Mitä sensei suosittelee päivittäisen suolan saannin määräksi?
Ei ole olemassa universaalia oikeaa vastausta ko. kysymykseen... vaan riippuu henkilöstä... mutta...
Fysiologinen tarve on noin 1,5g päivässä. Tämän kun saa niin ei ainakaan suolan vähyyteen kuole.
Saantisuositus 5g päivässä.
Suomalaiset saavat ravinnosta keskimäärin noin 10g päivässä.
Tältä pohjalta on aika vähän tarvetta puuttua valmennettavien suolan käyttöön sen tarkemmin. Ohjeistus kuuluu kutakuinkin näin "vettä pitää juoda ja muista käyttää suolaa". Piste. Sitten katsellaan tarkemmin jos jotain spesifisiä syytä ilmenee, kuten krampit, huimaus, matala verenpaine, tai korkea verenpaine jne.
En voi suositella normaalia korkeampaa suolan käyttöä, mutta sanonpa vaan, että monta kertaa käytännössä kun suolan saanti lisätään 5-10g väliltä 10-15g välille päivässä niin suorituskyky tulee paremmaksi. Onko se terveellistä. No ei ole. Vaan jollain aikavälillä siitä joutuu mahdollisesti terveyshaittoina maksamaan. Onko se sen arvoista, niin se taas on jokaisen omassa harkinnassa.
Jatkokysymyksenä, mitä mieltä näistä ruususuolista ja muista erikoissuolista? Itsellä käytössä ruususuola, kun joskus joku opetti että se olisi jotenkin parempaa. Nykyisin kuitenkin kuullut ettei se olisi yhtään sen parempaa, kuin vaikka tavallinen merisuola. Onhan tuo ruususuola ihan hyvän makuista, mutta onko mitään muuta syytä miksi sitä käyttäisi.
Itsekin kuuluin joskus siihen leiriin joka piti näitä hifisuoloja jotenkin parempana, mutta EN ENÄÄ.
Kaikki suolat on 95%:sesti natriumkloridia. Ja miten se loppu sitten eroaa eri suolojen kesken on täysin merkityksetöntä. Jos vetää vaikka 10g ruususuolaa päivässä ja saa siitä sitten sen sisältämän 0,1mg enemmän rautaa kuin normisuolasta on ihan yhtä tyhjän kanssa kun saantisuositus on 15mg päivässä. Sama koskee muitenkin mineraaleja... ei niitä pidä yrittää suolasta syödä, vaan paljon parempiakin ruokia löytyy.
Ainoa fiksu syy käyttää ruususuolaa tms. on erilainen MAKU... mutta se taas on kokkien erikoisalaa eikä ravintovalmentajan.
Ja ongelmana hifisuoloissa on niiden onneton jodin määrä... mitä taas jodioidussa pöytäsuolasta löytyy. Kuten nimestäkin voi päätellä. Ja jodi taas on tärkeää kilpirauhasella. Paljon tärkeämpää kokonaisuuden kannalta kuin hifisuolojen onnettomat määrät muita mineraaleja.
Jatkoa jatkokyssärille, mitä mieltä suolasta treenin jälkeisellä aterialla?
Ihan tasaisesti pitkin päivää suosittelen ruokansa suolaamaan... treenin jälkeinen ateria ei ole siitä poikkeus.