Rajashtan, osa I
Etukäteen jo hikoiluttaa ajatuskin, että flickriin juuri lataamani 175 kuvaa Rajashtanin reissusta pitäisi yksi kerrallaan kopsata tänne. Eli: kuvat saa kaikki kerrallaan näkyviin
tästä ja slideshowna
tästä. Tässä postauksessa on murto-osa noista räpsyistä, joista kaikki kannattaa tietysti käydä katsomassa kun ovat niin pirun hyviä joka ikinen
.
Elikkä: kohta on edessä kotiinlähtö, joten piti käydä katsomassa, millaista Pohjois-Intiassa on. Monenlaista maisemaa olisi ollut tarjolla, mutta valinta osui nyt
Rajashtanin aavikkomaisemiin (
Tharin autiomaa). Rajashtanissa olisi historiallisesti paljon nähtävää, mutta meillä oli aikaa reissata vain 6 päivää, joten päädyimme käymään
Jodhpurin ja
Jaisalmerin kaupungeissa. Pidemmällä ajalla olisi voinut kiertää myös Jaipurin ja Udaipurin nähtävyydet, mutta etäisyydet ovat sen verran pitkiä, että kaikki aika olisi mennyt autossa istumiseen.
Logistiikkapuolesta sen verran, että lensimme Air Indialla Bangaloresta Jodhpuriin Delhin kautta ja perillä meillä oli vuokrattuna samanlainen Toyota Innova kuin millä täälläkin huristelemme. Kuskilla, tietty. Kuski oli muuten ihan ässä ja ajeli rauhallisesti rajoitusten mukaan, mutta vuokrausfirman käsitys englanninkielisestä kuskista oli kyllä erilainen kuin omamme.
Jodhpurissa asuimme
Taj Vivantassa, joka oli moderni ja OK hotelli, mutta sen verran kallis että hinta/laatu -suhdetta ei voi kummoiseksi kehua. Taj -ketjulla on Jodhpurissa toinenkin hotelli Maharajan palatsissa joka on vielä pari kertaa kalliimpi. Palatsin rakentaneen maharajan nimi oli Hari Mahal, joka on myös tämän ei palatsissa olevan hotellin nimi. Miehen maalaus oli myös hotellissa.
Ensimmäisenä iltana käväisimme vain vilkaisemassa kaupungin keskellä sijaitsevaa linnoitusta ulkoapäin. Kukkulalta oli myös hyvät näkymät Jodhpurin kaupunkiin, joka on suurinpiirtein Helsingin pääkaupunkiseudun kokoinen asukasluvultaan.
Koska kuskista ei ollut nähtävyyksien suhteen paljoa apua, palkkasimme oppaan päiväksi. Tämä olikin hyvä päätös, sillä opas oli todella hyvä. Kaveri teki päätyökseen kotiopettajan hommia eikä suhtautunut nähtävyyksiin liian suurella intohimolla. "We can see the museum quickly, because it's not very good".
Ensin menimme takaisin linnoitukselle, joka on sisältä käytännössä kokonaan museo. Intialaiseksi museoksi paikka on kerrassaan loistava. Linnan sisällä on palatsi, jossa maharaja toisensa perään asui ja rikastui muurien toisella puolella asuvan rahvaan kustannuksella 36 sukupolven ajan. Vasta 1900 luvun alussa rahat eivät enää mahtuneet linnoitukseen ja silloinen maharaja rakennutti ison palatsin toiselle puolelle kaupunkia.
Marwarin tarina
kuningaskuntana päättyi 50-luvulla ja lopulta 70-luvulla Indira Gandhi otti tittelit ja erivapaudet pois entiseltä hallitsijalta. Jotain kuvia museosta:
Sotastrategisesti linnoitus ei ollut kovin onnistunut, sillä historian ainoa yritys vallata se onnistui, kun joku sisältä oli lahjottu avaamaan portinovet. Normaalisti linnoitusten ovien murtaminen hoitui norsuilla, minkä estämiseksi nuo piikit on asennettu.
Parissa kuvassa vilahtava sininen kaupunginosa on Jodhpurin vanhaa kaupunkia. Sininen oli aiemmin varattu brahmineille (monet intialaiset jumalat kuten Krishna ja Shiva maalataan useimmiten sini-ihoisina), mutta ajan saatossa muutkin kastit ja muslimit alkoivat maalata talonsa samalla värillä. Tallustelimme tuonne vanhan kaupungin kapeille kujille seuraavaksi väistelemään rikshoja ja kaksipyöräisiä. Tämä on Intiassa aika peruskauraa: torvet soi ja jengi laskee noilla surutta kintuille jos et hyppää ajoissa sivuun. Tekee esim. valokuvauksesta aika haastavaa kun koko ajan on joku iholla.
Retkikunta alkoi potemaan jo marssiväsymystä, mutta kävimme vielä kuuntelemassa vedätystarinaa eurooppalaisille muotitaloille tehdyistä tuotteista, joista oli muutama ylimääräinen jäänyt myytäväksi. Kopioita siis. Hauskaa tarinaa piisasi, mutta ostimme muutaman peiton silti kotiin viemisiksi ja ihan laadukkailta vaikuttavat. Paikan nimi on Maharani Art Exporters ja seuraavassa on Lonely Planetin arvio:
Good for: Quality fabrics, entertaining shopping, Good tales, variety of "stuff", Great stories
Not good for: style, western style, Great Deals, True bargins, Honesty (welcome to India)
Lounaan jälken kävimme tsekkaamassa maharajan palatsia, jossa siis nykyinen-entinen maharaja asustaa edelleen yhdessä siivessä, toisessa on pieni museo ja loppua siis pyörittää
Taj-ketju hotellina. Koko palatsin käytöstä asuntona tuli epäkäytännöllistä kun Indira Gandhi poisti entisiltä hallitsijoilta vapautuksen kiinteistöverosta. Palatsi noudattaa paikallista tyyliä ulkopuolella, mutta sisustus oli art decoa. Kaikki kalusteet teetettiin englannissa, mutta saksalaiset upottivat niitä kuljettaneen rahtialuksen toisessa maailmansodassa
. Näistä teetettiin sitten Intiassa kopiot, kuinkas muuten. Seinien maalaukset olivat art decoa myös, mutta intialaisen mytologian aiheista ja puolalaisen taiteilijan maalaamia.
Museo oli pieni ja huono, mutta palatsi komea ulkopuolelta.
Illalla menimme taas linnoituskukkulalle, tällä kertaa katsomaan
Diwalin kunniaksi ammuttuja ilotulitusraketteja.
Seuraavana aamuna lähdimme kohti Jaisalmeria. Ideana oli viettää matkan varrella yö autiomaassa telttaillen. Olin ajatellut, että Jaisalmerin lähellä olisi autiompaa autiomaata tarjolla, mutta näin jälkikäteen viisaana noita hiekkadyynejä on kyllä paremmin tarjolla lähempänä Jodhpuria. Pysähdyimme
täällä tauolla ja paikka oli juuri sellainen kuin olin ajatellut. Olin kuitenkin varannut majoituksen etukäteen muutaman mutkan kautta
täältä ja paikka oli koko lailla hirveä poislukien ruokapuolta. Illallinenkin kuului hintaan ja kaikki mitä tuolla söimme oli hyvää.
En ottanut yhtään kuvaa kun otti niin rankasti päähän. Pari esimerkkiä: illalla myrkyttivät meidän teltan niin perusteellisesti naftaliinilla, etten saanut hengitettyä siellä enää (sain jonkun allergisen reaktion). Nukuin sitten eri teltassa. Vaimo yritti mennä Spahan yrttihierontaan, niin tämä olisi kuulemma onnistunut aamulla kun käyvät poimimassa niitä yrttejä ensin. Paikalla oli bussilastillinen saksalaisia eläkeläisiä joilla vaikutti olevan ihan kivaa, mutta oma toleranssi huonolaatuiselle matkailukohteelle (etenkin jos hinta osoittaa jotain muuta) on nykyään aika nollassa.
No, sanoimme kuskille, että matka jatkuu aikaisin kohti Jaisalmeria, mutta siitä lisää seuraavassa osassa...