AMMATTILAINEN Markku "Sensei" Tikka

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Q&A

Oletko ikinä laittanut ketään valmennettavaa tekemään hack-kyykkyä platzin tyyliin? Eli tähän tapaan mitä mieltä olet koko liikkeessä ylipäätänsä?
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Dietti menossa ja olisi tarkoitus ottaa HIIT käyttöön krt/vko, ajattelin ruveta uimaan aamusta ensimmäisenä ja sitten siirryn muihin päivän askareihin.
Suoritus tapahtuu vaihdellen 6-8 aikoihin.

1. Onko HIIT liikuntamuodolla väliä(uinti, porrasjuoksi, painoharjoite) ajatellen, rasvanpolton kannalta?
2. Tulisiko syödä/juoda jotain ennen HIIT harjoitetta, jotta suorite olisi optimaalisin?
3. Mitä suosittelisit suorituksen aikana, riittääkö vesi?
4. Tulisiko joku proteiini/palautusjuoma juoda treenin jälkeen tai varsinainen aamupala?
Seuraava ateria on lounas 11-12 aikoihin.

Kiitoksia erittäin paljon kun jaksat yhä vastata täällä ihmisten kysymyksiin!
 
Dietti menossa ja olisi tarkoitus ottaa HIIT käyttöön krt/vko, ajattelin ruveta uimaan aamusta ensimmäisenä ja sitten siirryn muihin päivän askareihin.
Suoritus tapahtuu vaihdellen 6-8 aikoihin.

1. Onko HIIT liikuntamuodolla väliä(uinti, porrasjuoksi, painoharjoite) ajatellen, rasvanpolton kannalta?
2. Tulisiko syödä/juoda jotain ennen HIIT harjoitetta, jotta suorite olisi optimaalisin?
3. Mitä suosittelisit suorituksen aikana, riittääkö vesi?
4. Tulisiko joku proteiini/palautusjuoma juoda treenin jälkeen tai varsinainen aamupala?
Seuraava ateria on lounas 11-12 aikoihin.

Kiitoksia erittäin paljon kun jaksat yhä vastata täällä ihmisten kysymyksiin!

1. Eri liikuntamuotojen kulutukset löytyvät googlella, mutta ajattelisin enemmän palautumisen kautta. Uinti on juuri siitä syystä hyvä kun se ei ole pelkkää kinttujen rasitusta.

2. Tulisi mutta jos heti aamusta teet niin eipä se oikein ole hyvä vaihtoehto. Tulee vielä ylös. Tästä syystä optimiaika HIIT-liikunnalle ei ole heti aamusta, jos suorituskykyä ajattelee.

3. Suorituskyvyn kannalta kevyt lataus tai intrajuoma on hyvä idea. Molempia ei tarvitse. Ihan perus aminot + hiilarit. MUTTA koska dieetti niin pointti on kuluttaa energiaa ja potkia rasvanpolttoa. Vaikka ottaa latarin/intran ja suoritusteho nousee, niin ei se silti nouse niin paljoa, että polttaisi sen juoman kalorit. Eli nettovaikutus negatiivinen. Dieetin kannalta. Suorituskyvyn kehittämisen kannalta olisi positiivinen. Joten lyhyt vastaus DIEETTIÄ ajatellen on, että vettä vaan. Toki toinen vaihtoehto on ottaa kevyt latari tai intra, mutta sen täytyy sitten olla päivän jostain muusta syömisestä pois.

4. Minä tekisin ja suosittelen niin, että HIIT kevyen intran voimin (ne kalorit kompensoitu muualta ko. päivästä), muuten tyhjällä vatsalla ja sitten sen jälkeen syömään aamupalaa.
 
Mikä on mielestäsi "paras" progressiomalli 2+3-jakoisen hypertrofiatreeneihin, ajttelin lähinnä rasitusta,palautumista.
Millainen progressio kannattaisi noihin treeneihin rakentaa...yhdessä liikeessä, kaikissa vai ei kummepaa lainkaan, vaan progressiot sinne voimatreeneihin?
 
Mikael Fogelholmilta kysyin osittain aiheeseen liittyen niin vastasi että väestötutkimuksista on pystytty vetämään johtopäätöksen, että punanen liha - reilu 500g/vko niin on pystytty seulomaan tupakointi, elintavat ylipaino jne. punasen lihan aiheuttavat joitain syöpä tyyppejä. Johdonmukasesti ja toistettavasti.
 
Mikael Fogelholmilta kysyin osittain aiheeseen liittyen niin vastasi että väestötutkimuksista on pystytty vetämään johtopäätöksen, että punanen liha - reilu 500g/vko niin on pystytty seulomaan tupakointi, elintavat ylipaino jne. punasen lihan aiheuttavat joitain syöpä tyyppejä. Johdonmukasesti ja toistettavasti.

Kyllähän tämä paikkansa pitää. Sellaisia tuloksia siellä saadaan. Eihän sitä kukaan ole kieltänytkään... tai minä ainakaan.

Ongelmana vaan on, että väestötutkimuksissa ja jopa virallisissa ravitsemussuosituksissa kyseinen kategoria ei ole "punainen liha" vaan se on "PUNAINEN LIHA JA LIHAVALMISTEET"
Prosessoidulla lihalla tai lihavalmisteilla tarkoitetaan: lihaleikkeleet, makkarat, nakit, pekonit jne.

Vähän kärjistäen tai oikeastaan ei tarvitse edes kärjistää, vaan voidaan sanoa, että siinä niputetaan terveydellisesti samalla lähtöviivalle vähärasvainen luomunaudanliha ja Poprilli.
Laadukkaasta ravinnosta ja ravinnon terveysvaikutuksista, kun puhutaan, niin en minä ainakaan olisi noiden kahden välille yhtäsuuri-merkkiä vetämässä.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Kyllähän tämä paikkansa pitää. Sellaisia tuloksia siellä saadaan. Eihän sitä kukaan ole kieltänytkään... tai minä ainakaan.

Ongelmana vaan on, että väestötutkimuksissa ja jopa virallisissa ravitsemussuosituksissa kyseinen kategoria ei ole "punainen liha" vaan se on "PUNAINEN LIHA JA LIHAVALMISTEET"
Prosessoidulla lihalla tai lihavalmisteilla tarkoitetaan: lihaleikkeleet, makkarat, nakit, pekonit jne.

Vähän kärjistäen tai oikeastaan ei tarvitse edes kärjistää, vaan voidaan sanoa, että siinä niputetaan terveydellisesti samalla lähtöviivalle vähärasvainen luomunaudanliha ja Poprilli.
Laadukkaasta ravinnosta ja ravinnon terveysvaikutuksista, kun puhutaan, niin en minä ainakaan olisi noiden kahden välille yhtäsuuri-merkkiä vetämässä.

Tuota kysyin myöskin, vastas vain että ''mikäli tiedettäis lihan aiheuttaman syövän riskin kohoamisen mekanismi, niin tuohon osais vastata paremmin.'' Ite epäilin myös että jos 30% rasvanen tuote vaihettaisiin 5-10% rasvaseen tuotteeseen, menisi terveys parempaan suuntaan.

Typeräähän se olisi väittää, ettei nuilla eroa olisi.
 
Kyllähän tämä paikkansa pitää. Sellaisia tuloksia siellä saadaan. Eihän sitä kukaan ole kieltänytkään... tai minä ainakaan.

Ongelmana vaan on, että väestötutkimuksissa ja jopa virallisissa ravitsemussuosituksissa kyseinen kategoria ei ole "punainen liha" vaan se on "PUNAINEN LIHA JA LIHAVALMISTEET"
Prosessoidulla lihalla tai lihavalmisteilla tarkoitetaan: lihaleikkeleet, makkarat, nakit, pekonit jne.

Vähän kärjistäen tai oikeastaan ei tarvitse edes kärjistää, vaan voidaan sanoa, että siinä niputetaan terveydellisesti samalla lähtöviivalle vähärasvainen luomunaudanliha ja Poprilli.
Laadukkaasta ravinnosta ja ravinnon terveysvaikutuksista, kun puhutaan, niin en minä ainakaan olisi noiden kahden välille yhtäsuuri-merkkiä vetämässä.
Lihavalmisteisiin lisätyllä nitraatilla, nitriitillä ja muilla lisäaineilla on oma merkityksensä, kun arvioidaan niiden syöntiin liittyvää kohonnutta syöpäriskiä. Olisi todella hyvä, jos pystyttäisiin tutkimaan prosessoimattoman lihan terveysvaikutuksia erikseen. Ongelmaksi voi tulla löytää riittävän suuri ja edustava joukko lihansyöjiä, joiden ruokavalioon ei ole missään vaiheessa kuulunut ollenkaan prosessoitua lihaa.

Minä syön lisäaineetonta lihaa edelleen varsin rauhallisin mielin. Makkarat jätän vähemmälle ja lihapullat ja jauhelihapihvit pyrin tekemään itse, kotimaisesta luomulihasta. Makkaroissakin löytyy kaupan tiskiltä vähemmillä lisäaineilla höystettyjä versioita ja onpa makkaraa joskus tullut itsekin valmistettua.
 
En usko että lisäaineet olisi syynä, syystä että nehän laitetaa meidän hyväks, jotta liha säilyis pidempään. (Sillä yritetään estää mm. Clostridium botulinumin joka on erittäin vaarallinen) Tosin, jotkut päiväkodit on jopa kieltäny nitriitin käytön, tai ainakin oli jonkin aikaa bannissa. Kasviksista saa muuten aika reippaasti nitriittiä, eikä liene kasviksia kukaan kieltämässä. :)
 
Ruokaviraston näkemys nitriitistä:

'Nitriittialtistuksen on myös epäilty lisäävän diabeteksen, sepelvaltimotaudin sekä syövän riskiä, mutta tutkimustulokset ovat osin ristiriitaisia eikä suoraa syy-yhteyttä ole toistaiseksi osoitettu.'

'Lihavalmisteita voidaan valmistaa myös ilman nitriittiä. Nitriitin käyttö on kuitenkin varsin tarpeellista esimerkiksi vähäsuolaisissa tuotteissa, joilla on pitkä käyttöaika. Se estää tehokkaasti ruokamyrkytystä aiheuttavien bakteerien kasvua.'

Usein kysyttyä nitraatista ja nitriitistä - Ruokavirasto

Nitriittiä on siis tarpeen lisätä, jotta kaupat voisivat turvallisesti myydä meille vanhaa vähäsuolaista makkaraa :cautious:
 
Nitriittiä on siis tarpeen lisätä, jotta kaupat voisivat turvallisesti myydä meille vanhaa vähäsuolaista makkaraa :cautious:
Se on laitonta. :) Nitriitin lisääminen ruoan turvallisuuden vuoksi taas ei. EIkä suuret elintarvike firmat asiakkaiden kiusaksi sitä tee.
 
'Nitriittialtistuksen on myös epäilty lisäävän diabeteksen, sepelvaltimotaudin sekä syövän riskiä, mutta tutkimustulokset ovat osin ristiriitaisia eikä suoraa syy-yhteyttä ole toistaiseksi osoitettu.'

Ois kyllä hauska nähä ku joku vaikka kasviksilla söis ittensä diabeetikoksi :D
 
Zone-sarja -42%
Se on laitonta. :) Nitriitin lisääminen ruoan turvallisuuden vuoksi taas ei. EIkä suuret elintarvike firmat asiakkaiden kiusaksi sitä tee.
Tarkoitin siis näitä ihan laillisia pitkähköjä myyntiaikoja, jotka perustuvat lisäaineiden käyttöön ja siitä seuraavaan parempaan säilyvyyteen - ja miksei myös suojakaasun käyttöön, katkeamattomaan kylmäketjuun ja hyvään pakkaushygieniaan. Niistä minulla ei ole pahaa sanottavana.
 
Olisi todella hyvä, jos pystyttäisiin tutkimaan prosessoimattoman lihan terveysvaikutuksia erikseen. Ongelmaksi voi tulla löytää riittävän suuri ja edustava joukko lihansyöjiä, joiden ruokavalioon ei ole missään vaiheessa kuulunut ollenkaan prosessoitua lihaa.

Minä syön lisäaineetonta lihaa edelleen varsin rauhallisin mielin. Makkarat jätän vähemmälle ja lihapullat ja jauhelihapihvit pyrin tekemään itse, kotimaisesta luomulihasta. Makkaroissakin löytyy kaupan tiskiltä vähemmillä lisäaineilla höystettyjä versioita ja onpa makkaraa joskus tullut itsekin valmistettua.

Kyllähän tuosta löytyy dataa. Linkkaan tähän kaksi tutkimusta. Ensimmäinen:

Processed red meat linked to higher risk of heart failure, death in men -- ScienceDaily

Poimin tähän pari pointtia:
-Kohorttitutkimus ja 37,035 miestä iältään 45-79 vuotta. Seurattiin vuodesta 1998 vuoteen 2010.
-Sydänkohtaus 2,891 miehellä. Prosessoitu liha nosti selvästi riskiä.
-Riski sydänkohtaukseen tai kuolleisuuteen ylipäätään ei noussut niillä jotka söivät prosessoimatonta punaista lihaa

Toinen tutkimus (meta-analyysi):
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/circulationaha.109.924977

Pointit:
-Systemaattinen arviointi ja meta-analyysi. Käsitteli montaa tutkimusta.
-Prosessoitu liha nostaa selvästi riskiä sepelvaltimotautiin ja jopa 2 tyypin diabetekseen
-Prosessoimaton punainen liha ei nostanut riskiä

Terveyskirjastossa on myös asiaa lihasta: Terveyskirjasto - Duodecim

Terveyskirjaston pointit suorina lainauksina:
-"Väestötutkimuksissa on erityisesti Yhdysvalloissa havaittu, että runsaasti punaista lihaa ja maustettuja lihavalmisteita ravintonaan käyttävillä paksusuolisyövän riski on suurentunut. Löydös saattaa johtua paremminkin lihan valmistustavoista kuin sen ravintokoostumuksesta. Paistaminen ja grillaaminen voivat tuottaa lihan pinnalle haitallisia yhdisteitä."
-"Lihavalmisteista kannattaa suosia täyslihaa ja valmistuksessa kannattaa välttää ruoan kärventämistä korkeissa lämpötiloissa."
-"Täydellinen, uskonnonomainen lihan käytön lopettaminen ei ole tarpeen."

Myös sydänliitto kirjoittaa asiasta:
Rasvan laatu ratkaisee - Sydän.fi

Sydänliitto suosittelee vaihtamaan korkean rasvapitoisuuden omaavan lihan matalampaan. Esimerkiksi 10% jauheliha on hyvä vaihtoehto.

Tutkimus: Pihvi päivässä kasvattaa miesten kuolleisuutta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Millaisia tuntemuksia Senseillä herää tällaisiin uutisiin? Monesti tavotteellisilla reenaajilla lihanmääräkin nousee helposti 2kg viikko :)

Tästä löytyy myös hassusti tutkimus. Vastusharjoittelun vaikutukset syöpään:
Weight Training and Risk of 10 Common Types of Cancer : Medicine & Science in Sports & Exercise

Vastusharjoittelulla näkyy olevan pieni vaikutus paksusuolen syöpään. Syy liittynee juuri ruokavalioon. Helposti käy niin, että sitä proteiinia otetaan lisää myös prosessoiduista ruuista.
 
Kyllähän tuosta löytyy dataa. Linkkaan tähän kaksi tutkimusta. Ensimmäinen:

Processed red meat linked to higher risk of heart failure, death in men -- ScienceDaily

Poimin tähän pari pointtia:
-Kohorttitutkimus ja 37,035 miestä iältään 45-79 vuotta. Seurattiin vuodesta 1998 vuoteen 2010.
-Sydänkohtaus 2,891 miehellä. Prosessoitu liha nosti selvästi riskiä.
-Riski sydänkohtaukseen tai kuolleisuuteen ylipäätään ei noussut niillä jotka söivät prosessoimatonta punaista lihaa

Toinen tutkimus (meta-analyysi):
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/circulationaha.109.924977

Pointit:
-Systemaattinen arviointi ja meta-analyysi. Käsitteli montaa tutkimusta.
-Prosessoitu liha nostaa selvästi riskiä sepelvaltimotautiin ja jopa 2 tyypin diabetekseen
-Prosessoimaton punainen liha ei nostanut riskiä

Terveyskirjastossa on myös asiaa lihasta: Terveyskirjasto - Duodecim

Terveyskirjaston pointit suorina lainauksina:
-"Väestötutkimuksissa on erityisesti Yhdysvalloissa havaittu, että runsaasti punaista lihaa ja maustettuja lihavalmisteita ravintonaan käyttävillä paksusuolisyövän riski on suurentunut. Löydös saattaa johtua paremminkin lihan valmistustavoista kuin sen ravintokoostumuksesta. Paistaminen ja grillaaminen voivat tuottaa lihan pinnalle haitallisia yhdisteitä."
-"Lihavalmisteista kannattaa suosia täyslihaa ja valmistuksessa kannattaa välttää ruoan kärventämistä korkeissa lämpötiloissa."
-"Täydellinen, uskonnonomainen lihan käytön lopettaminen ei ole tarpeen."

Myös sydänliitto kirjoittaa asiasta:
Rasvan laatu ratkaisee - Sydän.fi

Sydänliitto suosittelee vaihtamaan korkean rasvapitoisuuden omaavan lihan matalampaan. Esimerkiksi 10% jauheliha on hyvä vaihtoehto.



Tästä löytyy myös hassusti tutkimus. Vastusharjoittelun vaikutukset syöpään:
Weight Training and Risk of 10 Common Types of Cancer : Medicine & Science in Sports & Exercise

Vastusharjoittelulla näkyy olevan pieni vaikutus paksusuolen syöpään. Syy liittynee juuri ruokavalioon. Helposti käy niin, että sitä proteiinia otetaan lisää myös prosessoiduista ruuista.
Hyvä postaus ja ansiokasta taustatyötä, kiitos siitä.
 
Kysymys Senseille.

Montako päivää kannattaa kokemuksesi mukaan varata hiilaritankkaukseen, jotta lihakset täyttyvät visuaalisesti kokonaan? Puhutaan, että hiilarilla kestäisi 12-24 tuntia päästä lihakseen saakka, mutta nesteet eivät välttämättä ehdi samaa vauhtia perässä.

Kyseessä dieetin keskellä tehtävä pieni breikki / kuntotsekki omaksi iloksi. Kiitos taas!
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom