AMMATTILAINEN Markku "Sensei" Tikka

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Välipäivänä tulee 180g prot/ 5 aterialle, eli jos syö 3-4 välein niin proteiinia tulee usealla aterialla vain 15g ja se ei taas oo riittävä määrä?

Syö useammin = syö enemmän ... ei nyt tehdä tästä taas liian vaikeaa?!

Ei kroppa käy missään tasan 24h kellon mukaan siinä mielessä, että aina keskiyöllä kehon proteiinilaskuri nollaantuu ja sitten aloitetaan seuraavan vuorokauden riittävän / sopivan proteiinimäärän kasaaminen.

Dieetillä tai ei niin kyllä minä ainakin tuossa tilanteessa söisin (ja olen yötöissä syönytkin) koko yhtäjaksoisen HEREILLÄOLOAJAN mukaan sopivan proteiiniannoksen noin 4 tunnin välein. Ehkä venyttänyt ateriavälin 4-5 tuntiin, mutta en ainakaan 6-7h. Ja se mitä ensimmäisen yövuoron hereilläoloaikaan tulee lisää on sitten yleensä ollut tasauspäivän ruokamäärästä pois (ainakin suunnilleen) kun siellä taas jää hereilläoloaika lyhyemmäksi. Ja jos tasauspäivää ei syystä tai toisesta ole tullut, niin sitten siellä pitkässä hereilläoloajassa on vaan syöty enemmän kuin mitä jossain "normaalissa" lepo- tai treenipäivässä.
 
Laitoin tän jo eilen Utin ketjuun, kun sinne linkattuun videoon liittyi. Ei kuitenkaan taida tulla tuolta vastausta, joten onko Markulla tähän jotain sanottavaa?

Eli ilmeisesti onkin parempi syödä aamulla rasvapitoinen aamupala ja illalla sitten hiilaripainoinen iltapala. Olen tähän asti syönyt juuri toisinpäin eli runsaan hiilaripainotteisen aterian aamupalalla (kaurahiutale maidolla ja leipää) ja kevyen rasvapitoisen aterian iltapalalla (pähkinöitä ja kananmunia). Suositteletko vain vaihtamaan nuo päikseen vai myös modifoimaan annoksen koot siten, että aamulla tuo satsi olisi edelleen runsas ja illalla kevyt? Vai onko ok, että päivän kevyin ateria tulee aamulla ja tuhdein (poislukien treenin jälkeinen) ateria illalla?

Ja vaikuttaako tämä siihen, mitä vitamiineja otan aterioilla? Onko optimaalista edelleen ottaa sinkki ja magnesium illalla hiilarihötön kanssa ja monivitskut ja d-vitskut aamulla rasvapitoisen aterian yhteydessä?'

Tuntuu oudolta, kun on jo vuosia vetänyt aamulla tuon tietyn hiilarisetin ja illalla rasvat ja nyt sitten vissiin pitäiskin toisinpäin koittaa :D
 
Eli ilmeisesti onkin parempi syödä aamulla rasvapitoinen aamupala ja illalla sitten hiilaripainoinen iltapala. Olen tähän asti syönyt juuri toisinpäin eli runsaan hiilaripainotteisen aterian aamupalalla (kaurahiutale maidolla ja leipää) ja kevyen rasvapitoisen aterian iltapalalla (pähkinöitä ja kananmunia). Suositteletko vain vaihtamaan nuo päikseen vai myös modifoimaan annoksen koot siten, että aamulla tuo satsi olisi edelleen runsas ja illalla kevyt?

No ei ole sen parempi... millä tällä kertaa perusteltiin? Nutrient partitioninkilla vai? Että kun annat kropallesi rasvaa energiaksi niin se käyttää enemmän rasvaa energiaksi. Mitäs ihmeellistä siinä sitten on?? Mitä kroppa muka käyttäisi kun ei ole muutakaan tarjolla? Jos et ole miinuksilla niin ei siinä silti kehonrasvaa ole palamassa, kuten moni tämän ymmärtää.

Iltahiilarit auttavat nukkumiseen... mutta jos ei ole ongelmaa niin ei niitä siellä tarvitse olla. Yksilöllistä siis. Lähinnä jos dieetillä nukkuminen menee huonoksi niin on hyvä jättää vähän hiilareita iltaankin. Joskaan en nyt muutenkaan millään nolla-hiilareilla suosittele mitään ateriaa laittamaan.

...että jos sinä pähkinöillä ja munilla menet niin laita nyt hedelmä vaikka sinne myös :)

Sinänsä kyllä suosin ruokavaliomallia missä on yksi pienemmän hh-määrän + isomman rasvamäärän ateria, mutta onko se sitten päivän ensimmäinen vai viimeinen safka riippuu lähinnä käytännön tekijöistä. Miten tykkää syödä? Missä treeni? Miten nukkuminen? Millaisesta hh-määrästä ylipäätään puhutaan vrk-tasolla? jne.

Vai onko ok, että päivän kevyin ateria tulee aamulla ja tuhdein (poislukien treenin jälkeinen) ateria illalla?

Ei tähän mitään oikeaa / väärää tapaa olekaan. Lähinnä makuasia missä kohtaa haluaa syödä enemmän ja missä vähemmän. Kunhan nyt kumpikin proteiinisynteesin maksimoi niin muilta osin päivän kokonaismäärä ratkaisee.

Ja vaikuttaako tämä siihen, mitä vitamiineja otan aterioilla? Onko optimaalista edelleen ottaa sinkki ja magnesium illalla hiilarihötön kanssa ja monivitskut ja d-vitskut aamulla rasvapitoisen aterian yhteydessä?

No jaa... paperilla vaikuttaa kun oikein hienosti hifistellään, mutta enpä ainakaan itse ole ikinä niin pitkälle vaitautunut menemään. Kun ei siinä mikään safka kuitenkaan nolla-hiilareilla tai nolla-rasvoilla ole. Jos on tästä jäänyt gainssit kiinni niin se on voi voi sitten vaan :D
 
En virallisia termejä muista, mutta pääpiirteittäin videolla sanottiin, että on tutkimusta, jonka mukaan "aamu:rasva, ilta:hiilarit" metodilla dieetillä jengi poltti enemmän rasvaa.

Itse olen tottunut vetämään aamulla hiilaria ja illalla rasvaa (70g pähkinää ja 3 kokonaista munaa). Tuo tuntuu itselleni hyvältä ja järkevältä, kun vertaa tähän toiseen systeemiin (jota olen tosin nyt vasta pari päivää vetänyt). Veikkaan, että vain totuttelukysymys, mutta mielestäsi on siis ihan sama, kummin päin tuon toteuttaa, jos treeni on yleensä iltapäivällä (klo 16-20) ja treenin jälkeen tulee vielä yksi lämmin ateria + iltapala?
 
En virallisia termejä muista, mutta pääpiirteittäin videolla sanottiin, että on tutkimusta, jonka mukaan "aamu:rasva, ilta:hiilarit" metodilla dieetillä jengi poltti enemmän rasvaa.

Tutkimuksia ja hutkimuksia... on tutkimuksia myös siitä, että aamulla insuliiniherkkyys on parhaimmillaan ja illalla huonoimmillaan ja niiden mukaan nimenomaan aamulla pitäisi syödä hiilaria ja illalla jättää vähemmälle. Ja on tutkimuksia siitä kuinka kalori, proteiini ja kuitumäärän ollessa sama ei hiilihydraatti vs. rasva määrillä ole mitään merkitystä. Että kyllä näitä löytyy joka lähtöön.

Voi olla, että tutkimuksella on saatu tuollainen tulos mitä kerrot, mutta sellainenkin tutkimus pitäisi päästä lukemaan kokonaan, että miten se tehtiin. Oliko kokonaiskalorit molemmilla ryhmillä samat? Oliko kokonaismakrot molemmilla ryhmilä samat? Vai pitikö low carb aamiainen vain paremmin nälkää ja se porukka söi loppupeleissä vähemmän. Keskiarvotulos noin mutta mitenkäs yksilöllinen hajonta? Saiko joku yksilö parempaa tulosta juuri toisella tapaa? Mitä ne siellä oikeasti söivät... Jos high carb aamiainen ei pitänyt nälkää niin syötiinkö siellä kaurapuuroa vai maissimuroja vai oliko se nestemäinen? Varmasti saadaan näillä eroja nälkäkontrolliin. Tehtiinkö tutkimus edes ihmisillä? Jos tehtiin niin oliko siellä sohvaperunoita vai aktiiviliikkujia... varmasti puhutaan ihan eri tason hiilariherkkyydestä näillä ryhmillä jne.

Itse olen tottunut vetämään aamulla hiilaria ja illalla rasvaa (70g pähkinää ja 3 kokonaista munaa). Tuo tuntuu itselleni hyvältä ja järkevältä, kun vertaa tähän toiseen systeemiin (jota olen tosin nyt vasta pari päivää vetänyt). Veikkaan, että vain totuttelukysymys, mutta mielestäsi on siis ihan sama, kummin päin tuon toteuttaa, jos treeni on yleensä iltapäivällä (klo 16-20) ja treenin jälkeen tulee vielä yksi lämmin ateria + iltapala?

En nyt sano, että aivan sama, vaan että lähtisin yksilötasolta liikkeelle ja asiat mitkä eniten vaikuttavat ovat vireystila ja treenin ajankohta.
Jos aamuhiilari väsyttää pirusti, niin ei ensimmäisenä jätetä pois vaan pienennetään määrää ja/tai muutetaan laatua ja/tai sorvataan aterian kokonaismakroja (rasvaa tai kuitua hidastamaan imeytymistä). Jos ne ei väsytä niin ei mitään ongelmaa... antaa mennä vaan.
Jos iltahiilari auttaa nukkumaan niin sinne niitä. Jos ei vaikutusta asiaan, niin ei sitten niin väliä.

Jos unohdetaan yksilöllinen hajonta, kun kyllähän joku vetää parhaat treeninsä paastossa jne. Joten oletusarvoisesti... jos treeni on aamupalan jälkeen niin aamuun hiilaria. Jos treeni on juuri ennen iltapalaa niin iltaan hiilaria. Jos treeni on johonkin muuhun aikaan eli alla on useampi safka tai sen jälkeen tulee useampi safka niin sitten ei niin väliä tältä kantilta katsottuna.

Ja sitten vielä sellainen asia kuin MIELEKKYYS... jos meinaa jotain asiaa tehdä vuoden, 10 vuotta tai lopun ikää, niin kannattaa valita se tyyli mistä tykkää enemmän, vaikka se sitten paperilla olisikin jonkun prosenttiyksikön verran vähemmän optimaalinen :)
 
Kiitos taas erittäin paljon kattavasta vastauksesta!

Nukahtaminen on mulla ollut aina aika vaikeaa, eikä ainakaan näin lyhyellä otannalla ole iltahiilarit auttaneet asiaa. Lisäksi treeni on lähes aina iltapäivällä, joten sekään ei vaikuta asiaan. Molemmat näistä tavoista on mulle ihan yhtä sopivia, joten vedän nyt ainakin jonkun aikaa tällä "aamulla:rasva, illalla hiilari" -systeemillä, kun kerta ehdin jo tähän vaihtaa. Mutta kiitos tosiaan, että selvensit taas asioita! :)
 
Ja sitten vielä sellainen asia kuin MIELEKKYYS... jos meinaa jotain asiaa tehdä vuoden, 10 vuotta tai lopun ikää, niin kannattaa valita se tyyli mistä tykkää enemmän, vaikka se sitten paperilla olisikin jonkun prosenttiyksikön verran vähemmän optimaalinen :)

Tämä, tämä ja vielä kerran TÄMÄ! Itse kun sisäisti tämän ja alkoi toteuttamaan, niin alkoi homma ns. pelittämään.
 
Mitä mieltä Markku siitä, että voiko menetettyä lihasmassaa saada takaisin miinuskaloreilla? Eli ollaan esim 2kk harjoittelematta ja menetetään x määrä lihasta. Aloitetaan sitten uudelleen ollen miinuskaloreilla, niin palautuuko menetetyt lihakset?
 
Pakko kompata mielekkyyttä asioiden tekemisen suhteen. Moni tuhlaa turhaa energiaa (esim. minä ennen) miettien optimaalista treenijakoa ja ruokavaliota. Aiemmin treenasin paperilla todennäköisesti viisaammalla treeniohjelmalla, mutta itse salille meno kuin siellä olokin muodostui pakkopullaksi johtaen treenien skippaamiseen ja sitä kautta totaaliseen taukoon. Tällä hetkellä menen salille ainoastaan suunnitelmana treenata tietty lihasryhmä.

Progressioon toki pyrin pääliikkeissä, mutta muuten on paljon soveltamisen varaa. Jos on laiska tai huono päivä en pakota itseäni tekemään kuin muutaman kovan sarjan kohdelihakselle. Sitä kautta treenaaminen mielekkäämpää eikä taukoja ole tullut joten kehitys "yllättäen" hyvää ja vanhat ennätykset murskattu. Mielestäni psyykkistä puolta ei yleensä oteta tarpeeksi huomioon treenaamista ajatellen. Tähän tuntuvat syyllistyvän niin personal trainerit kuin perus punttipatet itsekin.
 
Mitä mieltä Markku siitä, että voiko menetettyä lihasmassaa saada takaisin miinuskaloreilla? Eli ollaan esim 2kk harjoittelematta ja menetetään x määrä lihasta. Aloitetaan sitten uudelleen ollen miinuskaloreilla, niin palautuuko menetetyt lihakset?

Tutkimusta ei ole asiasta heittää, mutta kokemukseen perustuen sanon KYLLÄ ... mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Kaikkia menetettyjä massoja ei ole saamassa takaisin miinuksilla. Lihasmuisti siis on hyvin vahva edesauttaja "kehityksessä" mutta mihin asti se miinuksilla riittää riippuu siitä, että missä kunnossa oli + kuinka paljon menetti + kauanko oli treenaamatta. Eikä siitä mihinkään pääse että kyllä silti plussalla paremmin ne puhtaasti lihasmuistigainssitkin saa takaisin.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Voi olla, että tutkimuksella on saatu tuollainen tulos mitä kerrot, mutta sellainenkin tutkimus pitäisi päästä lukemaan kokonaan, että miten se tehtiin. Oliko kokonaiskalorit molemmilla ryhmillä samat? Oliko kokonaismakrot molemmilla ryhmilä samat? Vai pitikö low carb aamiainen vain paremmin nälkää ja se porukka söi loppupeleissä vähemmän. Keskiarvotulos noin mutta mitenkäs yksilöllinen hajonta? Saiko joku yksilö parempaa tulosta juuri toisella tapaa? Mitä ne siellä oikeasti söivät... Jos high carb aamiainen ei pitänyt nälkää niin syötiinkö siellä kaurapuuroa vai maissimuroja vai oliko se nestemäinen? Varmasti saadaan näillä eroja nälkäkontrolliin. Tehtiinkö tutkimus edes ihmisillä? Jos tehtiin niin oliko siellä sohvaperunoita vai aktiiviliikkujia... varmasti puhutaan ihan eri tason hiilariherkkyydestä näillä ryhmillä jne.
Itse asiaan ei minulla ole kantaa, mutta yllä oleva on malliesimerkki siitä miten ylipäänsä pitäisi suhtautua tieteellisiin tutkimuksiin eli kriittisesti. Tottakai tieteellisellä tutkimuksella saadaan todennäkoisemmin oikeaa ja yleistettävissä olevaa tietoa kuin mutulla tai yhden yksittäisen yksilon kokemuksella, mutta ei mikään tutkimus ole jumalan sanaa vain sen vuoksi että se on tiedettä. Niin monin asia voi mennä tutkimuksessa pieleen alkaen puhtaista huijaustutkimuksista päätyen siihen että on tehty vääriä johtopäätoksiä vaikkapa syy- ja seuraussuhteista (esim. aiheuttaako laihuus sairauksia vai sairaudet laihuutta) tai ettei ole otettu huomioon ns. väliintulevia muuttujia (klassinen esimerkki on jäätelon syonnin aiheuttama hukkumisten lisäys kun tietysti lämmin sää lisää molempia). Tuntuukin että nykyään tieteellisiin tutkimuksiin suhtaudutaan joko kritiikittä tai sitten ohitetaan ne kokonaan kun luotetaan vain siihen miltä itsestä tuntuu.
 
Voiko natutreenaaja joka tekee suht suurta volyymia ja paljon erikoistekniikoita, aiheuttaa itselleen pysyviä/hetkellisiä vahinkoja? jos ei oteta huomioon loukkaantumisia.
 
Voiko natutreenaaja joka tekee suht suurta volyymia ja paljon erikoistekniikoita, aiheuttaa itselleen pysyviä/hetkellisiä vahinkoja? jos ei oteta huomioon loukkaantumisia.

Periaatteessa KYLLÄ mutta ei se nyt yksin voluumista tai intensiivisyydestä johdu, vaan kokonaisuus siinä silloin mättää. Treenataan liian paljon, liian usein, liian kovaa, kaikkea muutakin kuin salia, syödään liian vähän, ei nukuta tarpeeksi, elämä stressaa eikä ainakaan kevennellä / palautella ikinä. Eli kyllä itsensä isompaan tai pienempään ylirasitustilaan saa ajettua, kun ei ikinä anneta palautumiselle mahdollisuutta. Silloin kyseessä aineenvaihdunnallisia, hormonaalisia yms. ongelmia ja niistä toipuminen voi kestää päiviä, kuukausia, vuosia tai ääritapauksessa joku hormonieritys voidaan kyykyttää siihen malliin, että ei ole ikinä palautumassa.

Enkä todellakaan tarkoita, että itsensä sellaiseen jamaan mitenkään helposti saa ajettua, vaan vaatii kaiken elämässä ihan päin helvettiä tekemistä pitkään... mutta on sitäkin tapahtunut. Harvoin, mutta kuitenkin mahdollista.
 
Kannattaako Markku mielestäsi ottaa maltosta vähän isompia määriä 80+ grammaa
intrahiilaria?
Koen, että tuo 80 ainakin imeytyy vielä, kun olen pikkuhiljaa määrää korottanut.
Vitargoon ei opiskelijalla oo rahaa ja se maistuukin vitun pahalle. :D
 
Kannattaako Markku mielestäsi ottaa maltosta vähän isompia määriä 80+ grammaa
intrahiilaria?
Koen, että tuo 80 ainakin imeytyy vielä, kun olen pikkuhiljaa määrää korottanut.
Vitargoon ei opiskelijalla oo rahaa ja se maistuukin vitun pahalle. :D

Jos ei ongelmaa imeytymisen kanssa niin ihan hyvin silloin maltokin sopii.
MUTTA... onko sinulla vertailukohtaa??
Moni on ollut ensin sitä mieltä, että 100g maltoa imeytyy ihan mukavasti kunnes kokeilee jotain oikeasti hyvin imeytyvää hiilihydraattia ja huomaa mikä ero siinä voi olla.

Ja on niitä nyt muitakin tehokkaasti sujuvasti ihanasti imeytyviä hiilihydraatteja kuin tuo ruotsalaisten keksimä törkeästi ylihinnoiteltu. Alkaa sanalla Osmo...
 
Morjes Markku! Parilla kyssärillä olisin sinua häirinnyt jos kerkeät vastailemaan.
Vuodenvaihteen jälkeen aloitettu ketoosidieettiä vetämään, ohjenuorana käytännössä sinun artikkelisi opit ja neuvot aiheeseen liittyen.
Paino oli lähdettäessä muistaakseni jotain 92kg paikkeilla.
7.1. 87.8kg (nesteet pois)
10.1. 86.8kg
13.1. 86.5kg
18.1. 85.8kg
24.1. 85.0kg
Kaikki siis aamupainoja ja kalorit 170pr/~25hh/loput rasva (Yht noin. 2300kc)

Näiden tietojen kautta kysymyksiin:
1. Treenaan 5krt viikossa salitreenillä. Jos ja kun painon pudotus hidastuu merkittävästi niin lähtisitkö tiputtamaan kaloreita vai lisäämään mahdollisesti pientä kävelyä/aerobista 1-2krt viikkoon päälle? (irrallaan salitreenistä)
Entä mikä on mielestäni painonpudotuksessa "alaraja" viikkotahdissa milloin kannattaa tehdä muutosta lisäämällä kulutusta / vähentämällä kaloreita?

2. Nyt pitäisi ns rasva-adaptoitumis jakso olla pian paketissa ja ajattelinkin siirtyä tästä sitten CKD tyyppiseen syklittelyyn helmikuussa ja nostaa hiilarit muutenkin sinne 40-50g paikkeille. Onko mielestäni suositeltavaa ottaa käyttöön 1krt per vk vai 1krt per 2vk tankkausykli? Tavoite kuitenkin polttaa rasvaa. Vai pitäisikö tässä vain ns. kuunnella kroppaa ja seurata treenitehoista onko tarvetta tankkaukselle?

3. En tiedä mistä johtuu mutta tuntuu että on enemmän vatsa löysällä jos vertaa aikaan ennen ketodieettiä. Tuleeko sinulle mieleen mitään mistä tämä voisi johtua? Proteiinin korkeasta määrästä?
"Offilla" oli kuitenkin prodet siellä 140-150g niin ei nyt hirveästi ole siitä noussut määrät.

Kiitos jos jaksat vastata! :oujee:
 
1. Treenaan 5krt viikossa salitreenillä. Jos ja kun painon pudotus hidastuu merkittävästi niin lähtisitkö tiputtamaan kaloreita vai lisäämään mahdollisesti pientä kävelyä/aerobista 1-2krt viikkoon päälle? (irrallaan salitreenistä)
Entä mikä on mielestäni painonpudotuksessa "alaraja" viikkotahdissa milloin kannattaa tehdä muutosta lisäämällä kulutusta / vähentämällä kaloreita?

Vähän kumpaakin. Pari satkaa kcal pois 2x aerobiset viikkoon jos niitä ei kerta vielä tule ollenkaan.
Ajantuhlauksen raja menee mielestäni tuon suuntaisissa kiloissa siinä 500g / vko kohdalla. Että jos useampaa viikkoa alkaa 400g tasolle tai alle jäämään, niin aika kiristää.

2. Nyt pitäisi ns rasva-adaptoitumis jakso olla pian paketissa ja ajattelinkin siirtyä tästä sitten CKD tyyppiseen syklittelyyn helmikuussa ja nostaa hiilarit muutenkin sinne 40-50g paikkeille. Onko mielestäni suositeltavaa ottaa käyttöön 1krt per vk vai 1krt per 2vk tankkausykli? Tavoite kuitenkin polttaa rasvaa. Vai pitäisikö tässä vain ns. kuunnella kroppaa ja seurata treenitehoista onko tarvetta tankkaukselle?

Ei nuo sinun painokilot kovin ylipainoiselta kuulosta, niin kyllä silloin voi kerran viikkoon joka viikko hh-päivän laittaa.

3. En tiedä mistä johtuu mutta tuntuu että on enemmän vatsa löysällä jos vertaa aikaan ennen ketodieettiä. Tuleeko sinulle mieleen mitään mistä tämä voisi johtua? Proteiinin korkeasta määrästä?
"Offilla" oli kuitenkin prodet siellä 140-150g niin ei nyt hirveästi ole siitä noussut määrät.

Tuskin proteiinista kun hyvä määrä tuo sitä. Todennäköisesti joku ruoka-aine siellä ei sinulle sovi... tältä pohjalta sanoa sen tarkemmin asiasta.
 
Vähän kumpaakin. Pari satkaa kcal pois 2x aerobiset viikkoon jos niitä ei kerta vielä tule ollenkaan.
Ajantuhlauksen raja menee mielestäni tuon suuntaisissa kiloissa siinä 500g / vko kohdalla. Että jos useampaa viikkoa alkaa 400g tasolle tai alle jäämään, niin aika kiristää.



Ei nuo sinun painokilot kovin ylipainoiselta kuulosta, niin kyllä silloin voi kerran viikkoon joka viikko hh-päivän laittaa.



Tuskin proteiinista kun hyvä määrä tuo sitä. Todennäköisesti joku ruoka-aine siellä ei sinulle sovi... tältä pohjalta sanoa sen tarkemmin asiasta.

Jees. Kiitos paljon vastauksista :worship:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom