Jos nyt mua tarkoitat, niin kyllä tota on joitakin viikkoja tullut vierestä seurailtua.
Yleisesti tarkoitan, tekisi hyvää kaikille jotka sitä työtä kommentoi.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Jos nyt mua tarkoitat, niin kyllä tota on joitakin viikkoja tullut vierestä seurailtua.
Nimimerkistäsi päätellen taidat pitää blogia? Ainakin eksyin muutama viikko sitten johonkin blogiin, jonka muistelisin olleen jenni...fit...jotain.
Mutta tosiaan, tsemppiä tuleviin hakuihin, jos päätät hakemista jatkaa! Kuten sanoit niin harvassa on ne, jotka ekalla pääsee, joten siitä ei missään nimessä kannata itseään moittia.
Olisipa ihana, kun nämä ihmiset jotka kertovat millainen lääkärin tulisi olla, pääsisivät seuraamaan sitä "oikeaa" ja "todellista" lääkärin työtä vaikka viikoksi tai pariksi.
Kyllä sen johtopäätöksen tekee muutamassa minuutissa, kun menet lääkärin vastaanotolle. Lääkäri puhuu sinulle, mutta katse ei käy kertaakaan silmissä. Puhe on usein epämääräistä mölinää, joten välillä ei ymmärrä puhuuko lääkäri itselleen vai minulle. Myös yleiset kohteliaat käytöstavat, kuten tervehtiminen lähtiessä unohtuu.
Nämä luovat sen yleisen stereotypian, vaikka poikkeuksia mahtuisi kuinka paljon. Tässä tapauksessa ne haastattelut eivät olisi pahitteeksi, koska varmasti löytyisi niitä ''fiksuja'' ja sosiaalisiakin hakijoita, koska ihmisten kanssa pääosin se lääkäri käsittääkseni on tekemisissä..
Jos pitäisi valita kahdesta: mutiseva kaveri, joka osaa asiansa VS ihana ja sympaattinen ihmisten kanssa toimeen tuleva lääkäri, valitsisin itseäni hoitamaan mieluummin kyllä mutisijan. En tarvitse lääkäriltä sympatiaa tai muutakaan mieltä lämmittävää, vaan diagnoosin ja/tai lääkityksen.
Jos pitäisi valita kahdesta: mutiseva kaveri, joka osaa asiansa VS ihana ja sympaattinen ihmisten kanssa toimeen tuleva lääkäri, valitsisin itseäni hoitamaan mieluummin kyllä mutisijan. En tarvitse lääkäriltä sympatiaa tai muutakaan mieltä lämmittävää, vaan diagnoosin ja/tai lääkityksen.
Meitä on moneen junaan. Itse haluan, että lääkärin kanssa keskustelu ja asioiminen on luontevaa ja vaivatonta ja sitä se ei silloin ole jos pöydän toisella puolella istuu kirjoihin uppoutunut mettäpöllö.
Toistan tässä vähän itseäni, koska uskon että täällä liioitellaan erittäin rankasti kyseistä ilmiötä, mutta kysytään nyt kuitenkin avoimin mielin: Ihan oikeastiko teillä on runsassti (siis valtaosa) kokemuksista sellaisia, että lääkärin sosiaaliset taidot ovat aivan olemattomat. Itse en ole ikinä törmännyt sellaiseen mutta olenkin aina terve, joten vastaanottokokemuksia on niukalti. Monet kaiketi ovat tai ainakin väittävät törmänneensä tällaisiin lekureihin ja usein? Onko todella näin?
Totta kai jokainen haluu pätevimmän lääkärin itselleen, mutta mitäs jos olis vielä vaihtoehtona sympaattinen ja ihmisten kanssa toimeen tuleva lääkäri, joka osaa asiansa? Ihan kuin ammatillinen osaaminen ja sosiaalinen osaaminen olis toisensa poissulkevia asioita...Jos pitäisi valita kahdesta: mutiseva kaveri, joka osaa asiansa VS ihana ja sympaattinen ihmisten kanssa toimeen tuleva lääkäri, valitsisin itseäni hoitamaan mieluummin kyllä mutisijan. En tarvitse lääkäriltä sympatiaa tai muutakaan mieltä lämmittävää, vaan diagnoosin ja/tai lääkityksen.
Lääkärin toimenkuva voi vaihdella hyvinkin paljon. Psykiatri keskustelee työkseen, patologi ei potilailleen sano varmasti sanaakaan, ja kaikkea tältä väliltä löytyy myös. Ei siis ole mitään syytä tai perustetta suosia mitään tiettyä ihmistyyppiä tai persoonnallisuutta, kun ei ole tiettyä tehtävääkään. Monilla ei myöskään ole tuosta psykologisesta testauksesta oikeen kunnolla käsitystä. Pystyttekö te sanomaan, millainen on tulevaisuudessa hyvä ja menestyvä lääkäri? Pystyykö psykologi kertomaan sen?
Psykologisen testauksen perusteella tapahtuvan valinnan tulisi perustua tieteelliseen tutkimukseen, tai koko homma menee arvonnaksi. Esimerkiksi ilmavoimien lentäjäksi haluavat on vuosikymmenet testattu samankaltaisilla persoonnallisuus- ja kykytesteillä. Tämän aineiston perusteella tiedetään melko hyvin, millaiset kyvyt menestyvillä hävittäjälentäjillä on, ja millälailla he vastaavat persoonnallisuustesteihin. Tämän perusteella osataan sitten seuloa ja valita hakuvaiheessa hakijat, joilla on samakaltaisia ominaisuuksia ja kykyjä, kuin menestyvillä hävittäjälentäjillä.
Kuitenkaan ainakaan Suomessa ei ole tehty minkäänlaista tutkimusta siitä, millaiset ihmiset menestyvät lääkäreinä. Ei tiedetä mitä ominaisuuksia menestyvillä lääkäreillä on. Jos siis tulevassa psykologisessa testauksessa päätettäisiin jakaa pisteitä esim. sosiaalisuudesta ja empaattisuudesta, olisi se tieteellisesti aivan yhtä validia kuin jakaa pisteitä ruskeasilmäisyydestä ja vasenkätisyydestä. Emme me tiedä tuleeko niistä sosiaalista ja empaattisista yhtään sen parempia lääkäreitä kuin näitä ominaisuuksia vailla olevista. Ja koska ei ole tietoa vaikutuksesta tulevaan menestykseen, ei näiden ominaisuuksien tule vaikuttaa myöskään valintaan.
MUTTA: jos lääkärin ammattiin riittäisi nykyisen pääsykokeen lisäksi normaalit sosiaaliset taidot, voi miettiä, kuinka giganttista hakuammuntaa syntyisi siitä, että jokin tätiryhmä istuisi arvioimassa jotakin hakijaparkaa tuosta vinkkelista. Kaikki höpöhöpönaminamimarkot valahtaisivat sukkana sisään ja vähän introvertimmät, hitaammin lämpiävät hyppisivät katoilta. Voi pohtia, kummat noista oikeasti sopivat alalle, vaikkapa neurokirurgiksi tai gerontologiksi...puhumattakaan saattohoidon oparissa työskentelevistä.
Edelleen tuo sosiaalisuus on sellainen asia mikä väärinymmärretään ja yleisesti ekstroverttiys nähdään ihmisen perushyveenä, vaikka se onkin pitkälti synnynnäinen temperamenttiominaisuus ja jopa haitta monissa ammateissa.
E
En puolusta niitä testimetodeja, joita olen tavannut "sosiaalisen" hakijan valinnassa. Esim. kasvatustieteellisessä (luokanopettaja -koulutuksessa) on usein sellainen testi, että otetaan neljä toisiaan tuntematonta hakijaa saman pöydän ääreen, heille annetaan joku aihe, tai ongelma, mistä pitäisi keskustella ja arvioija seuraa tilannetta sivusta. Sitten valitettavan usein se ryhmän paras (arvioijan mielestä) on se joka isoimpaan ääneen puhuu paskaa ja ajaa läpi omia mielipiteitään. -Ihan paskaa...
Noissa ryhmäkeskustelutilanteissa puntaroidaan neljää eri piirrettä ja yksikään piirteistä ei ole läpinä tai pölinä, päinvastoin. Muun muassa ns. aktiiviset kuuntelutaidot ovat arvioinnin kohteena, joten en osta väitettäsi...ellei testaajiin ole pesiytynyt imbesillejä testaajia.
Yritätkö nyt sanoa, että psykologista soveltuvuuskoetta ei sopisi lääkäreille olla, koska ei ole tutkimusta siitä, millainen lääkäri on menestyvä? -No sitten pitäisi tehdä tutkimusta sillä saralla!
Kyllä yritän sanoa. Jos tutkimuksilla pystytään osoittamaan, että lääkärin ammatissa menestyvät sellaisia ja tälläisiä luonteenpiirteitä omaavat, ja heikkoudet sillä jä tällä kykyaluuella ennustavat heikkoa menestystä ja ammattiin soveltumattomuutta, niin silloin psykologiset persoonallisuus- ja kykytestit ovat oikea tapa valita opiskelijat. Niin kauan kuin ei pystytä sanomaan, että millainen ihminen psykologisilta ominaisuuksiltaan pärjää lääkärin tehtävässä, ei niitä psykologisia testejä tule käyttää.
Sähän itse olit sitä mieltä, että tuollaiset testit on "hakuammuntaa", mutta nyt vaikutatkin olevasi toista mieltä.
Olen ymmärtänyt, että 2014 ensimmäistä kertaa hakevat saavat tietyn määrän lisäpisteitä, joilla yritetään tsempata ihmisiä panostamaan hakuun heti kirjoitusten jälkeen. Olenko aivan hakuteillä vai onko tästä jollakin enemmän informaatiota?