Mutta "pH-dieetti" luonnollisesti toimii. Vaikutusmekanismi nyt ei vaan ole se, mitä humpuukimaakarit väittävät.
Ei ole kovin ihmeellinen juttu, että emäksisiä ruokia lisäämällä (lue: käytännössä kaikki terveellinen) vointi paranee ja muna seisoo kovempaa. Lisäksi todennäköisesti laihdut, kun syöt kilon marjoja ja rehuja päivässä, koska sen ansiosta et ehkä jaksa lapata niin paljon epäterveellistä paskaa suusta alas.
Tässä vielä Suomeksi pähkinänkuoressa, jos PubMedin kahlaaminen tympii:
Mihin ajatus pH-ravinnosta perustuu?
Kysymyksessä on yhdysvaltalaisen Robert Youngin luoma ajatus siitä, että elimistön happamuus on syynä moniin sairauksiin ja erilaisiin infektioihin joita aiheuttavat sienet ja loiset. Myös syöpä on happamuuden pilaamia soluja ja paranee kun happamuus korjataan.
Sairaudet siis hoidetaan korjaamalla tämä happamoituminen nauttimalla ravintoa ja tuotteita, kuten esimerkiksi soodaa, joka muuttaa elimistön emäksisemmäksi.
Tämä ajatus on peräisin 1800-luvulta ja modernisoitu nykyaikaan vaikka sen perusta on jo aikoja sitten todettu täysin virheelliseksi.
Tälle uskomukselle ei siis ole mitään perustetta biologiasta, fysiologiasta eikä lääketieteestä. Veren ja kudosten pH on hyvin tarkoin säädelty suure sillä se vaikuttaa kaikkien entsyymien ja solujen toimintaan. Koska pH on solujen toiminnalle hyvin tärkeä, elimistössä on hyvin tarkka säätely ja puskurijärjestelmä. Säätelyssä on mukana hengityksen kautta poistuva hiilidioksidi ja munuaisten eritystoiminta sekä veren puskurit.
Veren pH on 7,35-7,45. Jos se poikkeaa tästä, kyseessä on todella vakava tilanne eikä sitä ruokavaliolla korjata. Kudosten pH on hieman tätä matalampi. Mahassa on aina hyvin hapan ympäristö ja kun ruokasula siirtyy suoleen, se neutraloituu emäksiseksi mm. haimaeritteen vaikutuksesta.
Ruoan happamuudella ei siis ole mitään vaikutusta veren taikka kudosten happamuuteen. Ainoa mihin ravinto vaikuttaa, on virtsan happamuus. Moilasen tuotteilla saadaan siis ehkä virtsa emäksisemmäksi mutta muuta vaikutusta ei voida odottaa.
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori ja professori Juhana Knuuti.
Onnellinen pH? - TS Hyvinvointi