HC76 sanoi:
Olen edelleen sitä mieltä että jos ei saa windowsiaan toimimaan vakaasti ja hyvin on käyttäjässä vika. Jolloin onkin varmaan ihan hyvä siirtyä muihin järjestelmiin. Väittäisin että XP SP2 uusimmilla päivityksillä on jo aika helvetin hyvä käyttöjärjestelmä. Ottaen huomioon että lähestulkoon softa kun softa toimii siinä mukisematta.
XP itseasiassa on parasta mitä microsoft on tehnyt. Valitettavasti vain tuki loppuu ensi kesänä. Se siitä.
Nuo ongelmat, joista puhuin ei kuitenkaan liity mitenkään vakauteen. Bugeja tulee olemaan aina ohjelmissa, olkoot kyseessä mikä käyttöjärjestelmä tahansa tai mikä ohjelma tahansa. Windowsin ongelmat liittyvät kuitenkin jo ihan suunnitteluvaiheeseen. Jos ohjelma on suunniteltu huonosti, se ei parane vaikka kaikki bugit korjattaisiin ja se olisi vakaa. Myöskin turha koodi hidastaa konetta. Jokainen windows on aina koodattu edellisen päälle. Ihmiset vain eivät valitettavasti tiedä kuinka lennokkaasti heidän koneensa voisi toimia, jos kaikki olisi optimoitu.
Tämän lisäksi windowsissa on tehty myös tietoturvaan liittyen huonoja ratkaisuja. Niitä on sitten jälkikäteen yritetty paikata varsin vaihtelevin tuloksin. Nyky-windows kuitenkin on osaavissa käsissä jo melko turvallinen. Tämä on kuitenkin tehty käytettävyyden kustannuksella. Toisaalta, jos ei tiedä paremmista ratkaisuista, ei sitä osaa vaatiakaan.
Kotikäyttäjät ovat vain osa Windows-käyttäjistä. Vielä suurempia ongelmia tuottavat yritysten käyttämät erikosohjelmat jotka ei ikimaailmassa toimisi Linuxissa, eikä kaikki MACissäkään.
Kotikäyttäjät ovat varsin iso osa tietokoneen käyttäjistä. Se, että jotkut erikoisohjelmat eivät toimi kuin windowsissa ei ole windowsin paremmuutta, vaan sitä, että jotkut softavalmistajat tukevat vain windowsia. Softavalmistajat taas tukevat windowsia yksinkertaisesti, koska siellä on markkinat. Jos microsoftin monopoli murtuu, myös tilanne muuttuu.
Miten esim MAC/Linux maailmassa isojen yritysten (tuhansia käyttäjiä) käyttäjienhallinta on toteutettu? Miten toimii fyysisesti eri paikkakunnilla/maissa sijaitsevien toimistojen väliset autentikoinnit, oikeuksien jaot jne? Toimiiko jotenkin vai hyvin jos nyt verrataan suoraan windows:in Active Directory:iin? Itsellä ei ole minkäänlaista havaintoa asiasta.
Toimii. Esim novellin eDirectory on jo nyt hyvä vaihtoehto. Se toimii niin linux kuin windows alustalla. Osa firmoista on siirtynyt siihen windows järjestelmissäkin.
Tämän lisäksi linuxiin löytyy muitakin ratkaisuja eri tilanteisiin. Yksi Suomen kouluissa yleistyvä järjestelmä on LTSP. Siinä ideana on yhdellä palvelimella pyörittää monta päätettä, jotka hakevat ja lataavat kaiken tiedon palvelimelta. Yksi palvelin pystyy pyörittämään ainakin 50 päätettä(en muista tarkalleen, taitaa olla enemmänkin). Palvelimien määrää voi aina lisätä, jos päätteitä on enemmän.
Tietenkin haittapuolena on, että jos kaikissa päätteissä pyöritetään paljon tehoa vaativa ohjelmia, niin systeemi ei ole kovinkaan hyvä. Kouluissa, jossa lähinnä käytetään kevyempiä ohjelmia: surffaus, tekstinkäsittely, kuvankäsittely yms on systeemi varsin loistava. Satunnaiset paljon tehoa vaativat työt eivät kuitenkaan tuota mitään ongelmia, jos palvelin vain on riittävän tehokas. Jos palvelimessa esimerkiksi pari 4-ytimistä prosua kiinni niin käyttäjät saavat todella mukavat tehot käytettäväkseen niin kauan kuin kaikki eivät tarvitse sitä tehoa samaan aikaan.
Ylläpito on myös todella helppoa, koska ei tarvitse ylläpitää kuin palvelimia. Päätteeksi kelpaa vaikka jotkut vanhat 500mhz raakileet varastosta. Näytöt, näppikset ja hiiret voi toki aina uusia. Säästetään paljon rahaa konehankinnoissa ja lisenssimaksuissa.