Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Delmonte sanoi:Mulla on kanssa samoja kokemuksia Otaniemen YTHS:stä, palvelu on ollut tosi hyvää ja joustavaa. Ainoastaan hammaslääkäriin on joutunut jonottamaaan vähän enemmän, mutta toisaalta eipä sinne mitään hirvittävän kriittistä asiaa ole ollutkaan. Töölön pääkonttori onkin aina ollut vähän vaikeampi tapaus, onneksi siellä ei juurikaan ole tarvinnut asioida.
tempe sanoi:Yleisesti ottaen kait se on hoitoalan koulutettu henkilö joka vastailee puhelimeen,
kait siinäkin tietty voi olla suurta eroa miten pätevä henilö on olipa koulutus mikä
hyvänsä.
käytännössä tk:ssa usein on päivystävä lääkäri joka hoitaa terveyskeskuksen
ensiapuun tulevat akuutit tapaukset normaalina aikana ja sitten on eri lääkäri joka
vastaa varsinaisesta päivystysajasta.
eiei.. siis tarkoitan että mitä mahdoit ajatella "tulehduksella", infektiotaudit
voivat manifestoitua tulehduksina, mutta on toki myös aseptisia tulehduksia,
vaikkapa kipeytynyt polvi voi olla niveltulehdus tai reumatyyppinen tulehdus. Mikäli
siis tarkoitit nimenomaan mikrobien aiheuttamia sairauksia niin todellakin niitähän
on meillä jokaisella ja vain murto-osa vaatii akuuttia hoitoa saati sairaalahoitoa.
Jos ei vieläkään selvinnyt niin katsoppa vaikka sanakirjasta inflammaatio ja
infektio.
Joo-o mutta arvatenkin oikeusturvakeskus tässä päätöksen sitten tekee.
Nimenomaan vastaanotolla se lääkitys selviää. Mikä muuten tämä pään jumiutuminen on
?
Tämmösiä juttuja on helppo ehdotella mutu tiedolla mutta todellisuudessa nämä ovat
hankalia asioita joiden kanssa tähän erityisesti ja korkeasti koulututetut ihmiset
taistelee. Mitä mahtaa tarkoittaa päivystystapausten järkevä organisointi? Siis
miten organisoidaan päivystystapauksia järkevästi? Miten olet ajatellut että tähän
asti on tehty? Lääkäreitä koulutetaan 6 vuotta siihen että osaavat hoitaa
perusterveydenhuollon potilaat mutta myös että osaavat lähettää erikoissairaanhoidon
potilaan eteenpäin ja toimia järkevästi päivystystilanteessa.
Ei pienellä terveyskeskuksella pakosti ole kuin yksi lääkäri ja hoitaja
päivystämässä, siinä on helvetin paha organisoida mitään. Entä materiaalivirtojen
säännöstely? Onko sulla joku semmonen käsitys että terveydenhuollossa on löysää
jossain paikoin ja se voidaan sieltä vaan noin yhtäkkiseltään siirtää kätevästi
käyttöön? Mikäli tehdään päätöksiä vähentää jotain labrakokeita, tutkimuksia tms
niin kyllähän se sitten näkyy toisessa päässä.
Yksittäisten ja jostain syystä sinulle tapahtuneiden tapausten ruotiminen ei
edistä kyllä mitään kehityskeskustelua, mutta kuten sanoit eipä se lääkäri tainnut
sitä lasta siinä kuutta tuntia jatkuvasti hoitaa eli varmaan oli muitakin potilaita,
siinä mielessä en tiedä kenen rahoja tuossa tuhlaantui?
Hippa sanoi:Perustieto? Puhutko arkitiedosta vai tieteellisesta tiedosta? Jos puhelimeen vastaa koulutukseltaan toimistotyöntekijä, oletko todella sitä mieltä, että sen ihmisen henkilökohtaiset kokemukset ja mahdollisesti sieltä täältä hankittu tieto sairaanhoidosta on pätevää tietoa, jotta henkilö voi puhelimissa ruveta ihmisiä neuvomaan sairausasioissa?
lej sanoi:Sairausvakuutuksen saa parikymppinen noin. sadalla eurolla. Siihen päälle voi tulla vielä omavastuu, mutta silti mielestäni ihan ok sijoitus, varsinkin jos joutuu yksityisellä muutamankin kerran vuodessa käymään.
Onhan se "väärin", että joutuu sinne yksityiselle menemään, mutta on se myöskin palvelutasoltaan ja tehokkuudeltaan ihan eri luokkaa.
MEV sanoi:Ja hippa, noista "ei keuhkokuume tuolta kuulosta" esimerkeistä, niin oletko sanonut vastaanottovirkailijalle, että sulla olisi sellainen? En usko, että sulla kuitenkaan olisi ollut sellaista, se nimittäin kuulostaa siltä, ikään kuin sulla olisi metallitehdas keuhkoissa kun yskit.
the m sanoi:Mikäs siinä töölön yths:ssä on vikana? Kyllä sielläkin pääsee lääkärille about tunnin jonotusajalla, jos menee aamulla jonottamaan. Hammashoito on asia erikseen :down:
MEV sanoi:Kyllä itse asiassa. Heillä on perustietoa paljonkin. Varsinkin ihmisbiologiasta ja siitä, mikä se keuhkokuume ja "paha flunssa" okeasti on. Ei ne ala puhelimessa antamaan mitään lääkekuureja ennen kuin on varma, että siihen on todella tarvetta, sama juttu lääkärien tapaamisissa.
Ja hippa, noista "ei keuhkokuume tuolta kuulosta" esimerkeistä, niin oletko sanonut vastaanottovirkailijalle, että sulla olisi sellainen? En usko, että sulla kuitenkaan olisi ollut sellaista, se nimittäin kuulostaa siltä, ikään kuin sulla olisi metallitehdas keuhkoissa kun yskit.
Hippa sanoi:Sinä et voi tietää millaista kokemusta ja tietämystä on kouluttamattomilla ihmisillä. Yhtä hyvin sinä tai minä voitaisiin olla siellä puhelimessa eikä mulla ainakaan ole pokkaa puhelinkeskustelun perusteella lähteä sanomaan ihmiselle mikä sitä vaivaa ja mikä ei.
Hippa sanoi:En tiedä missä olet asioinut, mutta kaikki terveyskeskukset, joissa itse olen
asioinut käytäntö on sitä, että lääkäreille on joka päivä varattuna akuuttiaikoja,
jotka täytetään päivystystapauksilla. Sellaiseen päivystykseen en ole
terveyskeskuksessa törmännyt, että yksi lääkäri ottaisi kaikki päivystystapaukset
vastaan.
Hippa sanoi:Tiedätkö miksi minä en käytä hienoja termejä? Siksi, että en niitä sen kummemmin
tunne. Tiedän kuitenkin, että tulehduksia on erilaisia niin kuin itsekin hienoilla
sanoilla havainnollistat.
Hippa sanoi:Potilasvahinkoasioita hoitaa Potilasvakuutuslautakunta (tekee päätökset) ja
Potilasvahinkokeskus. Ei TEO.
Teo sanoi:Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen tehtävät
Terveydenhuollon oikeusturvakeskus on sosiaali- ja terveysministeriön alainen virasto, jonka tehtävänä on valvomalla terveydenhuollon ammattihenkilöitä osaltaan ylläpitää ja edistää potilasturvallisuutta sekä huolehtia kansalaisille annettavien terveyspalvelujen laadusta. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus huolehtii myös raskauden keskeyttämistä, steriloimista, oikeuspsykiatriaa, ihmisen elimien ja kudoksien lääketieteellistä käyttöä, lääketieteellistä tutkimusta ja kuolemansyyn selvittämistä koskevassa lainsäädännössä sille säädetyistä tehtävistä samoin kuin muista säädetyistä tai sosiaali- ja terveysministeriön määräämistä tehtävistä. Lisäksi Terveydenhuollon oikeusturvakeskus hoitaa ne kansainvälisissä toimielimissä käsiteltäviin terveydenhuoltoa ja sosiaalihuoltoa koskeviin ihmisoikeusasioihin liittyvät tehtävät, jotka sosiaali- ja terveysministeriö sille määrää.
Hippa sanoi:Päänjumiutuminen on arkinen ilmaisu sille, että menee niskat silleen lukkoon, ettei
pysty päätään liikuttaa ja kipu on todella kova.
Hippa sanoi:Lääkärit koulutetaan hoitamaan potilaita, ei suunnittelemaan hoitokäytäntöjä. Touhu ei ole kovin toimivaa. HUS on saanut valtavasti kritiikkiä siitä, ettei systeemit toimi kovinkaan hyvin. Joku täällä mainitsi, että Sailas oli kritisoinut sitä, ettei Helsingistä voi lähettää Mikkeliin leikkaukseen. Tuollaiset asiat on niitä organisoimisasioita.
Hippa sanoi:Helsingissä tuskin on niin pieniä terveyskeskuksia, joissa on vain yksi lääkäri ja
hoitaja. Mulla on sellainen käsitys, että terveydenhuollossa on löysää. Yhtäkkiä en usko minkään asian menevän kuntoon, mutta asiat voidaan saada kuntoon ajan kanssa. En ole missään vaiheessa sanonut, että tutkimuksista pitää supistaa.
Hippa sanoi:Onko tehokasta hoitoa, että nenämahaletkun laittamisen takia ollaan sairaalassa 6 tuntia ja tavataan kolme eri lääkäriä? Siellä sairaalan käytävillä on paljon kipeitä lapsia, jotka olisivat tarvinneet sitä huonetta, jossa siskon lapsi oli.
Hippa sanoi:Käytännön kokemukset ovat oleellisia, kun keskustellaan jostain asiasta. Emme voi puhua pelkästä teoriasta, kun kyse on käytännön ongelmasta.
Hippa sanoi:Minä olen kuullut keuhkokuumeisen yskivän eikä se nyt metallitehtaalta kuulostanut.
Olen myös kuullut kroonista keuhkosairautta sairastavan lapsen yskintää keuhkoputkentulehduksessa ja se taas oli ihan järkyttävän kuuloista.
OK.tempe sanoi:Joo-o, tarkoitan että usein tk:n ensiapua päivystää yksi lääkäri joka pitää päivystysvastaanottoa myös siinä samassa kun kerkiää. Muita päivystystapauksia runnotaan sitten sitämukaa ohjelmaan kun prioriteetti edellyttää, vaikka kesken toisen potilaan.
Siitä huolimatta se aika täytyy antaa.Resurssipulan takia ja potilaiden suuren määrä vuoksi voi se normaali ajanvaraus mennä pitkänkin ajan päähän.
Näin se on.Vaikka moni akuutin asian vuoksi päivystyksessä käynyt ei sitä ymmärräkkään niin siellä on (ei akuutilla) ajanvarauksellakin perkeleenmoinen liuta porukkaa myös tukkimassa tilannetta, kun pitää kontrolloida diabeettesta, verenohennusta, keskustella masennuksesta, ehkäisystä ja pureutua pitempikestoisiin ongelmiin, leikata luomia ja tehdän kaikenmoisia todistuksia ja jälkitarkastuksia. Ja pakko nekin on joskus hoitaa että melkoista taiteilua sen välillä missä järjestyksessä mikäkin asia tehdään.
Tottakai näin. Se on ensisijainen syy miksi potilasvahinkoilmoituksen teimme.Joojoo mutta TEO ratkaisee mitä hoitovirheen tehneelle lääkärille käy eli onko esimerkiksi syytä rajoittaa lääkärin oikeuksia ja myös ottaa kantaa tapaukseen sekä lääketieteellisessä että juridisessa mielessä. Suosittelen katsomaan www.teo.fi, tässä lainaus:--
No kyllä nimenomaan hoitokäytäntöjä, mutta ei politiikkaa, johon lääkärit ei tosin ammattinsa puolesta vaikutakkaan. Politiikalla tarkoitan siis esimerkiksi sairaanhoitopiiri jakoja ja päätöksiä keskittämisistä jne. Mutta ehdottomasti kyllä kannatan esimerkiksi helsinkiläisten potilaiden lähettämistä pohjois-suomeen mikäli sielä resursseja sattuisi olemaan, eipä vaan taida sopia potilaille..
Taisin ymmärtää sanan löysyys väärin.Ja mistä sitten supistaisit? Itse en ole havainnut 'löysyyttä', miten itse olet sen havainnut, oletko ollut jossain taloushallinnossa töissä tai kentällä (vai kuullut laitoshuoltajalta?)
Muistathan, että 100 yksittäistä tapausta on jo 100 tapausta.Tehokkuudesta ei voi puhua, mutta varmasti joku syy siihenkin oli että ei keritty paneutua kunnolla asiaan, liekkö ollut vähän muitakin potilaita hoidettavana? Mutta kuten sanottua: yksittäisiä tapauksia.
Itse en voi niistä puhua, koska en ole niitä tilastoja päässyt seuraamaan.Tottakai, mutta näkemys jää kovin yksipuoliseksi ja tapauslukumäärältään vähäiseksi. Tärkeämpi olisi keskittyä esim keskimääräisten hoitoaikojen ja tulosten seuraamiseen, ja näin myös oikeassa elämässä tehdään.
tempe sanoi:Sen verran tarkennusta kaikille että esimerkiksi pneumonia diagnoosia ei tehdä vaan yskimisen tuottaman äänen perusteella, vaan keuhkojen auskultoinnilla (stetareilla), muulla kliinisellä statuksella, thorax kuvalla ja lisäksi labrakokeilla (crp, leuk). Käytännössä pneumoniaa on harvoin päivystyksen potilaista, se on niinkuin tyyliin 95/100 joilla on flunssa ja lopuilla sit jotain oikeesti hoidettavaa.
Hesari sanoi:Terveyskeskuslääkäri saattoi kertoa, että hänen kapasiteettinsa on kokonaan käytössä. Kun työtä alettiin mitata, ilmeni ettei vastaanottotyöhön varattu työajasta puoltakaan. Vastaanotoille varattiin myös huomattavasti todellista tarvetta pidempi aika. "Keskimäärin 20 potilasta päivässä sai vastauksen, että lääkäriaikaa ei ole. Samaan aikaan keskimäärin kymmenen lääkäriaikaa päivässä jäi käyttämättä."
Potilaat voi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: Helpot, keskivaikeat ja vaikeat. Näistä voidaan tehdä kolme "tuotantolinjaa". Terveysaseman potilaista 40 prosenttia on helppoja. He sairastavat jotain yleistä tautia, esimerkiksi flunssaa, ja lääkäri tai sairaanhoitaja voi hoitaa heidät nopeasti. Potilaskin odottaa nopeaa palvelua. Perinteisesti kaikki potilaat on laitettu samaan jonoon. Kun väliin tulee yksi kiireellinen ja vaikea potilas, koko jono pysähtyy. Tapiolan oppeja on alettu soveltaa myös muissa terveyskeskuksissa.
"
http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/arkisto/artikkeli/1101979771057 (vaatii käyttäjätunnuksen)
Hippa sanoi:Molemmat mainitsemistani tapauksista oli lääkäri diagnosoinut tutkimusten ja keuhkokuvan jälkeen. (EDIT: viittasin jutullani siis siihen, ettei puhelimessa voi tehdä diagnooseja.)
Kiitän sinua hyvästä ja asiallisesta vastaanväittämisestä Itse taidan jättää tämän keskustelun tähän.
Sulla on ollut tosi hyviä pointteja, jotka on osaltaan vaikuttanut myös omiin ajatuksiini.
tempe sanoi:Todella mielenkiintoinen juttu, vaikea sanoa mikä tilanne on ollut vain tämän perusteella, mutta kiinnostaisi kyllä tietää tarkemmin.