BB PRO Marko Savolainen

Ravinnon kolesteroli on merkittävän haitallista niille, joilla on kolesterolin imeytymistä edistävä geenimuunnos. Jos en väärin muista, suomalaisilla tuo on about 10 prosentilla. En jaksa nyt nousta GoT:n äärestä koneelle googlaamaan geenin nimeä ja linkkiä testiin, jossa se voidaan selvittää muistaakseni muutaman satasen hintaan laboratoriokokeella.

Jos tuota geeniä ei ole, kananmunien maltillinen syöminen ei ole erityisen epäterveellistä.

Edit Familiaalinen hyperkolesterolemia (FH) - Sydän.fi

Kiinnostaisi tietää mikä on mielestäsi maltillinen määrä kananmunia vaikka viikossa? Ihan paistettuna pannulla. Ja mikä määrä on haitallinen esim kolesterolille?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mutta "pH-dieetti" luonnollisesti toimii. Vaikutusmekanismi nyt ei vaan ole se, mitä humpuukimaakarit väittävät.

Ei ole kovin ihmeellinen juttu, että emäksisiä ruokia lisäämällä (lue: käytännössä kaikki terveellinen) vointi paranee ja muna seisoo kovempaa. Lisäksi todennäköisesti laihdut, kun syöt kilon marjoja ja rehuja päivässä, koska sen ansiosta et ehkä jaksa lapata niin paljon epäterveellistä paskaa suusta alas.

YCbllTS.jpg


Tässä vielä Suomeksi pähkinänkuoressa, jos PubMedin kahlaaminen tympii:

Mihin ajatus pH-ravinnosta perustuu?

Kysymyksessä on yhdysvaltalaisen Robert Youngin luoma ajatus siitä, että elimistön happamuus on syynä moniin sairauksiin ja erilaisiin infektioihin joita aiheuttavat sienet ja loiset. Myös syöpä on happamuuden pilaamia soluja ja paranee kun happamuus korjataan.

Sairaudet siis hoidetaan korjaamalla tämä happamoituminen nauttimalla ravintoa ja tuotteita, kuten esimerkiksi soodaa, joka muuttaa elimistön emäksisemmäksi. Tämä ajatus on peräisin 1800-luvulta ja modernisoitu nykyaikaan vaikka sen perusta on jo aikoja sitten todettu täysin virheelliseksi.

Tälle uskomukselle ei siis ole mitään perustetta biologiasta, fysiologiasta eikä lääketieteestä.
Veren ja kudosten pH on hyvin tarkoin säädelty suure sillä se vaikuttaa kaikkien entsyymien ja solujen toimintaan. Koska pH on solujen toiminnalle hyvin tärkeä, elimistössä on hyvin tarkka säätely ja puskurijärjestelmä. Säätelyssä on mukana hengityksen kautta poistuva hiilidioksidi ja munuaisten eritystoiminta sekä veren puskurit.

Veren pH on 7,35-7,45. Jos se poikkeaa tästä, kyseessä on todella vakava tilanne eikä sitä ruokavaliolla korjata. Kudosten pH on hieman tätä matalampi. Mahassa on aina hyvin hapan ympäristö ja kun ruokasula siirtyy suoleen, se neutraloituu emäksiseksi mm. haimaeritteen vaikutuksesta.

Ruoan happamuudella ei siis ole mitään vaikutusta veren taikka kudosten happamuuteen. Ainoa mihin ravinto vaikuttaa, on virtsan happamuus. Moilasen tuotteilla saadaan siis ehkä virtsa emäksisemmäksi mutta muuta vaikutusta ei voida odottaa.



Kirjoittaja on lääketieteen tohtori ja professori Juhana Knuuti.

Onnellinen pH? - TS Hyvinvointi

Mä en ole puhunut mistään PH-dieteistä missään kohtaa. Sanoin, että jokunen biokemisti ulkomailla on asiasta eri mieltä ja on tullu parissa kohtaa vastaan tämä koskien ihan eri asiaa.

Pääsääntöisesti se on tullut vastaan siinä kohtaa kun on käsitelty proteiinin määrää ja eläinperäisiä proteiinia jota munuainen käsittelee ja sen ylimääräisen kuorman vuoksi tuottaa ainesta joka sitoo itseensä kalsiumia, mutta se on sitten ihan eri aihe jo.

Tehdäänkö silleen, että kerron sulle, kun alan lukemaan pubmedia ;) Luulisi sun tietävän, että mä luen kirjoja, mutta tapasi mukaan ihan hauska viittaus pubmed sotureihin. Se hymyilytti hetken :)

Voin toki kaivaa sulle niitä kirjoja, jos lupaat tutustua aiheeseen? Menee hetki kahlata noita opuksia läpi jotta löydän. Pari podcastit tulee myös mieleen josta tuota on käyty ohuelti läpj. Ne voisi olla helpompia käydä läpi.
 
Varmaan tapauskohtaista. Itse syön kolme päivässä.

Mä syön yhtään valehtelematta viikossa 50-80 kananmunaa paistettuna, joka ilta iltapalaksi 7-12 kananmunaa riippuen monen aikaa olen syönyt edellisen aterian. Ja tätä on jatkunut ainakin vuosi kun maitotuotteet taas jättäny vähemmälle niin sen korvannu kananmunilla.

Kolearvot nyt muutama kuukausi sitten mitattuna, enkä ole enään ihan nuorikaan.

Kokonaiskolesteroli (fp-Kol) 3,4 mmol/l
H,L-kolesteroli (fp-Kol-H,L) 1,2 mmol/l
L,L-kolesteroli (fp-Kol-L,L) 1,9 mmol/l

Ei kyllä itellä ainakaan tunnu vaikuttavan mitenkään huonosti kolearvoihin kananmunan syönti.
 
Mä en ole puhunut mistään PH-dieteistä missään kohtaa. Sanoin, että jokunen biokemisti ulkomailla on asiasta eri mieltä ja on tullu parissa kohtaa vastaan tämä koskien ihan eri asiaa.

Pääsääntöisesti se on tullut vastaan siinä kohtaa kun on käsitelty proteiinin määrää ja eläinperäisiä proteiinia jota munuainen käsittelee ja sen ylimääräisen kuorman vuoksi tuottaa ainesta joka sitoo itseensä kalsiumia, mutta se on sitten ihan eri aihe jo.

Tehdäänkö silleen, että kerron sulle, kun alan lukemaan pubmedia ;) Luulisi sun tietävän, että mä luen kirjoja, mutta tapasi mukaan ihan hauska viittaus pubmed sotureihin. Se hymyilytti hetken :)

Voin toki kaivaa sulle niitä kirjoja, jos lupaat tutustua aiheeseen? Menee hetki kahlata noita opuksia läpi jotta löydän. Pari podcastit tulee myös mieleen josta tuota on käyty ohuelti läpj. Ne voisi olla helpompia käydä läpi.
En vastannut tuossa nyt suoraan sulle, vaan tiivistin tuolla Knuutin lainauksella väittämäni selkokieliseen muotoon kaikille luettavaksi.
 
Itse olen kans(niinkö kaikki nyt tässä ketjussa)hyvännäkönen,nuoren näkönen,näytän 21 vuotiaalta tässä 43 vuotiaana.
Oon nuorena ryypänny 10 vuotta,poltellu kreatiinia,nainu 3 vuotta,seurustellu tunnin ja nyt treenannnu 20 vuotta.
Just katoin peiliin ja tämä johtuu kasviksista.Varsinki porkkanasta.
 
Familiaalinen hyperkolestesterolemia, monesti lyhennetään FH, ei ole sama asia kuin tuo kananmunan kolesterolin prosessointiasia. FH on vakava kolesteroliaineenvaihdunnan perinnöllinen häiriö, jossa kolesterolitasoja joudutaan usein jo hyvinkin nuorena alentamaan lääkkeillä ja esim sepelvaltimotauti voi ilmetä jo erittäin nuorella potilaalla. Yleensä ovat ihan säännöllisessä seurannassa erikoissairaanhoidossa, joskus terkkarissa tai työterveydessä ja ohjeet ravitsemukseen saa hoitavasta yksiköstä.

Kananmunien (kuten muunkin ravinnon) kolesteroli taas imeytyy tehokkaasti+päätyy maksaan yli 50-70 prosenttisesti vain n. kolmanneksella ihmisistä. Tällöin yleensä kyse on APOE4-geenityyppiä kantavista. Lopuilla maksan käyttöön pääsee vain luokkaa 25% ravinnon kolesterolista, ja tällöin vaikutus veren kolesteroliarvoihin on varsin pieni. Tämän voi testata helpoiten esim niin että ensin ei syö kananmunia vaikka kuukauteen ja sitten käy ottamassa kolesterolitasot (kannattaa ottaa pakettina, ei maksa kauheesti) ja sitten sama homma niin että syö vaikka pari kananmunaa päivässä. Jos LDL nousee pahasti, älä syö kuin pari kananmunaa viikossa, vaikka vähän epäselvä tämänkin vaikutus päätetapahtumiin vielä on, mutta ehkä pelaisin varman päälle. Jos ei nouse, voit yleensä syödä merkittävästi suosituksia enemmänkin kananmunia. Geenityypinkin voi toki testata halutessaan, voi maksaa vähän sitten enempi.
 
