AMMATTILAINEN Markku "Sensei" Tikka

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Kiitos videosta. Melkoisen siistin paidan oot hommannut

Kiitos Markku, täyttä asiaa taas. Hieno paita!

Kiitos, kiitos :D

Ja hitto heti tipahti video-postaus edelliselle sivulle.
Kiusallani laitan tähän uudestaan ;)



Kysymyksiä & Vastauksia – Osa 12
1. Oman painonsa nostaminen, kun salitreeni ei ole sallittua? 00:09
2. Kuinka paljon maitoa kannattaa juoda? 02:32
3. Kuinka paljon pitäisi saada kuitua? 03:29
4. Tyydyttyneen rasvan erillinen lisääminen ruokavalioon? 06:35
5. Tarkennusta nesteeseen ja suolaan aamiaisella? 09:22
6. Mistä tunnistaa olevansa keskitason treenaaja? 12:26
7. Hiilihydraattien treeniin keskittämisestä dieetillä? 16:03
8. Mikä on järkevin tapa toteuttaa kevyt viikko? 19:28
9. Miksi valmistajat eivät käytä Mg-sitraattia? 22:37
10. Kaksi kertaa päivässä voimatreenistä (lyhyesti)? 23:42
11. Kauanko kesti palautua CBB-kisadieetistäsi? 25:12
12. Onko dieetin perään kehittyminen tehokkaampaa? 28:39
 
Tuo "imeytymätön kuitu" on aika jännä juttu. Minä olen siinä käsityksessä, ettei imeytymätöntä kuitua oikein ruoassa olekaan. Selluloosakin hajoaa ihmisen ruoansulatuksessa kunhan se ei ole lisäaineeksi puhdistettua puukuitua. Mm. hedelmien, kasviksien tai vehnän selluloosan sulavuudeksi on saatu jopa 70 % joissain tutkimuksissa. Nämä "imeytymättömät" kuidut fermentoituu ihmisen suolistossa bakteerien avulla, ja tulevat ihmisen käyttöön lyhytketjuisina rasvahappoina (SCFA). Ruokavalio vaikuttaa suoliston bakteerikannan koostumukseen, jolloin kasvissyöjillä kuidun sulavuus paranee entisestään. Vähäkuituinen ja paljon proteiinia sisältävä ruokavalio taas ohjaa suolistoa proteiinin fermentointiin, jolloin kuitu sulaa heikommin (tästä on terveyshaittoja).

Kuidullahan on tosiaan tuo suolta vauhdittava vaikutus, jolloin kuitua lisäämällä energian saanti ei välttämättä nousekaan. Eräässä tutkimuksessa tälle vauhdittavalle vaikutukselle haettiin selitystä siitä, että sen avulla kasvinsyöjä voi syödä nopeammin huonolaatuista ruokaa (paljon kuitua), ja hankkia käytettyä ruokailuaikaa kohden enemmän energiaa, vaikka syöty ruoka olisikin huonommin sulatettua.

Lähteitä: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.
 
Asiallista tekstiä Obnoxiolta. Onko ensimmäinen kerta Pakkiksen aikana, kun termiä "fermentoitua" käytetään oikeassa kontekstissa? :)
 
Ihan hyvää infoa, mutta aikamoista tarttumista. Toki jo aiheenakin tuo kuitujen imeytyminen vs. imeytymättömyys... Jos siellä yhtään on energiaa koneessa jäljellä, josta sitä saa vain irti helpommin, niin aika heikosti niistä mikään imeytyy oli sitten selluloosaa, ligniiniä, pektiiniä tai helpommin sulavaa inuliinia, psylliumia tai polydextroosia.

Kuten tuossa Obnoxio sanoi, että ruokavalio vaikuttaa suoliston bakteerikannan koostumukseen - länsimaisella burgeria syövällä ihmisellä tuskin juuri floorassaan esiintyy selluloosaa hajottavia bakteereita, joten imeytyminen on varmasti vähintään todella heikkoa. Eriasia sitten jotkut heinää syövät kehitysmaalaiset.
 
Tuo "imeytymätön kuitu" on aika jännä juttu. Minä olen siinä käsityksessä, ettei imeytymätöntä kuitua oikein ruoassa olekaan. Selluloosakin hajoaa ihmisen ruoansulatuksessa kunhan se ei ole lisäaineeksi puhdistettua puukuitua. Mm. hedelmien, kasviksien tai vehnän selluloosan sulavuudeksi on saatu jopa 70 % joissain tutkimuksissa. Nämä "imeytymättömät" kuidut fermentoituu ihmisen suolistossa bakteerien avulla, ja tulevat ihmisen käyttöön lyhytketjuisina rasvahappoina (SCFA). Ruokavalio vaikuttaa suoliston bakteerikannan koostumukseen, jolloin kasvissyöjillä kuidun sulavuus paranee entisestään. Vähäkuituinen ja paljon proteiinia sisältävä ruokavalio taas ohjaa suolistoa proteiinin fermentointiin, jolloin kuitu sulaa heikommin (tästä on terveyshaittoja).

Kuidullahan on tosiaan tuo suolta vauhdittava vaikutus, jolloin kuitua lisäämällä energian saanti ei välttämättä nousekaan. Eräässä tutkimuksessa tälle vauhdittavalle vaikutukselle haettiin selitystä siitä, että sen avulla kasvinsyöjä voi syödä nopeammin huonolaatuista ruokaa (paljon kuitua), ja hankkia käytettyä ruokailuaikaa kohden enemmän energiaa, vaikka syöty ruoka olisikin huonommin sulatettua.

Lähteitä: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Ihan hyvää infoa, mutta aikamoista tarttumista. Toki jo aiheenakin tuo kuitujen imeytyminen vs. imeytymättömyys... Jos siellä yhtään on energiaa koneessa jäljellä, josta sitä saa vain irti helpommin, niin aika heikosti niistä mikään imeytyy oli sitten selluloosaa, ligniiniä, pektiiniä tai helpommin sulavaa inuliinia, psylliumia tai polydextroosia.

Kuten tuossa Obnoxio sanoi, että ruokavalio vaikuttaa suoliston bakteerikannan koostumukseen - länsimaisella burgeria syövällä ihmisellä tuskin juuri floorassaan esiintyy selluloosaa hajottavia bakteereita, joten imeytyminen on varmasti vähintään todella heikkoa. Eriasia sitten jotkut heinää syövät kehitysmaalaiset.

Hyviä pointteja molemmilla :)

Ja voin ihan suoraan sanoa, että en todellakaan ole mikään kuituasiantuntija. Tasan ainoa asia mitä kuidusta mietin kun jonkun syömisiä katson kuntoon on, että kuitua tulee määrällisesti sopivasti. Kuidun lähteet nyt tietenkin ovat jo ihan oletusarvoisesti sillä "perusterveellinen" linjalla... eli vähemmässä määrin puukuitua ;) Aikalailla pienen pilkun viilaamiseksi menee siinä kohtaa, jos joku oikeasti alkaa syömisiään stressaamaan sillä tasolla, että imeytyykö siitä 30g kuitua / pv nyt sitten 40% vai 60% ja mitä se tekee kalorimäärällisesti. [Enkä nyt tarkoita tällä kommentilla teistä kumpaakaan.]

Kaikille tiedoksi, että se millä ruokavaliossa oikeasti pelataan on MUUTOS ... syödään makroja / kcaloreita määrää X ja katsotaan mitä sillä määrällä tapahtuu. Ja sitten tuloksen perusteella suhteessa tavoitteeseen muutetaan suuntaan tai toiseen tai pidetään samana. Kyllä ne yksittäiset energiamakrojen (lähinnä siis hh ja rasva) grammamäärät asettuu sopiviksi vaikka täysin tarkka määrä ei olisi edes tiedossa.
 
Kuten tuossa Obnoxio sanoi, että ruokavalio vaikuttaa suoliston bakteerikannan koostumukseen - länsimaisella burgeria syövällä ihmisellä tuskin juuri floorassaan esiintyy selluloosaa hajottavia bakteereita, joten imeytyminen on varmasti vähintään todella heikkoa. Eriasia sitten jotkut heinää syövät kehitysmaalaiset.

Itseasiassa noissa sulatustutkimuksissa oli käytetty koehenkilöinä juurikin länsimaista ruokavaliota noudattavia ihmisä, jotka ovat saaneet ruokavaliostaan vähän kuitua. En tiedä löytyykö edes vastaavia kokeita henkilöistä, jotka ovat pitkään noudattaneet erittäin kuitupitoista ruokavaliota. Joka tapauksessa tämä bakteerikannan adaptoituminen ruokavalioon on ainakin jossain määrin tunnettu.

Tuolla kuidun määrällä tuskin on suurta merkitystä kehonrakennuksessa varsinkaan energiansaannin kannalta. Suurimman merkityksen tämä saanee mahdollisissa terveyshyödyissä pitkällä aikavälillä (Esimerkiksi suoliston enterotyypin vaihtuminen).

Syy miksi tartuin tähän kuituaiheeseen on se, että yleinen käsitys kuidun merkityksestä ihmiselle eroaa merkittävästi todellisuudesta. Kuitu on väärin ymmärretty jo nimiään myöten. Ravintokuitu ei ole yleensä kuitua, eikä imeytymätön kuitu imeytymätöntä. Ei tarvi mennä kuin Wikipediaan (tai melkein minne tahansa), niin jo tarjotaan kuidulle vaihtoehtoiseksi nimeksi "imeytymätön hiilihydraatti", joka on heti virheellinen nimitys. Jos ravintokuitu jotain kiinnostaa, niin kuituraamattu CRC Handbook of Dietary Fiber in Human Nutrition voisi olla hyvä lähde.
 
Itseasiassa noissa sulatustutkimuksissa oli käytetty koehenkilöinä juurikin länsimaista ruokavaliota noudattavia ihmisä, jotka ovat saaneet ruokavaliostaan vähän kuitua. En tiedä löytyykö edes vastaavia kokeita henkilöistä, jotka ovat pitkään noudattaneet erittäin kuitupitoista ruokavaliota. Joka tapauksessa tämä bakteerikannan adaptoituminen ruokavalioon on ainakin jossain määrin tunnettu.

Tuolla kuidun määrällä tuskin on suurta merkitystä kehonrakennuksessa varsinkaan energiansaannin kannalta. Suurimman merkityksen tämä saanee mahdollisissa terveyshyödyissä pitkällä aikavälillä (Esimerkiksi suoliston enterotyypin vaihtuminen).

Syy miksi tartuin tähän kuituaiheeseen on se, että yleinen käsitys kuidun merkityksestä ihmiselle eroaa merkittävästi todellisuudesta. Kuitu on väärin ymmärretty jo nimiään myöten. Ravintokuitu ei ole yleensä kuitua, eikä imeytymätön kuitu imeytymätöntä. Ei tarvi mennä kuin Wikipediaan (tai melkein minne tahansa), niin jo tarjotaan kuidulle vaihtoehtoiseksi nimeksi "imeytymätön hiilihydraatti", joka on heti virheellinen nimitys. Jos ravintokuitu jotain kiinnostaa, niin kuituraamattu CRC Handbook of Dietary Fiber in Human Nutrition voisi olla hyvä lähde.

Kiitos suosituksesta, voisin tuon kirjan tilata. Näytti kirjoittajan tausta asialliselta.

Tässä vielä muutama vaiheessa, no sä tiiät nää jutut...
 

Liitteet

  • IMG_20160322_105709.jpg
    IMG_20160322_105709.jpg
    52,9 KB · Katsottu: 314

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Näin yön pikkutunneilla kumpuaa aina parhaat ideat ja ajatukset ja siitä tulikin mieleen, että onko reserve dieetillä tarve treenata erikoistekniikoilla vai ovatko ne turhia, koska hitaan aineenvaihdunnan takia lihas ei ole erityisemmin kasvamassa? En ole ihan varma, olitko jo vastannut täällä samaiseen kysymykseen, enkä jaksanut silmät ristissä penkoa koko viestiketjua läpi. Kiitos jo etukäteen.

Sitten kun kehon olosuhteet lihasmassan kasvattamiseen ovat kunnossa, niin sitten kannattaa käyttää tehokeinoja... ja kun eivät ole niin ei kannata. Liittyy nyt siis juuri siihen mistä tuossa Q&A videon kysymyksessä 12 sanottiin. Eli onko keho reversen alussa epätavallisen kireässä kunnossa ja hormonitoiminta vajaata. Vai onko olotila lihasmassan kasvatukseen jopa parempi kuin ennen dieetin aloitusta.
 
Sitten kun kehon olosuhteet lihasmassan kasvattamiseen ovat kunnossa, niin sitten kannattaa käyttää tehokeinoja... ja kun eivät ole niin ei kannata. Liittyy nyt siis juuri siihen mistä tuossa Q&A videon kysymyksessä 12 sanottiin. Eli onko keho reversen alussa epätavallisen kireässä kunnossa ja hormonitoiminta vajaata. Vai onko olotila lihasmassan kasvatukseen jopa parempi kuin ennen dieetin aloitusta.

Kiitos tästä! Katsoin Q&A videon kysymyksen 12 ja vastaus opetti (jälleen kerran) paljon. Välillä mietin pää pyörällä, mistä oot kaiken tän oppinut.
 
Kiitos tästä! Katsoin Q&A videon kysymyksen 12 ja vastaus opetti (jälleen kerran) paljon. Välillä mietin pää pyörällä, mistä oot kaiken tän oppinut.

1. TIETOA kun 16 vuotta lukee kaikkea mahdollista mistä mistäkin vähänkin aiheeseen edes jotenkin liittyvää ja toisinaan jää jotain päähänkin.

2. KOKEMUSTA kun samat 16 omalla kohdalla ja 8 vuotta valmennettavienkin kohdalla on soveltanut käytäntöön sitä kaikkea mitä jostain on oppinut tai muuten vaan päätellyt.

Ensimmäinen antaa pohjan mutta vasta toinen kohta jalostaa sen käyttökelpoiseen muotoon, koska paljon löytyy sellaista mikä teoriassa on "ihan kiva tietää" mutta sillä tiedolla ei oikeassa maailmassa tee yhtään mitään :D

Pitäisikö Markun ostaa kotisalille Watson Gym Equipmentiltä tuommoiset "tolokun" käsipainot? :)

Olisi kyllä komeita käsipainoja... taitaa hintakin olla aika komea :eek:
 
Nostaako kova pulssi ja adrenaliini kulutusta, monta tuntia päivässä uhkapelaan ja pulssi näyttää olevan 130-150 useimmiten ja adrenaliinit katossa?
 
Pitää Markulta vähän kysellä että osaatko antaa vinkkiä.

Diettiä puskee päälle ja ravinnosta tulee about -400-500 kcal.
Reenipäiville: 2660kcal / 254g / 245g / 69g
Lepopäiville: 2390kcal / 210g / 226g / 68g
proteiini / hiilihydraatti / rasva.

Nyt on päälle kuukausi takana ja paino nousee... Mikä menee väärin? Alkuun tipahti muutama kilo mutta sen jälkeen ei ole muuta kuin loikittu ylöspäin.
 
Pitää Markulta vähän kysellä että osaatko antaa vinkkiä.

Diettiä puskee päälle ja ravinnosta tulee about -400-500 kcal.
Reenipäiville: 2660kcal / 254g / 245g / 69g
Lepopäiville: 2390kcal / 210g / 226g / 68g
proteiini / hiilihydraatti / rasva.

Nyt on päälle kuukausi takana ja paino nousee... Mikä menee väärin? Alkuun tipahti muutama kilo mutta sen jälkeen ei ole muuta kuin loikittu ylöspäin.

Saattaisi Markun päätelmiä helpottaa jos ilmoitat painosi ja rasvaprosentin jos tiedossa.
 
Pitää Markulta vähän kysellä että osaatko antaa vinkkiä.

Diettiä puskee päälle ja ravinnosta tulee about -400-500 kcal.
Reenipäiville: 2660kcal / 254g / 245g / 69g
Lepopäiville: 2390kcal / 210g / 226g / 68g
proteiini / hiilihydraatti / rasva.

Nyt on päälle kuukausi takana ja paino nousee... Mikä menee väärin? Alkuun tipahti muutama kilo mutta sen jälkeen ei ole muuta kuin loikittu ylöspäin.

En minä mikään selvänäkijä sentään ole :D
...eikä asiaa muuttaisi painon tai rasvaprosentin ilmoittaminen mitenkään.

Jos paino ensin lähtee kuitenkin laskuun niin vika tuskin on ruokamäärissä tai makroravinteissa, vaan miinuksella olet tai ainakin alkuun olit.
Ei aineenvaihdunnan tottuminenkaan noin nopeasti yleensä tapahdu ja jos tapahtuu niin ei se niin mene että paino siitä syystä nousuun kääntyisi... ellei kulutus sitten vähene huomattavasti,

Vaan kyllä jostain muusta lähtisin vikaa etsimään... ja syypää yleensä on jotain hormonaalista eli stressi / stressireaktioa ja se nyt voi sitten johtua miljoonasta eri asiasta. Liikarasitus, työstressi, muu elämän osa-alue, nukkumisen puute määrällisesti tai laadullisesti jne. Toinen vaihtoehto on nesteet / ruuansulatus eli nesteisyys tai ummetus, mutta se ei montaa viikkoa painoa pysty ainakaan nostamaan.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom