- Liittynyt
- 27.3.2005
- Viestejä
- 2 343
Taas pitää jakaa hieman ajatuksia Jehovan todistajista, kun rupeaa tuo veri kiehumaan taas kohtalaisesti. Törmäsin sattumalta erääseen heidän kirjaseensa, joka on suunnattu nuorille. Jehovan todistajat ovat viime aikoina pyörineet lapsen seksuaalisissa hyväksikäyttöskandaaleissa yhä uudestaan, ja jatkuvasti uusia tapauksia pompsahtaa esiin. Veljesseura.orgin sivulla sitten huomasin tekstin, joka on kerta kaikkiaan pöyristyttävää luettavaa. Laitetaan teksti tähänkin:
Kysymys kuuluukin, missä ovat ohjeet ilmoittaa hyväksikäytöstä poliisille ja lääkärille? Miksi vitussa teksti kehoittaa kertomaan seurakunnan vanhimmille, mutta ei poliisille? On päivän selvää, että kyseisen tekstin kirjoittaja ei ole mikään psykologi tai minkäänalan viranomainen. Tekstillä pyritään hellävaraisesti johdattelemaan siihen, että raiskattu ei ehkä tekisikään ilmoitusta viranomaisille, vaan ainoastaan seurakunnan vanhimmille. Jos raiskaaja on seurakuntalainen, niin asia ei ehkä koskaan tule viranomaisten tietoon.
Aivan uskomaton teksti. Alan olla pikku hiljaa vakuuttunut, että Vartiotorniseuran edustama uskonto on puhtaasti paha.
Vielä video samasta asiasta:
32. luku
Miten voin suojella itseäni seksuaalisilta hyväksikäyttäjiltä?
Joka vuosi miljoonia ihmisiä raiskataan tai kohdellaan muulla tavoin seksuaalisesti kaltoin, ja tutkimusten mukaan uhrit ovat etupäässä nuoria. Esimerkiksi Yhdysvalloissa arviolta puolet raiskatuista on alle 18-vuotiaita. Koska hyväksikäyttö on näin yleistä, sinun on tärkeää pysähtyä miettimään tätä asiaa.
”Hän tarttui minuun ja paiskasi minut maahan ennen kuin tajusin, mitä tapahtui. Koetin kaikin keinoin taistella vastaan. – – Yritin huutaa, mutta en saanut ääntä tulemaan. Tyrkin, potkin, löin ja raavin. Ja silloin tunsin puukon viiltävän ihoani. Menin aivan hervottomaksi.” (Annette)
SEKSUAALISIA hyväksikäyttäjiä on nykyään todella paljon, ja heidän hyökkäyksensä kohdistuvat usein nuoriin. Joidenkin nuorten kimppuun käy joku tuntematon. Juuri näin kävi Annettelle. Toisinaan taas ahdistelija on joku naapuri. Esimerkiksi Natalie oli vasta kymmenvuotias, kun eräs lähellä asuva teini-ikäinen poika käytti häntä hyväkseen. ”Olin niin peloissani ja häpeissäni, etten ensin kertonut siitä kenellekään”, hän sanoo.
Monia nuoria on ahdistellut seksuaalisesti joku perheenjäsen. ”Isäni alkoi käyttää minua hyväkseen, kun olin 5-vuotias, ja sitä jatkui siihen asti kun olin 12”, kertoo Carmen-niminen nainen. ”Viimein 20-vuotiaana puhuin asiasta hänelle. Hän sanoi olevansa pahoillaan, mutta muutaman kuukauden kuluttua hän ajoi minut pois kotoa.”
Nykyään on järkyttävän yleistä, että hyväksikäyttöön syyllistyy naapuri, ystävä, sukulainen tai perheenjäsen.* Lasten riisto ja väkivaltainen kohtelu ei kuitenkaan ole mitään uutta. Tällaisia hirvittäviä asioita tapahtui jo Raamatun aikoina. (Joel 3:3; Matteus 2:16.) Elämme nykyään kriittisiä aikoja. Monet ovat ”vailla luonnollista kiintymystä”, ja on aivan tavallista, että tyttöjä (ja jopa poikia) riistetään seksuaalisesti. (2. Timoteukselle 3:1–3.) Vaikka mitkään varotoimet eivät takaakaan turvallisuuttasi, voit tehdä paljon itsesi suojelemiseksi. Harkitse seuraavia neuvoja.
Ole valpas. Kun liikut ulkona, sinun täytyy olla selvillä siitä, mitä tapahtuu edessäsi, takanasi ja sivuillasi. Jotkin alueet ovat tunnetusti vaarallisia, varsinkin ilta- ja yöaikaan. Jos suinkin mahdollista, älä mene noille alueille, ainakaan yksin. (Sananlaskut 27:12.)
Älä anna ristiriitaisia viestejä. Älä flirttaile tai pukeudu kiihottavasti, koska silloin saattaisit viestittää, että olet kiinnostunut seksistä tai ettet ainakaan vastusta sitä (1. Timoteukselle 2:9, 10).
Puhu rajoista. Jos seurustelet, keskustele kumppanisi kanssa siitä, millainen käytös on sopivaa ja millainen ei.* Kun olette asettaneet rajat, karta riskialttiita tilanteita, joissa voisit joutua seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. (Sananlaskut 13:10.)
Sano suoraan. Ei ole väärin sanoa napakasti: ”Älä tee noin!” tai: ”Näpit irti!” Älä vaikene siksi, että pelkäät menettäväsi poikaystäväsi. Jos hän tämän vuoksi päättää suhteen, hän ei ole sinun arvoisesi! Ansaitset kunnon miehen, joka kunnioittaa kehoasi ja periaatteitasi.*
Ole varovainen internetissä. Älä koskaan jakele henkilökohtaisia tietojasi tai kuvia, jotka paljastavat olinpaikkasi.* Jos saat eroottisen viestin, yleensä on parasta olla vastaamatta siihen. Hiljaisuuden muuri pysäyttää useimmat nettiahdistelijat.
Edellä mainittujen neuvojen noudattaminen voi auttaa sinua suojautumaan hyökkäyksiltä (Sananlaskut 22:3). Voi kuitenkin olla, ettet pysty välttämään kaikkia vaarallisia tilanteita. Ehkä et esimerkiksi voi aina liikkua jonkun toisen kanssa tai välttää pahamaineisia alueita. Saatat jopa asua vaarallisella alueella.
Olet kenties oppinut kantapään kautta, että jotain ikävää voi tapahtua, vaikka kuinka yrität välttää vaikeuksia. Edellä mainitun Anneten tavoin sinut on voitu yllättää ja vastarintasi nujertaa. Tai sinua on Carmenin tavoin voitu käyttää hyväksi lapsena, jolloin et pystynyt hallitsemaan tilannetta – tai et edes täysin ymmärtänyt, mitä tapahtui. Miten voit käsitellä syyllisyydentunteita, jotka yleensä piinaavat hyväksikäytettyjä?
Syyllisyydentunteet
Annette tuntee edelleen syyllisyyttä tapahtuneesta. ”Olen itseni pahin vihollinen”, hän sanoo. ”Kelaan yhä uudestaan tuon illan tapahtumia. Minusta tuntuu, että minun olisi pitänyt yrittää rimpuilla vastaan vielä kovemmin. Puukoniskun jälkeen lamaannuin pelosta. En kyennyt tekemään enempää, mutta minusta tuntuu, että minun olisi pitänyt.”
Myös Natalie kamppailee syyllisyydentunteiden kanssa. ”Minun ei olisi pitänyt olla niin luottavainen”, hän sanoo. ”Vanhempani olivat käskeneet siskoani ja minua pysymään aina yhdessä, kun leikimme ulkona, mutten totellut. Siksi minusta tuntuu, että annoin naapurinpojalle tilaisuuden vahingoittaa minua. Perheemme on joutunut kärsimään kovasti, ja koen, että se on minun syytäni. Tämä on minulle kaikkein raskainta.”
Jos sinulla on Anneten ja Natalien tavoin syyllisyydentunteita, miten voit käsitellä niitä? Ensinnäkin yritä pitää päällimmäisenä mielessäsi, että jos sinut on raiskattu, sinä et ollut halukas seksiin. Jotkut saattavat vähätellä asiaa sanomalla, että ”pojat ovat poikia” ja että raiskauksen uhrit itse kerjäsivät sitä. Kukaan ei kuitenkaan ansaitse tulla raiskatuksi. Jos sinä olet joutunut tämän inhottavan teon uhriksi, se ei ollut sinun syytäsi!
Sanat ”se ei ollut sinun syytäsi” on helppo lukea, mutta niihin voi olla vaikea uskoa. Jotkut pitävät asian sisällään, ja syyllisyys ja muut negatiiviset tunteet raastavat heidän mieltään. Mutta kuka hyötyy eniten siitä, että asiasta ei puhuta – sinä vai hyväksikäyttäjä? On oman etusi mukaista, että harkitset toista vaihtoehtoa.
Kerro tapahtuneesta
Raamatussa kerrotaan, että ollessaan rajun tunnekuohun vallassa vanhurskas Job sanoi: ”Tahdon purkaa itseäni koskevat huoleni. Tahdon puhua sieluni katkeruudessa!” (Job 10:1.) Sinun kannattaa tehdä samoin. Kun puhut raiskauksesta jollekin luotettavalle ihmiselle, pystyt ehkä aikanaan hyväksymään tapahtuneen ja ahdistuksesi voi helpottaa.
Jos olet kristitty, sinun on tärkeää kertoa seurakunnan vanhimmille, että olet joutunut raiskauksen uhriksi. Rakkaudellisten paimenien lohduttavat sanat voivat saada sinut vakuuttumaan siitä, ettei toisen ihmisen synti ole tehnyt sinua likaiseksi. Annette koki tämän. Hän sanoo: ”Kerroin asiasta hyvälle ystävälleni, ja hän kehotti minua puhumaan parille seurakuntani vanhimmalle. Olen iloinen, että tein niin. He keskustelivat kanssani useita kertoja ja sanoivat minulle juuri sen, mitä minun oli tarpeen kuulla: tapahtunut ei ollut minun syytäni. Olin täysin syytön.”
Kun puhut asiasta ja kerrot tunteistasi, suuttumus ja katkeruus eivät ala jäytää mieltäsi (Psalmit 37:8). Se voi myös saada sinut tuntemaan olosi huojentuneeksi, ehkä ensimmäistä kertaa vuosiin. Natalie huomasi tämän kerrottuaan hyväksikäytöstä vanhemmilleen. ”He tukivat minua”, hän sanoo. ”He kannustivat minua puhumaan tapahtuneesta, ja kun tein niin, suru ja viha sisälläni helpottivat.” Natalie sai lohtua myös rukoilemisesta. Hän kertoo: ”Jumalalle puhuminen auttoi minua, varsinkin silloin, kun en kyennyt avautumaan kellekään ihmiselle. Rukoillessa voin puhua vapaasti. Se tuo minulle syvän rauhan ja tyyneyden.”*
Aikanaan sinäkin voit huomata, että haavasi paranevat (Saarnaaja 3:3). Tukeudu kannustaviin ystäviin, jotka vanhinten tavoin ovat ”kätköpaikkoja tuulelta ja suojapaikkoja rajuilmalta” (Jesaja 32:2). Huolehdi itsestäsi fyysisesti ja henkisesti. Nuku riittävästi. Ja mikä tärkeintä, luota kaiken lohdutuksen Jumalaan, Jehovaan. Pian täyttyy hänen lupauksensa: ”Pahantekijät karsitaan pois, mutta ne, jotka panevat toivonsa Jehovaan, saavat omistaa maan.” (Psalmit 37:9.)
[Alaviitteet]
Joskus on kyse ”treffiraiskauksesta”, jossa tyttö pakotetaan seksiin tai huumataan, niin ettei hän pysty tekemään vastarintaa.
Aiheesta lisää 2. osan luvussa 4.
Tämä neuvo soveltuu tietysti myös silloin, kun tyttö painostaa poikaa seksiin.
Aiheesta lisää 2. osan luvussa 11.
Toisinaan hyväksikäytön uhrit kärsivät vakavasta masennuksesta. Tällöin voi olla viisasta kääntyä lääkärin puoleen. Ahdistavien tunteiden käsittelyä tarkastellaan lähemmin tämän kirjan luvuissa 13 ja 14.
AVAINRAAMATUNKOHTA
”Viimeisinä päivinä tulee olemaan kriittisiä aikoja, joista on vaikea selviytyä. Sillä ihmiset tulevat olemaan itserakkaita, – – vailla luonnollista kiintymystä, – – vailla itsehillintää, raivoisia, vailla hyvyyden rakkautta.” (2. Timoteukselle 3:1–3.)
VINKKI
Jos sinua on kohdeltu seksuaalisesti kaltoin, tee luettelo lohduttavista raamatunkohdista. Tässä muutama esimerkki: Psalmit 37:28; 46:1; 118:5–9; Sananlaskut 17:17; Filippiläisille 4:6, 7.
TIESITKÖ?
Yhdysvalloissa yli 90 prosenttia nuorista, jotka joutuvat seksuaalisen väkivallan uhreiksi, tuntee teon tekijän.
TOIMINTASUUNNITELMA!
Jos tunnen syyllisyyttä tapahtuneesta, aion ․․․․․
Haluan kysyä vanhemmiltani tästä aiheesta: ․․․․․
MITÄ AJATTELET?
● Mitä hyötyä on siitä, että puhut hyväksikäytöstä?
● Mitä voisi tapahtua – sinulle ja toisille – jos vaikenet asiasta?
[Huomioteksti s. 232]
”On hyvin vaikeaa puhua hyväksikäytöstä, mutta se on parasta, mitä voi tehdä. Se auttaa pääsemään eroon surusta ja vihasta ja saamaan voimat takaisin.” (Natalie.)
[Tekstiruutu s. 230]
”Jos rakastat minua. . .”
Jotkut seksuaaliset ahdistelijat eivät pakota tyttöä seksiin vaan koettavat manipuloida hänen tunteitaan. He saattavat sanoa esimerkiksi, että ”kaikki muutkin harrastavat seksiä”, ”kukaan ei saa koskaan tietää” tai ”jos rakastat minua, suostut siihen” (ks. tämän kirjan luku 24). Jos poika yrittää saada sinut uskomaan, että seksi on samaa kuin rakkaus, älä anna huijata itseäsi. Jokainen, joka ajattelee tällä tavalla, on kiinnostunut vain omien halujensa tyydyttämisestä. Hän ei ajattele sinua eikä sinun parastasi. Kunnon mies sitä vastoin asettaa sinun etusi omiensa edelle ja osoittaa, että hänellä on voimaa pitää kiinni Jumalan moraalinormeista (1. Korinttilaisille 10:24). Hän ei pidä tyttöjä seksiobjekteina vaan kohtelee ”nuorempia naisia kuin sisaria kaikessa siveellisessä puhtaudessa” (1. Timoteukselle 5:1, 2).
[Kuva s. 233]
Hyväksikäytön jälkeiset tunteet voivat olla liian raskaita kantaa yksin. Saat apua, kun puhut jollekulle.
Kysymys kuuluukin, missä ovat ohjeet ilmoittaa hyväksikäytöstä poliisille ja lääkärille? Miksi vitussa teksti kehoittaa kertomaan seurakunnan vanhimmille, mutta ei poliisille? On päivän selvää, että kyseisen tekstin kirjoittaja ei ole mikään psykologi tai minkäänalan viranomainen. Tekstillä pyritään hellävaraisesti johdattelemaan siihen, että raiskattu ei ehkä tekisikään ilmoitusta viranomaisille, vaan ainoastaan seurakunnan vanhimmille. Jos raiskaaja on seurakuntalainen, niin asia ei ehkä koskaan tule viranomaisten tietoon.
Aivan uskomaton teksti. Alan olla pikku hiljaa vakuuttunut, että Vartiotorniseuran edustama uskonto on puhtaasti paha.
Vielä video samasta asiasta:
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: