En ota kantaa mihinkään muuhun kuin väitteeseen, että uskonto esti tieteen harjoittamisen keskiajalla.
Väite täytysi määritellä kunnolla, jotta se olisi järkevä. Ei tiedettä minkäänlaisena universaalina ilmiönä, sellaisena kuin me nyt sen tunnemme, ole olemassa. Ei keskiajalla ollut ajatusta tieteestä sellaisena kuin me sen ymmärrämme, eikä ketään, ketä voisimme sanoa puhtaasti tieteenharjoittajaksi sellaisena kuin me tieteenharjoittajat käsitämme. Toki kaikenlaista tutkittiin myös keskiajalla, myös kirkon suojeluksessa.
Ei kirkko ollut mitenkään "tiede"vihamielistä varsinaisesti. Toki välillisesti se esti uusien ideoiden esittämisen ja kehittämisen jossakin määrin pitäytyessään dogmaattisesti kiinni tietyissä maailmankuvallisissa väitteissä.
Keskiajalla ei ollut olemassa käsitteitä, matemaattisia malleja ja tutkimusresursseja - ei konkretiaa eikä ajatuksia - joilla nykyisen kaltaista tiedettä olisi voitu tehdä. Ei ihminen olisi käynyt kuussa 1700-luvulla, vaikka kirkkoa ei ikinä laajamittaisena instuutiona olisi ollutkaan.
Syvin kaikista väärinkäsityksistä on, että tiede etenisi aivan kertakaikkisen kumuloituvasti ja lineaarisesti (kuten kuvaaja yllä antaa ymmärtää). Kuvaajassa antiikin aikana kertyi perintö, joka romahtaa keskiajalla ja alkaa kertyä uudelleen. Bullshit. Kirkko piti yllä antiikin tietoperintöä (samoin kuin islamilainen - uskonnollinen - maailma). Itse asiassa tieteen vallankumous, jos sellaista oli, perustui nimenomaa antiikin perinnön hylkäämiseen.
Summa summarum: Ei antiikista keskiajalle säilynyt mitään nykyisten kaltaisten tieteentekijöiden porukkaa laboratorioineen ja tilastollisine menetelmineen, jonka kimppuun kirkko sitten hyökkäsi polttamalla labrat ja tuhoamalla tietokoneet. Ei kirkon ja tieteen suhdetta keskiajalla näin voi kuvata. KESKIAJALLA EI OLLUT TIEDETTÄ SELLAISENA KUIN ME SEN TUNNEMME, eikä silloisen maailmanmenon takia voinutkaan olla. Jos jotain nykyiseen edes jossain määrin olemassa ollutta tieteellistä toimintaa oli, se oli uskonnon piirissä, sillä uskonto oli ainoa instituutio, jolla oli resursseja tutkimustyöhön.
Vaikka uskonnoissa onkin paljon pahaa, älkää silti syyttäkö nykyistä paavia siitä, ettette pääse matkustamaan Marsiin kesälomalle.