Ravinnon kolesteroli on merkittävän haitallista niille, joilla on kolesterolin imeytymistä edistävä geenimuunnos. Jos en väärin muista, suomalaisilla tuo on about 10 prosentilla. En jaksa nyt nousta GoT:n äärestä koneelle googlaamaan geenin nimeä ja linkkiä testiin, jossa se voidaan selvittää muistaakseni muutaman satasen hintaan laboratoriokokeella.

Jos tuota geeniä ei ole, kananmunien maltillinen syöminen ei ole erityisen epäterveellistä.

Edit Familiaalinen hyperkolesterolemia (FH) - Sydän.fi
Mä nyt en muista kuka näistä guruista (Norton, Abel, Helms yms.) jokunen kuukausi sitten teki pätevän kirjoituksen viimeisimmistä tutkimustuloksista liittyen kolesteroliin. Viime vuosien tutkimustulosten mukaan siis ravinnosta saatu kolesteroli ei vaikuttaisi lähes mitenkään veren kolesteroliarvoihin. Suurin vaikutus oli siis geeneillä.

Itsehän olen kertaalleen vuosia sitten tehnyt testin liittyen kanamunien syöntiin ja kolesteroliarvoihin. Vedin siis päivittäin 4-5 kuukauden ajan vähintään 10kpl kanamunia joka päivä. Verikokeet otettiin ennen ja jälkeen. Mitään eroa arvoissa ei ollut.

Tossa joku juttu löytyikin nopealla googlettelulla. Enempää en jaksanutkaan tonkia.:)

Why You Should No Longer Worry About Cholesterol in Food – Health Essentials from Cleveland Clinic


"Research is beginning to show that your genetic makeup – not diet – is the driving force behind cholesterol levels, says cardiologist Steven Nissen, MD.

The body creates cholesterol in amounts much larger than what you can eat, Dr. Nissen says. So avoiding foods that are high in cholesterol won’t affect your blood cholesterol levels very much.

“About 85 percent of the cholesterol in the circulation is manufactured by the body in the liver,” he says. “It isn’t coming directly from the cholesterol that you eat.”

Edit. Löytyi samalla sit Itä-Suomen yliopiston kirjoitus:
Runsaskolesterolisen ruoan tai munien syönti ei lisää sydäninfarktin riskiä edes perinnöllisesti alttiilla - Uutiset | UEF

"Yhteyttä ei havaittu myöskään niillä tutkittavilla, joilla oli Suomessa yleisesti esiintyvä ja elimistön kolesteroliaineenvaihduntaan vaikuttava APOE4-tyyppi. Tulokset julkaistiin arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä."
 
Familiaalinen hyperkolestesterolemia, monesti lyhennetään FH, ei ole sama asia kuin tuo kananmunan kolesterolin prosessointiasia. FH on vakava kolesteroliaineenvaihdunnan perinnöllinen häiriö, jossa kolesterolitasoja joudutaan usein jo hyvinkin nuorena alentamaan lääkkeillä ja esim sepelvaltimotauti voi ilmetä jo erittäin nuorella potilaalla. Yleensä ovat ihan säännöllisessä seurannassa erikoissairaanhoidossa, joskus terkkarissa tai työterveydessä ja ohjeet ravitsemukseen saa hoitavasta yksiköstä.

Kananmunien (kuten muunkin ravinnon) kolesteroli taas imeytyy tehokkaasti+päätyy maksaan yli 50-70 prosenttisesti vain n. kolmanneksella ihmisistä. Tällöin yleensä kyse on APOE4-geenityyppiä kantavista. Lopuilla maksan käyttöön pääsee vain luokkaa 25% ravinnon kolesterolista, ja tällöin vaikutus veren kolesteroliarvoihin on varsin pieni. Tämän voi testata helpoiten esim niin että ensin ei syö kananmunia vaikka kuukauteen ja sitten käy ottamassa kolesterolitasot (kannattaa ottaa pakettina, ei maksa kauheesti) ja sitten sama homma niin että syö vaikka pari kananmunaa päivässä. Jos LDL nousee pahasti, älä syö kuin pari kananmunaa viikossa, vaikka vähän epäselvä tämänkin vaikutus päätetapahtumiin vielä on, mutta ehkä pelaisin varman päälle. Jos ei nouse, voit yleensä syödä merkittävästi suosituksia enemmänkin kananmunia. Geenityypinkin voi toki testata halutessaan, voi maksaa vähän sitten enempi.
Kiitos hyvästä tarkennuksesta. Ilmeisesti olisi pitänyt mennä koneelle ja etsiä sieltä oikea linkki. Nyt otin ekan joka tuli kännykän hakuhistoriasta.
 
Pistät Mike vähän Herbamaree ja vaikka oreganoo parsakaaliin jne niin rupee muuten uppoo paremmin. Toki oliiviöljy/macadamiaöljy auttaa myös. Säännöllisesti kun syö kasviksia niin alkaa tottumaan niiden makuun, varsinkin jos pitää kaikki paljon prosessoidut ruoat poissa, niin makuaisti herkistyy yllättävän nopeesti.
 
Familiaalinen hyperkolestesterolemia, monesti lyhennetään FH, ei ole sama asia kuin tuo kananmunan kolesterolin prosessointiasia. FH on vakava kolesteroliaineenvaihdunnan perinnöllinen häiriö, jossa kolesterolitasoja joudutaan usein jo hyvinkin nuorena alentamaan lääkkeillä ja esim sepelvaltimotauti voi ilmetä jo erittäin nuorella potilaalla. Yleensä ovat ihan säännöllisessä seurannassa erikoissairaanhoidossa, joskus terkkarissa tai työterveydessä ja ohjeet ravitsemukseen saa hoitavasta yksiköstä.

Kananmunien (kuten muunkin ravinnon) kolesteroli taas imeytyy tehokkaasti+päätyy maksaan yli 50-70 prosenttisesti vain n. kolmanneksella ihmisistä. Tällöin yleensä kyse on APOE4-geenityyppiä kantavista. Lopuilla maksan käyttöön pääsee vain luokkaa 25% ravinnon kolesterolista, ja tällöin vaikutus veren kolesteroliarvoihin on varsin pieni. Tämän voi testata helpoiten esim niin että ensin ei syö kananmunia vaikka kuukauteen ja sitten käy ottamassa kolesterolitasot (kannattaa ottaa pakettina, ei maksa kauheesti) ja sitten sama homma niin että syö vaikka pari kananmunaa päivässä. Jos LDL nousee pahasti, älä syö kuin pari kananmunaa viikossa, vaikka vähän epäselvä tämänkin vaikutus päätetapahtumiin vielä on, mutta ehkä pelaisin varman päälle. Jos ei nouse, voit yleensä syödä merkittävästi suosituksia enemmänkin kananmunia. Geenityypinkin voi toki testata halutessaan, voi maksaa vähän sitten enempi.
Hyvä postaus (y) Familiaalisessahan kokonaiskolesteroli huitelee yleensä 10+ tasolla ja jo tosiaankin nuorella iällä.
 
Kannattaa kokeilla tuoresahanpurua. Erityisesti pajusta valmistettu sahanpuru on erittäin ravinto- ja kuiturikasta ja onkin toiminut vanhan kansan ruokaympyrän yhtenä pilareista. Sisältää runsaasti makroravinteita, jotka tutkitusti lisäävät hyvinvointia sekä kuitua ylläpitämään vatsan normaalia toimintaa. Tuoresahanpurua toimitetaan suoraan luomupajuviljelmiltä ja ne pakataan ilman kuivattamista trikitiiniselluloosan molekyylitasapainon ylläpitämiseksi, joka vaikuttaa suotuisasti mm. veren kolesteroleihin. Urheilijat ovat raportoineet suorituskyvyn parantumisesta käytettyään tuotetta urheilusuorituksen aikana. Lisää pari ruokalusikkaa ruokiin, keittoihin, lempi juomasi sekaan tai smoothiehin, tai nauti sellaisenaan.
 
Kannattaa kokeilla tuoresahanpurua. Erityisesti pajusta valmistettu sahanpuru on erittäin ravinto- ja kuiturikasta ja onkin toiminut vanhan kansan ruokaympyrän yhtenä pilareista. Sisältää runsaasti makroravinteita, jotka tutkitusti lisäävät hyvinvointia sekä kuitua ylläpitämään vatsan normaalia toimintaa. Tuoresahanpurua toimitetaan suoraan luomupajuviljelmiltä ja ne pakataan ilman kuivattamista trikitiiniselluloosan molekyylitasapainon ylläpitämiseksi, joka vaikuttaa suotuisasti mm. veren kolesteroleihin. Urheilijat ovat raportoineet suorituskyvyn parantumisesta käytettyään tuotetta urheilusuorituksen aikana. Lisää pari ruokalusikkaa ruokiin, keittoihin, lempi juomasi sekaan tai smoothiehin, tai nauti sellaisenaan.

Nyt alko kiinnostamaan, pitääkö tästä lähteä pöllimettään puita sahaamaan vai mistä sä tollasta ostaa pystyt? Ja juu mainitsit tuon luomupajuviljelmän mutta ei kai noitakaan ihan joka nurkan takan ole.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom