Lopullinen totuus: oliiviöljy vs rypsiöljy

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja protsku
  • Aloitettu Aloitettu

protsku

Banned
Liittynyt
13.3.2003
Viestejä
4 178
Kävin lukemassa Searchilla oliiviöljyä käsitteleviä viestiketjuja. Sieltä löytyikin monenlaista viitettä mm. Margariinitiedotuksen sivuille. Sitten silmääni pisti tämä seuraava Jasonin puheenvuoro:

Jason82 sanoi:
Niin no, joku syö öljyä maun vuoksi, toinen hakee hieman erilaisia hyviä ominaisuuksia.

Toki eri rasvalähteitä on hyvä yhdistellä, mutta kyllä rypsiöljy on yksittäisenä hyvien rasvojen lähteenä huomattavasti parempi kuin oliiviöljy. Rypsiöljyssä on nimittäin YHDEKSÄNTOISTA ( :david: ) kertaa enemmän omega-3 - luokan rasvahappoja kuin oliiviöljyssä.

Se on toki tiedossa, että ravinnosta pitäisi saada mahdollisimman paljon omega-3 rasvahappoja, mutta tuo 19x enemmän vaatii tarkempaa tutkimista. Siispä Finelin sivuille tutkimaan asiaa:

# Elintarvike Pitoisuus / annos mg Annospaino g
1 Pellavansiemen kokonainen/rouhe 11700 100
2 Rypsiöljy 10876 100
3 Rypsiöljy kylmäpuristettu 10000 100
4 Saksanpähkinä 9080 100
5 Ruokaöljy keskiarvo 8999 100

Fineli ei jostain syystä listaa tähän luetteloon oliiviöljyä erikseen, mutta tällainen pitoisuus löytyy kun vähän etsii:

alfalinoleenihappo 544 mg.

No sitten jos katsotaan vielä rypsiöljy ja oliiviöljy, niin Fineli antaa tällaiset luvut linolihapon ja alfalinoleenihapon osalta:

Rypsiöljy kylmäpuristettu 20000mg/10000mg eli 2:1
Oliiviöljy tavallinen 10367mg/544mg eli 19:1

Finelin mukaan oliiviöljyssä on siis omega-6/omega-3 suhteet päin persettä. Kuitenkin mm. karppaajat suosittelevat oliiviöljyä, herää kysymys että miksi?

Minulla on ollut käytössä sekä Bertolli Extra-Neitsytoliiviöljy että Pirkan kylmäpuristettu rypsiöljy. Mielestäni molemmat maistuvat hyvälle, mutta Finelin tietojen perusteella on turha ostaa kallista oliiviöljyä, koska se lisää entisestään jo muutenkin ylisuurta omega-6 rasvahappojen tarjontaa ruokavaliossa.

Miten on, löytyykö oliiviöljystä hyvän maun lisäksi joku ainesosa, jonka takia sitä kannattaisi käyttää rypsiöljyn rinnalla? Kotimainen kylmäpuristettu rypsiöljy pitäisi olla yksi maailman puhtaimmista elintarvikkeista, ja miellyttävä pähkinän maku tekee siitä sopivan kaikkeen ruuanlaittoon.

Oliiviöljyn hypetyksen taustalla täytyy olla joku muu syy kuin sen sisältämät ravintoaineet. Sana on vapaa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
dorkempi sanoi:
Onkos se sitten se hype niistä kreikkalaisista ja italialaisita ihmisistä, jotka pelaavat jalkapalloa ja juovat viiniä vielä 90-vuotiainakin?

Oliiviöljy on vain pieni osa ns. välimeren dieettiä, ja eiköhän sen alueen ihmiset syö muutenkin keskimääräistä enemmän kalaa ja kasviksia.

Jos Seafood-tyyppisessä ruokavaliossa korvattaisiin oliiviöljy kylmäpuristetulla kotimaisella rypsiöljyllä, saataisiin paljon enemmän omega-3 rasvahappoja. Oliiviöljyn käyttö vääristää omega-6/omega-3 suhdetta huonoon suuntaan.

Tästä voi itse kukin tarkistaa oliiviöljyn ja rypsiöljyn ravintosisällön:

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=536&lang=fi
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11695&lang=fi

Tästä taas löytyy Finelin luettelo eniten alfalinoleenihappoa sisältävistä elintarvikkeista:

http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2097&lang=fi
 
Miksi jumittua yhteen öljyyn ? Itse käytän salaateissa ja puurossa oliiviöljyä maun takia, rypsiöljyä muussa ruoanlaitossa ja kalaöljykapseleita illalla.
 
Nitsku sanoi:
Miksi jumittua yhteen öljyyn ? Itse käytän salaateissa ja puurossa oliiviöljyä maun takia, rypsiöljyä muussa ruoanlaitossa ja kalaöljykapseleita illalla.

Siksi, että:

Fineli antaa tällaiset luvut linolihapon ja alfalinoleenihapon osalta:
Rypsiöljy kylmäpuristettu 20000mg/10000mg eli 2:1
Oliiviöljy tavallinen 10367mg/544mg eli 19:1

Miksi pitäisi maksaa oliiviöljystä 12 euroa litra, kun se vääristää ruokavalion omegasuhdetta 19-kertaisesti väärään suuntaan?

Olen itsekin käyttänyt oliiviöljyä, ja voihan sitä käyttää maun takia, mutta alfalinoleenihapon lähteenä se on täysin surkea.
 
Eli siis 100g:ssä kylmäp. rypsiöljyä on 10000mg Omega3:sta? Ja jos suositeltu päivätarve omega3:lle on 1-2g päivässä, niin tuo tarkottaisi 10-20g kylmäp. rypsäriä päivässä.
 
Semisti offtopic mutta:

Oliiviöljy on ollu kovassa maineessa ehkäpä median ansiosta kun välimeren väestön sydän- ja verisuonitaudit on ollu kovin hyvällä mallilla. Mediassa ei kuitenkaan ole tarpeeksi huomioitu sitä että ensinnäkin sillä öljyllä todella läträtään siellä, geenit ovat täysin erilaisia kuin esimerkiksi kotimaassa (esim dyslipidemiat meillä vähän eri luokkaa), lisäksi siellä on pirun paljon lämpimämpi mikä sekin vaikuttaa ääreisverenkiertoon ja veren hyytymiseen. Välimeren ihmisillä on sitten omat ongelmansa.
 
dorkempi sanoi:
Eli siis 100g:ssä kylmäp. rypsiöljyä on 10000mg Omega3:sta? Ja jos suositeltu päivätarve omega3:lle on 1-2g päivässä, niin tuo tarkottaisi 10-20g kylmäp. rypsäriä päivässä.

Suomalaisten keskimääräinen linolihapon saanti ravinnosta:

http://www.ktl.fi/portal/suomi/osas...o_2002_-tutkimuksen_raportti/taulukot/table35

25-34 vuotiaat miehet keskimäärin 10,6g


Suomalaisten keskimääräinen alfalinoleenihapon saanti ravinnosta:

http://www.ktl.fi/portal/suomi/osas...o_2002_-tutkimuksen_raportti/taulukot/table37

25-34 vuotiaat miehet keskimäärin 2,07g


Jos otat päivässä 50g kylmäpuristettua rypsiöljyä, saat:

10g linolihappo/5g alfalinoleenihappo


Jos otat päivässä 50g tavallista oliiviöljyä, saat:

5g linolihappo/0,25g alfalinoleenihappo


Suomalaisten ruokavaliossa pullonkaula on liian alhainen alfalinoleenihapon eli omega-3 rasvahappojen saanti.

Rypsiöljyllä saadaan helposti suosituksiin nähden kaksinkertainen määrä hyvää omega-3 rasvahappoa, sen sijaan oliiviöljyllä sitä saadaan 8 kertaa liian vähän.
 
protsku sanoi:
Oliiviöljyn hypetyksen taustalla täytyy olla joku muu syy kuin sen sisältämät ravintoaineet. Sana on vapaa.

Jotkut pitää oliiviöljyä rypsäriä parempana, koska sen sisältämän PUFAn kokonaismäärä on olennaisesti pienempi (10,9 vs 33,0). Monityydyttyneen kokonaismäärä voi olla ongelmallista varsinkin, jos rasvan osuus ravinnon energiasta halutaan pitää suurena. Konservatiivisesti voidaan myös katsoa, ettei rypsiöljyn käytöstä ole riittävän pitkäaikaista kokemusta.
 
juini sanoi:
Jotkut pitää oliiviöljyä rypsäriä parempana, koska sen sisältämän PUFAn kokonaismäärä on olennaisesti pienempi (10,9 vs 33,0).

Mutta mikä onkaan oliiviöljyn kokonaismäärä, jos halutaan saada suositusten mukainen 2g alfalinoleenihappoa päivässä? Lasketaanpa:

50 grammasta oliiviöljyä saa 0,25 grammaa alfalinoleenihappoa
päiväsuositukseen 2g alfalinoleenihappoa tarvitaan 400g oliiviöljyä
samalla saadaan 80g linolihappoa, joka ylittää suosituksen 8-kertaisesti
kuukaudessa oliiviöljyyn menisi rahaa 288 euroa

Ja vertailun vuoksi lasketaan samat tiedot kylmäpuristetusta rypsiöljystä:

50 grammasta rypsiöljyä saa 5 grammaa alfalinoleenihappoa
päiväsuositukseen 2g alfalinoleenihappoa tarvitaan 25g rypsiöljyä
samalla saadaan 5g linolihappoa, joka on suosituksen mukainen
kuukaudessa rypsiöljyyn menisi rahaa 9 euroa

Jos oliiviöljystä halutaan saada ravintosuositusten mukainen määrä alfalinoleenihappoa, menee kuukaudessa rahaa noin 32-kertainen määrä rypsiöljyn hintaan verrattuna. Lisäksi oliiviöljyllä linolihapon päiväannos nousee 80 grammaan, mikä ylittää lähes kymmenkertaisesti suurimman suomalaisten ruokavaliosta mitatun arvon.

Rautalangasta vääntäen: jos haluat oliiviöljystä riittävän määrän omega-3 rasvahappoja, tarvitset siihen kuukaudessa rahaa yli 250 euroa ja lisäksi ei-toivottujen omega-6 rasvahappojen määrä nousee lähes kymmenkertaiseksi ravintosuositusten ylärajaan verrattuna. Lopputuloksena on siis tavoitteena olevan omegat 1:1 suhteen sijasta omegat 20:1 ja ruokailumenojen kasvaminen tähtitieteellisiin lukemiin.

Rypsiöljyllä pääsee helposti ainakin omegat 2:1 suhteeseen, ja vaikka rypsäri olisi ainoa alfalinoleenihapon lähde, kuukauden satsin saa 10 eurolla. :rock:
 
Mites EPA ja DHA? Muistelen Barry Searsin kirjoitelleen Omega Zone -kirjassaan nimenomaan pitkäketjuisten O3-rasvahappojen tarpeellisuudesta verrattuna lyhyeen ALA:an?
 
Mistä muuten saa pellavasiemenöljyä? Ihan jostian Prismasta vaan? Ei varmaan kovin halpaa? Sitä voisi käyttää tasapainottamaan omega3/6 suhdetta? Entäpä mitkä ovat EPA ja DHA suositukset? Näitä saa varmaan helpoiten jostain rasvaisesta kalasta / kapseleista / öljystä?

:D Fineli.

Rasvahappo 20:5 n-3 (EPA)

1 Ankerias 1300 100
2 Nahkiainen 1300 100
3 Silli tynnyriin suolattu 969 100
4 Tonnikala 900 100
5 Mauste/suolasilli keskiarvo 872 100

Rasvahappo 22:6 n-3 (DHA)

1 Ankerias 2100 100
2 Nahkiainen 2100 100
3 Tonnikala 1800 100
4 Makrilli savustettu tai veteen säilötty 1673 100
5 Kirjolohifilee uunissa paistettu 1251 100

Oi saakeli, ankerias ja nahkiainen ovatkin kovia rasvakaloja.

EDIT: Myöhäs...
 
Joku taisikin jo sanoa, että oliiviöljyä kannattaa suosia nimenomaan siksi, ettei siitä tule niin paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja kuin rypsiöljystä. Lisäksi oliviiliöljyssä on kuitenkin omega-6:sta suhteellisen vähän. Kolmosta voi hankkia kalaöljyistä sekä pellavansiemenöljystä ja omegamunista. Uskon, että terveellisestä ruokavaliosta tulee monityydyttymättömiä rasvoja aivan tarpeeksi ja omega-3:a saa, kun kiinnittää sen saantiin erityishuomiota. Mielestäni ruokavalioon, jossa on jo pähkinöitä, kalaöljyä, omegamunia, pellavaa ja mahdollisesti margariinia/voita, ei kannata iskeä rypsäriä enää mukaan, vaan käyttää ennemmin oliiviöljyä, josta tulee paljon kertatyydyttymättömiä rasvoja. Ja onhan oliiviöljyllähän myös tulehduksia hoitava/ehkäisevä vaikutus.
 
Mikkis sanoi:
Mites EPA ja DHA? Muistelen Barry Searsin kirjoitelleen Omega Zone -kirjassaan nimenomaan pitkäketjuisten O3-rasvahappojen tarpeellisuudesta verrattuna lyhyeen ALA:an?

Rasvahappo 20:5 n-3 (EPA):
Eikosapentaeenihappo (EPA) on n-3-sarjaan kuuluva monityydyttymätön rasvahappo, jota saadaan lähinnä kalasta.

Rasvahappo 22:6 n-3 (DHA):
Dokosaheksaeenihappo (DHA) on n-3 sarjaan kuuluva monityydyttymätön rasvahappo, jota saadaan kalasta.

Ja Finelin mukaan EPA/DHA-pitoisuus on sekä oliiviöljyssä että rypsiöljyssä nolla. Kalasta niitä saa varsin oivallisesti.


Lapo sanoi:
Mistä muuten saa pellavasiemenöljyä? Ihan jostian Prismasta vaan? Ei varmaan kovin halpaa? Sitä voisi käyttää tasapainottamaan omega3/6 suhdetta? Entäpä mitkä ovat EPA ja DHA suositukset? Näitä saa varmaan helpoiten jostain rasvaisesta kalasta / kapseleista / öljystä?

EPA/DHA; katso edellinen vastaus. Suositus on että syö kalaa 2-3 kertaa viikossa ja valitse mieluiten lohen kaltaista rasvaista kalaa.

Pellavasiemenöljyä saa mm. S-Marketista, maksaa noin 5x enemmän kuin kylmäpuristettu rypsiöljy ja pilaantuu herkästi.

Kielimies sanoi:
Joku taisikin jo sanoa, että oliiviöljyä kannattaa suosia nimenomaan siksi, ettei siitä tule niin paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja kuin rypsiöljystä. Lisäksi oliviiliöljyssä on kuitenkin omega-6:sta suhteellisen vähän.

Jos oliiviöljystä haluaa saada alfalinoleenihappoa päivän suosituksen 2g verran, sitä joutuu käyttämään tolkuttoman suuren määrän, 400g. Tämä taas nostaa omega-6 annoksen liki kymmenkertaiseksi suosituksiin verrattuna. Tuosta määrästä oliiviöljyä tulee monityydyttämättömiä rasvahappoja yli 40 grammaa.

Jo 25 grammasta rypsiöljyä saa reilut 2g alfalinoleenihappoa. Tässä määrässä rypsiöljyä on omega-6 rasvahappoa vain 5g. Monityydyttämättömiä rasvahappoja tulee alle 8g.

Kielimies sanoi:
Kolmosta voi hankkia kalaöljyistä sekä pellavansiemenöljystä ja omegamunista. Uskon, että terveellisestä ruokavaliosta tulee monityydyttymättömiä rasvoja aivan tarpeeksi ja omega-3:a saa, kun kiinnittää sen saantiin erityishuomiota.

Kolmosta voi hankkia syömällä kalaa säännöllisesti. Pähkinöissä mm. on jo ongelmallisen paljon tyydyttyneitä rasvahappoja.

Kielimies sanoi:
Mielestäni ruokavalioon, jossa on jo pähkinöitä, kalaöljyä, omegamunia, pellavaa ja mahdollisesti margariinia/voita, ei kannata iskeä rypsäriä enää mukaan, vaan käyttää ennemmin oliiviöljyä, josta tulee paljon kertatyydyttymättömiä rasvoja. Ja onhan oliiviöljyllähän myös tulehduksia hoitava/ehkäisevä vaikutus.

Miten sinulta nyt pääsi unohtumaan sekin asia, että oliiviöljyssä on yli kaksinkertainen määrä tyydyttyneitä rasvahappoja rypsiöljyyn verrattuna? Katsohan uudestaan nämä linkit:

Oliiviöljy http://www.fineli.fi/food.php?foodid=536&lang=fi
Rypsiöljy http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11695&lang=fi

Rasvahapot tyydyttyneet (by Fineli):
Ruoassa rasva esiintyy triglyseridinä, joka sisältää kolme rasvahappoa. Rasvahapot määräävät rasvan ominaisuudet. Rasvat, joiden rasvahapot ovat pääasiassa tyydyttyneitä, ovat huoneenlämmössä kiinteitä. Eläinrasvat ovat useimmiten tyydyttyneitä. Tyydyttyneissä rasvahapoissa (safa) ei ole yhtään kaksoissidosta ja niiden reaktiivisuus on vähäinen. Tyydyttyneiden rasvahappojen runsas käyttö on pääasiallinen veren LDL-kolesterolia nostava ravintotekijä.

Rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo):
Alfalinoleenihappo on ihmiselle välttämätön rasvahappo. Se on monityydyttymättömien, pitkäketjuisten omega-3-sarjan rasvahappojen esiaste. Näitä alfalinoleenihapon johdannaisia on runsaasti aivoissa ja silmän verkkokalvolla. Alfalinoleenihappo toimii eikosanoidien lähtöaineena. Eikosanoidit ovat hormonien kaltaisia yhdisteitä, joilla on useita fysiologisia tehtäviä verenkiertoelimistössä ja ruoansulatuskanavassa. Alfalinoleenihappoa on paljon kasviöljyissä.

Haluaisitko syödä mielummin 400g oliiviöljyä päivässä saadaksesi omega-3:sta suosituksen mukaisen 2 grammaa, vai olisiko kätevämpää nauttia 25g rypsiöljyä? Ja mietihän millainen määrä tuosta saadaan tyydyttyneitä rasvahappoja, kun sitä on jo muutenkin oliiviöljyssä tuplasti rypsiöljyyn verrattuna.

Sitten tämä taloudellinen puoli, ostetaanko kuukauden omega-3 satsi kymmenellä eurolla vai 250 eurolla? Ei pitäisi olla vaikea valinta.
 
Oli ehkä vähän huono toi mun edellinen viesti. Pointtina oli siis se, että en käyttäisi oliviiliöljyä omega-3:n hankintaan kuten en rypsiöljyäkään. Rasvalisänä oliviiliöljy on mielestäni parempi kuin rypsäri juuri sen takia, ettei siinä ole niin paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja, joita ainakin itse saan ihan riittämämiin ilmankin (siis kun syö pähkinöitä ja sipaisee vähän Keijua leivälle).

Tyydyttyneistä rasvoista voi olla montaa mieltä; niiden haitallisuus ei ole enää niin kiistätonta kuin ennen. Oliviiliöljyssä ei tyydyttyneitä hirveästi ole, ei ainakaan niin että niistä jotain haittaa olisi.

En kiistä, etteikö rypsiöljy olisi profiililtaan parempi kuin oliiviöljy, mutta mielestäni rasvalisänä on järkevämpää käyttää jälkimmäistä silloin, kun ruokavalio sisältää jo paljon monityydyttymättömiä rasvoja ja kolmosomegoiden saanti on kunnossa.

Näin olen Pakkiksen tietojen perusteella järkeillyt.
 
Yksittäistyydyttymättömät ja monityydyttymättömät rasvahapot

Katsotaas vielä läpi yksittäistyydyttymättömät ja monityydyttymättömät rasvahapot, kun näistäkin jo liikkuu urbaanilegendoja. Eli Finelin mukaan:

Rasvahapot yksittäistyydyttymättömät
Ruoasta saatava rasva on triglyseridinä, joka sisältää kolme rasvahappoa. Rasvahapot määräävät rasvan ominaisuudet. Paljon tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävät rasvat ovat pehmeitä tai öljymäisiä kuten kasvi- ja kalarasvat. Yksittäistyydyttymättömissä rasvahapoissa (mufa) on yksi kaksoissidos. Tyydyttymättömät rasvahapot alentavat veren LDL-kolesterolitasoa.

Rasvahapot monityydyttymättömät
Ruoasta saatava rasva on triglyseridinä, joka sisältää kolme rasvahappoa. Rasvahapot määräävät rasvan ominaisuudet. Paljon tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävät rasvat ovat pehmeitä tai öljymäisiä kuten kasvi- ja kalarasvat. Monityydyttymättömät rasvahapot (pufa) sisältävät useita kaksoissidoksia. Osa tyydyttymättömistä rasvahapoista on saatava ruoasta ja ne alentavat veren LDL-kolesterolia.

Siinäpä tulivat mufa ja pufa. :)

Oliiviöljyssä on yksittäistyydyttymättömät rasvahapot 68,4 grammaa ja rypsiöljyssä 60,6 grammaa.

Oliiviöljyssä on monityydyttymättömät rasvahapot 10,9 grammaa ja rypsiöljyssä 30,6 grammaa.

Finelin mukaan molemmat rasvahapot alentavat veren LDL-kolesterolia. Kuitenkin täällä joku väitti, että rypsiöljyssä on haitallinen määrä monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Oliiviöljyssä on yli kaksinkertainen määrä tyydyttyneitä rasvahappoja, ja ihmiselle välttämättömiä omega-3 rasvahappoja on taas vain 1/20 siitä mitä rypsiöljyssä.

Tyydyttyneet rasvahapot nostavat veren huonoa kolesterolia, sillä: "Tyydyttyneiden rasvahappojen runsas käyttö on pääasiallinen veren LDL-kolesterolia nostava ravintotekijä."

Oliiviöljy nostaa huonon kolesterolin kuormaa, ja siinä on vain murto-osa niistä rasvahapoista mitä todella tarvitaan. Kysyn siis uudestaan, että miksi eräät tahot haukkuvat rypsiöljyn maanrakoon, vaikka se on selkeästi näistä kahdesta terveellisempi ja edullisempi ruokaöljy?
 
Lisätään nyt vielä, etten ole mikään oliiviöljyn fanaattinen puolustaja ja käytän itsekin rypsiöljyä aina välillä. Omalla kohdalla pidän kuitenkin oliivia parempana rasvalisänä, koska en käytä perusöljyä omega-3:n hankintaan.

Oliiviöljyn mediahypetyksen takana on yksinkertaisesti ollut sen liiallinen tuotanto EU:n alueella. Ylijäämistä täytyy jotenkin päästä eroon.
 
Prode:

Alfalinoleenihaposta on elimistön vaikea muodostaan EPA:a, käytännössä on hyödytöntä miettiä noita suhteita, kun oliiviöjy muuten rokkaa.

Aivoille tärkeä DHA on vielä vaikeampi muuttaa EPA:sta->DHA:aksi.

Haukkuminen johtuu siitä, että omega-3 lähteeksi on tehokkaampaa ottaa EPA/DHA suoraan kuin rypsiöljystä.

edit: http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showpost.php?p=104967&postcount=59
Sakkeus sanoi:
Lisätäänpä tähän vielä tarkennukseksi että kalaöljy on halpa ja hyvä lisä, esim tl aamuin illoin. Eikä siis kalanmaksaöljy vaan kalaöljy. Muuten rasvat kannattais syödä niin että rypsiöljyä/oliiviöljyä ja syödä muuten vähärasvaisesti. E%:sta tyydyttyneet ja monityydyttymättömät pitäis olla max 10% esim 8+8 mutta kertatyydyttymättömät voi olla ylikin 10% koska ne ovat ainoat neutraalit rasvat, ei tule ongelmia liika-annostuksista.
Tyydyttyneiden rasvojen haitat kaikki tietääkin mutta monityydyttymättömiä jos syö liikaa voivat ne aiheuttaa mm. hormonitasapainon häiriöitä ja proteiinin heikentynyttä imeytymistä. Voi siis lisätä kertatyydyttyneiden määrää jos tarvitsee enemmän kaloreita. Oliiviöljy siinä mielessä hyvä että se sisältää suhteessa eniten näitä rasvahappoja. Ja mitä suurempi % osuus on tyydyttyneitä ja kertatyydyttymättömiä suhteessa monityydyttymättömiin sitä korkeampi testotosteronin eritys.

Kielimies sanoi:
Joku taisikin jo sanoa, että oliiviöljyä kannattaa suosia nimenomaan siksi, ettei siitä tule niin paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja kuin rypsiöljystä. Lisäksi oliviiliöljyssä on kuitenkin omega-6:sta suhteellisen vähän. Kolmosta voi hankkia kalaöljyistä sekä pellavansiemenöljystä ja omegamunista. Uskon, että terveellisestä ruokavaliosta tulee monityydyttymättömiä rasvoja aivan tarpeeksi ja omega-3:a saa, kun kiinnittää sen saantiin erityishuomiota. Mielestäni ruokavalioon, jossa on jo pähkinöitä, kalaöljyä, omegamunia, pellavaa ja mahdollisesti margariinia/voita, ei kannata iskeä rypsäriä enää mukaan, vaan käyttää ennemmin oliiviöljyä, josta tulee paljon kertatyydyttymättömiä rasvoja. Ja onhan oliiviöljyllähän myös tulehduksia hoitava/ehkäisevä vaikutus.

Näin mä sen näen myös.
 
Kylmäpuristetussa oliiviöljyssä on Skvaleenia, jota ei juurikaan rypsiöljyssä ole...lisäksi öljy hillitsee tulehduksia (mitä väkevämmän makuinen sitä enemmän vaikuttavaa ainetta)

Kannattanee vilkasta uudestaan nuo pähkinöiden tyydyttyneidenrasvahappojen pitoisuudet suhteessa tyydyttymättömiin.
http://www.fineli.fi/foodclass.php?classif=igclass&class=nutseed&lang=fi

Näissä monityydyttymättömissä rasvahapoissa laatu on määrää tärkeämpi kriteeri...vähän tarvitaan välttämättä kumpaakin kategoriaa, mutta keskinäinen suhde on loppupeleissä se tärkeämpi kriteeri.

Monityydyttämättömiä rasvahappoja ei kannata ehdoin tahdoin nautiskella, koska nämä ovat erittäin helposti hapettuvia rasvoja aiheuttaen vain kropalle hallaa suurina annoksina.

Rypsäristä ei kannata lähteä hakemaan koko omega-3 satsia, vaan se kannattaa kerätä useammasta tahosta...kalaöljystä, vihanneksista.
Esimerkiksi pelkkiä vihanneksia syömällä kääntyisi omega-3/-6 suhde toisinpäin.
http://www.fineli.fi/foodclass.php?classif=fuclass&class=vegfresh&lang=fi

Oliiviöljy on hyvää myös siksi, että sen omega-6 pitoisuus on "kohtuullisen" alhainen ja myös siksi, että sen kertatyydyttymättömien rasvahappojen määrä on korkea, kuten on myöskin pähkinöilläkin.
 
Dear Prode, kiitokset paluusta reilut kolme vuotta taaksepäin - nuoren ja suorasukaisen Jaso-boyn viestin siteeraamisesta.. :D :jahas: Kasviöljyistä tuntuu myös pukkaavan useampaa lopullista threadia – tiedämmehän, ettei sellaista ole eikä tulekaan. :)

Tässähän threadissa on jo tullut useammalta taholta hyviä näkökantoja molempien öljyjen ja oliiviöljyn itsensä puoltamista perustellen. Oliiviöljyn erinomaisuus onkin pääasiassa sen suhteellisen runsaissa kertatyydyttymättömissä ja tietysti myös oliivin antioksidatiivisuudessa. Oliivin tyydyttyneiden määrää on turha ainakaan nostaa esille negatiivisena tekijänä, päinvastoin (varsinkin tyyd.+kertat. kokonaisosuus).

Mainittu mahdollinen tulehduksia ehkäisevä vaikutus tosin löytynee myös rypsiöljyltä. Oliivistakin löytyviä ibuprofeiinin kaltaisia, tulehduksia ehkäiseviä yhdisteitä eristetään ja tutkitaan parhaillaan myös rypsifraktioista.
http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=45603

Pii on oikeassa, ainoana omega-3-lähteenä rypsäriä(kään) ei kannattane suosia, mutta ei kasviperäisiä lähteitä kokonaan sovi vähätellä, vaikka konversiosuhde onkin suhteellisen heikko. Edelleen painottaisin ”lopullisten” ja joko-tai-valintatilanteiden sijaan laveampaa ajattelumallia rasvojenkin suhteen. :kippis1:
Eiköhän tämä ole kokonaisuutenaan, aiheena aika :wanha:.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom