Laki on tottakai eri asia, enkä puhunutkaan siitä. Ymmärrätkö tahallasi väärin?
Jatkan vielä hieman tätä politiikkaa sivuavaa offtopicia. Ei tässä nyt suurempia erimielisyyksiä ole, mutta tarkennan vielä omaa kantaani, sillä välin kun Make taas palaa kehiin.
Laki ei ole eri asia, vaan ne turvakaiteet joiden puitteissa asioita saa, tai ei saa tehdä. Lain perimmäinen tarkoitus on suojella kansalaisia valtiovallan väärinkäytöksiltä sekä kansalaisia toisiltaan.
Puolison puolustaminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että joku on lyömässä häntä puukolla. Se voi tarkoittaa vaikkapa vain sitä, että puhelinmyyjä soittaa puolisollesi ja yrität lopettaa puhelun ottamalla luurin käteen, ettei häntä huijattaisi. Esimerkkini koskevat siis jokapäiväisiä arkisia asioita, eikä mitään äärimmäistä uhkaa.
Toki näinkin on, mutta ei laki koske vain ääritilanteita, vaan kaikkia tilanteita. Laki antaa laajan mahdollisuuden omalla harkinnalle eri tilanteissa. Eikä kaikkea ole lakiin erikseen kirjattu. Riittää kun ymmärtää perusperiaatteet. Mutta yleisesti ottaen laki ei määrää tekemään hyvää, mutta kieltää tekemästä pahaa. Yleensä kaikki erityistilanteet palautuvat tiettyihin käyttäytymistä sääteleviin moraalinormeihin, kuten älä varasta, valehtele, petä tai tapa, joista taas on johdettu oikeusnormit (Jos teet niin-ja-niin, tapahtuu sitä-ja-sitä...). Oikeusnormit erottuvat moraalinormeista siinä, että ne ovat pakottavia, kun taas moraalinormit vapaaehtoisia. Kaikki tietävät, että huijaaminen ja tappaminen ovat väärin, mutta oikeusnormit antavat myös laillisen oikeuden puuttua ja estää ne. Jos joku yrittää huijata, niin siihen on lupa puuttua. Jos taas joku yrittää tapaa, niin se on lupaa estää tai pakkotilanteessa tappaa tapon yrittäjä. Lain suomat mahdollisuudet yksilölle kattavat niin arkitilanteet, kuin ääritilanteetkin. "Luonnontilassa" taas jokainen tekee sen minkä pystyy ja kokee oikeaksi, koska yhteisiä pelisääntöjä ei ole.
Lapsen huostaanotto ei ole alkoholin juomiseen puuttumista, vaan se on lapsien pelastamista juomisen seurauksilta. Juoda saa jokainen lain mukaan niin paljon kuin haluaa. Ei laki anna oikeutta estää ihmistä juomasta. Ei lähimmäisten interventiossakaan olla estämässä juomista, vaan laittamassa omia rajoja ja kertomassa juomisen seurauksista.
Kyllä. Tuossa olet oikeassa. Juomiseen sinänsä ei voi puuttua. Laki sallii juomisen, vaikka hautaan saakka. Se on vapaa valinta - ikävä kyllä. Jos taas perheessä on lapsia, niin asiaa katsotaan lapsen turvallisten kasvuolosuhteiden kannalta. Ja siksi juomisen on loputtava - ei alkoholistin itsensä tähden, vaan lapsen tähden. Avuksi tarjotaan terapiaa, seuloja ja muita hoitomuotoja yms. Jos juominen ei lopu, tai sitä ei saada hallintaan, niin lapselle etsitään turvallisemmat kasvuolosuhteet. Ja alkoholisti (saa) jatkaa juomistaan, mutta ilman lapsensa läsnäoloa.
Myöskään toisen kasvatuustyyliin ei voi niin vain puuttua vain siksi, että on eri mieltä. Enkä tietenkään taaskaan tarkoita sitä, että näet jonkun hakkaavan lastaan. Sehän on rikos.
Aivan. Kasvatustyyli on vapaa, niin kauan kuin se ei riko lastensuojelulakia. Henkinen ja fyysinen väkivalta on kaikissa muodoissa kielletty. Eri kulttuurien väliset "mielipide-erot" voivat kuitenkin olla niin suuria (jos ne samalla myös rikkovat lastensuojelulakia), että niihin on pakko puuttua. Jos tavallinen kansalainen epäilee, että jonkun lasta kaltoinkohdellaan, niin hänellä on oikeus tehdä lastensuojeluilmoitus (myös nimettömänä). Jos taas jossakin virassa oleva epäilee lapsen kaltoinkohtelua, niin hänellä on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus. Tämän jälken asiat tutkitaan.
Suomi on yllättävän täynnä ihmisiä, jotka eivät ymmärrä missä toisen rajat menevät, vaan niiden yli kävellään ihan surutta. Ja annetaan kävellä.
No ei tämä mikään yllätys ole, sillä ilmiö on täysin universaali, koskien kaikkia kansoja. Tuon näkee hyvin vaikka ruokakaupassa, alennusmyynneissä tai ketjusaleilla. Parhaiten opin sen kuitenkin Sardiniassa, kun jonotin vuoroani Mäkkärin tiskillä. Ihmettelin kun porukkaa meni ohi oikealta ja vasemmalta, eikä myyjä noteeranut läsnäoloani mitenkään. Sitten huomasin, että pelin henki oli se, että kaikki yrittivät kiilata ja jokainen oli itse vastuussa siitä, että sai sen "oman vuoronsa". Röyhkeys lopulta palkittiin!
Niin ja seison edelleen täysin edellisen viestini takana.
Jokaisella on oikeus olla omien mielipiteittensä takana.