silmin:



Poitsu kävi tekemässä pääsykokeen kansainväliseen kouluun ja läpi meni (jippii!), joten sekin paluumuuttopalapelin palanen on nyt jo paikoillaan.
 
Jokunen mökkiräpsy Suomen lomalta, viikko vielä jäljellä:



Koko satsi täältä.
 
Millä fiiliksillä pois kotoSuomesta?
 
Kysy uudestaan ensi viikolla; paluu ei ole vielä todellakaan mielessä. Kyllä varmaan duuniin paluu enemmän risoo kuin paluu Intiaan, mutta ans kattoo nyt vielä...
 
Viimeinen lomapäivä

Huomenillalla pitäis istahtaa lentokoneeseen ja kääntää tuulenhalkaisija 10 tunniksi etelän menosuuntaan. Aika haikealta tuntuu jättää kotimaa taakse tällä kertaa. Intiasta on seikkailuaspekti jo kadonnut ja mielessään sitä nyppii jo aamukammasta piikkejä kun paluuaika on tiedossa. No, pitää koittaa kokea noita Intiaelämyksiä nyt puoli vuotta liukuhihnalla ennenkuin sieltä pitää valua pysyvästi takaisin tänne talvipakkasten keskelle. Hienolta on Suomi näyttänyt nämä 3 viikkoa - ihan eri silmin sitä katselee jotain mäntykangasta kun ei ole moista puoleentoista vuoteen nähnyt.

Tässä jotain muistikortille tarttuneita lomakuvia, ensiksi Hämeen Linna:



Samassa paikassa sijaitseva tykistömuseo:



N8 panorama Sääksin uimarannalta:



Varsin kesäisiä näkymiä Helsingistä:

 
Taas yksi kuukausi takana

Suomesta paluusta on kulunut kuukausi eikä ole paljon kuvia tullut otettua. Taivas on monsuuniaikana harmaa melkein koko ajan eikä tässä ole mitään kummallista tullut tehtyäkään paitsi normia pidempää työpäivää. Piti laittaa alaiset pidemmälle päivälle mikä ei toteudu, ellei täällä ole itse vahtimassa lähtö- ja tuloaikoja.



Pojalle löytyi omalta asuinalueelta uusi harrastus, kun joku korealainen jamppa alkoi vetää taekwondotreenejä aloittelijoille pari kertaa viikossa. Kohta alkaa kouluhommat siihen päälle. Kansainvälilisissä kouluissa on täällä normiaikaan kesälomat, kun taas natiiveissa kouluissa on kesälomat huhti-toukokuussa. Natiivikoululaiset tekevät myös päivää pidempää viikkoa, sillä lauantai on heille koulupäivä.

Asuinalueen lähellä avattiin uusi rafla keväällä ja siitä on nyt loman jälkeen tullut vakipaikka käydä syömässä hyvin viikonloppuna.

Ei ole hinnalla pilattu: iso ja maukas T-luupihvi 8,5 euroa. Annoksista ei ole tullut otettua kuvia kun on mennyt niin nälkäisenä tuonne syömään :).

Tässä vielä asuinalueelta tyypillinen näky: työmies varmasti Pakkislaisillekin kelpaavassa syväkyykyssä ja työjohtaja vieressä naputtamassa. Tuollaisessa kyykyssä täällä tehdään suurin osa hommista, sillä mitään työtasoja ei yleensä ole. Rautaputiikkien työntekijät hitsailevat pitkät päivät kyykyssä jalkakäytävillä, keittiöissä pestään tuollaisessa asennossa astiat lattialla jne.

 
Oletko Dopey katsonut sellaista dokkarisarjaa kun An Idiot Abroad?
Ainakin itselleni nuo toimi hyvin, kun on tullut pariin otteeseen ulkomailla asuttua ja matkustettuakin aika lailla. Kakkosjakso on Intiasta.
 
Käväistiin Lalbaghissa katsomassa "parin" paikalle sattuneen natiivin kanssa katsomassa itsenäisyyspäiväksi pystytettyä kukkanäyttelyä. Edellisestä vierailusta on juttua täällä.

Etukäteen varoitettiin, että viikonloppuna tuolla on paljon porukkaan eikä tämän suhteen tarvinnut pettyä.



Kukkasysteemit olivat komeita väenpaljoudesta huolimatta:



Esillä oli myös kaikenlaisia vihanneksia - opin muun muassa, että on olemassa käärmekurkku ja että monivitamiinitabletit voitais tehdä yhdestä raaka-aineesta...



Vähän väliä joku haluaa kuvata hassunnäköisiä länkkäreitä. Tässä yksi perhe, joiden sukulaiset joskus vuosien päästä ihmettelee, että ketäs noi on?



Bonsaipuisto oli viimeksi kiinni, tällä kertaa auki sekin.



Lopuksi syömään paikkaan nimeltä Sunny's. Söin pekonijuustohampurilaisen. Mielenkiintoinen ruokalaji jossa osa raaka-aineista on pyhää enemmistölle ja osa saastaista vähemmistölle, noin uskonnollisesta näkövinkkelistä ainakin.



Edit: slideshowlinkki
 
Toyotan tila-automme sai eilen taas uuden kolhun. Kävi aika "tuuri" sillä tällä kertaa toinen osapuoli oli Hummer H2, joita ei Bangaloressa ole todellakaan montaa. Tämä, joka meihin törmäsi oli ensimmäinen, jonka olen täällä 1.5 vuoden aikana nähnyt. Vielä aamullakin kuski jupisi, että jos olisi ollut yksin matkassa olisi soittanut kaverit paikalle ja sitten olisi alkanut läski tummua maasturikuskilla. Harmitteli, että oli Sir kyydissä niin ei voinut alkaa tapella yksinkään.



Kotona on nykyään lemmikkejä.

 
Sälää

Lehdenjakaja rikkoi meidän savihepan, prkl. Lehdet jaellaan kevytmoottoripyörällä - kuski ajaa ja kyytiläinen viskoo lehdet terassille, jos osuu. Tällä kertaa osui ja upposi.



Monsuuni on päällä edelleen ja kun vettä sataa niin sitä kanssa sitten sataa.



Kaupunki on täynnä kulkukoiria, jotka rulettavat katuja öisin. Nämäkin kolme kaverusta näyttävät ottavan hommat iisisti, mutta vain hetki kuvan oton jälkeen ne huomasivat neljännen koiran lähistöllä ja reviirin vahtijan tappovaihde meni samantien päälle. Ihmisiin nämä eivät juuri kiinnitä kaupungissa huomiota, mutta maaseudulla fillarointi on aika hermostuttavaa puuhaa, sillä lauma näitä saattaa lähteä takaa-ajoon.



Lopuksi auringonlasku pilvien lomasta - ikkunasta heijastunut etuistuin jotenkin sopii hyvin otokseen.

 
Pitkä viikonloppu

Intialla on maanantaina itsenäisyyspäivä, joten huomenna on kansallinen vapaapäivä. Osittain sen takia en kirjoittele tätä kovin selvinpäin, mutta koetellaan nyt silti tavata suomea ainakin sinnepäin...
indian+flag.gif

Juhlaa varten piti tietty ostaa Intian lippuja. Intiassa voi melkein mitä vaan ostaa kun auto pysähtyy liikennevaloihin, mutta kannattaa antaa kuskin tinkiä. Tässä on kaupanteko kuumimmillaan:



Eilen oli joku uskonnollinen festivaali hinduilla (taas). Ilmeisesti juhlan kohteena oli Shani, tosin näitä jumalia on niin monta, ettei täällä voi ikinä olla ihan varma. Kunhan golfkierrokselle mennessä kännykkäkameralla räpsin. Aina kun on jotkut pippalot niin kauppiaatkin ilmestyvät paikalle. "India is a nation of shopkeepers" sanoi jo Churchillkin aikanaan. Shani ratsastaa variksella ja liittyy jotenkin Hanumaniin jonka iso patsas on samalla temppelillä - tuo varishommelikin on mukana temppelin kuvituksessa.



Oman asuinalueemme klubitalo on ottanut ohjelmaan grilli-illallisen lauantaisin. Käytiin eilen pojan kanssa kokeilemassa ja hyvää oli:



Intiassahan syödään pääasiassa kasvisruokaa, mutta ainakin itse olen vieroittunut täysin inkkarisapuskasta ja syön sitä vain kuin ei muuta ole turvallisesti saatavilla - eli duunissa. Vaimo on kääntynyt täällä melkein täysin kasvissyöjäksi, mutta itselleni kyllä hyvä pihvi maistuu edelleen. Slurp.

Tänään käytiin shampanjantäyteisellä brunssilla Zenissä taas, mistä jo edellämainittu laskuhumala. Oltiin vähän aikaisin pelipaikalla, joten piti vähän kierrellä puutarhassa taas ensin.



Brunssilla tuli vedettyä dim sumia, sushia ja jälkkäreitä enemmän kuin lääkäri määrää ja kaikki huuhdeltiin kuplivalla alas joten tänään ei varmaan tarvitse enää syödä mitään. No, eilen kului golfkierroksella 1500 kcal, joten homma on ehkä balanssissa viikon osalta. Aika jyrkkä ehkä...



Lopuksi kuvan patsaskin varmaan toivottaa rinnat rottingilla kaikille tämän lukijoille hyvää Intian itsenäisyyspäivää 15. elokuuta 2011...



EDIT: kaikki kuvat otettu N8:lla, saa kommentoida tänne ja/tai flickriin - alkaa mennä aika yksinpuheluksi muuten taas...
 
On säädetty ja kyllä saa.

Photoshop Elementsillä pientä säätöä: croppaus, color curves työkalulla vähän kontrastia lisää ja lisäksi vähän värikylläisyyttä isommaksi kun täkäläisessä kirkkaassa auringonvalossa tuppaavat värit häviämään. Ihan silmällä koitan saada alkuperäisen näkymän näköistä jälkeä ruudulle. Ihan samahan se olisi miten noita säätää jos kamera olisi huono; suurinpiirten samoja nappuloita vääntelen aina 550d:lläkin otetuille kuville. Järkkärin etuna on se, että jonkun automaattialgoritmin jälkeä ei tarvitse paikkailla vaan säädön kohteena on raakapikselidata.

Noi on vielä vakio kamerasovelluksella otettuja, CameraPro:lla olisi voinut hifistellä lisää. Täältä voi katsella osaavampien jälkeä N8:lla.

Tässä vielä viimeinen noista edellisen postauksen kuvista käsittelemättömänä ja tässä vielä linkki exif-dataan:



EDIT: laitoin tuon muokatun tuohon viereen niin on helpompi vertailla
 
Ohhoh olipas tuuria kun tuli törmättyä näinkin mahtavaan matkatarinaan/blogiin! Luin heti kerrasta kaikki ensimmäisestä sivusta tänne viimeselle asti :D Kerrassaan loistavasti kuvitettu ja tarinoitu topicci! On kyllä hienoa että joku uskaltaa/hakuaa tehdä tälläistä. Hattua nostan ja arvostan suuresti :)

Jos viitsit/voisit kertoa vähän mites teidän "arki" sielä sujuu...kuvista ja kaikesta tuosta "loistosta" saa jotenkin sellasen kuvan että sielähän vaan perskule lomaillaan!? :D Ja muutenkin kiinnostaa enemmän tuo perheen suhtautuminen tähän sinun komennukseen... esim. oliko vaimosi vastahakoinen kun kuuli reissusta? Kuinkas hänen/poikasi kaverit/sukulaiset/tukiverkko?

Tsemppiä oikein kovasti sinulle & perheellesi täksi loppuajaksi! :)
 
Jos viitsit/voisit kertoa vähän mites teidän "arki" sielä sujuu...kuvista ja kaikesta tuosta "loistosta" saa jotenkin sellasen kuvan että sielähän vaan perskule lomaillaan!?
Arkipäivien ohjelma:
Aamu: Poika talsii puoli kasin maissa Indus Internationalin koulubussille, joka siis lähtee aidatulta asuinalueeltamme. Tältä samalta alueelta pelkästään tuohon yhteen kansainväliseen kouluun menee monta bussilastillista kersoja. Kuski tulee kevarilla kahdeksan maissa ja ajaa mut duuniin ja tulee takaisin talolle. Vaimo käy usein joogassa aamuisin ja itse koitan käydä lenkillä. Kymmenen maissa kodinhoitaja tulee sisään omilla avaimillaan ja alkaa siivoilla jotain. Pojan bussimatka kouluun ovelta ovelle kestää koulun bussilla noin 45 minuuttia, mun duunimatka taittuu vajaassa puolessa tunnissa.

Päivä: Minä olen töissä, poika on koulussa ja vaimo pyörittää kuskin ja kodinhoitajan muodostamaa lastentarhaa kotona. Käyvät kaupassa, maid kokkaa päivän ateriat, tiskaa, pesee pyykkiä, silittää, siivoaa. Vaimo myös touhuilee kaikenlaista muiden alueen "ekspattivaimojen" kanssa, käyvät lounaalla, ostoksilla, jne. Pojan lounas on koululla ja koska hän ei juuri välitä intialaisesta ruoasta syö hän kuulemma lähinnä leipää ja riisiä. Itse syön duunipaikalla olevassa kuppilassa jotain intialaista tai aasialaista kasvispöperöä.

Iltapäivä/ilta: kuski lähtee toimistolle; poika tulee koulusta viiden maissa, tekee läksyt jne. Hän käy iltaisin tennistunneilla ja taekwondossa, jotka nekin ovat asuinalueellamme. Tennis ei tähän aikaan vuodesta oikein onnistu, sillä lähes joka ilta sataa. Minä tulen kotiin yleensä seitsemän jälkeen. Syödään ja katsellaan joku leffa silloin tällöin. Telkkaria ei tule paljoa katsottua, sillä mainoksia on liikaa.

Elikkä ei tuossa paljon kerrottavaa ole. Emmehän me siis oikeasti Intiassa asu, vaan asumme expattilandiassa, josta käymme Intiassa asioilla ja joskus lomilla. Arjessa ei ole paljoa kuvattavaa, sillä alueen klubitalolla ja duunissa on kuvaaminen kiellettykin ja tätä samaa kaavaa toistetaan päivästä toiseen. Viikonloppuisin sitten käydään kaupungilla, käyn itse pelaamassa rundin golfia ja taas uusi viikko alkaa.

Ja muutenkin kiinnostaa enemmän tuo perheen suhtautuminen tähän sinun komennukseen... esim. oliko vaimosi vastahakoinen kun kuuli reissusta? Kuinkas hänen/poikasi kaverit/sukulaiset/tukiverkko?
Pojallehan tämä on rankin kokemus tietysti ollut, mutta on tuo kovasti menossa miehistynytkin. Ihan innolla hän aloitti viimeisen lukukauden täällä. Vaimolle tämä on ehkä antoisin elämys, sillä hän on löytänyt täältä paljon ystäviä ja ehtii kokea tätä paikallista kulttuuriakin eniten. Ei vaimo ollenkaan vastahakoinen ollut lähtemään, mutta meillä oli jo yhdestä komennuksesta kokemusta, joten aika hyvin varmaan pystyi etukäteen kuvittelemaan, millaista tämä voisi olla. Pojan kaverit tietysti jäivät, mutta on hän pari kaveria täältä löytänyt tilalle. Vanhemmille tämä ei ollut kovin mieluinen homma, sillä tietysti näkisivät lapsia ja lastenlastaan mieluusti useammin. Skype tietysti auttaa vähän pahimpaan ikävään.

Tässä pari arkiräpsyä vielä eilisillan kotimatkalta. Täällä satoi Forecan perusteella yli 160mm vuorokauden aikana, joten aika märkää alkaa olla.


PS: kiitos kehuista - on aina yhtä mukava kuulla, että tästä matkakertomuksesta on iloa muillekin kuin itselle :)
 
Sinne missä pippuri kasvaa

Eilen oli Krishnan syntymäpäivät, joten töissä oli vapaapäivä. Koululaisellamme oli ihan normi koulupäivä, mutta ilmoitimme opinahjoon, että poika ei ollut käytettävissä. Matkasuunnitelmia oli sinne, tänne, mutta lopulta päätimme lähteä Goalle. Ajankohta oli varmaan huonoin mahdollinen, sillä monsuunisateet tuntuivat kiihtyvän heti kun hotellin sivulla oli klikannut "varaa" -nappulaa. Viime viikko sitten menikin forecan sivuja huolestuneina vilkuillen, mutta onneksi siellä olleet ennusteet eivät toteutuneet - pilvistä oli ja välillä ripotteli vähän vettä, mutta reilummin satoi vain öisin.

Hotelliksi valikoitui Lalit, jota oli meille suositeltu täällä muiden ekspattien toimesta. Hotelli on aivan eteläisimmässä päässä etelä-Goaa, joten rauhallista chillailua oli luvassa. Hinta oli intialaiseksi aika suolaiset 13 000 rupiaa per yö sisältäen aamiaisen, mutta ei näin lyhyelle reissulle kannata köyhäilemään lennellä. Lento liput eestaas olivat Kingfisherillä 11 000 rupiaa per naama. 1 euro on 66 rupiaa ja risat tällä hetkellä, euro on heikentynyt viime viikot.

Meillä oli idea käydä katsomassa isoja vesiputouksia, mutta perille päästyä selvisi, että noita ei pääse katsomaan kuin kuivalla kaudella. Putouksille ajellaan jeepeillä ja matkalla on muutama joenylitys. Monsuuniaikaan noissa joissa on liikaa vettä, joten jäi nyt väliin tällä kertaa. Golfia ei myöskään tarvinnut pelata, sillä Lalitin omalle 9-reikäiselle tehdään parannustöitä, mutta tämä oli selvillä jo etukäteen joten jätin kepit suosiolla kotiin. Lopulta ohjelmassa oli lähinnä uima-altaalla köllöttelyä, hyvää ruokaa, hotellin salilla jumppailua, vähän kävelyä ja käynti Goalaisella maustefarmilla.

Lalit on oikeasti mukava hotelli. Paikka sijaitsee joen suistossa meren rannalla ja hotellin edessä on privaattihiekkaranta. Hotelli on vain 2-kerroksinen, joten rakennus on todella laaja ja sitä ympäröi hienot puutarhat joka puolella. Golfväylät risteilevät noiden puutarhojen läpi. Huoneet ovat kaikki isoja ja siistejä. Vaikka paikka on melko upean näköinen, voi tuolla talsia ympäriinsä shortseissa ja t-paidassa ilman että joku tulee nillittämään dress codesta. Paikka oli melkoisen tyhjä ja saimme usein polskutella isolla allasalueella keskenämme.

Kuvia hotellin aulasta:


Hotellihuone ja kylppäri:


Puutarhanäkymiä:


Pari räpsyä uima-altaista:


Hotellin edessä notkui taksikuskeja, joista otimme yhdeltä kyydin noin 50km päässä sijaitsevalle maustefarmille, jossa ohjelmassa oli reilun puolen tunnin kiertokäynti maustekasveja ihaillen, mahdollisuus ostaa mausteita ja lounas. Kiertokäynti oli aika onneton, mausteet kalliita ja lounas oikein maukasta Goalaista kotipöperöä. Kiertokäynnillä katsottiin kyllä ihan oikeita maustekasveja, mutta niitä oli aina yksi kappale siellä täällä sademetsässä kulkevan polun varrella. Oppaan intialainen aksentti oli myös hyvin voimakas, eikä pälätyksestä saanut mitään selvää. Jos siis käyt Goalla, tämän ohjelmanumeron voi jättää suosiolla väliin. Kuvia - bongaa pippuri:



Kuski vei meidän paluumatkalla katsomaan yhden kukkulan päällä olevaa kirkkoa. Kirkko oli aika tavallinen, mutta mäen päältä oli hienot näköalat:



Erittäin jees miniloma. Paikanvaihdos täältä mutaisesta suurkaupungista sademetsän keskelle raikkaaseen meri-ilmaan teki hyvää. Tuolla päin Goaa on myös varsin siistiä, hotellissa oli ihanan rauhallista ja intialaiseksi hotelliksi loistava palvelu. Slideshow.
 
Dopey sanoi:
Hinta oli intialaiseksi aika suolaiset 13 000 rupiaa per yö sisältäen aamiaisen,
Hmm, Gooassa varmaan aika paljon kysyntää hotelleille. Delhissä ainakin on vähemmän enemmän kysyntää kuin tarjotantaa ja sekös pompauttaa nuo hotellejen hinnat taivaisiin. Tuo 13 000 on aika suolanen, mutta yleensä nuo 5 tähden hotelli hinnat ovat sieltä n. 8 000 rupiasta eteenpäin. Nuo Intian 5 tähden hotellit ovat kyllä jotain todella luksusta. Muistan pikku poikana, kun olin isäukolle sanonut, että ei näin hienoja hotelleja ole Suomessa. Se on käsittämätöntä kuinka jotkut ovat tuollaisissa luksus paikoissa ja kadulla tuleekin sitten vastaan kastittomia kerjäläisiä.

Ps. Itse 5 vuotta Intiassa asuneena, tiedän yhden jos toisenkin jutun Intiasta. ;)
 
Hmm, Gooassa varmaan aika paljon kysyntää hotelleille.
Goalla on pitkälti yli 20 :5: hotellia ja kaikentasoisia hotelleja on reilun sadan kilometrin hiekkarantapätkällä monta sataa. Monsuuniaikaan kysyntää on aika vähän ja siten hintapyynnötkin laskevat, joten puolet tuosta maksamalla olisi helposti päässyt johonkin toiseen viiden tähden majapaikkaan. Halusimme kuitenkin nimenomaan tuonne, sillä tuttavat olivat paikkaa kehuneet. Turistisesonki on Goalla Diwalin aikaan intialaisille turisteille ja joulun - uudenvuoden maissa Euroopasta tuleville aurinkomatkaajille ja silloin on varaukset hyvä tehdä ajoissa - hinnatkin ovat tietysti sesonkina korkeammalla.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom