Kaikkeen liikkeeseen ihminen tarvitsee energiaa.
No niin, ihmisellä on kaksi erityyppistä tapaa muodostaa energiaa toinen on verestä lihaksiin otettava tapa muodostaa energiaa.
Ihminen ei kykene muodostamaan energiaa, vain käyttämään kemiallista energiaa hyväkseen eri muodoissa. Käytät sanaa "energia" kuvaamaan vapaata verensokeria, lihasglykogeenia, ATP:tä ja ehkä myös lihasten lipidi ja aminohappovarastoja. Suosittelen opettelemaan käsitteet, jotta osaat puhua asioista niiden oikeilla nimillä.
Tässä tavassa on heikkoutena se, että se vaatii happea energianmuodostukseen ja on varsin huono tapa muodostaa energiaa jos suuria määriä energiaa tarvitaan vaikkapa nopeasti.
Tämä on käsittämätön kommentti. Onnistut jotenkin sekoittamaan aerobisen glykolyysin glukoosin sisäänottoon verenkierrosta.
Lisäksi elimistöltä kuluu aikaa vapauttaa energiaa verenkiertoon jotta sitä voitaisiin käyttää. Yleensä esim. lenkin alussa iso osa energiasta otetaankin lihaksiin varastoituneista energioista ja lenkin jatkuessa pitempään aletaan yhä suurempi osa ottaa verenkierrosta.
Toinen tapa muodostaa energiaa on käyttää lihasolujen sisälle varastoitunutta energiaa, jota voidaan ottaa käyttöön nopeastikin. Mitä enemmän tätä energiaa on varastoitunut lihassolujen sisälle sitä isomaksi lihasolut turpoavat. Eli sitä lihaksikkaammalta henkilö näyttää. Tässä energiassa on se huono puoli, että se loppuu hyvin nopeasti maksimaalisessa suorituksessa eli yleensä noin parissa minuutissa jos suoritus on maksimaalista.
Lihasglykogeeniä kyllä riittää pidemmäksi aikaa kuin pariksi minuutiksi. Maksimaalista suoritustasoa puolestaan ei voi ylläpitää paria minuuttia. Maksimaalisessa suorituksessa ATP:n ja kreatiinifosfaatin loputtua lihakset repivät käyttöenergian (ATP:n) anaerobisesta glykolyysistä.
Kaikki liike kuluttaa näitä molempia energiavarastoja ja tapoja tuottaa energiaa eri suhteissa riippuen liikunnan laadusta. Esim. maratoonilla 95% energiasta muodostetaan airoobisesti ja 5% anairoobisesti eli lihaksien energiavarastoja polttomalla. Kun taas 100m pikajuoksussa 95% energiasta tulee anairoobisesta tavasta tuottaa energiaa ja 5% airoobisesta tavasta.
Nämä numerot ovat hatustavedettyjä, mutta ehkä oikeansuuntaisia. Anaerobisuus ei tarkoita sitä, mistä käytettävä hiilihydraatti (energia) on peräisin vaan sitä, hajotetaanko hiilihydraatti loppuun hapen kanssa vai ei.
Jos lenkkeilee niin se kuluttaa aina lihaksiin varastoitunutta energiaa jonkin verran ja näin ollen vaikuttaa lihaksien kokoon ja palautumiseen.
Tämä on nyt jo sitä kuuluisaa :kakkapuhetta:. Lenkkeilyn palautumista haittaava ja kokoa pienentävä vaikutus ei pääasiassa johdu lihasglykogeenin vähentymisestä. Glykogeenin vaikutus lihaksen kokoon normaalioloissa on minimaalinen. Kun puhutaan lihasten pienentymisestä, tarkoitetaan lihasta supistavien proteiinien kataboliasta ja sitäkautta lihassolun kutistumisesta.
Tämä sitten oli yksinkertaistettu vastaus sillä periaatteessa ihmisellä on kolme eri tapaa muodostaa energiaa, mutta eipä mennä yksityiskohtiin.
Kerro toki lisää.