En virallisia termejä muista, mutta pääpiirteittäin videolla sanottiin, että on tutkimusta, jonka mukaan "aamu:rasva, ilta:hiilarit" metodilla dieetillä jengi poltti enemmän rasvaa.
Tutkimuksia ja hutkimuksia... on tutkimuksia myös siitä, että aamulla insuliiniherkkyys on parhaimmillaan ja illalla huonoimmillaan ja niiden mukaan nimenomaan aamulla pitäisi syödä hiilaria ja illalla jättää vähemmälle. Ja on tutkimuksia siitä kuinka kalori, proteiini ja kuitumäärän ollessa sama ei hiilihydraatti vs. rasva määrillä ole mitään merkitystä. Että kyllä näitä löytyy joka lähtöön.
Voi olla, että tutkimuksella on saatu tuollainen tulos mitä kerrot, mutta sellainenkin tutkimus pitäisi päästä lukemaan kokonaan, että miten se tehtiin. Oliko kokonaiskalorit molemmilla ryhmillä samat? Oliko kokonaismakrot molemmilla ryhmilä samat? Vai pitikö low carb aamiainen vain paremmin nälkää ja se porukka söi loppupeleissä vähemmän. Keskiarvotulos noin mutta mitenkäs yksilöllinen hajonta? Saiko joku yksilö parempaa tulosta juuri toisella tapaa? Mitä ne siellä oikeasti söivät... Jos high carb aamiainen ei pitänyt nälkää niin syötiinkö siellä kaurapuuroa vai maissimuroja vai oliko se nestemäinen? Varmasti saadaan näillä eroja nälkäkontrolliin. Tehtiinkö tutkimus edes ihmisillä? Jos tehtiin niin oliko siellä sohvaperunoita vai aktiiviliikkujia... varmasti puhutaan ihan eri tason hiilariherkkyydestä näillä ryhmillä jne.
Itse olen tottunut vetämään aamulla hiilaria ja illalla rasvaa (70g pähkinää ja 3 kokonaista munaa). Tuo tuntuu itselleni hyvältä ja järkevältä, kun vertaa tähän toiseen systeemiin (jota olen tosin nyt vasta pari päivää vetänyt). Veikkaan, että vain totuttelukysymys, mutta mielestäsi on siis ihan sama, kummin päin tuon toteuttaa, jos treeni on yleensä iltapäivällä (klo 16-20) ja treenin jälkeen tulee vielä yksi lämmin ateria + iltapala?
En nyt sano, että aivan sama, vaan että lähtisin yksilötasolta liikkeelle ja asiat mitkä eniten vaikuttavat ovat vireystila ja treenin ajankohta.
Jos aamuhiilari väsyttää pirusti, niin ei ensimmäisenä jätetä pois vaan pienennetään määrää ja/tai muutetaan laatua ja/tai sorvataan aterian kokonaismakroja (rasvaa tai kuitua hidastamaan imeytymistä). Jos ne ei väsytä niin ei mitään ongelmaa... antaa mennä vaan.
Jos iltahiilari auttaa nukkumaan niin sinne niitä. Jos ei vaikutusta asiaan, niin ei sitten niin väliä.
Jos unohdetaan yksilöllinen hajonta, kun kyllähän joku vetää parhaat treeninsä paastossa jne. Joten oletusarvoisesti... jos treeni on aamupalan jälkeen niin aamuun hiilaria. Jos treeni on juuri ennen iltapalaa niin iltaan hiilaria. Jos treeni on johonkin muuhun aikaan eli alla on useampi safka tai sen jälkeen tulee useampi safka niin sitten ei niin väliä tältä kantilta katsottuna.
Ja sitten vielä sellainen asia kuin MIELEKKYYS... jos meinaa jotain asiaa tehdä vuoden, 10 vuotta tai lopun ikää, niin kannattaa valita se tyyli mistä tykkää enemmän, vaikka se sitten paperilla olisikin jonkun prosenttiyksikön verran vähemmän optimaalinen