Lomille lomps taas, tällä kertaa Sri Lankaan (vai Sri Lankalle?)
Klusterimatkakertomus jatkuu... Olisi pitänyt kirjoitella kaikki nää tarinat eri ketjuihin niin olisi vipit kohta 10 vuodeksi taskussa. Asiaan: Intia juhli viime viikolla Diwalia, joten junnullakin oli reilu viikko lomaa koulusta. Minne mennä?
Sri Lanka on maa, jolla ei ole aina mennyt hommat ihan putkeen. Ensin tulivat portugalilaiset, sitten hollantilaiset, sitten britit. Itsenäistymisen jälkeen alettiin känistä sisäisesti ja 70-luvulla alkanut kunnon sisällissota päättyi viime vuoden keväällä kapinallisten sotilaalliseen kukistamiseen (eli siis mitään rauhaa ei solmittu ja kapinan alkusyitä ei mitenkään ratkottu). Saarella enemmistönä olevat buddhalaiset singaleset juhlivat ja muistavat tietysti sotilaitaan. 2005 iski sitten tsunami tännekin ja huuhtoi saaren joka puolelta ihmiset ja asumukset. Molemmista vähän muistomerkkejä:
Viimeiset kaksi on pystytetty tsunamin mereen huuhtoman junan muistoksi - kaikki 1270 matkustajaa kuolivat.
Bangaloresta on hyvä lentoyhteys Colomboon Air Sri Lankan lennoilla. Matkalle lähdettiin 30.10. iltakahdeksan maissa ja lento kesti vähän yli tunnin. Sri Lankaan ei tartte edes viisumia, joten eipä reissu paljoa rasittanut. Hotla oli varattu Dikwellasta (jep, ja osa paikallisista vielä kirjoittaa tuon Dickwella
) eli pitkältä rannalta käännettynä suomeksi. Viiden tunnin öinen automatka suoraan lentokentältä etelärannikolle ei houkuttanut, joten ensimmäinen yö vietettiin parin miljoonan asukkaan Colombossa (hotelli oli
Taj Samudra, joka oli oikein OK tähän tarkoitukseen).
Aamuysiltä 31.10. soittelivat respasta, että kuski olis lähdössä, joten matkaan siis.
Reitti kulki Galle Roadia pitkin eli siis koko matkan aivan rannan vieressä eikä näköaloissa todellakaan ollut valittamista. Pitkään hiekkarantaan lyöviä aaltoja ja mukavia pikkukyliä koko matka. Matkalla käväistiin ostamassa pari naamaria kaupasta:
Nuo naamarit ovat osa Sri Lankalaisia kansantansseja, joissa siis esiintyjillä on roolihahmon mukaiset useamman kilon puunaamarit päässä. Joskus iltapäivällä oltiin perillä
Dikwella Resort & Spa hotellissa, mistä meillä oli neljän hengen "perhesviitti". Huoneesta ei tullut otettua kuvia kun siellä oli niin tuskaisen vähän valoa, mutta kyseessä oli korkea rivarinpätkä, jossa oli parisänky alakerrassa ja kaksi sänkyä yläparvella. Sisustus sellainen rustic, eli ei krumeluureja. Meillä oli puolihoito, eli lounas piti syödä jossain maksua vastaan ja muut safkat kuului hotlasta hintaan. Hintaa moisella paketilla oli reilut sata USD per yö. Hotelli oli kallioisen niemen kärjessä, jonka kummallakin puolella oli hiekkarannat - toinen näistä se dik, "pitkä". Rannat olivat enimmäkseen lähes autiot, sillä vaikka rannalla oli muitakin hotelleja, tämä taisi olla ainoa, jossa oli vieraita. Muut paikalle eksyneet olivat venäläisiä (jippii) ja myöhemmin ranskalaisia. Venäläisten, vähän kypsempien daamien pukeutumismakua jaksoimme ihmetellä, sillä butt-floss thongien käyttöön ei heillä ilmeisesti ole yläpainoa eikä -ikärajaa. Edes aamiaisella. Hotlassa oli panostettu tunnelmallisiin yksityiskohtiin ja niitä tulikin kuvattua:
Säitten puolesta Sri Lanka on niitä sateisimpia mestoja koko pallolla, mutta sateen jälkeen paistaa taas aurinko. Pilvisiä päiviä oli pari viikon aikana, joten keleissä ei ollut valittamista.
Hotellista parin tunnin ajomatkan päässä oli
Yalan luonnonpuisto. Puisto on lähes tuhannen neliökilometrin kokoinen ja siellä asustaa jos jonkinlaisia elukoita. Ajomatkaa kertyi hotellilta reilut pari tuntia per suunta, joten kun safarikin tehtiin jeepeillä pääsi tuossa persaus kyllä puutumaan. Näkymät kyllä korvasivat puutumukset. Hyvä aika katsella elikoita on juuri ennen puiston sulkemisaikaa, koska puolestapäivästä kaikki elikot makaavat varjossa jossain. Valokuvauksen kannalta tämä oli vähän haastavaa, sillä päivä oli pilvinen eikä pitkän putken pitkä pää ole kovin valovoimainen. Lisäksi jeepin alusta oli todella pehmeä ja matkustajien penkit nostettu ylös, eli jokainen liike heilutti autoa melkoisesti. Eli selityksiä ainakin on, kai näistä jotain tolkkua saa silti:
Safarin kohokohtana on nähdä leopardi. Kuskit pälättävät joka kohtaamisella keskenään, onko joku nähnyt sellaisen. Sitten kun jossain sellainen nähdään, niin kaikki kaasuttavat paikalle aiheuttaen liikenneruuhkan näin isossa luonnonpuistossa. Nähtiin sitten leopardi mekin, tosin enemmän tuolla pääsi bongaamaan kallista kameraoptiikkaa:
On saarella muutakin nähtävää kuin rannat ja luonnonpuistot. Rannalla Colombon ja Dikwellan välillä on mukavia pikkukaupunkeja myös, joissa katseltiin vähän nähtävyyksiä ja shoppailtiin. Kuvat ovat Dondrasta (saaren eteläkärki), Matarasta ja Gallesta. Jälkimmäiseen rakensivat hollantilaiset rantalinnoituksen, joka näyttää ulkopuolelta ihan Suomen Linnalta. Räpsyjä:
Joo, tykkään majakoista. Dondra pointin majakassa oli laivaston pojat touhuamassa jotain, joten kiipeäminen jäi haaveeksi. 500 rupian "lahjoituksella" Gallessa pääsi kipuamaan huipulle. Kaikki kuvat
slide showna taas tarjolla myös. Osa kuvista on kuvattu Noksun N8:lla.