protsku
Banned
- Liittynyt
- 13.3.2003
- Viestejä
- 4 178
Kävin lukemassa Searchilla oliiviöljyä käsitteleviä viestiketjuja. Sieltä löytyikin monenlaista viitettä mm. Margariinitiedotuksen sivuille. Sitten silmääni pisti tämä seuraava Jasonin puheenvuoro:
Se on toki tiedossa, että ravinnosta pitäisi saada mahdollisimman paljon omega-3 rasvahappoja, mutta tuo 19x enemmän vaatii tarkempaa tutkimista. Siispä Finelin sivuille tutkimaan asiaa:
# Elintarvike Pitoisuus / annos mg Annospaino g
1 Pellavansiemen kokonainen/rouhe 11700 100
2 Rypsiöljy 10876 100
3 Rypsiöljy kylmäpuristettu 10000 100
4 Saksanpähkinä 9080 100
5 Ruokaöljy keskiarvo 8999 100
Fineli ei jostain syystä listaa tähän luetteloon oliiviöljyä erikseen, mutta tällainen pitoisuus löytyy kun vähän etsii:
alfalinoleenihappo 544 mg.
No sitten jos katsotaan vielä rypsiöljy ja oliiviöljy, niin Fineli antaa tällaiset luvut linolihapon ja alfalinoleenihapon osalta:
Rypsiöljy kylmäpuristettu 20000mg/10000mg eli 2:1
Oliiviöljy tavallinen 10367mg/544mg eli 19:1
Finelin mukaan oliiviöljyssä on siis omega-6/omega-3 suhteet päin persettä. Kuitenkin mm. karppaajat suosittelevat oliiviöljyä, herää kysymys että miksi?
Minulla on ollut käytössä sekä Bertolli Extra-Neitsytoliiviöljy että Pirkan kylmäpuristettu rypsiöljy. Mielestäni molemmat maistuvat hyvälle, mutta Finelin tietojen perusteella on turha ostaa kallista oliiviöljyä, koska se lisää entisestään jo muutenkin ylisuurta omega-6 rasvahappojen tarjontaa ruokavaliossa.
Miten on, löytyykö oliiviöljystä hyvän maun lisäksi joku ainesosa, jonka takia sitä kannattaisi käyttää rypsiöljyn rinnalla? Kotimainen kylmäpuristettu rypsiöljy pitäisi olla yksi maailman puhtaimmista elintarvikkeista, ja miellyttävä pähkinän maku tekee siitä sopivan kaikkeen ruuanlaittoon.
Oliiviöljyn hypetyksen taustalla täytyy olla joku muu syy kuin sen sisältämät ravintoaineet. Sana on vapaa.
Jason82 sanoi:Niin no, joku syö öljyä maun vuoksi, toinen hakee hieman erilaisia hyviä ominaisuuksia.
Toki eri rasvalähteitä on hyvä yhdistellä, mutta kyllä rypsiöljy on yksittäisenä hyvien rasvojen lähteenä huomattavasti parempi kuin oliiviöljy. Rypsiöljyssä on nimittäin YHDEKSÄNTOISTA ( ) kertaa enemmän omega-3 - luokan rasvahappoja kuin oliiviöljyssä.
Se on toki tiedossa, että ravinnosta pitäisi saada mahdollisimman paljon omega-3 rasvahappoja, mutta tuo 19x enemmän vaatii tarkempaa tutkimista. Siispä Finelin sivuille tutkimaan asiaa:
# Elintarvike Pitoisuus / annos mg Annospaino g
1 Pellavansiemen kokonainen/rouhe 11700 100
2 Rypsiöljy 10876 100
3 Rypsiöljy kylmäpuristettu 10000 100
4 Saksanpähkinä 9080 100
5 Ruokaöljy keskiarvo 8999 100
Fineli ei jostain syystä listaa tähän luetteloon oliiviöljyä erikseen, mutta tällainen pitoisuus löytyy kun vähän etsii:
alfalinoleenihappo 544 mg.
No sitten jos katsotaan vielä rypsiöljy ja oliiviöljy, niin Fineli antaa tällaiset luvut linolihapon ja alfalinoleenihapon osalta:
Rypsiöljy kylmäpuristettu 20000mg/10000mg eli 2:1
Oliiviöljy tavallinen 10367mg/544mg eli 19:1
Finelin mukaan oliiviöljyssä on siis omega-6/omega-3 suhteet päin persettä. Kuitenkin mm. karppaajat suosittelevat oliiviöljyä, herää kysymys että miksi?
Minulla on ollut käytössä sekä Bertolli Extra-Neitsytoliiviöljy että Pirkan kylmäpuristettu rypsiöljy. Mielestäni molemmat maistuvat hyvälle, mutta Finelin tietojen perusteella on turha ostaa kallista oliiviöljyä, koska se lisää entisestään jo muutenkin ylisuurta omega-6 rasvahappojen tarjontaa ruokavaliossa.
Miten on, löytyykö oliiviöljystä hyvän maun lisäksi joku ainesosa, jonka takia sitä kannattaisi käyttää rypsiöljyn rinnalla? Kotimainen kylmäpuristettu rypsiöljy pitäisi olla yksi maailman puhtaimmista elintarvikkeista, ja miellyttävä pähkinän maku tekee siitä sopivan kaikkeen ruuanlaittoon.
Oliiviöljyn hypetyksen taustalla täytyy olla joku muu syy kuin sen sisältämät ravintoaineet. Sana on vapaa.