AMMATTILAINEN Markku "Sensei" Tikka

Juuri näin. Tämän lisäksi pitää jokaisen tunnustella itse onko tämä lähestymistapa hyvä.

Antaa nyt joka tapauksessa Markun ottaa kantaa, kun asiaa kerran häneltä kysyttiin.

Tosta nyt alkajaisiksi pari lähdettä silmäiltäväksi:

I really dont think I will ever eat carbs at breakfast as long as I want to continue building muscle
Carbs for Breakfast? BIG Mistake!
Want to Lose Fat? Don't Eat Carbs for Breakfast!

Kiitti tuosta ei-hiilaria-aamiaisella-vinkistä! Nyt kokeilussa ja tuntemus on toistaiseksi ihan hyvä. Hyvä kokeilla aina uusia juttuja. Olen kokeillut myös, että ei hiilareita 2. aterialla, mikä myös tuntui oikein hyvältä. En kannata minimihiilaridieettejä, mutta minulla kun hiilari ei imeydy aina parhaiten, tuntuu hiilarien jättäminen välistä aterialla tai parilla oikein hyvältä.

Olin aluksi innoissani hommasta, mutta nyt mun pitää tarkkailla tilannetta, koska alkaa itse asiassa tuntumaan siltä että on paljon vähemmän nälkä ylipäätään. En osaa sanoa vielä, onko hyvä juttu. Ei saa mennä liian vähäisillä kaloreilla kuitenkaan. Eilen oli hieman voimat kateissa myös treenissä, mutta voi johtua yleisestä painon putoamisesta.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Oli mukavaa lukea naisille suunnattua tekstiä. Kirjoitus painottui lihasmassan kasvatukseen, olisiko mahdollista saada joskus samaista settiä voiman kasvatuksen osalta? Eräällä naisvalmennettavallasi ainakin tulokset nousee mukavasti, joten lienee valmennusosaaminen silläkin osa-alueella kohdillaan ;)

Ei ollenkaan hassumpi idea artikkelin aiheeksi.

Joskin täytyy sanoa voimanaisten eduksi, että yleisesti ottaen koko mind-setti on jo valmiiksi paremmalla mallilla, kuin salimimmeillä noin yleisesti, koska se on ikäänkuin sanomattakin selvää, että ainoa tapa saada voimaa on kasvattaa niitä rautoja. Syömisten puolelle ongelmat sitten usein menee varsinkin, kun pyritään painoluokassa pysymään, koska silloin herkästi syödään liian vähän, kun voisi aktiivisemmin hakea sitä suurempaa ruokamäärää mihin vielä saa aineenvaihdunnan sopeutumaan ilman, että paino kuitenkaan nousee rajan yli, koska silloin treeni kulkisi paljon paremmin ja voimakehitys olisi nopeampaa.
 
Ei ollenkaan hassumpi idea artikkelin aiheeksi.

Joskin täytyy sanoa voimanaisten eduksi, että yleisesti ottaen koko mind-setti on jo valmiiksi paremmalla mallilla, kuin salimimmeillä noin yleisesti, koska se on ikäänkuin sanomattakin selvää, että ainoa tapa saada voimaa on kasvattaa niitä rautoja. Syömisten puolelle ongelmat sitten usein menee varsinkin, kun pyritään painoluokassa pysymään, koska silloin herkästi syödään liian vähän, kun voisi aktiivisemmin hakea sitä suurempaa ruokamäärää mihin vielä saa aineenvaihdunnan sopeutumaan ilman, että paino kuitenkaan nousee rajan yli, koska silloin treeni kulkisi paljon paremmin ja voimakehitys olisi nopeampaa.


Voitko kertoa, miten tämä ruokamäärän kasvattaminen käytännössä kannattaa toteuttaa?
 
Pikkuhiljaa.

Kysymys taidettiin osoittaa Markulle.

Itseänikin kiinnostaisi kuulla joku rautalankaesimerkki siitä kaloreiden nostamisesta ja metabolian kehittämisestä bulkilla. Toki nämäkin riippuu paljon henkilöstä, mutta jos nyt ollaan vaikka 6kk bulkilla, niin millä tavoin Markku lähtisi nostattamaan kaloreita keskimäärin, kun tavoitteena ei ole keskivartalon rasvakertymän, vaan aineenvaihdunnan kehittäminen?

En tiedä, menenkö liian syvälle metsään ja perse edellä puuhun, mutta lähdettäessä bulkille ne voimatasot nousee viikko viikolta, jolloin joka viikko myös kulutus nousee. Esim. jos nyt vaikka 6vk putkeen voidaan laittaa siihen 5x5 sarjaan 2,5kg lisää, niin kulutuskin kipuaa ylöspäin. Millä tavoin tämä pitäisi konkreettisesti huomioida ruokavaliossaan? Eli joka viikko sitten laittaa hiukan enemmän riisiä treenin jälkeen vaiko mennä sillä bulkin alussa määritellyllä muutaman satkun plussalla pitempään?

Tähän asti olen mennyt noin 4-5vk tasakaloreilla, voimatasojen toki noustessa ja sitten tehnyt noin 50-100kcalin nousun ilman kondiksen tuhoamista. Toki pattikaan ei päättömästi kasva, eikä vaa'an viisarikaan pompi ihan kauheella tahdilla ylöspäin. Ehkä 1kg/kk.

Pahoitteluni, jos kysymys on tyhmä, mutta mitä voit odottaa kysyjältä, joka ei itsekään ole järin viisas.
 
Mitä mieltä Markku on kaloreiden syklityksestä. Esim 2kk +500kcal ja 1kk -500kcal. Tavoitteena dietin jälkeen maltillinen bulkki ja ei kireänä mutta sheipissä pysyminen. Mitä mieltä myös harjoittelun jaksottamisesta viikkoihin esim. Viikko voimapainotteista 2-jakoista ja viikko volyymipainotteista 3 tai 4-jakoista? Tavoitteena ei siis ole voiman tai lihaksen täydellinen optimointi vaan edes semi järkevä treenaus ja kalorit.
 
Mitä mieltä olit tämän vuoden mr.olympiasta? Tarkoitan raskasta sarjaa

Ukot on kemiaa ja genetiikkaa ja niin sanotut kilpailut politiikkaa ja erotiikkaa... Ei herätä oikein mitään tunteita :)
Kuka vaan kolmesta parhaasta voisi kuntonsa puolesta voittaa eikä mitään oikeusmurhaa tapahtuisi... ja nehän siis oli Heath, Greene ja Wolf (ja missä järjestyksessä on vain yksilön mielipiteestä kiinni) Rhodenilla on kiva malli, mutta liian pieni tuohon line-uppiin enkä hänen 3. sijaa oikein käsittänyt. Lisäksi noista kolmestakin jokainen on jo aikaisemmin esittänyt kovempaa kondista, niin ei tämä olympia tarjonnut niiltä osin edes mitään uutta. Big Ramyn odotin saavan jotain hauskaa aikaan, kun on niin iso mörkö keneen tahansa verrattuna, mutta nyt ihan liian pehmeän näköinen.

Voitko kertoa, miten tämä ruokamäärän kasvattaminen käytännössä kannattaa toteuttaa?

Itseänikin kiinnostaisi kuulla joku rautalankaesimerkki siitä kaloreiden nostamisesta ja metabolian kehittämisestä bulkilla. Toki nämäkin riippuu paljon henkilöstä, mutta jos nyt ollaan vaikka 6kk bulkilla, niin millä tavoin Markku lähtisi nostattamaan kaloreita keskimäärin, kun tavoitteena ei ole keskivartalon rasvakertymän, vaan aineenvaihdunnan kehittäminen?

En tiedä, menenkö liian syvälle metsään ja perse edellä puuhun, mutta lähdettäessä bulkille ne voimatasot nousee viikko viikolta, jolloin joka viikko myös kulutus nousee. Esim. jos nyt vaikka 6vk putkeen voidaan laittaa siihen 5x5 sarjaan 2,5kg lisää, niin kulutuskin kipuaa ylöspäin. Millä tavoin tämä pitäisi konkreettisesti huomioida ruokavaliossaan? Eli joka viikko sitten laittaa hiukan enemmän riisiä treenin jälkeen vaiko mennä sillä bulkin alussa määritellyllä muutaman satkun plussalla pitempään?

Tähän asti olen mennyt noin 4-5vk tasakaloreilla, voimatasojen toki noustessa ja sitten tehnyt noin 50-100kcalin nousun ilman kondiksen tuhoamista. Toki pattikaan ei päättömästi kasva, eikä vaa'an viisarikaan pompi ihan kauheella tahdilla ylöspäin. Ehkä 1kg/kk.

Käytännössä menee niin, että ensin aloitetaan hieman liian pienistä kaloreista ja sitten toteutetaan tiettyä rutiinia / ruokavaliota aivan helvetin tarkkaan, koska kalorimäärää nostetaan noin 100kcal kerralla aina silloin kun paino muuten lakkaa nousemasta. Nosto tapahtuu pääosin hiilareista ja toissijaisesti rasvasta... proteiinit pitää olla jo valmiksi kohdallaan eikä rasvaakaan liian vähää saa olla.

Ruokamäärän nosto tehdään täysin painoseurannan perusteella. Jos paino nousee, niin ruokaa ei lisätä. Sitten kun paino ei muutamaan viikkoon nouse ollenkaan, niin sitten sitä lisätään. Voimatasojen kehitys tms. ei kulutuksen / aineenvaihdunnan kehitykseen liity mitenkää. Minkäänlaista etukäteissuunnitelmaa ei voi tehdä, kuten että kalorien nosto tapahtuu kahden tai neljän tms. viikon välein, vaan se tapahtuu vain ja ainoastaan painoseurannan perusteella, koska aineenvaihdunnan kehitystä ei pysty ennustamaan mitenkään.

Jos paino nousee jonkun noston jälkeen liian nopeasti, niin sitten otetaan takapakkia ja jäädään joko edelliseen ruokamäärään tai otetaankin pienempi nosto. Ja se pitää muistaa, että (useimmiten) paino kyllä sitä ruokamäärän nostoa seuraavalla viikolla nousee koska elimistön ruokamassa ja nestemassa nousevat. Vasta ne pari seuraavaa viikkoa näyttää paremmin, että mitä jatkossa on odotettavissa.

Tätä kun tekee tarkkaan ja tarpeeksi kauan, niin kyllä ennemmin tai myöhemmin löytyy joku taso mihin aineenvaihdunta ei enää totu vaan nousu jatkuu... ja se on se taso mille painoluokkaisen urheilijan ei pidä enää mennä / jäädä. Jos tässä koko prosessissa ehtii tulla kilo tai pari ylimääräistä, niin sen nyt saa poltettua ihan parissa - kolmessa viikossa pois ja se aika rajuillakaan miinuksilla ei vielä ehdi tekemään aineenvaihdunnalle mitään.

Se mikä tästä tekee vaikeaa ja miksi harva tekee / pystyy tähän on ihan vaan se, että todella vaatii kisadieettimäisen motivaation syömistensä tarkkailuun. Jos syömiset muutenkin heittelee jotain satoja kaloreita suuntaan tai toiseen, niin ei siellä silloin se yksi 100kcal lisää mitään meinaa. Tämä todella täytyy tehdä tarkkaan ja hitaasti.

Periaatteessa tämä on ihan sama juttu kuin "reverse diet". Aineenvaihduntansa tason saa kyllä nostettua isommillakin harppauksilla ruokamäärässä, mutta silloin tulee rasvaakin, kun aineenvaihdunnalla menee hetki että pääsee mukaan siihen uuteen korkeampaan kalorimäärään. Ja sitten kun ollaan ihan rajoilla, että mikä on ylläpitokulutus ja millä paino nousee, niin aineenvaihdunnan sopeuttaminen ei ole enää ihan itsestään selvää.

Jos silloin nostaa kcal-määrää esim. 200kcal niin paino voi jatkaa nousuaan vaikka 6kk kunnes tasaantuu eikä tuo ruokamäärä enää riitä painon nousemiseen... jos taas nostaa 100kcal ensin niin paino nousee vain 1kk ja sitten tasaantuu... ja jos sitten nostaa toisen 100kcal, niin taas paino nousee vain 1kk ja sitten taas tasaantuu... eli vaikka nosto on sama määrä, niin jälkimmäinen tapa sopeuttaa aineenvaihdunnan kun taas ensin mainittu ei sitä samalla tapaa tee. (en tiedä itsekään miksi se näin menee, mutta kokemus on tämän osoittanut kerta toisensa jälkeen)

Mitä mieltä Markku on kaloreiden syklityksestä. Esim 2kk +500kcal ja 1kk -500kcal. Tavoitteena dietin jälkeen maltillinen bulkki ja ei kireänä mutta sheipissä pysyminen. Mitä mieltä myös harjoittelun jaksottamisesta viikkoihin esim. Viikko voimapainotteista 2-jakoista ja viikko volyymipainotteista 3 tai 4-jakoista? Tavoitteena ei siis ole voiman tai lihaksen täydellinen optimointi vaan edes semi järkevä treenaus ja kalorit.

Ei ole pitkä aika kun kalorisyklittelystä juuri oli tässä ketjussa juttua... muutama sivu taaksepäin löytyy siis pitempää vastausta. Mutta minun näkemykseni on, että ajoittainen miinustelu on ihan ok paino/kireyskontrollina, mutta kehitykseen se ei tuo mitään hyötyä enkä ole syklittelyn kannattaja. Minä tekisin tuonkin 2kk +500 / 1kk -500 että olisin koko 3kk +170kcal niin siinähän ollaan koko ajan plussan puolella mutta vaan maltillisemmin (kokonaisplussan määrähän on sama).

Tuon tyypin viikkovaihtelu on yksi tapaa toteuttaa harjoittelun periodisointia... voimaa/voluumia voi jaksottaa saman treenin sisällä, saman viikon sisällä, viikko viikolta... kaikki ne on erilaisia ja toimii. Omista tavoitteista ja lähtökohdista riippuu, että mikä toimii parhaiten eikä vaihtelu tässäkään asiassa huonoksi ole.
 
puhutaan, että jotkut ihmiset on hiilariherkkiä. tarkoittanee, että lihoo hiilareista herkästi? miten tämmöisen ihmisen tulisi sitten toteuttaa ruokavaliota esim. bulkilla ja dietillä? rasvoillako silloin pelataan?
 
puhutaan, että jotkut ihmiset on hiilariherkkiä. tarkoittanee, että lihoo hiilareista herkästi? miten tämmöisen ihmisen tulisi sitten toteuttaa ruokavaliota esim. bulkilla ja dietillä? rasvoillako silloin pelataan?

Juuri niin... jos ei hiilarit isoissa määrin sovi oli syy sitten mikä tahansa (glukoosinotto, entsyymitoiminta, ruuansulatusongelmat ym.), niin toinen varsinainen energiaravintoaine eli rasva on se millä energiamäärää kontrolloidaan sen mukaan onko tarkoitus nostaa vai pudottaa painoa. Minä suosittelen näissä salihommissa asian ajattelemaan siten, että proteiini on rakennusainetta ja hiilarit sekä rasvat on polttoainetta mistä energia otetaan. Proteiinia ei siis suoranaisesti energiasyistä syödä, vaan se laitetaan sille tasolle missä sen pitää lihasmassatavoitteita ajatellen olla eli yleensä tarkoittaa noin 2½g / kehonpainokg.

Toki hiilarit lihasmassan kannalta tehokkaampi polttoaine on kuin rasva, joten vaikka ne ei suurissa määrin sopisi, niin kyllä määrän on silti hyvä olla "niin korkea kuin mahdollista" ... kaikilla se "mahdollisimman korkea" taso vain ei ole sitten kovinkaan suuri määrä.
 
Lihastohtori Juha Hulmin blogissa julkaistu kirjoittamani ojentaja-treeniä käsittelevä artikkeli...

Ojentajat kasvuun treenaamalla ? Tikka | Lihastohtori

"Edellisellä kerralla, kun Lihastohtorin blogiin kirjoittelin, oli jutun aiheena hauisten ja muiden kyynärvarren koukistajien treenaaminen. Tällä kertaa ympyrä sulkeutuu, sillä käsittelemme nyt olkavarren ympärysmitasta pääosin vastaavan toisen lihasryhmän eli kolmipäisen olkalihaksen (triceps brachii) harjoittamista… tutummin puhutaan ihan vaan ojentajalihaksista eli ojentajista. Tässä artikkelissa kerron mm. ojentajalihasten anatomiasta ja toiminnasta sekä miten niitä nyt sitten käytännössä on hyvä salilla harjoittaa..."
 
Mitä mieltä olet maitotuotteiden käytöstä bodarin ruokavaliossa? Ymmärrän että laktoosi on maitosokeria, eli ei mikään paras hiilarin lähde mutta entäs laktoosittomat tuotteet? Eripuolilla on ollut juttua, että pastöroidun maidon käyttö on hyvinkin haitallista.

Ja kiitos vastauksista, tosi hyvä ketju!
 
Laitetaas jokunen:

- Onko totta, että leusiini laskee insuliiniherkkyyttä? Onko merkityks huomattava?

- Näetkö suurtakaan hyötyä napsia leusiinia sen 3g aterioiden yhteydessä päivittäin vai löytyykö poolista sitä riittävästi, jos nyt kuitenkin syö päivittäin sen 2.5g/kg proteiinia herasta, maitotuotteista, lihasta ja kananmunista.

- Eihän ne iltahiilarit mene vyötärölle, mutta kuinka merkittävästi se heikentää kasvuhormonin "tuotantoa" unen aikana, jos nyt vaikka 1/7 päivän hiilareista tulee viimeisellä aterialla? Haittaako rasva kasvuhormonin eritystä? Kannattaako syödä pelkkää hidasta proteiinia? Onko hyödyllisempää olla vain ressaamatta koko asiasta?

- Miten näitä kuntopiirityyppisiä metabolisia harjoitteita kannattaisi sijoittaa, jos dieetillä tehdään salilla esim. 2-jakoista? Irrallaan treenistä esim. ennen tai jälkeen "päätreeniä" vai treenin päälle? Välipäivät nyt luultavasti kannattaa ottaa levon kannalta?
 
Mitä mieltä olet maitotuotteiden käytöstä bodarin ruokavaliossa? Ymmärrän että laktoosi on maitosokeria, eli ei mikään paras hiilarin lähde mutta entäs laktoosittomat tuotteet? Eripuolilla on ollut juttua, että pastöroidun maidon käyttö on hyvinkin haitallista.

Erittäin laadukasta proteiinia ja jos pakki ei pistä hanttiin laktoosin suhteen niin mikäpä sitä syödessä. Ja jos tulee ongelmia laktoosin kanssa niin sitä varten on sitten laktoosittomat ja hyla-tuotteet. Ei laktoosi mikään kummoinen hiilari ole laadultaan, mutta ei kai kukaan maitotuotteita niiden hiilareiden takia syökään. Toki sellaisiakin ruoka-allergioita on olemassa, että edes laktoosittomat ei sovi, mutta sama pätee kaikkiin ruokiin... kyllä jokaisella ruoka-aineelle joku on allerginen.

Suoraan sanottuna en oikein perusta näistä "ruokahysterioista" mitä nykyään media saa aikaan milloin mistäkin...

- Onko totta, että leusiini laskee insuliiniherkkyyttä? Onko merkityks huomattava?

Minä ainakin elän siinä uskossa, että leusiini LISÄÄ insuliiniherkkyyttä :)

- Näetkö suurtakaan hyötyä napsia leusiinia sen 3g aterioiden yhteydessä päivittäin vai löytyykö poolista sitä riittävästi, jos nyt kuitenkin syö päivittäin sen 2.5g/kg proteiinia herasta, maitotuotteista, lihasta ja kananmunista.

Jos aterian proteiineista ei muutoin saa riittävästi leusiinia proteiinisynteesin maksimointiin (mikä taitaa olla noin 3g) niin sitten muutama gramma sitä aterian yhteydessä on hyödyllistä.
Mutta vahvasti menee kyllä hifistelyn puolelle.
Päivän kokonaismäärä on tärkeä tekijä proteiinissa, mutta myös se että maksimoiko yksittäinen proteiiniannos (mikä yleensä tarkoittaa ateriaa) sen vai eikö.

- Eihän ne iltahiilarit mene vyötärölle, mutta kuinka merkittävästi se heikentää kasvuhormonin "tuotantoa" unen aikana, jos nyt vaikka 1/7 päivän hiilareista tulee viimeisellä aterialla? Haittaako rasva kasvuhormonin eritystä? Kannattaako syödä pelkkää hidasta proteiinia? Onko hyödyllisempää olla vain ressaamatta koko asiasta?

Kaikki ylimääräinen menee vyötärölle... ihan sama mistä ja mihin aikaan se tulee. Ei käytännön merkitystä kasvuhormonin tuotantoon. Kasvuhormoni ei ole aikuiselle anabolinen hormoni... ei ainakaan niissä annoksissa mitä naturaali tuotanto on.
Kaikki syöminen "haittaa" kasvuhormonin tuotantoa... korkein kasvuhormonin tuotanto on paastotilassa... jokainen voi sitten ihan itse miettiä kuinka hyvä olotila paasto noin muuten esim. lihaskasvua ajatellen on.

Ei kannata stressata... kortisoli nollaa testosteronia :)

- Miten näitä kuntopiirityyppisiä metabolisia harjoitteita kannattaisi sijoittaa, jos dieetillä tehdään salilla esim. 2-jakoista? Irrallaan treenistä esim. ennen tai jälkeen "päätreeniä" vai treenin päälle? Välipäivät nyt luultavasti kannattaa ottaa levon kannalta?

Paras vaihtoehto on tottakai ihan erikseen "normaalista" salitreenistä.
Toiseksi paras vaihtoehto on tehdä treenin perään.
Ennen "päätreeniä" sellaista ei pidä tehdä.

Kunhan 1 tai 2 lepopäivää löytyy viikosta, niin muuten saa touhuta aika vapaasti paljonkin...
 
Näytät omissa treeneissä tekevän jonkin verran lankkupenkkiä. Itsellä selkeää ojentajapuolen heikkoutta kun 10cm lankulta kapealla otteella nousee about samoja rautoja kun täysirataisessa (leveässä) penkissä. Otatko mielummin stopilla alhaalla vai ilman stoppia? Vai onko vaihtelu paras tässäkin? Tavoitteena siis lisää romua penkkiin.
 
Näytät omissa treeneissä tekevän jonkin verran lankkupenkkiä. Itsellä selkeää ojentajapuolen heikkoutta kun 10cm lankulta kapealla otteella nousee about samoja rautoja kun täysirataisessa (leveässä) penkissä. Otatko mielummin stopilla alhaalla vai ilman stoppia? Vai onko vaihtelu paras tässäkin? Tavoitteena siis lisää romua penkkiin.

Vaihtelu kannattaa, mutta lankkupenkkiin paussi sopii tosi hyvin, koska lankkujen päälle tanko on vielä tavallista parempi pysäyttää, joten useimmiten tulee tehtyä stopilla.
 
Joku jossain vaiheessa jotain kokkausvideoita toivoi, niin ihan sitä ei ole tarjolla, mutta ruokaresepti kuvilla ja tekstillä löytyisi...

Blogissa on ollut hieman hiljaisempaa viimeiset pari viikkoa, koska olen pyöritellyt uusia ajatuksia sen kehittämiseksi ja nyt polkaistaan käyntiin "Sensei Chef" sarja, jossa tullaan esittelemään erilaisia hyväksi havaittuja ja helppoja reseptejä arkeen sekä juhlaan.

Reseptit mitä tulen esittelemään ovat sellaisia, joista osa tekee dieetin suorittamisen mukavammaksi ja osa taas massakauden ylisyömisestä helpompaa tai ovat muuten vaan hyvää, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa.

Aloitetaan "lohikakkusilla" jotka sopivat hyvin esim. juhliin tarjottavaksi perinteisiä kinkkupasteijoita terveellisempänä vaihtoehtona ja myös vähähiilihydraattiseen ruokavalioon... ja toki ne yksinkin syötynä hyvältä maistuu.

Resepti löytyy blogista... Markku Tikka - The Blog: Sensei Chef - Lohikakkuset
 
Mitkäs ovat Markun suosituksia palautusjuoman malton korvaajaksi/korvaajiksi?
Edit. Lisäkysymyksenä vielä, että jonkin verran ollut vääntöä siitä kumpi on parempi palkkariin maltodekstriini vai dekstroosi.
Mikä on sinun kantasi tähän?
 
Mitä Sensei tuumaa kun pitäisi saada kaloreita enemmän nassuun? Kuidun määrä on jo aika korkea. Kasviksia menee puoli kiloa päivässä ja makaronia 400g pusseja 2 kpl kolmeen päivään. Lisäksi treenin ympärillä maltoa ja instant oats jauhoja joka päivä. Eli siis toisin sanoen "puhdasta" ruokaa menee ihan perkeleesti. Olenkin nyt jo käyttänyt karkkia lähes päivittäin apuna :face: Tämä alkaa mm. haitata hammasterveyttä ennen pitkää ja muutenkin ylenmääräinen sakkaroosin -> fruktoosin kiskominen ei ilmeisesti ole kovin tervettä. Olen nyt lisännyt rasvaa joka on ollut tähän asti riittävällä tasolla, hiilareiden ollessa hyvin korkealla.

Tästä muotoiltu karkea kysymys: suositteletko sakkaroosin vai rasvan lisäämistä jatkossa?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom