AMMATTILAINEN Markku "Sensei" Tikka

Onhan siinä vuosien varrella jotakin pattia päässyt tarttumaan. Tuli vain nopea kyssäri mieleen tosta treenijakohöpötyksestä videollasi, että mikä on sinulle ollut kaikista tehokkain jako nimenomaan lihaksenkasvatusta ajatellen?

Tämä nyt on todella tylsä vastaus, mutta pidän omallakin kohdalla ehdottomasti tehokkaimpana "treenijakona" lihaskasvun kannalta sitä, että olen aina vaihdellut treenijakoa enkä sortunut siihen, että käyttäisin yhtä ja samaa koko vuoden.

Mutta eniten olen kyllä 3-jakoista käyttänyt ja se oma henk. koht. suosikkini on.
...siinä mielestäni yhdistyy parhaalla mahdollisella tavalla treenitiheys sekä [yhden treenin] lihasryhmäkohtainen voluumi. 2-jakoisessa on korkeampi frekvenssi, 4-jakoisessa on korkeampi kertavoluumi, mutta 3-jakoisessa ikään kuin saa parhaat palat molemmista.

Kiitoksia Markulle muuten Q&A videosta. Hyvää asiaa jälleen kerran!

ps. Seuraavaa osaa odotellessa

Tässä alkavalla viikolla pitäisi seuraava osa saada ulos...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Q&A 04... lisää kysymyksiä, lisää vastauksia.



Olen otettu, että melkein 10min käytit aikaasi mun kysymykseen vastataksesi! :peukku:.
Hieno juttu kun teet näitä, hyvä artikukaatio! :)
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Hyvää settiä! Ei ole aivan tavanomaista, että Markun kaltaiset tietopankit jaksavat/viitsivät/ehtivät ottamaan kantaa peruspenan kysymyksiin. Kuten edellä on mainittu, niin artikulointi on huippuluokkaa. Kiitos ja hattu pois!
 
Esitän kysymykseni vaikkei mitään lupia ole tullut. Toivottavasti päätyy johonkin Q&A:han.

Tässä http://www.pakkotoisto.com/treeni/106938-kadet-ja-koko-kroppa-uuteen-kasvuun/ ketjussa on Pakkiksellakin kovasti aikoinaan kirjoitelleen voimavalmentaja Fuhrerin tekemä käsi(ja ennen pitkää koko kropan)ohjelma. Hän mainitsee: Treeni tuottaa myös paljon laktaattia, joten se voi avustaa dieettaamisessa, koska korkeat maitohappotasot korreloivat kasvuhormonin tuotannon kanssa.
Myöhemmin vielä Kettusen Timo sanoo: Laktaattitreenejä, loistavaa. Tässä lihasten tärinässä on kunnon korkean intensiteetin EDT/DT/LAT/GBC -treenin ydin. Dieetillä ihan ehdotonta kamaa yhdistellä näitä tekniikoita. Mukavuusalue häviää joskus jonnekin todella kauas, mutta tuloksetkin ovat sen mukaisia. Tämä Fuhrerin treeni toimii 100%.

Treenissä korostetaan usein eksentristä osuutta paljon. Itse kysymykset kuuluvat: Korreloivatko maitohappotasot oikeasti kasvuhormonitasojen kanssa? Miksi juuri dieetillä tämä on hyvä treenitapa? Miksei off-kaudellakin? Miksi "dieetillä on ihan ehdotonta kamaa yhdistellä näitä tekniikoita"? Suositteletko itse dieetillä tekemään off-kautta enemmän eksentrisiä harjoitteita tai yleensäkin laktaattia keräävää treeniä?
 
Lisäkysymys!

Kuinka kovaa pitää dieetillä treenata, jottei lihakset lähde kävelemään? Olen nyt dieetillä tehnyt enemmän voimapainotteista treeniä ja pääliikkeissä tehnyt myös maksimivoimakautta. Maksimivoimakauteen luonnollisesti kuuluvat kevyet viikot, jolloin olen tehnyt vähemmän volyymia ja pienemmällä intensiteetillä. Onko tämä huono tapa treenata dieetillä, jos tavoitteena on säilyttää lihakset? Toki optimaalista olisi tehdä perinteistä bodaustreeniä, mutta tavoitteena on sekä voima, että massa, joten kompromisseja on haettava. Sijoittaisitko tällaiset maksimivoimajaksot kuitenkin mielummin off-kaudelle tai söisitkö silloin +-0 kaloreilla?
 
Tästä ketjusta... http://www.pakkotoisto.com/ravinto/123407-kalorit-eri-paivina/ ...lähti idea alla olevaan video blogiin.



Mitäs mieltä Markku olet sitten siitä, kun jotkut bodausvalmentajat suosittelevat natu-treenaajille joko 1-2krt viikossa vhh päiviä tai sitten harvemmin esim viikon mittaisia vhh-jaksoja esim kerran kahdessa kuukaudessa. Tätä siis perustellaan sillä, että jos hiilaria syödään koko ajan todella runsaita määriä, myös insuliiniherkkyys heikkenee. Tämän vuoksi matalan hiilihydraatin päiviä olisi natutreenaajien hyvä säännöllisesti pitää.
Kiitos jos jaksat vastata!!
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Treenissä korostetaan usein eksentristä osuutta paljon. Itse kysymykset kuuluvat: Korreloivatko maitohappotasot oikeasti kasvuhormonitasojen kanssa?

Ensinnäkin maitohappoa syntyy lihaksessa pitkäkestoisessa anaerobisessa suorituksessa eli esimerkiksi salitreenissä, kun rasituksenalainenaika kestää pitkään. Eli esim. 60 sek kestoinen sarja tuottaa maitohappoa paljon enemmän kuin lyhyt 20 sekuntoa kestävä sarja. Samantyylisen maitohappoefektin saa aikaan, kun tekee useita lyhyempiä sarjoja minimaalisilla palatuksilla.

Yritän nyt selittää selkeästi...
Maitohappoa syntyy, koska lihakset käyttävät energiaksi veren glukoosia (verensokeri), koska eivät pysty happea anaerobisissa olosuhteissa käyttämään. Eli anaerobisessa glykolyysissä glukoosia hajotetaan maitohapoksi. Sivutuotteena syntyy myös vetyioneja, jotka nykytietämyksen mukaan aiheuttavat varsinaisen poltteen tunteen (mutta ei nyt mennä siihen sen enempää, kun ei ole kysymyksesi kannalta oleellista).

Kohonnut veren maitohappotaso taas signaloi aivolisäkkeen etulohkon erittämään enemmän kasvuhormonia (KH).

Joten vastauksena kysymykseesi, niin KYLLÄ... maitohappotaso korreloi kasvuhormonin erityksen kanssa. Kovatehoisella laktaattitreenillä kasvuhormonin erityksen pystyy hetkellisesti nostamaan jopa yli 10 kertaiseksi normitilaan verrattuna. Edellyttäen toki, että maitohappoa on tuotettu paljon... toisin sanoen jalkatreeni voi jopa 10-kertaistaa KH erityksen, kun taas käsitreeni ei tee sille juuri yhtään mitään.

Kuulostaa tosi hyvältä, mutta jatka lukemista...

Miksi juuri dieetillä tämä on hyvä treenitapa? Miksei off-kaudellakin?

Dieetillä laktaattitreenit ovat hyvä treenitapa, koska kehoon varastoituneen rasvan käyttö energiaksi vaatii kasvuhormonia. Matala veren glukoositaso laukaisee siis KH:n erittymisen ja kehon käyttämään rasvaa energiaksi. Toisin sanoen rasvan käytölle energiaksi luodaan paastonkaltaiset olosuhteet ilman, että ollaan syömättä. Ja siis paastotilassa rasvankäyttö energiaksi on prosentulaalisesti korkeimmillaan, mutta syömättömyys sinällään ei ole erityisen anabolinen olotila. Voidaan sanoa, että kasvuhormoni on dieettihormoni.

Kun taas offi-kaudella laktaattitreenit ovat kyllä hyvää ja kovaa treeniä... MUTTA... niin hassulta kuin kuulostaakin, niin kasvuhormoni ei ole nykytietämyksen / tutkimusten mukaan anabolinen hormoni. Kohonneet KH-tasot eivät tee lihasmassan kasvulle yhtään mitään. Kohonneet KH-tasot kyllä lisäävät koko kehon proteiinisynteesiä, mutta eivät lihaskohtaista proteiinisynteesiä... toisin sanoen rasvattoman massan lisäys, jonka kasvuhormoni saa aikaan ei ole lihaskudosta, vaan sidekudoksia ja nestekertymää. (Ja nyt siis puhutaan aikuisista ihmisistä eikä lapsuusajan kasvusta).

Miksi "dieetillä on ihan ehdotonta kamaa yhdistellä näitä tekniikoita"? Suositteletko itse dieetillä tekemään off-kautta enemmän eksentrisiä harjoitteita tai yleensäkin laktaattia keräävää treeniä?

Mistäs minä tiedän miksi Kettusen mielestä pitää yhdistellä kamaa ja tekniikoita dieetillä ehdottomasti ;)
...mutta yleisesti ottaen rasvanpolttoa koskee sellainen lainalaisuus, että mitä monipuolisemmin treenaa ja liikkuu, niin sen tehokkaampaa rasvanpoltto on.
Syitä tähän on sitten jo monia erilaisia.

Ja mistä sinä tuon eksentrisen painottamisen tähän laktaatti / kasvuhormoni asiaan oikein olet yhdistänyt? Hitaammalla eksentrisellä jossain määrin toki saadaan sarjan eli rasituksen-alaisen-ajan (time under tension) kestoa pidennettyä ja näin lisääntynyttä maitohapon eritystä, mutta ei eksentrinen harjoittelu siihen sen kummemmin liity. En suosittele eksentrisen harjoittelun lisäämistä ainakaan dieetillä, koska sellaisesta palautuminen on keholle haasteellisempaa eikä alle kulutuksen syöminen ainakaan auta asiaa... ennemmin suosittelen keskittymään riittävään kokonaisvoluumiin treenissä ja ehkä hieman tiivimpään treenitahtiin (syke korkeammalle), mutta ei mitään liioiteltua.

Laktaattitreenitkin suosittelen ensisijaisesti suorittamaan HIIT-tyylisenä harjoitteluna enkä niinkään salitreeninä, koska se kuitenkin vaatii suuren / suuret lihasryhmät toimiakseen eli käytännössä tarkoittaa useimmiten jalkatreeniä. Ja jos useita kovia laktaattijalkatreenejä alkaa joka viikko salilla tekemään, niin kuolema korjaa, koska palautuminen olisi mahdotonta.

Laktaattia tuottavasta HIIT-cardiosta taas on kovatehoisuudestaan huolimatta helpompi palautua juuri siitä syystä, että siinä ei eksentristä vaihetta oikeastaa ole ollenkaan. Toki hieman tärähdystä tulee (tai juoksussa tulee, uinnissa ei tule), mutta se ei ole yhtään mitään palautusmiskapasiteetille verrattuna salitreeniliikkeiden eksentriseen vaiheeseen.... mutta silti maitohapontuotto saadaan vähintään samalle tasolle. Hyviä vaihtoehtoja ovat esim. 300-400 metrin pikajuoksuharjoitukset tai auton tai voimakelkan työntö... tärkeintä maitohappoa ajatellen on "spurttivaiheen" riittävä kesto eli jotain noin minuutin luokkaa sen pitäisi olla.

Kuinka kovaa pitää dieetillä treenata, jottei lihakset lähde kävelemään? Olen nyt dieetillä tehnyt enemmän voimapainotteista treeniä ja pääliikkeissä tehnyt myös maksimivoimakautta. Maksimivoimakauteen luonnollisesti kuuluvat kevyet viikot, jolloin olen tehnyt vähemmän volyymia ja pienemmällä intensiteetillä. Onko tämä huono tapa treenata dieetillä, jos tavoitteena on säilyttää lihakset? Toki optimaalista olisi tehdä perinteistä bodaustreeniä, mutta tavoitteena on sekä voima, että massa, joten kompromisseja on haettava. Sijoittaisitko tällaiset maksimivoimajaksot kuitenkin mielummin off-kaudelle tai söisitkö silloin +-0 kaloreilla?

Ei dieetillä treenin tarvitse ainakaan sen "kovempaa" olla kuin offi-kaudellakaan ja varsinkin kaikki tehokeinot saa jättää kokonaan pois. Kuluttaa kroppaa turhaan, kun palautumiskapasiteetti ei ole parhaimmillaan eikä lihas kuitenkaan miinuskaloreilla kasvamassa ole. Sellainen peruskova treeni riittää. En minä ainakaan ole dieetillä ikinä saanut lihasta palamaan ennen kuin rasvat alkaa olemaan alle 6%... tämä toki vaatii sen, että ravintopuoli on kunnossa eikä tee hullua määrää aerobista (hullu määrä on tunti päivässä melkein joka päivä).

En minä tuota sinun tapaasi ollenkaan huonona pidä. Tärkeintä dieetillä on kuitenkin ruokavalio... eikä se tekeekö voimatreeniä vai bodytreeniä vai jotain muuta. Treenityyli tulee aina tavoitteiden mukaan ja jos tavoitteet ovat voimassa niin sitten dieetillä tehdään voimatreeniä. Ja näissäkin molempi on parempi... tee treenin alkuu voimaliike ja jatka siitä "bodaustreenillä", niin saat hyödyt molemmista tyyleistä.

Massa kasvaa parhaiten plussakaloreilla... voima kasvaa myös parhaiten plussakaloreille... tuon +/- kalorit katsoisin täysin sen mukaan, että mikä on kehonkoostumuksellinen tavoitteesi. Kyllä voimatreenikin massaa kehittää jos kalorit on plussalla... jos et halua lisää lihasta niin sitten voit toki syödä +-0 voimajaksolla.

ps. Nyt tuli niin pitkä vastaus, että taidan muokata tästä artikkelin johonkin mediaan :)
 
Kiitos aivan loistavasta vastauksesta! Jatkokysymyksiä ei edes jäänyt :D Tosiaan tavoitteena on sekä voiman kasvu että bodaus (lihasta kroppaan ja rasvat vittuun) eli siksi koen maksimivoimakauden sopivan dieetille paremmin, kun offilla jollain maksimiykkösillä ei lihas oikein kasva. Treeni onkin ollut esimerkkisi mukaista eli alkuun voimapuolta ja jatkan bodauksella. Tämä oli kyllä niin helvetin hyvä vastaus aiheeseen että tykkäisin vaikka toisenkin kerran jos voisin. Kiitos!
 
Löytyykö mitään vinkkiä lihastuntuman ylläpitämiseen koko treenin ajaksi? Ensimmäiset 2 liikettä purevat hyvin mutta sen jälkeen lihastuntuma häviää täysin (vaikka tekisi eristäviä liikkeitä).
 
Voiko Sensei kertoa miten, eli millaisella ohjelmalla kannattaa treenata dieetillä, jotta lihat säilyisivät parhaiten?
Arvostaisin kovasti jos laittaisit vaikka lyhyen esimerkki ohjelman.
 
Voiko Sensei kertoa miten, eli millaisella ohjelmalla kannattaa treenata dieetillä, jotta lihat säilyisivät parhaiten?
Arvostaisin kovasti jos laittaisit vaikka lyhyen esimerkki ohjelman.

Mahtaako maksaa vaivaa vastata kysymykseen.. jostain syystä tuntuu, että saattas mennä sulta ohi..
 
Nyt kyllä spämmään kysymyksiä kun tulee niin hyviä vastauksia :D

Aloittelijalle suositellaan yleensä yksinkertaista 1-jakoista, esim. Starting Strength, jossa mielellään käytetään lineaarista progressiota mahdollisimman pitkään, esim. 2,5 kg painoja lisää viikossa kunnes tulee stoppi vastaan. Mutta entäs jos aloittelija on nainen? Naisella tuollainen 2,5 kg lisäys joka viikko ei varmasti onnistu, ainakaan pitkään. Millaista treeniä suosittelet siis aloittelevalle naiselle?
 
Voiko Sensei kertoa miten, eli millaisella ohjelmalla kannattaa treenata dieetillä, jotta lihat säilyisivät parhaiten?
Arvostaisin kovasti jos laittaisit vaikka lyhyen esimerkki ohjelman.

Saatta olla myös luetunymmärtämisessä jotain ongelmaa, sillä kaksi postia ylempänä vastataan lähes samaan kysymykseen. Myös erittäin pienellä vaivalla eli pakkista selaamalla saisit selville kysymäsi... En nyt myöskään ole varma, että kuinka kovin maksullinen valmentaja on laittamassa sulle ilmaiseksi esimerkkiohjelmaa, jollaisen voisit löytää parilla klikkauksella.

"Ei dieetillä treenin tarvitse ainakaan sen "kovempaa" olla kuin offi-kaudellakaan ja varsinkin kaikki tehokeinot saa jättää kokonaan pois. Kuluttaa kroppaa turhaan, kun palautumiskapasiteetti ei ole parhaimmillaan eikä lihas kuitenkaan miinuskaloreilla kasvamassa ole. Sellainen peruskova treeni riittää. En minä ainakaan ole dieetillä ikinä saanut lihasta palamaan ennen kuin rasvat alkaa olemaan alle 6%... tämä toki vaatii sen, että ravintopuoli on kunnossa eikä tee hullua määrää aerobista (hullu määrä on tunti päivässä melkein joka päivä).

En minä tuota sinun tapaasi ollenkaan huonona pidä. Tärkeintä dieetillä on kuitenkin ruokavalio... eikä se tekeekö voimatreeniä vai bodytreeniä vai jotain muuta. Treenityyli tulee aina tavoitteiden mukaan ja jos tavoitteet ovat voimassa niin sitten dieetillä tehdään voimatreeniä. Ja näissäkin molempi on parempi... tee treenin alkuu voimaliike ja jatka siitä "bodaustreenillä", niin saat hyödyt molemmista tyyleistä."
 
Hups jotenkin olen onnistunut missaamaan juuri tuon kohdan jossa Sensei vastasi kysymykseeni, My bad !

Edit: En löytänyt vastausta kysymykseen käyttämällä hakua, juuri siksi kysyin.
 
Nyt kyllä spämmään kysymyksiä kun tulee niin hyviä vastauksia :D

Aloittelijalle suositellaan yleensä yksinkertaista 1-jakoista, esim. Starting Strength, jossa mielellään käytetään lineaarista progressiota mahdollisimman pitkään, esim. 2,5 kg painoja lisää viikossa kunnes tulee stoppi vastaan. Mutta entäs jos aloittelija on nainen? Naisella tuollainen 2,5 kg lisäys joka viikko ei varmasti onnistu, ainakaan pitkään. Millaista treeniä suosittelet siis aloittelevalle naiselle?

Tämä on muuten mielenkiintoinen kysymys ja muakin kiinnostais kuulla tähän vastaus. Keväällä laitoin (silloisen) tyttöystävän treenailemaan starting strengthillä, kun kyseli opastusta salille, mutta vähän turhan äkkiä progressio osoittautui liian jyrkäksi. Oikeastaan mave oli ainoa joka rullasi hyvin.
 
Tämä on muuten mielenkiintoinen kysymys ja muakin kiinnostais kuulla tähän vastaus. Keväällä laitoin (silloisen) tyttöystävän treenailemaan starting strengthillä, kun kyseli opastusta salille, mutta vähän turhan äkkiä progressio osoittautui liian jyrkäksi. Oikeastaan mave oli ainoa joka rullasi hyvin.

Mitäpä jos vaikka sen 3x10x25kg penkkisarjan jälkeen edetään 2x8x27,5, 1x10x25 TAI 2x10x25, 1x12x25.
Ei muuta kun miettimään mitkä sarjat on rankkuudeltaan 3x10x25kg isompi, mutta pienempi kuin 3x10x27,5.

Vastasin nyt ennen Tikkaa, mutta imo tuo ei kovin hankala pulma ole... :rolleyes:

edit: chinz, toki, mutta oppiminen voittaa ulkoa opettelun
 
Tai sitten ostaa sen kirjan ja lukee siitä ne kappaleet joissa asiaa käsitellään... Asiasanaluettelosta "women" kohdan alta löytyy pitkä lista.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom